Ubuntu Server'de paylaşıma açılan klasörün yedeklenemesi

Başlatan sakgo, 09 Mart 2013 - 16:32:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sakgo

Arkadaşlar merhaba, Ubuntu server de paylaşıma açılmış olan veya herhangi bir klasörün belli aralıklarla yedeklenmesini sağlayabiliyormuyuz. Ubuntu desktopta Time in back isimli bir program var onunla gayet güzel yapıyordum ama bu program server de varmı varsa nasıl kuracağız ve ayarlarını nasıl yapacağız. Yardımlarınızı bekliyorum.

Düzenleme: Yazıtıpi boyutu..

if

@sakgo, buradan[1] uygun olan bir tane seçip yedekleme yapabilirsiniz. Sunucuda masaüstü olmadığı için Bash üzerinden çalışan bir araç seçmeniz gerek.

[1] https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem

heartsmagic

Yedek tam olarak nasıl olacak? Politikan ne yani? Eğer çok can alıcı bir durum yoksa basit bir şekilde cron'a bağladığın bir betik bile iş görebilir. En kaba yöntem cp ile yedek aldırabileceğin gibi rsync gibi bir şey de kullanabilirsin. Dediğim gibi bu tam olarak ne yapacağınla, sistem kaynaklarınla, zaman ölçünle alakalı bir durum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sakgo

heartsmagic , yedek sistem yedeği olarak değil sadece benim server (ubuntu server kurulu) bilgisayara açtığım bir klasörün yedeği olacak. Örn: masa üstüne açtığım "123" isimli klasörü, yine masaüstünde bulunan (veya bilgisayarda ki başka bir HDD içinde) "yedek" klasörü içerisine örn:10Dk,20Dk,1Saat,1 Gün,1Hafta,1 Ay gibi sürelerle (süreleri ayarlayabileceğimiz) yedeğini aldırmak istiyorum. Kaynak klasörün içerisinde herhengi bir dosyada veya klasörün içeriğinde herhangi bir değişiklik yok ise yedek almayacak. Şayet "123" isimli klasör içerisinde bulunan "çalışma.doc" isimli dosyanın içeriğine bir kelime dahi ekleme yapılsa yine yedekleme işlemi olacak. Eski yedek bir sonraki alınan yedekten farklı olacak, yani ayrı bir klasör içerisine alacak. HDD nin boşluk durumuna göre (boş alan kalmamışsa) yedekleme işleminde ilk önce alınan yedek otomatik olarak silinerek boş alan oluşturulup yeni yedek alınacak. Tam olarak istediğim bu. Bunu ubuntu desktopta yaptım. Desktopta "back in time/zamanda yolculuk" isimli bir program yukarıda anlattığım işlemlerin hepsini yapabiliyor. Anlattığım şekilde yapabilecekmiyiz yada farklı olarak nasıl yapacağız. Teşekkürler.

Desktopta kullandığım programın ekran görüntüsü:

heartsmagic

İstediğin şeyi yaptırabilmen için biraz rsync kurcalaman gerekiyor. Senin istediklerinin tamamını karşılamıyor, örneğin sen hem değişiklik olmuşsa yansıtsın hem de yedek alsın diyorsun. rsync eşitleme işlemini yapar, fakat yedek almaz. En azından ben böyle biliyorum. Bu durumda yedek aldırma işi sana kalıyor. Mantık olarak şöyle olabilir. Önce dizinleri rsync ile eşitletirsin, sonra yedek dizinini gerekiyorsa sıkıştırıp arşivletir, adına da tarih ekletirsin. Bunu yaparken rsync aşamasında belki fark olmuş mu olmamış diye denetletebilirsin. Ayrıca yedek aldırırken de boş alan var mı diye baktırır, yoksa geriye yönelik temizlik yaptırabilirsin.

Tabi bütün bunları betik şeklinde yazman lazım, kısacası elleri kirletmek gerekiyor. Çok zor değil esasında, hatta basit bile sayılabilir. Fakat hiç bilgin yoksa elbette en başta karmaşık görünecektir. Sunucu yönetimi için bu şekilde temel betik yazma bilgilerini bilmek fayda sağlar. Eğer bu şekilde bir şeyler düşünmüyorsan @if'in önerdiği yere bakabilirsin. Belki orada sıralanan uygulamalardan biri isteklerini karışılıyordur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.