Ubuntu 13.04 Ekran Problemi ve Performans

Başlatan winehq, 12 Mayıs 2013 - 23:49:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

winehq

grub önyükleyici problemini aşamadığımdan sürüm 11.04'ü tamamen silip 13.04'ün kurulumunu yaptım. ancak yükledikten sonra ekranda masaüstü duvar kağıdından başka * bir şey yoktu. grub önyükleyicinin kurtarma konsolunu kullandım olumlu sonuç alamadım.

mecburen ubuntu 13.04'ü tekrar yükledim, kurarken de açılış penceresinde F6'ya basıp nomodeset'i devre dışı bıraktım. evet bu sefer kısmi olarak çalıştı. yani; mouse sağ tuş açılıyor, masaüstünde metin belgesi/klasör oluşturma yapılabiliyor ve uç birimi açılıyordu. Diğer birkaç şeyde açtım. fakat onun dışında çoğu şey yoktu. Buna paralel sistem de çok yavaş çalışıyor ve kasıyordu.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=27651.0

yukarıdaki bağlantıda anlatılan komutları uyguladım. ekran kartını güncelleyip, pc yeniden başlattım. yavaşlama ve kasılma gitti.
ancak yine de birçok şey yok çalışmıyor. çalışan uygulamalarda performans sorunu var. memnun değilim.

sistemim hakkında bilgiler ve ekran görüntüleri:

lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV280 [Radeon 9200 PRO] (rev 01)
glxinfo | grep render

X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Major opcode of failed request:  135 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  19 (X_GLXQueryServerString)
  Serial number of failed request:  12
  Current serial number in output stream:  12

lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P AGP Bridge (rev 02)
00:06.0 System peripheral: Intel Corporation 82865G/PE/P Processor to I/O Memory Interface (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV280 [Radeon 9200 PRO] (rev 01)
01:00.1 Display controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV280 [Radeon 9200 PRO] (Secondary) (rev 01)
02:05.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (rev 13)

/usr/lib/nux/unity_support_test -p

X Error of failed request:  BadRequest (invalid request code or no such operation)
  Serial number of failed request:  22
  Current serial number in output stream:  22

/usr/lib/nux/unity_support_test -p --compiz

Serial number of failed request:  22
  Current serial number in output stream:  22

jockey-text --list
firmware:dvb_usb - Firmware for DVB cards (Proprietary, Disabled, Kullanımda değil)

xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 1280 x 1024, maximum 1280 x 1024
default connected 1280x1024+0+0 0mm x 0mm
   1280x1024       0.0*
   1024x768        0.0 
   800x600         0.0 
   640x480         0.0

Donanım Bilgileri:

Pentium 4 2.4 Ghz
Ati  Radeon 9200 se 128 ddr
kingston 768 mb ddr

ekremsenturk

Gnome-shell kur ve yeniden başlatırken gnome-shell'e geç ve gnome-shell ile (soruna çözüm bulana kadar devam et) devam et.

heartsmagic

Çalışmıyor dediğin ne? Sistemin son görüntüsü bu şekilde mi? Eğer öyleyse Unity şu an çalışmıyor gibi zaten. Ne pencere yöneticisi var ortada ne de panel ve başlatıcı. Kaldı ki çıktılarda da grafik kartı sürücüsü sorunu olduğu belli. Verdiğin forum başlığında çok komut var. Kurulu sürücüleri kaldırıp açık kaynak olana mı geçtin tam olarak ne yaptın? Lütfen önce o başlıktaki açık kaynak sürücüye geçme komutlarını dene ve çıktıları buraya kod etiketi içinde aktar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

winehq

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 13 Mayıs 2013 - 11:25:45
Gnome-shell kur ve yeniden başlatırken gnome-shell'e geç ve gnome-shell ile (soruna çözüm bulana kadar devam et) devam et.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install gnome-shell

sonra
sudo apt-get install gnome-session
sonra
sudo dpkg-reconfigure gdm

komut satırlarını girdim. En son açılan ekranda  lightdm mi gdm soruyor bende gdm seçtim. bilgisayarı yeniden başlatım. açılış ekranında GNOME yi seçip, oturum açtım ama maalesef "Failed to load session "gnome" " diye hata verdi. mecburen tekrar system default ayarından girip, ekran sürücüleri kaldırdım. evet şuan gnome-shell çalıştı. hata yok. * her şey çalışıyor. en üstte bulunan panel çubuğu göründü. vs.

ama ekran sürücüler tekrar kurulmuyor, bu yüzden bilgisayarda acayip yavaşlama var.

Gnome enson Ekran görüntüleri:

Oturum her açılışta bu hatayı alıyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Mayıs 2013 - 20:56:40

Alıntı yapılan: heartsmagic - 13 Mayıs 2013 - 16:47:52
Çalışmıyor dediğin ne? Sistemin son görüntüsü bu şekilde mi? Eğer öyleyse Unity şu an çalışmıyor gibi zaten. Ne pencere yöneticisi var ortada ne de panel ve başlatıcı. Kaldı ki çıktılarda da grafik kartı sürücüsü sorunu olduğu belli. Verdiğin forum başlığında çok komut var. Kurulu sürücüleri kaldırıp açık kaynak olana mı geçtin tam olarak ne yaptın? Lütfen önce o başlıktaki açık kaynak sürücüye geçme komutlarını dene ve çıktıları buraya kod etiketi içinde aktar.

- firefox doğru düzgün çalışmıyor, menülerini kullanamıyorum, sağ en üstteki (X) kapatma ikonu görünmüyor. Alt+Ctrl+T tıklayıp Uç birimi açtığımda ekranın en sol üst köşesinde yerleşiyor. herhangi bir yere taşımak istediğimde * her şey donuyor, hiçbir işlem yapılamıyor. en önemlisi ise programlara ulaşamıyorum. (Gnome-Shell 'e geçmeden önceki sorunlardır bunlar, şimdi bu hatalar yok.)
- evet önceki mesajı yazarken en son ekran görüntüm o idi.
- Bu bağlantıdaki komutların hemen hemen çoğunu uyguladım.
- GNOME -SHELL açılmayınca ekran driver kaldırdım, tekrar yüklemek isteyince maalesef yüklenmiyor. bozuk paket var diyor. şuan bilgisayarım çok yavaşladı.

işte çalıştırdığım kodlar :

lspci | grep VGA

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV280 [Radeon 9

glxinfo | grep render

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.2, 128 bits)
    GL_NV_conditional_render, GL_AMD_draw_buffers_blend,

lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P AGP Bridge (rev 02)
00:06.0 System peripheral: Intel Corporation 82865G/PE/P Processor to I/O Memory Interface (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.1 Display controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV280 [Radeon 9200 PRO] (Secondary) (rev 01)
02:05.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (rev 13)

/usr/lib/nux/unity_support_test -p

OpenGL vendor string:   VMware, Inc.
OpenGL version string:  2.1 Mesa 9.1.1

Not software rendered:    no
Not blacklisted:          yes
GLX fbconfig:             yes
GLX texture from pixmap:  yes
GL npot or rect textures: yes
GL vertex program:        yes
GL fragment program:      yes
GL vertex buffer object:  yes
GL framebuffer object:    yes
GL version is 1.4+:       yes

Unity 3D supported:       no

/usr/lib/nux/unity_support_test -p --compiz

OpenGL vendor string:   VMware, Inc.
OpenGL version string:  2.1 Mesa 9.1.1

Not software rendered:    no
Not blacklisted:          yes
GLX fbconfig:             yes
GLX texture from pixmap:  yes
GL npot or rect textures: yes

Compiz supported:         no

jockey-text --list

firmware:dvb_usb - Firmware for DVB cards (Proprietary, Disabled, Kullanımda değil)

xrandr

xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 1280 x 1024, maximum 1280 x 1024
default connected 1280x1024+0+0 0mm x 0mm
   1280x1024       0.0*
   1024x768        0.0 
   800x600         0.0 
   640x480         0.0

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

N: Geçersiz bir dosya uzantısı içerdiğinden 'makson96-fglrx-raring.list.save' dosyası '/etc/apt/sources.list.d/' dizininde yoksayıldı.
N: Geçersiz bir dosya uzantısı içerdiğinden 'ubuntu-x-swat-x-updates-raring.list.save' dosyası '/etc/apt/sources.list.d/' dizininde yoksayıldı.

sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati

Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Bazı paketler kurulamadı. Bu durum, olanaksız bir durum istemiş
olduğunuzu ya da kararsız (unstable) dağıtımı kullandığınızı ve
bazı paketlerin henüz oluşturulamamış  ya da oluşturulmakta
olduğunu gösterir.
Aşağıdaki bilgiler durumu çözmenize yardımcı olabilir:

Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
xserver-xorg-video-ati : Bağımlılıklar: xorg-video-abi-13
                          Bağımlılıklar: xserver-xorg-video-radeon ama kurulmayacak
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.

heartsmagic

Şu an açık kaynak sürücüye geçmişsin. Kartının kullandığı ATI sürücüsünü biliyor musun? Güncel sürücüleri mi kullanıyordun eski sisteminde?
Yazılım Kaynakları-Ek sürücüler bölümünde sana bir sürücü öneriliyor mu?
Not: Sanırım Yazılım Kaynakları uygulamasının ismi 13.04'te değişmişti fakat yeni ismini hatırlamıyorum.

winehq

kullandığım ekran kartı modeli : ati radeon 9200 se dir. windows altında sürücü 9200 se diye biliyorum. linux altında nasıl isimlendiriliyor bunun hakkında bilgim yok.

eski sistemde (11.04) ekran kartım ile ilgili hiçbir sorunum yoktu. sadece ses kartı ile ilgili bir problem vardı. onu da güncelleyerek çözmüştüm. işte o zaman hiçbir sorunum olmadığı halde ekran kartımı güncellediydim. çünkü; sistem güncelleme listesinde ismi vardı. yanlış hatırlamıyorsam ismi: ati x server geçiyordu.

problemim hala devam ediyor. ve sorun tamamen ekran kartından kaynaklanıyor.

decent

Sadece açık kaynak sürücü kullanabilirsiniz, yani Ubuntu ile gelen varsayılan sürücüden başka altenatif yok.

Alıntı yapılan: http://wiki.cchtml.com/index.php/Hardware#Radeon_Legacy_.28Open_Source.29Radeon Legacy (Open Source)

These cards are no longer actively supported by AMD as of the 8.28.8 fglrx driver. Unless you run an ancient distro, using the open source drivers is your only option.
* R100        Radeon 7200
* RV100       Radeon 7000(VE), M6, RN50/ES1000
* RS100       Radeon IGP320(M)
* RV200       Radeon 7500, M7, FireGL 7800
* RS200       Radeon IGP330(M)/IGP340(M)
* RS250       Radeon Mobility 7000 IGP
* R200        Radeon 8500, 9100, FireGL 8800/8700
* RV250       Radeon 9000PRO/9000, M9
* RV280       Radeon 9200PRO/9200/9200SE/9250, M9+
* RS300       Radeon 9100 IGP
* RS350       Radeon 9200 IGP

winehq

unity de yukarıda bahsettiğim sorun çıkınca, tavsiye üzerine gnome shell'i kurup ona geçtim. aynen gnome shell de hata alınca mecburen ekran driverları kaldırıp tekrar güncelledim. şimdi gnome shell ile masaüstü açılıyor. sorun yok.  :) ama ekran driverını kaldırıp, yüklerken paketlerde bozulma olmuş. sistem çok yavaşladı. ekran driverlarını yeniden kurmak istediğimde hata alıyorum. bunu sorunu nasıl aşabilirim. yani; dediğiniz ubuntu ile gelen varsayılan sürücülere nasıl geçeceğim.

sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
Alıntı YapPaket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Bazı paketler kurulamadı. Bu durum, olanaksız bir durum istemiş
olduğunuzu ya da kararsız (unstable) dağıtımı kullandığınızı ve
bazı paketlerin henüz oluşturulamamış  ya da oluşturulmakta
olduğunu gösterir.
Aşağıdaki bilgiler durumu çözmenize yardımcı olabilir:

Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
xserver-xorg-video-ati : Bağımlılıklar: xorg-video-abi-13
                          Bağımlılıklar: xserver-xorg-video-radeon ama kurulmayacak
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.

heartsmagic

winehq

Alıntı yapılan: heartsmagic - 21 Mayıs 2013 - 00:47:51
PPA eklemiş miydin sisteme?

evet, eklediğimi hatırlıyorum. sonra sorunun ondan kaynaklandığını düşünüp, ubuntu yazılım güncellemeden silip, kaldırdım.

sanırım yazılım güncellemede ismi "makson96" diye geçiyordu. forumda gördüm, belki sorunumu çözer diye eklediydim.

decent

sudo software-properties-gtk
En sağdaki "Ek Sürücüler" sekmesinden üstteki açık kaynak sürücüyü seçip uygula ve bilgisayarı yeniden başlat :)

winehq

Alıntı yapılan: decent - 21 Mayıs 2013 - 20:45:41
sudo software-properties-gtk
En sağdaki "Ek Sürücüler" sekmesinden üstteki açık kaynak sürücüyü seçip uygula ve bilgisayarı yeniden başlat :)

hiç bir şey gözükmüyor.

nikbinliknet

Sadece başlığı takip edenler için ek bir bilgi sunayım.

Bilgisayar bilgilerim imzamda yazmakta. Bugüne kadar (10.04 sürümünden beri) Ubuntu'nun ve diğer Linux dağıtımlarının birçok sürümünü kullandım. 70-80 derecede geziniyordu bilgisayarımın ısısı hep. Fan susmuyordum.

13.04'te ekran driver'ım Gallium 0.4 on NVA8

[b]Yani:[/b] X.org X server -- Nouveau display driver from xserver-xorg-nouveau (open source)

Oyunlarda (Urban Terror, 0 A.D, EA Sport oyunlarının bazıları) ve 1080p HD filmlerde bile 55 C dereceyi geçmedi değerler. İnternet kullanımı ve basit işlemlerde çalışan bilgisayar 40 C derece seviyesinde hep. Fan sesi nadiren duyuluyor ve fan soğuk üflüyor sürekli.

Tüm sürücüleri deneyin en uygununu kullanın bence.

Ben bu bilgisayarda LMDE ve Debian'dan daha seri ve soğuk çalışan bir Ubuntu görmedim hiç.
İşletim Sistemi:  Ubuntu 17.10
İşlemci: Intel® Core™ i3 CPU M 330 @ 2.13GHz × 4
Ekran: NVIDIA GeForce 310M/PCIe/SSE2

heartsmagic

Alıntı yapılan: winehq - 21 Mayıs 2013 - 14:39:36
Alıntı yapılan: heartsmagic - 21 Mayıs 2013 - 00:47:51
PPA eklemiş miydin sisteme?

evet, eklediğimi hatırlıyorum. sonra sorunun ondan kaynaklandığını düşünüp, ubuntu yazılım güncellemeden silip, kaldırdım.

sanırım yazılım güncellemede ismi "makson96" diye geçiyordu. forumda gördüm, belki sorunumu çözer diye eklediydim.

PPA kalkmış ancak getirdiği paketler sanırım duruyor. PPA tekrar eklenip bizim taraftaki ppa purge ile getirdiği paketler kaldırılabilir belki. Gerçi o paketlerin yerine de sonuç olarak varsayılan depolardaki paketlerin kurulması gerekiyor. O da biraz karışabilir, tek tek yapılır da kaç paket vardır bilemiyorum.

O PPA'yı tekrar ekleyip yazılım merkezinden getirdiği paketlere bakar mısın? Yazılım merkezi göstermiyorsa bir yolunu buluruz.