Harici mikrofon ses kayıt sorunu

Başlatan mami96, 19 Mayıs 2013 - 09:03:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mami96

Selam arkadaslar. Harici mikrofon ile ses kaydedemiyorum. Kazam ya da gtk Record-MyDesktop programlari fark etmemekte. En iyi kayit sonucunu tabii Kazam ile aldim ancak ses kaydedemiyorum bu da sorun hata icin video bile cektim

Buyrun video:

http://www.youtube.com/watch?v=8HSf1x-zNeQ

Teşekkürler

burk

Harici mikrofon takılıyken şu çıktıları alın ve buraya geçin;
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39008.0

Ayrıca şunları da verin;
cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
uname -r

mami96

lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]

Sonra

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Codec: Realtek ALC268
Codec: LSI ID 1040

Daha sonra

snd_hda_codec_hdmi     36185  1
snd_hda_codec_realtek    63791  1
snd_hda_intel          38307  3
snd_hda_codec         117580  3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_hwdep              13272  1 snd_hda_codec
snd_pcm                80890  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel
snd_page_alloc         14230  2 snd_pcm,snd_hda_intel
snd_seq_midi           13132  0
snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            25114  1 snd_seq_midi
snd_seq                51280  2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device         14137  3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer              24411  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    56485  16 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore              12600  1 snd

Son olarak

**** PLAYBACK Donanım Aygıtlarının Listesi ****
kart 0: Intel [HDA Intel], aygıt 0: ALC268 Analog [ALC268 Analog]
  Altaygıtlar: 1/1
  Altaygıt #0: subdevice #0
kart 1: HDMI [HDA ATI HDMI], aygıt 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Altaygıtlar: 1/1
  Altaygıt #0: subdevice #0

Bunlar o link verdiginiz sayfanin ciktilari

Simdiki 2 cikti ise sonradan verdikleriniz yani en son yapilacaklar

cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
#
# Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }
#
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
options snd-usb-ua101 index=-2
options snd-usb-us122l index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard
options snd-usb-audio index=-2

uname -r
3.8.0-21-generic

burk

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.confaçın ve satır sonuna;
options snd-hda-intel model=basic
ekleyin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Olmazsa ilgili satırı;
options snd-hda-intel model=ALC268
şeklinde değiştirin.

mami96

İkisini de denedim olmadı maalesef

monthy_python

Mikrofonu başka herhangi bir sistemde denediniz mi, bozuk olmasın?

siberoloji

1. Ses ayarları, Ses Denetimi içindeki Giriş Aygıtları bölümünden kilit butonunu açık hale getirip PORT: Mikrofon yazılı yerdeki listeden harici mikrofonu seçmeniz gerekiyor olabilir

2. alsamixer giriş yaptığınızda ekranda Kayıttan çalma seçenekleri görüntüleniyor. Renkli çubukların üst tarafında gördüğünüz gibi F4 Kayıt Yakala-F5 Tümü tuşları yardımı ile kayıt için hangi aygıtların kullanıldığını görebilirsiniz.

3. alsamixer içinde F6 ses kartını seç bölümü var oradan Intel değilde ATI ses kartını seçebiliyor musunuz?

mami96

Hic bi mikrofon calismamakta sistemde. Jack girisi mi deniyo ne pembe ve yesil girisler var onlar iste Windows'da da calismadi

siberoloji

monthy_python

Windows'ta da çalışmıyorsa Ubuntu'yla ilgili bir sorun değil yaşadığınız. mikrofonu doğrudan bir amfiye taktığınızda çalışıyorsa sorun bilgisayarın donanımında olabilir.

burk

Başka bir sistemde de mikrofon çalışmıyorsa kuvvetle muhtemel jack bozulmuştur zira mikrofon takılıyken çıktılarda görünmüyordu.

mami96

Ancak kulaklik calisiyo :S ben orayi anlamadim. Bazen az bi ses geliyo mikrofona ama cok az normal duyulacak ses 5+1 son ses ile alabiliyosunuz oyle az

monthy_python

Kulaklıkla mikrofon jaklarının birbiriyle ilgisi yok. biri sağlam biri bozuk olabilir.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Mayıs 2013 - 04:21:07

Eğer masaüstüyse bilgisayarınız, içini açıp ses jaklarını çıkarıp tekrar takmayı deneyebilirsiniz.
Böyle yaparak ses almayı başaran birinin iletisini hatırlıyorum. içerideki jaklar oynamış gevşemiş vs olabilir.

edit: buldum o iletiyi de :) http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39077.msg467056#msg467056

mami96

Ancak kulaklık ve mikrofon aynı yani dışarıdan satın aldım diyebilirim.

monthy_python

Anladım, "headset" denen şey değil mi?
a- headset'ten çıkan 2 farklı jakı 2 farklı girişe takıyorsanız, bu jaklardan kulaklığa ses gönderen sağlam, mikrofondan ses alması gereken bozuk olabilir.
b- bu "headset"in kulaklığı sağlam, mikrofonu bozuk olabilir (sorun bilgisayarda da olmayabilir yani.)

olanak varsa farklı bir bilgisayarda deneyin. aynı hata varsa "headset"in sadece mikrofon kısmı, yoksa bilgisayarın mic girişi bozuktur.

mami96

Alıntı yapılan: monthy_python - 20 Mayıs 2013 - 05:18:51
Anladım, "headset" denen şey değil mi?
a- headset'ten çıkan 2 farklı jakı 2 farklı girişe takıyorsanız, bu jaklardan kulaklığa ses gönderen sağlam, mikrofondan ses alması gereken bozuk olabilir.
b- bu "headset"in kulaklığı sağlam, mikrofonu bozuk olabilir (sorun bilgisayarda da olmayabilir yani.)

olanak varsa farklı bir bilgisayarda deneyin. aynı hata varsa "headset"in sadece mikrofon kısmı, yoksa bilgisayarın mic girişi bozuktur.

Sorun laptopda olabilir. 2 farkli mikrofon da ayni hatayi verdi. Bir de buyuk kulaklikli mikrofonu telefonuma taktim ses kaydettim algiladi

burk

Biz alışkanlıkla önce hep yazılımda kusur arıyoruz, sonra sonra geliyor donanım aklımıza. Bu da bize ders olsun, önce donanımın bozuk olma ihtimalini düşünelim :)

mami96

Alıntı yapılan: burk - 20 Mayıs 2013 - 11:30:38
Biz alışkanlıkla önce hep yazılımda kusur arıyoruz, sonra sonra geliyor donanım aklımıza. Bu da bize ders olsun, önce donanımın bozuk olma ihtimalini düşünelim :)

Telefon aklima sonradan geldi :) Sansliyim ve ilginctir 4 tane mikrofonlu kulaklik o telefonda calismadi, bu laptopda calismayan ise onda calisti :)

burk

İlgninç bir durum daha :)

Aslında konu çözüme kavuşmadı, sadece soru hakkında daha net bilgi etmiş olduk, o yüzden jackı değiştirip ses almayana kadar konu etiketlenmeden ve kilitlenmeden dursun.

mami96

Alıntı yapılan: burk - 20 Mayıs 2013 - 14:53:22
İlgninç bir durum daha :)

Aslında konu çözüme kavuşmadı, sadece soru hakkında daha net bilgi etmiş olduk, o yüzden jackı değiştirip ses almayana kadar konu etiketlenmeden ve kilitlenmeden dursun.

Ilgilendiginiz icin tesekkur ederim laptop'ı yenilemek gerekecek sanirim

burk

Kendi adıma rica ederim, genel yenileme durumu bu sorun için gerekli değil, sadece ilgili parça değişse veya elden geçse sorun çözülür diye düşünüyorum.

monthy_python

Alıntı yapılan: mami96 - 20 Mayıs 2013 - 13:03:154 tane mikrofonlu kulaklik o telefonda calismadi, bu laptopda calismayan ise onda calisti :)

Siz yine de bilgisayarı tamire götürmeden, çalıştığından emin olduğunuz bir mini jaklı bir mikrofonu (kulaklıklı, headset falan değil, sadece mikrofon) bilgisayarınızda deneyip sorunun mic girişinde olduğundan emin olun.
telefon ve dizüstünün girişleri aynı olmayabilir. Örneğin iphone'un 4 pinli kulaklığını başka bir donanıma takınca tek kulaklık çalışıyor. çünkü normalde standart 3 pinli.

Ayrıca mic girişi bozuksa bile @burk'un da dediği gibi, hemen bilgisayarı değiştirmeye kalkmaya gerek yok :)
Çok ucuz ve basit bir parça bu.

mami96

Alıntı yapılan: monthy_python - 20 Mayıs 2013 - 18:16:35
Alıntı yapılan: mami96 - 20 Mayıs 2013 - 13:03:154 tane mikrofonlu kulaklik o telefonda calismadi, bu laptopda calismayan ise onda calisti :)

Siz yine de bilgisayarı tamire götürmeden, çalıştığından emin olduğunuz bir mini jaklı bir mikrofonu (kulaklıklı, headset falan değil, sadece mikrofon) bilgisayarınızda deneyip sorunun mic girişinde olduğundan emin olun.
telefon ve dizüstünün girişleri aynı olmayabilir. Örneğin iphone'un 4 pinli kulaklığını başka bir donanıma takınca tek kulaklık çalışıyor. çünkü normalde standart 3 pinli.

Ayrıca mic girişi bozuksa bile @burk'un da dediği gibi, hemen bilgisayarı değiştirmeye kalkmaya gerek yok :)
Çok ucuz ve basit bir parça bu.

Teşekkürler :) Yenilemekten kastım o parçasıydı zaten. Ancak dizüstü bilgisayarlarda oranın nasıl yenileceğini konusunda bir bilgiye haiz değilim neyse çevremde çok bilgisayarcı var onlardan birisi yapar umarım ilgilenen herkes'e teşekkür ederim :)