[Çözüldü] Debian'ı KDE ile nasıl kullanabilirim

Başlatan hadon, 04 Haziran 2013 - 14:30:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hadon

Merhaba.

Pardus beni KDE'ye alıştırmıştı. KDE 4 ve yeni sürümleri tam istediğim gibiydi. Hatırlarsanız 2009 Pardus, KDE'yi en iyi kullanan dağıtım olarak ilan edilmişti.

Gnome 3'e de alıştım; Debian 7 üzerinde zevkle kullanıyorum. Ama ben, diskimin bir köşesinde Linuks'u merak eden dostlarıma göstermek için KDE'li bir dağıtım da olsun istiyorum. Zaman içinde Suse ve Sabayon gibi KDE kullanan bazı dağıtımları denedim. Önceki gün de Mageia 3 kurdum. Kullanan arkadaşlar lütfen kızmasın, üçü de beni çok memnun etmedi. Gentoo, Arch veya Slackware kurmayı gözüm yemiyor. Yeni Debian tabanlı Pardus'u kullanmak aklıma geldi ama aslı dururken "çakması"nı kullanma fikri hiç hoşuma gitmedi.

Özetle; ben Debian'ı da KDE'li olarak kullanmak istiyorum. Distrowatch'ta baktım, indirmek için KDE'li özel bir ISO görünmüyor. Acaba böyle bir ISo hiçbir yerde yok mudur? Ya da kurulumu depodan KDE paketlerini yükleyip Gnome paketlerini kaldırarak yapabilir miyim? Şu site bu anlamda işime yarayabilir mi:

http://pkg-kde.alioth.debian.org/kde44.html

(İngilizcem yeterli olmadığı için ne işe yarayacağını anlayamadım)

Saygılarımla.

:)  :)  :)

0xdeadbeef

Amac balik vermek degil, balik tutmasini ogretmek...

speakerXXL

SolydXK adında, Linux Mint Debian'a (LMDE) benzer, aynı araçları kullanan, güncel Debian tabanlı bir güncel KDE dağıtımı var. Ayrıca yuvarlanan bir dağıtım. Aylık güncelleme paketleri çıkar.  Kurulumu çok kolaydır. İçerisinde hazır olarak gelen LightDM düzenleme aracı, sürücü kurulum aracı ve steam yükleyici mevcut. Türkçeleştirme açısından, LMDE tabanlı olduğu için bir sıkıntı olacağını sanmam. Debian hızı ve rahatlık kombinasyonu için ideal olabilir.

http://solydxk.com/

Felâsife

Ayrıca;
Debian 7 stableyi indirme  bölümünden DVD isoyu indirirseniz içinde Kde4.8.4 varmış zaten.
Ayrıca Gnome3, Xfce4 filanda varmış, DVD-1 içindeki paketleri *list.gz 'leri çekerek inceleyebilirsiniz.
http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.0.0/amd64/list-dvd/
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

hadon

Çok teşekkür ederim değerli dostlar.

Bildirdiklerinizin hepsini inceleyeceğim. Verdiğim kararı ve yaptıklarımı bu başlıktan duyururum.

Var olun.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Haziran 2013 - 11:53:28

Merhaba.

l0n3w0lf arkadaşımın verdiği bağlantılardaki 64 bit Debian 7.0 KDE Iso'yu indirip kurulumu yaptım.

Kurulum her şeyiyle aynı normal Iso'daki gibiydi. Küçücük CD'ye (Türkçe dahil) bütün dillerde kurulum eklenmesi özellikle hoşuma gitti. Bir başka güzel şey de ekran kartı yüklemeye gerek kalmamış olması. Orjinal Debian 7.0'ı kurduktan sonra, ekran çözünürlüğünü doğru şekilde ayarlayabilmek için Nvidia sürücüsünü elle kurmam gerekmişti. Debian KDE ilk açıldığında baktım ki, hem çözünürlük doğru ayarlanmış, hem de masaüstü efektleri mükemmel şekilde çalışıyor.

Beni fazlasıyla mutlu etti; sade ve güzel. İstediğim şeyleri kurabilmek için paket yöneticisi de var. KDE 4 isteyenler için harika bir tercih diye düşünüyorum.

Yalnız, ayrı bir Home bölümü oluşturmayarak hata etmişim; çünkü masaüstünü klasik klasör görünümünde ayarladığım halde ne bir ev dizinim var, ne de başka bir dizin. Masaüstü dizini bile yok. Bunu düzeltmek için yeniden kurulum yapmam gerekecek. :)

Olsun; bu da deneyim...

Saygılarımla.

decent

Alıntı yapılan: hadon - 05 Haziran 2013 - 01:04:10
...
Yalnız, ayrı bir Home bölümü oluşturmayarak hata etmişim; çünkü masaüstünü klasik klasör görünümünde ayarladığım halde ne bir ev dizinim var, ne de başka bir dizin. Masaüstü dizini bile yok. Bunu düzeltmek için yeniden kurulum yapmam gerekecek. :)

Olsun; bu da deneyim...

Saygılarımla.

Paket yüklü değilse yükleyin.
#apt-get install xdg-user-dirs-gtk

Ardından normal kullanıcı hakları ile aşağıdaki komutu yürütün:
$ xdg-user-dirs-update

if

İstediğinizi gerçekleştirebildiğinize göre konuya çözüldü etiketi vurabiliriz.

hadon

Alıntı yapılan: decent - 05 Haziran 2013 - 14:52:48
Paket yüklü değilse yükleyin.
#apt-get install xdg-user-dirs-gtk

Ardından normal kullanıcı hakları ile aşağıdaki komutu yürütün:
$ xdg-user-dirs-update
Tüh, acele etmişim...

Yukarıdakileri yazdıktan sonra iki kere daha üst üste kurulum yaptım. Birincide (/) , ikincide (/home), üçüncüde home ayrı, kök ayrı bölüme kurdum; her seferinde aynı şey oldu... Iso'nun bozuk olduğuna hükmedip Mageia'ya döndüm. (Aslında Mageia'dan önce bir de Suse kurmayı denedim ama disk bölümlene bölümlene arastaya döndüğü için olsa gerek, Suse diskin bütün bölümlerini göremedi; ben de vazgeçtim.)

Neyse, bunda da vardır bir hayır!... Şu an Mageia da gözüme gayet iyi görünüyor. Biraz daha tırmalayınca daha önce kuramadığım televizyonu hem kurdum, hem de sesini açtım. :) Bir süre kullanıp RPM'yi de deneyimlemek istiyorum.

Hepinize çok teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.