[Çözüldü] Xubuntu fan sorunu

Başlatan MehmetEfeUGUR, 08 Mayıs 2013 - 19:59:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MehmetEfeUGUR

Merhalar K,X,L Ubuntu arasındaki istatistiklere bakmam sonucu XUbuntu yu yükledim fakat leptopbumun işlemci fanı windows 7 de olmadığı kadar aralıksız çalışmaktadır ve bunun sonucu da aşırı gürültü çıkmaktadır. Acaba bu neden kaynaklanabilir? ve çözümü nedir?

guopx

Isınmalar genellikle ekran kartı kaynaklı oluyor. lspci | grep VGA çıktısını verir misiniz?
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

MehmetEfeUGUR

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV635 [Mobility Radeon HD 3650]

guopx

Eğer kurduktan sonra herhangi bir sürücü yüklemediyseniz sistem açık kaynak mesa sürücüsünü kullanıyordur ve mesa biraz fan gürültüsü yapar. Sahipli sürücüleri yüklerseniz durumun düzelmesi gerekli. Ubuntunun hangi sürünümü kullanıyorsunuz?

MehmetEfeUGUR

XUbuntu 12.10
İşletim sistemini yükledikten sonra sadece güncellemeleri yaptım. Linuxu yeni kullanmaya başladım yönlendirme yaparsanız memnun olurum.

heartsmagic

@MehmetEfeUGUR, ATI bölümündeki aşağıdaki konuya bakabilirsin. Kartın eski bir seri ve ATI bu seriye doğrudan destek vermiyor artık. Haliyle eski sürücüleri kurman lazım.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37653.0
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

MehmetEfeUGUR

@heartsmagic , malesef yönlendirdiğin siteden gerekli uygulamaları yaptım fakat fanın çalışmasında bir değişiklik yok yine çok çalışması sonucu faza gürültü çıkıyor.

EndoplazmikRetikulum

Ben de Xubuntu kullanıyorum, gayet memnunum; fakat sen de olduğu gibi benim fanlar da fazla çalışıyor. Normalde Xubuntu %5 civarlarında işlemci kullanıyor yani fanların çok az çalışması lazım...

Not: Kalın harfler temizlendi.

guopx

Fglrx'in açık kaynak kadar kasmaması gerek.
sudo aticonfig --initial -f yaptıktan sonra
sudo aticonfig --pplib-cmd "get fanspeed 0"
vesudo  aticonfig --adapter=0 --od-gettemperature çıktılarını koyar mısınız?

MehmetEfeUGUR

@guopx , sudo: aticonfig: command not found
root olarak giriş yapıp belirttiğin kodları terminale yazdım fakat üçünde de yukarıdaki hatayı verdi. Malesef sorun hala devam ediyor.

heartsmagic

Alıntı yapılan: MehmetEfeUGUR - 09 Mayıs 2013 - 20:04:24
@heartsmagic , malesef yönlendirdiğin siteden gerekli uygulamaları yaptım fakat fanın çalışmasında bir değişiklik yok yine çok çalışması sonucu faza gürültü çıkıyor.

En azından yaptıklarını ve sonuçlarını görseydik. İşler yolunda gitmiş mi, gitmemiş mi yorum yapamıyoruz bu şekilde.
glxinfo | grep render ne diyor şu an?

MehmetEfeUGUR

@heartsmagic , 'glxinfo' programı şu anda kurulu değil. Kurulumunu şunu yazarak yapabilirsiniz: apt-get install mesa-utils
bu bildirm gelmektedir , bahsedilen kurulumu yapıyım mı?

heartsmagic

Yapabilirsin, glxinfo için gereken küçük bir paket sadece.

MehmetEfeUGUR

@heartsmagic , Kurulumu yapıp pc yi yeniden başlattım fakat yine aynı sıkıntı

heartsmagic

@MehmetEfeUGUR, o kurulum çözüm için değil, bilgi almak için. Lütfen bir iki ileti önce yazdığım komutun çıktısını buraya aktarmaya çalış.

siberoloji

Yaklaşık 3 ay süren fan sesi ve aşırı ısınma sonrasında;
Ubuntu'nun da aslında sisteme oldukça yüklendiğini ve takas alanının da bir işe yaramadığını düşünerek yeni bir bilgisayar almaya karar vermiştim geçen ay....
Taaaaa ki Jupiter programını diz üstüme (*dizüstü bilgisayar) yükleyene kadar.

Bilgisayar da almadım ve Ubuntu'yu tekrar çok sevmeye başladım.

Bence denemelisiniz. Win ortamında batarya, güç, tasarruf işini organize eden yardımcı programları mutlaka görmüşsünüzdür.
Jupiter programı da aynı işi Linuks'ta yapıyor ve çok iyi yapıyor. Özellikle "Save Battery" seçeneği fan sesinizi de ayarlayacaktır.

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/jupiter
sudo apt-get update
sudo apt-get install jupiter

Sonuçları bildirir misiniz?

Kaynak: http://www.ubuntugeek.com

meda

@korucu77 bahse varım sen daha tlp,powertop gibi uygulamaları öğrenmemişsindir.:)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

siberoloji

bahse gerek yok, öğrenmedim. :(

meda

Sadece latife ediyorum.Tlp uygulaması hakkında internette yeteri kadar bilgi mevcut.Tlp dizüstü bilgisayarınız güç seçeneklerini yapılandırmanıza yardımcı oluyor.Mesela AC veya BAT mod kendisi otomatik olarak güç seçenekleri aktif hale getiyor.İşlemci,wireless,ses gibi bir çok seçeneği kendinize göre ayarlamanıza olanak sağlıyor.
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

siberoloji

Anladım. Jupiter de aynı işi yapıyor.
Bahsettiğiniz programları da inceleyeceğim.

meda

jupiter'den biraz farklı özelleştirme tlp daha fazla laptop-mode-tools benzeri diyebilirim.

MehmetEfeUGUR

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Mayıs 2013 - 19:19:31
@MehmetEfeUGUR, o kurulum çözüm için değil, bilgi almak için. Lütfen bir iki ileti önce yazdığım komutun çıktısını buraya aktarmaya çalış.

glxinfo | grep render in ekran çıktısı :
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RV635
GL_NV_conditional_render, GL_AMD_conservative_depth,

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Mayıs 2013 - 22:26:29

Alıntı yapılan: korucu77 - 14 Mayıs 2013 - 19:59:22
Yaklaşık 3 ay süren fan sesi ve aşırı ısınma sonrasında;
Ubuntu'nun da aslında sisteme oldukça yüklendiğini ve takas alanının da bir işe yaramadığını düşünerek yeni bir bilgisayar almaya karar vermiştim geçen ay....
Taaaaa ki Jupiter programını diz üstüme (*dizüstü bilgisayar) yükleyene kadar.

Bilgisayar da almadım ve Ubuntu'yu tekrar çok sevmeye başladım.

Bence denemelisiniz. Win ortamında batarya, güç, tasarruf işini organize eden yardımcı programları mutlaka görmüşsünüzdür.
Jupiter programı da aynı işi Linuks'ta yapıyor ve çok iyi yapıyor. Özellikle "Save Battery" seçeneği fan sesinizi de ayarlayacaktır.

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/jupiter
sudo apt-get update
sudo apt-get install jupiter

Sonuçları bildirir misiniz?

Kaynak: http://www.ubuntugeek.com

bahsetiğin kodları yükleyip pc mi yeniden başlattım fakat yine aynı sıkıntı değişen birşey yok.
(jupiter pogramını yükledikten sonra elle değiştirilmesi gereken ayarlar varmı diye pogramı araştırdım , araştırmam sonucu ekran kartının ısınmasından dolayı bir ayarın yapıldığına rastlamadım.)

guopx

@MehmetEfeUGUR
glxinfo çıktısına bakılırsa sorunun neden düzelmediği anlaşılır çünkü sistem hala açık kaynak mesa gallium sürücüsünü kullanıyor.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37653.0 Bu bağlantıdakileri tek tek uygulayıp uçbirim çıktılarını buraya koyar mısınız?

MehmetEfeUGUR

@guopx , yönlerdiğin için teşekkür ederim. Yönlendirdiğin site sayesinde sorun çözüldü.

guopx

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Mayıs 2013 - 11:26:56
@MehmetEfeUGUR, ATI bölümündeki aşağıdaki konuya bakabilirsin. Kartın eski bir seri ve ATI bu seriye doğrudan destek vermiyor artık. Haliyle eski sürücüleri kurman lazım.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37653.0
@heartsmagic vermişti zaten :)