Btrfs Dosya Sistemi Sahnede

Başlatan fortran, 14 Ekim 2009 - 21:32:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fortran


Linux için "yeni nesil dosya sistemi" olarak tasarlanan Btrfs, diğer Linux dosya sistemlerinde mevcut olmayan geniş özellikler sunuyor ve ürün yakında kullanılabilmesi için hazırlanıyor.

Eğer son birkaç ay içinde yayınlanan sayısız makaleye bakılırsa, Btrfs dosya sistemi, geliştiricilerinin kabul ettiği geleceğin Linux dosya sistemi. Geliştiriciler arasında değil, ama genel destekçileri arasındaki genel kanıya göre Btrfs, Linux dünyasının ZFS'si olacak. Solaris işletim sistemi için Sun Microsystems tarafından tasarlanan ZFS'yle kıyaslandığında Btrfs, hâlâ deneysel olmasına rağmen iki dosya sisteminin birçok ortak yönü var. Entegre hacim yönetimi, veri bütünlüğünü sağlama, snapshot ve kopyasını yazma ile birlikte, Btrfs şu anda kullanılan Linux dosya sistemlerine göre ileri seviyede özellikler sunuyor.

Kimilerine göre "ButterFS", bazılarına göre "BetterFS" olarak adlandırılan Btrfs, aslında B-Tree dosya sistemi için yetersiz, çünkü dosya sistemi kendi veri ve metaveri ağaç yapılarını yönetir. Oracle geliştiricisi Chris MASON tarafından işlenmiş dosya sistemi, Linux 2.6.29'dan beri Linux çekirdeğinin bir parçası oldu. Ancak, tek başına kullanım şöyle dursun, bu onun kararlı olduğu anlamına bile gelmiyor. Açıkça kernel.org'daki Btrfs sayfası bile, disk veri biçimleri üzerindeki dosya sistemlerinin bile son halini almadığını işaret ediyor.

Linux Vakfı'ndan Amanda McPHERSON ile yapılan bir röportajda, Btrf'nin bir sonraki geliştirme adımları üzerine bir öngörü sunuluyor: Performans darboğazlarının birçoğu 2.6.31 çekirdeğinin son sürüm adayında çözülmüş durumda. Oracle geliştiricisi Chris MASON, geliştiricilerin 2.6.32 kerneliyle birlikte Btrfs'yi ciddi testlerle hazırlamayı planladıklarını söylüyor.



Gelecek İçin Hazır Ol

64 bit dosya sistemi için, Btrfs maksimum dosya sistemi ve maksimum hacim boyutunun her ikisine  de 16 exabyte'a (16,384 petabyte) kadar adresleme yapıyor. Bu, ext4 tarafından adreslenenden daha fazla (1024 Pbyte/16 Tbyte). Bir karşılaştırma noktası olarak, CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı şu anda büyük olasılıkla dünya çapındaki en büyük veri üreticisi ve Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'daki veri merkezleri arasında dağıtılan bir şebeke içinde yaklaşık 20 Pbyte depolama alanı bulunmakta.

ZFS'ye benzeyen diğer yönleri ise:

    * Btrfs iki ağaç yapısında metaveri ve veri bloklarını kaydeder (Dosya adları ve dizinler için biri, veri blokları için diğeri).
    * Veri blokları özellikle geniş dosyalarla performansı arttıran blok listelerinin yerine ölçü yoluyla adresleniyor. Btrfs, ağacın yapraklarında küçük dosyalar saklayabilir.
    * Btrfs ilgili tüm metadataları bir kere düzenleniyor ve diske yazılmasını sağlayan "veri=sıralı" kipin bir türünü işletiyor. Bu, bir sistem çökmesi ya da güç kesilmesinden sonra, değiştirilen eski verinin tekrar ortaya çıkmasını engelliyor.
    * Yazarken kopyalama, yazılabilir snapshot'a izin verir.
    * RAID fonksiyonelliği dâhili bir özelliktir (sadece RAID-0, RAID-1 ve RAID-10 şu anda mevcuttur). Aygıtlar işlem süresince eklenebilir ve kaldırılabilir.
    * Çeşitli dosya sistemleri alt hacimler gibi bir hacim (bir bölüm) ile birlikte iç içe olabilir – bu Btrfs Mantıksal Hacim Yöneticisi'nin bir türünü verir.
    * Eğer RAID-1 ve RAID-10 ayna kullanarak doğrulanmışsa, Checksum'lar kusurlu verinin tespit edilmesine olanak tanıyan veri blokları ve metaveri'yi doğrular. Bu davranış nodatasum bağlama seçeneği yoluyla kapatılabilir.

Ek olarak, Btrfs modern dosya sistemlerinin beklenen değişik özelliklerini sunar:

    * Btrfs gerektiği gibi dinamik olarak düğümler oluşturur, durağan olmayan düğüm tabloları bir dosya sistemi oluşturulduğunda yazılır.
    * Dosya sistemi işlem boyunca birleştirmenin yanı sıra aşağı ya da yukarı boyutlanabilir.
    * Btrfs POSIX standardında tanımlandığı gibi Erişim Kontrol Listelerini (ACL) destekler.
    * Dosyalar yazılıyorken sıkıştırılabilir (bağlama seçeneği compress). Aynı zamanda anında veriyi şifreleme seçeneği planlanıyor.

Btrfs sisteminin incelemesine devam etmeden önce, son bir uyarı yapalım: Btrfs hâlâ geliştirilme aşamasında ve kesinlikle masaüstü sistemlerde kullanılmaya hazır değil.

Performans

Btrfs'in ilk gelişim aşamalarında olduğu düşünülünce Postmark, Tiobench gibi sistemlerle kıyaslanması henüz yersiz olur. Bu yüzden testlerimizi geniş dosyalarla uğraşırken geçen süreyle sınırlandırdık ve sonuçları aynı test makinesi üzerinde denenmiş Ext3 ve Ext4 ile karşılaştırdık. Btrfs, tüm testlerde Ext3 dosya sisteminden çok daha iyi, Ext4'ten ise biraz daha iyi sonuçlar aldı.

Tabi ki bu, Btrfs'nin Ext3 ve Ext4'ü her durumda geride bırakacağı anlamına gelmiyor. Ama sonuçlar bu dosya sisteminin potansiyelinin sadece yeniden boyutlandırma ve yönetme aşamalarında değil, aynı zamanda performansta da çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Kaynak: The H Online

ozgurlukicin.com
Özgür yazılım dergisi: eniXma

ironic

Çok güzel bir haber.   8) Özgür dünyanın böyle büyük işlere girişmesi ve altından başarıyla kalkması, bir amaç uğruna birleşen insanların neler yapabileceğini göstermesi adına çok güzel bir örnek.

heartsmagic

ZFS'yle kıyaslanması bile beni heyecanlandırmaya yetti :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

localhost

Linux LPIC1 - MCSA

XRumer

Btrfs'nin son durumu nedir? Kararlı hale geldi mi? Dağıtım geliştiricileri Ext4 yerine öntanımlı yapmayı düşünüyor mu? Bilgisayarımda kullanmanın sakıncası olur mu?

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.