Ubuntu dosya kopyalayamama sorunu

Başlatan Şakir, 14 Mart 2013 - 01:15:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şakir

Merhaba arkadaşlar,

Bir sıkıntım var bir tülü anlam veremedim. Herhangi bir kopyalama yaptıktan sonra diski başka bir yerde açınca dosyaların kopyalanmadığını görüyorum. Olayı şöyle açıklayayım.

Şu anda Ubuntu 12.10 (Güncel) sürümünü kullanıyorum. Daha önceki 12.04, 11.10 ve hatırladığım kadarıyla 11.04 de de başıma geldi. USB hdd yi pc ye bağlıyor ve küçük büyük farketmeksizin birçok dosya kopyalıyorum. İçeriğinde metin, müzik, video ve diğer formatlarda dosya bulunan klasörü kopyaladıktan sonra diski çıkarıp diğer bilgisayarlarımda (3 bilgisayarım var) baktığımda hiçbir dosyanın kopyalanmadığını görüyorum. Bu başıma çok fazla geldi. Aynı şekilde usb bellekte de sorun oluyor. Kopyalama bitene kadar hiçbir kesinti veya hata ile karşılaşmıyorum. Herşey başarılı bir şekilde tamamlanıyor ve ardından kontrol ettiğimde dosyaları görüyorum fakat diski başka bir bilgisayarda baktığımda kopyalamanın gerçekleşmediğini görüyorum.

Diski çıkarmadan boyutunu kontrol ediyorum boş alan az gözüküyor. Her ihtimalde dosyanın kopyalandığı belli oluyor. Diski çıkardığım an işler değişiyor. Bugün şöyle bir işe kalkıştım ve tekrar başıma geldi.

Geçen hafta yeni bir dizüstü bilgisayar aldım. Hoparlöründe sorun var ve serviste yenisiyle değiştireceklerini söylediler. Eski bilgisayarımdaki 500 gb lık diski çıkardım ve usb den yeni bilgisayarıma bağladım. 397 gb lık veri kopyaladım. saat 20 gibi başladım ve yaklaşık 15 dakika önce bitti. Kopyalama sorunsuz bitti. Kopyalamanın ardından bir ihtiyaçtan dolayı diske grip birkaç klasörü dolaştım. Kopyalamanın gerçekleştiğinden eminim.Hatta arada neler önce kopyalanmış diye de kontrol ediyordum. Diski çıkarıp eski bilgisayarıma taktım ve şu anda eski bilgisayarımdan yazıyorum. Diskte hiçbir dosya veya klasör yok. Boyutuna bakıyorum tümü boş gözüküyor.

Bu sorun birçok kez başıma geldi. Artık deli etti beni. Kopyalama 5-10 mb lık olmadığı için ciddi zaman kaybı yaşatıyor bana. Hani sistemde sorun var desem her sürümde de olmaz ki. Bilgisayar sorunlu desem 3 tanesinde de aynı anda aynı sorun yaşanmaz. Nedir bunun mantıklı açıklaması ?
Web Developer (PHP + (HTML + CSS + JQUERY))

http://www.sakirmehmetoglu.com.tr/hakkimda

bytan

Usb diskin uygun ve yapılabilecek durumdaysa güzelce yeniden biçimlendir. Kopyalama işlemini tekrar dene, ancak bu sefer kopyalama işlemi bittikten sonra örneğin nautilus üzerinde sağ tıklayarak usb diskini sistemden ayır ve daha sonra kablosunu çıkartıp durumu kontrol et.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Şakir

@bytan,
2 tane 500 GB taşınabilir disk, 1 tane 8 gb flash ve 1 tane 4 gb flash diskte denedim hepsinde sorun aynı. Bu son işlemi de eski bilgisayarın diskini söküp usb ile bağlayıp öyle yaptım. Disk çeşitlerinde de sorun devam etti. Diski ayırarak sadece usb de denedim ama sonuç yine aynı. Aklıma gelen ihtimallerin tümünü denedim diyebilirim. Kopyalamayı da baştan yaptım. Var olan veriyle değiştirdim, üzerine yazdı ama yine de değişmedi sonuç. 2 tane farklı usb kablo ile denedim o da fayda etmedi. Elimdeki tüm malzemeleri denedim :)

bytan

Ayırmak derken, yazılımsal olarak ayırmaktan bahsediyorum. Kopyalama işlemi bittikten sonra usb diski bilgisayarından çıkartmadan önce işletim sistemi üzerinde bağını ayırarak (umount), bir anlamda win tarafının güvenli kaldır işlemi gibi, deneyebildin mi? Gerçi birden çok disk olunca ortak bir şeyler arıyor insan.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

Şakir

Bende aynı şeyi kast ettim. Evet alışkanlık oldu bende. Ubuntuda daha bir göz önünde olduğu için ayırarak (umount) ederek çıkarıyorum diski. Windowsda pek alışkanlık edinemedim. Sorun sadece tek bir diskte veya sistemde başıma gelmedi. İşin ilginç tarafı da bu bence. Nasıl oluyor da farklı sürümlerde, farklı disklerde ve zamanlarda aynı sorun başıma gelebiliyor ? Size hiç denk gelmedi mi böyle bir durum ?

bytan

Ayırma işlemini sağlıklı yapmadığım zaman dosya kopyalamada sorunlar yaşadığım anlar oldu ama senin gibi süreklilik arz etmiyordu.

Kopyalama yaparken alttakinin çıktısını alıp bir dosyaya kaydet. Eğer yine diğer makinalarda dosyaların kopyalanmadığını görürsen çıktıyı buraya aktarırsın:

dmesg | tail
dmesg

PF @ ST

grayloop

Merhaba,
Aynı durum bende de devam ediyor. Diske yazma işlemiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Diske kopyalamanın bittiğini gösteriyor, ancak tam olarak yazmıyor. Diski ayırdığımda disk simgesi menüde bir süre daha görünüyor. Disk simgesi kaybolduğunda diski çıkartıyorum, o zaman bir sorun olmuyor. Ancak, diski ayırıp hemen bilgisayardan çıkartırsam aynı sorunla karşılaşıyorum. Bir de böyle deneyin.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

ekremsenturk

Teknik olarak, (Flash bellekler için geçerli) diğer veri taşıyıcıya bir kopyalama gerçekleşirken, kopyalama işlemi önce bir geçici ön hafızada gerçekleşiyor. Ve kopyalama işlemi bittiğinde dosyalar kalıcı hafızaya aktarılıyor. Harici disk'lerdede aynı olabilir. Veri kopyalanamadan eneji girişi kesilirse, geçici hafıza silinmiş oluyor. Büyük boyutlu dosyaların kalıcı hafızaya aktarılabilmeside, disk'in yazma hızına göre bir süre vakit alabilir.

heartsmagic

Küçük bir dosyayı uçbirimden kopyalama yöntemi ile deneyebilir misin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Şakir

Arkadaşlar önerilerinizi dikkate alıp deneyeceğim. Şu anda şöyle bir durum var. Dün kopyalamanın ardından tümüyle boş gözüken disk şu anda hiçbir değişiklik yapmadan sadece aradan zaman geçmesiyle birlikte kopyaladığım miktar kadar dolu gözüküyor. Ama ne gariptir ki dosyalarımı ne windows ne de linux ortamında göremiyorum.

Şimdi biçimlendirip yeniden windows ortamında kopyalamayı düşünüyorum. Şimdilik dosyalara erişmek için başka bir yol önerebilirseniz bir deneyeyim. Erişemezsem biçimlendirip baştan kopyalayıp işlerimi bitirmek istiyorum. Ardından yine daha önce başarısız sonuç aldığım diğer disklerimden herhangi biriyle önerdiğiniz yöntemleri deneyip sonucu bildiririm.

Ek: Windows ortamında "Hata Denetimi" aracıyla diski onarıp dosyalara eriştim. Şu an için sorun yok (gibi).  Ama hala diğer diskler için soruna çözüm aramaya devam edebiliriz. Önerileri en kısa zamanda diğer disklerde deneyip sonuçları bildirmeye çalışacağım.

grayloop

@Şakir,
Diskte göremediğiniz dosyaları (Ubuntu'da) Ctrl+H ile görebilirsiniz sanıyorum. @ekremsenturk'ün de söylediği gibi, geçici bellekten kaynaklanıyor. Daha önce yazdığım gibi, yükleme tamamlandıktan sonra diski ayırdığınızda diskler kısmında ayırdığınız diskin görünmediğinden emin olduktan sonra diski çıkartın.
                                 H. Yavuz

Şakir

@gridongu,

Linux'u uzun süredir kullanıyorum ve gizli dosyaları hep açık tutarım. O anda da zaten baktım hemen.

@ekremsenturk,

Disk kopyalama mantığını biliyorum. O konuda bir sıkıntı yok. USB diske kopyalarken işlemler bittikten, ve ışığı tamamen söndükten sonra diski çıkarıyorum. Öyle bir hata olma ihtimali var ama bilinçli bir şekilde kullandığımdan dolayı ihtimal derecesinde saymıyorum.

if

Belki kullandığınız harici bellekler bozuldu. Bu harici bellekleri kullanmak için kutu felan kullanıyorsanız bu kutunun yazmaya kapatılıp kapatılmadığına bakdınız mı?

Şakir

@if,

harici diskleriminden birinin kutusunu 3 kez değişitridm. Tek nedeni sürekli kıvırdığımdan kablosunun kırılmasıydı. Son kopyalama işlemini çıkarıp harici diskleriden birinin kutusuna bağlayarak yaptım. İhtimaller güzel ama olasılığı biraz düşün. Bir de 3 hdd, 2 bellek de aynı anda bozulacak gibi değil.

heartsmagic

@Şakir, durum garip. Sen aslında çok disk ve çok sistemle yaşamışsın bu sorunu fakat tüm sürümlerde ve tüm disklerde bu sorun olsa ortalık yıkılırdı sanırım :) Hani bir ara (belki hâlâ vardır) küçük belleklerde yavaş kopyalama sorunu vardı, o zaman bile forumda sürekli sıkıntı iletiliyordu. Eğer bu şekilde sorun olsa sanrım birçoğumuzda çıkardı ortaya. Şahsen ben farklı diskler kullanıyorum sistemimde henüz benzer bir sorunla karşılaşmadım.

Tabi bu durum senin karşılaşmayacağın anlamanına gelmiyor. Burada garip olan birden fazla diskle aynı sorunu yaşaman. Hiçbirinde ortak bir nokta yoksa geriye elbette ortak nokta olarak işletim sistemi kalıyor. Fakat orada da söylediğim gibi herkesin şikayetçi olması lazım.

Dediğim gibi küçük bir dosya ile deneme yaptın mı uçbirimden? Mümkünse diskleri ayırma işini de umount ile denersin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

grayloop

@Şakir
Sisteminizde Thunar kurulu mu? Daha önce yazdığım gibi, bende de aynı sorun vardı. Thunar'ı kaldırdım.
                                 H. Yavuz

Şakir

Öncelikle gecikmeli cevap için özür dilerim. Bilgisayarımı servise vemem ve ardından da yeni sürümü beklememden dolayı uzun bir süre konuya cevap veremedim.

@hearsmagic
Hata gerçekten ilginç. Farklı diskler farklı zamanlar ama aynı sorun hep. Şu anda bilgisayarımda sadece Ubuntu 13.04 var. Sanalda da Windows 7 kurdum. Daha önce kopyalamama sorunu ile karşılaştığım diskimden bilgisayarıma yaklaşık 220 GB veri kopyaladım. Şu anda Ubuntu içerisinde sorunsuz dosyalarıma erişiyorum. Sorun zaten Ubuntuda erişmek değil ubuntudan bağı kopardıktan sonra verinin kaybolmasıydı. Şu anda laptopun diskini söküp Windows kurulu bir sistemde deneyemediğimden verilerin gerçekten tümünün kopyalanıp kopyalanmadığını bilmiyorum. Ubuntu içerisinde boyut karşılaştırması yaptım aynı çıktı. Dosyalarıma da sorunsuz erişiyorum. Şimdilik bir sorunum yok gibi ama diski sökebilirsem bir denerim. Ya da birkaç güne küçük bir alana Windows kurup deneyebilirim tekrar. Şimdi yedek disklerimin içini boşaltmak istiyorum ama açıkcası hala bir kaybetme korkusu var içimde.

@gridongu
Thunar prograımını hiç görmedim daha önce. Gnome arayüzünde nautilus percere yöneticisini kullanıyorum.

Soruna çözüldü etiketi koyayım mı koymayayım mı karar veremedim. Sorun olarak bir çözüme ulaşmadık. Sadece zaman ve farklı işletim sistemden dolayı sorun ile karşılaşmayarak çözüm üretmiş oldum. Uygun olan etiketi siz ekleyin. Konu kısa bir süre de açık kalırsa iyi olur kanaatindeyim. Benzer sorunla karşılan olur mu bilmem ama fikir bildirmek isteyen olabilir.

İlginiz için. hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

siberoloji

@Şakir;
başıma gelen bir olayı paylaşmak istiyorum. Bu olaydan hareketle belki de sisteminizi tekrar gözden geçirirsiniz.

1.Bir USB diske Canlı CD aralığı ile Ubuntu kurdum. Bu USB disk ile bilgisayarımı açtım. USB Diskte kurulu olan İşletim Sistemi için sda diye ifade edilen yer neresidir? Bilgisayara bağlı sabit disk mi? yoksa USB Disk mi?
2. Bu USB diskteki Ubuntu aracılığı ile yine Ubuntu kurulu bulunan sabit diski mount ile yükledim.
3. Bu işlem sonunda işimi bitirdim ve bilgisayarı kapattım.
4. USB diskte bulunan sda6 ile sabit diskte bulunan sda6 arasında bir karmaşa olduğunu ve benim sabit diskteki işletim sisteminin bulunduğu bölümün silindiğini gördüm.
5. İsimlendirme çakışması olma ihtimali birinci bakmanız gereken yer.

SON OLARAK: Sizin kopyalama işlemi yaptığınız cihazlara veri aslında hiç yazılmıyor. Yazılmış gibi yapılıyor. Dolayısıyla cihazı çıkarttığınızda hiçbir dosya cihaza gerçekten kopyalanmamış oluyor. Buradan benim vardığım sonuç "Siz bir program yüklerken, bağımlılıklar veya tavsiye edilen programlar" kısmından kopyalama simülasyon programı gibi bir program yüklemiş olabilirsiniz. Hani CD yazma programlarının yazmadan yazma simülasyonları gibi. 

Şu anda problem olmadığını söylemişsiniz. Eğer tekrar yaşarsanız, son 1-2 gün içerisinde kurulumunu yaptığınız programların bağımlılıklarına bakmanızı tavsiye ederim.

Şakir

@korucu

Maddelerle belirttiğiniz kısımda kendime bir pay çıkaramadım. Benim öyle bir sorunum olmadı. Benzer birçok iş yaptım ama hatalı sonuç almadım.

1. Maddedeki sorunuza şöyle cevap verebilirim. Sistem açılınca boot ettiği diski sda olarak görüyor. Doğal olarak sonradan eklenen her disk SDX şeklinde isimlendirerek ekleniyor. Bunların bir de UID dediğimiz kimlikleri ve bizim gördüğümüz etiketleri var (Yedek Diskim gibi). 2 diske aynı anda sda vermesi ilginç geldi bana. Aşağıdaki adresten SDA HDA hakkında küçük bir bilgi edinebilirsiniz.

http://nixcraft.com/linux-hardware/14586-what-difference-between-hda-sda-under-linux.html#post24954

Bağımlılıklar konusunda ise şöyle bir cevap verebilirim. Siz nasıl ubuntuyu kendi sitesinden indirip standart yollarla kurulum yapıp kullanıyorsanız ben de aynı şekilde yapıyorum. Üzerine ek bir yazılım kurmadan bu sorunlarla karşılaştım. Ek kurduğum programlar ise skype, filezilla, netbeans, java jdk gibi birkaç program. Öyle uzun ince ayarlarla uğraşmıyorum. Yine de tavsiyenizi değerlendireceğim.

siberoloji

analadım.
kolay gelsin.
çözüldü o zaman

Şakir

Çözüldü yerine artık karşılaşmıyorum diyebiliriz. İleriki zamanlarda yine karşılaşacak olursam tam bir çözüm aramam gerekecek.

grayloop

@Şakir,
Sistemi değiştirerek sorunun çözüldüğünü yazmıştınız. Şimdi herhangi bir sorun var mı? Ben de 13.04 e yükselttim ancak aynı sorun devam ediyor.
                                 H. Yavuz

if

@gridongu, bence bir hata kaydı açın.

grayloop

Alıntı yapılan: if - 05 Haziran 2013 - 21:19:15
@gridongu, bence bir hata kaydı açın.

@if,
Hata kaydı açmak için İngilizcem yetmez sanırım. Cevap verseler o da ayrı bir dert bu yüzden.
                                 H. Yavuz

if