Sitede Açık Kaynakla İlgili İçerik Bulunması Konusu

Başlatan informer, 02 Mayıs 2013 - 10:18:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

informer

Bu bölümde dün bir ileti yazarak, web adresini vererek sitemin tanıtımını yapmaya çalıştım. Fakat sitemin "özgür yazılım veya açık kaynak kodla ilgili içeriğe sahip olmak" şartını taşımadığı gerekçesiyle 'bu bölüme yazdığım tanıtım amaçlı iletim' silindi. Sitemde özgür yazılım veya açık kaynak kodla ile ilgili içerik bulunmadığı tamamen gerçek dışıdır. Bu tarz bir içerik sitemde bulunmaktadır, vardır ama bir tanedir. Bir tanedir ama gelişigüzel bir yazı olarak değil bir "anasayfa menü maddesi" olarak (yani kalıcı olsun diye, hep göz önünde bulunsun diye) o yazıya yer vermişimdir. Diğer bir ifadeyle, açık kaynak ve özgür yazılıma tek bir birey olarak dikkat çekmek için, ona şanına layık bir yerde yer vermiş bulunmaktayım: bir anasayfa menü maddesi olarak.
Tek bir bireyim; pardus veya ubuntu gibi bir forum sitesi kuracak veya sourceforge gibi kapsamlı bir site oluşturup içinde açık kaynaklı yazılımlar/içerikler barındıracak halim yok. Mühendis veya uzman değilim ki linux kodlarla yazdığım programcıkları, uygulama yazılımlarını sitemden paylaşayım. Benim gücüm anca bu kadarına yetiyor, sadece bir yazıyla açık kaynağın önemine değinebiliyorum.
"Özgür yazılım veya açık kaynak kodla ilgili içeriğe sahip olmak" şartını iyice açıklayın, ne anlama geldiğini güzelce ifade edin, bununla neyi kast ettiğinizi soruya yer bırakmayacak netlikte tanımlayın, muallaklığa yer bırakmayın. Bizde ona göre hareke edelim. Sen içerik yok dersin, ben var derim. Evet var ama senin istediğin şartları taşımıyor olabilir. O halde tam olarak ne tür bir içerik olması gerektiğini yaz da anlayalım. Bu ifadeler haklı bir itiraz olup dikkat ederseniz hakaret, aşağılama gibi ögeler barındırmamaktadır.

speakerXXL

Bazen örnekler çok şey yazmaktan daha uygun olabilir. "Özgür yazılım veya açık kaynak kodla ilgili içeriğe sahip olmak" şartını taşıdığını düşündüğüm 2 güzel siteyi paylaşmak istedim. Umarım sizde bu yönde güzel bir örnek ortaya çıkarma gayreti gösterirsiniz. Ama sizin siteniz şu an için içinde özgür yazılım ile ilgili bir konunun olduğu anket sitesi olarak tanımlanabilir. Sitenizi bu örnekler gibi geliştirseniz ileriki paylaşımlarınız için bir sorun olacağını sanmam. Şimdiden başarılar.

http://www.sistemlinux.org/
http://www.linuxdunyam.com/

bytan

Başlık, açıldığı Ubuntu Türkiye Forum » Görsel Eğitim / Yardım (Lütfen burada soru sormayın) bölümünden Öneri ve İstekler bölümüne taşınmıştır.

Gerek @speakerXXL'in vermiş olduğu örnekler gerek konu açılmak istenen bölümün içeriği çok şeyi ifade ediyor.

Alıntı Yap"Özgür yazılım veya açık kaynak kodla ilgili içeriğe sahip olmak" şartını iyice açıklayın, ne anlama geldiğini güzelce ifade edin, bununla neyi kast ettiğinizi soruya yer bırakmayacak netlikte tanımlayın, muallaklığa yer bırakmayın. Sen içerik yok dersin, ben var derim. Evet var ama senin istediğin şartları taşımıyor olabilir. O halde tam olarak ne tür bir içerik olması gerektiğini yaz da anlayalım.

Derhal.

Alıntı YapBu ifadeler haklı bir itiraz olup dikkat ederseniz hakaret, aşağılama gibi ögeler barındırmamaktadır.

Yerine getirilmesi gereken talimatlar barındırmaktadır.

Haklı olduğunu düşündüğün bir konuda, haklılığını belirtmek ve sorunu sormak için daha farklı yollar kullanılabilinirdi. Hakaret ve aşağılama olmaması söylem yolunun doğru olduğu anlamına gelmez.

Yakındığın ve talep ettiğin konuya dönersek;

- Şartı tamamen açıklayan : Birine göre tamamen açıklanmış olan başka birine göre tamamen açıklanmış olmayabilir.
- Ne anlama geldiğini güzelce ifade eden : Güzelce öznel bir yorum olup kiminin güzelce diye tanımladığı başka biri için...
- Kast edileni soruya yer bırakmayacak netlikte tanımlayan : Her durumda yeni yeni sorular çıkabileceği için pratikte mümkün olmayan bir durum.
- Muallak olmayan :  Bkz bir üst açıklama

4 maddeye birden uygun ilave: Hemen yukarıda Lütfen burada soru sormayın denmesine rağmen başlığın açıldığı bölüme bakılınca, şartı tamamen açıklamış, ne anlama geldiği güzelce ifade edilmiş, kast edileni soruya yer bırakmayacak şekilde belirtilmiş ve muallaklıktan uzak açık, net şekilde yazılmış bir cümleye rağmen başlığın bu bölümde açılmış olması.

Tüm bunlardan sonra, söylem tarzını kenara bırakarak, istediğin şeyin pratikte mümkün olmadığını fark etmek çok zor olmasa gerek. Buna rağmen, bugüne kadar ki uygulamalara, bölümün içeriğine bakıldığında bir çok kişinin varolan açıklama ve uygulamayı sorunsuzca kavradığı da bir gerçek.

Not: Tüm bu ifadelerim haklı bir yanıtı oluşturmakla birlikte herhangi bir hakaret ve aşağılama barındırmamaktadır.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

NuCLeuS

Alıntı yapılan: informer - 02 Mayıs 2013 - 10:18:55
Bu bölümde dün bir ileti yazarak, web adresini vererek sitemin tanıtımını yapmaya çalıştım. Fakat sitemin "özgür yazılım veya açık kaynak kodla ilgili içeriğe sahip olmak" şartını taşımadığı gerekçesiyle 'bu bölüme yazdığım tanıtım amaçlı iletim' silindi. Sitemde özgür yazılım veya açık kaynak kodla ile ilgili içerik bulunmadığı tamamen gerçek dışıdır. Bu tarz bir içerik sitemde bulunmaktadır, vardır ama bir tanedir. Bir tanedir ama gelişigüzel bir yazı olarak değil bir "anasayfa menü maddesi" olarak (yani kalıcı olsun diye, hep göz önünde bulunsun diye) o yazıya yer vermişimdir. Diğer bir ifadeyle, açık kaynak ve özgür yazılıma tek bir birey olarak dikkat çekmek için, ona şanına layık bir yerde yer vermiş bulunmaktayım: bir anasayfa menü maddesi olarak.
Tek bir bireyim; pardus veya ubuntu gibi bir forum sitesi kuracak veya sourceforge gibi kapsamlı bir site oluşturup içinde açık kaynaklı yazılımlar/içerikler barındıracak halim yok. Mühendis veya uzman değilim ki linux kodlarla yazdığım programcıkları, uygulama yazılımlarını sitemden paylaşayım. Benim gücüm anca bu kadarına yetiyor, sadece bir yazıyla açık kaynağın önemine değinebiliyorum.
"Özgür yazılım veya açık kaynak kodla ilgili içeriğe sahip olmak" şartını iyice açıklayın, ne anlama geldiğini güzelce ifade edin, bununla neyi kast ettiğinizi soruya yer bırakmayacak netlikte tanımlayın, muallaklığa yer bırakmayın. Bizde ona göre hareke edelim. Sen içerik yok dersin, ben var derim. Evet var ama senin istediğin şartları taşımıyor olabilir. O halde tam olarak ne tür bir içerik olması gerektiğini yaz da anlayalım. Bu ifadeler haklı bir itiraz olup dikkat ederseniz hakaret, aşağılama gibi ögeler barındırmamaktadır.

Öncelikle merhaba. Forum yönetimi adına konuşmak haddime düşmez. Fakat konuyla ilgili bir iki şey söylemek istiyorum.

"özgür yazılım veya açık kaynak kodla ilgili içeriğe sahip olmak" ile istenilen şey, blogunda/sitende yazıların ağırlıklı olarak Linux'ten oluşuyor olmasıdır diye tahmin ediyorum. Sanırım bahsettiğiniz site imzanızdaki site. Söylediğiniz gibi blogunuzda bir tane yazı mevcut. Fakat takdir edersiniz ki tek bir yazıyla ve içeriği ağırlıklı olarak anketten oluşan bir blogu kabul etmeleri çok da mümkün değil. Aslında amaç insanlara bir şeyler öğretebiliyor olmak. Linux için emek vermiş olmak önemli. Blogunuza giren bir kişi, Linux konusunda herhangi bir bilgi edinemeyecek. Tek bir yazı bunun için yeterli olsaydı birçoğumuz blog açmayla uğraşmazdı. Tek bir yazı yazıp geçerdi. Sizin yaptığınız şekilde yapan kişilerin istekleri büyük ihtimal geri çevirilir. Çünkü dışarıdan bakılınca reklam yapmaya çalışılıyormuş gibi gelir insanlara. Yanlış anlamayın. Amacım sizi suçlamak değil. Eğer amacınız Linux'e destek olmaksa, başarılı olmuş veya başarılı olduğunu düşündüğünüz kişileri destekleyerek de katkıda bulunabilirsiniz. Sonuçta Linux kullanan herkesin amacı birbirlerine yardımcı olmak.

Tek bir birey olduğunu söylemişsin. Aynı şekilde ben de tek bir birey olarak, önceleri kişisel blogumda Linux ile ilgili yazılar yazarak, yaşadığım problemlerin çözümlerini aktararak Linux konusunda insanlara yardımcı olmaya çalıştım. Ardından sistemlinux.org'u açtım. Bu arada mühendis de değilim. Uzman olma konusunda da kendimi o kadar deneyimli görmüyorum. Fakat öğreniyorum. Öğrendiklerimi de Linux topluluğuyla paylaşıyorum. Linux için kod bilmeye de gerek yok. Kodlar bile kopyala yapıştır yapılıyor zaten. Önemli olan uzman olmak değil, insanlara Linux'u tanıtabilmek önemli.

Eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız, ya başarılı olmuş kişileri çeşitli şekillerde destekleyin ya da kendiniz sıfırdan bir blog açıp Linux ile ilgili yazılar paylaşın derim. Yine de karar sizin.

@speakerXXL sistemlinux.org blogumu örnek olarak göstermen beni mutlu etti. Beğenilecek bir şey yapabiliyorsam ne mutlu bana. Teşekkür ederim.

if

@informer, siteniz anketlere yönelik bir site olduğu için sitede bulunan anketleri tek tek okumuştum o saat. Bu anketlerin GNU/Linux'la ilişkili olmadığını görünce sitenizin tanıtımını içeren iletiyi içeri aldım. Anketleri okuduğum sırada GNU/Linux'la ilgili yazının olup olmadığını hatırlamıyorum. Olsa bile kararım değişmezdi. Anketler GNU/Linux'la ilgili olmadıktan sonra tanıtım yapmanıza müsade etmeyiz.

informer

bytan,
Cümlelerim için; "hakaret ve aşağılama içermese de talimat barındırmaktadır" biçiminde kendince bir saptamada bulunmuş, hatta alay ve hafifseme tonlarını barındıran "Derhal" şeklinde bir ibare kullanarak verdiğin anlamı pekiştirmeye çalışmışsın ki bu, dalga geçmenin bir yolu, hafifseme ve alay'ın bir tonudur. Perdelidir, açıktan söylenmese de anlaşılır.
Ayrıca, cümlelerimin 'talimat vermek' anlamında kullanıldığını ispat etmek için (iddian'ın havada kalmaması adına, argümanını desteklemek için) fillerin altını çizerek bilahere vurgulama ihtiyacı hissetmişsin.
Sade sen değilsin; hepimiz türkçeyi seviyor ve türkçe dilbilgisi ile ilgileniyoruz. Cümlelerin altını çizerek onlara dikkat çekmeye çalışman hatta gönderdiğin ileti'nin çoğunlukla dilbilgisi dersi verir gibi bir içerik ve analiz üslübuyla kaleme alınmış olması senin "orada dile getirilen meram/konu" ile ilgilenmekten çok "üslup" ile ilgilendiğini ortaya koymaktadır. Bence, SpeakerXXL adlı arkadaşımız ise "meramımı" anlamış olmanın gereğini daha iyi yerine getirme örneği sergilemiştir. Ona da teşekkür ederim sana da.
"Talimat" algısı ise senin algındır. Kelimeler bazen nötr anlamda kullanılmış olsalar dahi yani başka şeyler ifade etseler dahi "onu okuyan kişi" ne anlamışsa ona sadece onu ifade eder. Diğer bir deyişle, senin cümlelerimden "talimat verildiği hissine kapılman" senin kişiliğin ve algın ile ilgili bir konudur. Herkes böyle anlamaz. Diyorsun ki; "Hakaret ve aşağılama olmaması söylem yolunun doğru olduğu anlamına gelmez."
Ben de diyorum ki; Emir kipi kullanılmış olması "senin şikayetçi olduğun/algıladığın anlamda talimatlar verildiği" anlamına gelmez.
Örnek Dialog:
A-Hemşe(h)rim, buradan hastaneye nasıl giderim?
B-Şuradan sağa dön, ilk köprüden doğruca aşağıya in, soldaki büfenin arkasında kalıyor...
Örnek-2:
Şimdi kitaplarınızda 35.sayfayı açın, birlikte oradaki metni okuyacağız.
İki nokta üstüste koyarak alt alta açıkladığın dört cümleye ise değinmek bile istemiyorum. Açıklamalar yapmaya ve her birini örneklendirmeye çalışmışsın. Haklılığını "öğretmen-öğrenci" üslubuyla ve örneklendirerek anlatma yoluna gitmişsin ki yazdıkların pekçok mantık hatası barındırıyor. O cümlelerde hata olarak ifade ettiğin çoğu şeyi kendin tekrarlamışsın fakat farkında değilsin. Tek tek onlara değinmeye çalışsam birkaç sayfa yazı yazmam gerekir.
Yazsam ne olur, ne sakıncası var? Asli konudan koparız. "Gururu tatmin etmek için, üste çıkmak ve üstte kalmak için, kendini ispat etmek, bir şeyleri kanıtlamak için çırpınma" durumuna bir örnek de ben teşkil etmiş olurum ki buna gerek yok.
Yazı yazarken benimsediğin üslup tarafımdan oldukça iyi bilinen, tanıdık bir "tartışma üslubudur". Haklılığını ispat etme yollarındandır. Bunu denemene gerek yok. Örnekler vermek, alt çizmeler, felsefe ve mantık açısından cümlelerin değerlendirilmesi... Ömrümüz bunlarla geçti bytan, yanlış kişiye yanlış üslubu kullanmışsın. İletinde hangi üslubu kullanmışsan işte o üslup "haklı çıkmaya çalışma" üslubudur. Bu üslubun adı nedir? Adını sen koy bytan, çerçevesini ben çizdim.
Sana başarılar dilerim. Gıyaben forumdan tanıdığım bir kimsesin. Sana saygı duyuyorum.
Demek ki şu forumda bazı arkadaşlarla yüzyüze bir araya gelsek saatlerce sohbet yapabilecek nitelikte kimseler var.
Not: Bu iletiyi sil çünkü linuxla ilgili içerik barındırmıyor.

bytan

Üslup için;

Ektiğimizi biçiyoruz; olumlu veya olumsuz, elden geldiğince, ne eksik ne fazla.

İçerik için;

Haklısın. Açık ve net bir şekilde bir durum belirtilmesine rağmen istenmeyen bu durum gerçekleşebiliyorsa, ilave olarak bu bir tartışma konusu olabiliyor ve basitçe üzerinden geçliip haklılık haksızlık olarak görülebiliyorsa, dediğin gibi, sayfalarca yazmak gerekiyor.

Umarım öyle veya böyle (forum, anket sitesi vb) ulaşmak istediğin kişiye ulaşabilirsin.

Saygıyla
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST