[Nasıl] Ubuntu Sunucu IP Sabitlemek

Başlatan sakgo, 15 Nisan 2013 - 20:26:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sakgo

Arkadaşlar ubuntu serverde IP sabitleme nasıl yapılır. Cevabı:

sudo su
vi /etc/network/interfaces
Açılan pencerede aşağıdaki değişiklikleri uygulayalım değişiklikleri uygulayabilmemiz için öncelikle "INSERT" tuşuna bir defa basıyoruz. Eğer "INSERT" tuşuna basmazsak hiçbir değişken girilmesine izin vermeyecektir. (NOT: Modeme göre farklılık gösterebilir Örn: 192.168.0.1 yada 192.168.1.1 vs gibi ona göre yapalım düzenlemeyi)
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
        address 192.168.0.100
        netmask 255.255.255.0
        network 192.168.0.0
        broadcast 192.168.0.255
        gateway 192.168.0.1
        dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4

Ayarlarımızı yaptıktan sonra bir kere "ESC" tuşuna basıyoruz ve hiçbirşey yapmadan direk olarak ":wq" yazıp enter tuşuna basıp kaydediyoruz.
/etc/init.d/networking restart
komutu ile ayarlarımızı yeniden başlatalım

veee IP sabitlendi.

heartsmagic

@sakgo, kolay bir konu ancak forumda olması çok iyi, ha denince bulsun insanlar :) Eline sağlık.
Küçük bir önerim olacak sadece, sudo su yerine şu şekilde kullansak:

sudo -i

Bir de vi ya da vim kullanılacaksa nasıl yazılıp kayıt edilebileceği de anlatılabilir. Belki vim yerine nano da kullanılabilir. Tabi bunları da bilsin artık insanlar diyorsak başka ancak sanırım IP sabitleme işini arayan birisi vim kullanmayı henüz öğrenmemiştir diye düşünüyorum :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sakgo

Şimdi @heartsmagic kardeşim durumu şöyle özetleyim. Ben kendimden yola çıkarak anlatımlarımı yapıyorum. Yani burada yaptığım anlatımlarımı iki anlama dayandırıyorum. 1.si  forumu sevdim, yardımcı olmaya çalışan çok kişi var, sıcak ve sürekli ziyaret ettiğim bir forum 2.si ise bende daha yeniyim ve çektiğim zorlukları göz önünde bulundurarak anlatımlarımı yapıyorum. Katılıyorum dediğin gibi yapabilirim ama diğer 2 tane daha anlatımım var orada detaylı anlatım yaptım hatta bir tanesinde video ekledim. Ben ip sabitleme aşamasına geldiğimde sudo su, sudo -i, vi ,vim ,nano ne işe yarar öğrendim. Zaten sende takdir edersin ki ubuntuya merak saran kişi araştırmacı olacak yoksa yalan olur doğru mu? Ben zaten günde nerden bakarsan 10 defa kontrol ediyorum anlatımlarımı. Amacım insanları biraz araştırmaya itmek biraz öğrenmeye yani nasıl derler bu gibi basit konularda anahtarı ver kapıyı onlar açsın. Özetle dediklerine katılmakla beraber bende senin gibi düşündüm basit bir konu ama hemen ha deyince herkes ulaşsın bunada video çekip koyayım daha iyi olur. Orada yapalım açıklamaları.

heartsmagic

Video anlatımlarından ziyade [Nasıl] belgeleri çok daha uygun bence. Zira bir videoda nerede işime yarayan yer var diye aramak zorunda kalırken, bu tür [Nasıl]anlatımlarında doğrudan işime yarayan kısma geçebiliyorum örneğin ben.

@sakgo, anlatımların gayet güzel ve sade. Elbette sana katılıyorum, elbette Linux ile iş yapacak insan biraz araştırmacı olacak :) Fakat dediğim gibi vim ile o dosyayı açan kişi eğer bilmiyorsa önce kaydedemeyecek, ardından bir şekilde kapatacaktır. Anlatımları değiştirip değiştirmemek elbette senin tasarrufun, bu konuda zorlama yapamayız elbette.

Eline sağlık.

ExitStars

Konu için teşekkür ederim, bu sadece "sunucular" için mi geçerli? Yani ben kendi bilgisayarımda da bu şekilde yaparak IP adresimi sabitleyebilir miyim acaba?

Çünkü ifconfig eth0 192. netmask 255 gibi komutları verdikten sonra IP sabitleniyor ama internete girmiyor :)

heartsmagic

Zaten kendin için bir başlık açmışsın, oradan devam edelim.

otosturop

Merhaba vim kullanarak değişikliği gerçekleştirdim ancak yeniden başlatma komutunu girince bu hatayı alıyorum
[....] Restarting networking (via systemctl): networking.serviceJob for networking.service failed because the control process exited with error code. See "systemctl status networking.service" and "journalctl -xe" for details.
failed!

değişim çıktısı bu
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
        address 192.168.1.100
        netmask 255.255.255.0
        network 192.168.0.0
        broadcast 192.168.0.255
        gateway 192.168.1.1

natgho

Şöyle bir kısım daha olması gerekmiyor mu?
auto eth0
iface eth0 inet manual
Hayır ben Windows Düşmanı Değilim,Bu Yüzden Linux Kullanmıyorum, Ben Sadece Benim Donanımımda At Koşturacaksa Bir Yazılım, her Adımını Bilme Sorumluluğunu Hisseden Bir Teknologtan Fazlası olmadığım İçin Linux Kullanıcısıyım.

Berkhan Berkdemir

Alıntı yapılan: otosturop - 31 Temmuz 2016 - 14:34:06
Merhaba vim kullanarak değişikliği gerçekleştirdim ancak yeniden başlatma komutunu girince bu hatayı alıyorum
[....] Restarting networking (via systemctl): networking.serviceJob for networking.service failed because the control process exited with error code. See "systemctl status networking.service" and "journalctl -xe" for details.
failed!

değişim çıktısı bu
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
        address 192.168.1.100
        netmask 255.255.255.0
        network 192.168.0.0
        broadcast 192.168.0.255
        gateway 192.168.1.1

Broadcast ve network i silip tekrar deneyin. Şahsen IP, Gatway ve netmask üçlüsünü öneririm. Sıkıntı çıkıyor arada sırada broadcast ve network de.
Ayrıca Ubuntu 12.04 de farklı bir sistem ile static IP yapılıyordu diye hatırlıyorum. Sisteminiz U13 üstü mü?

Python, SQL Developer
İyi günler

GitHub: @BerkhanBerkdemir
Eğer Linux hakkında güncel haber ve rehberler görmek istiyorsanız profilimde ki linke tıklayın.