Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi Mi Yaptık?

Başlatan yakusha, 06 Mart 2013 - 03:00:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yakusha

Ubuntu gündemi içinde eriyip gitmeden merakımı gidermek amacıyla sormak istiyorum. Şu haber'e göre dünyada 11 tane bulunan bir işletim sisteminin 12. sini yapmışız.

Alıntı YapTÜBİTAK, savunma sektöründeki tüm sistemlerde kullanılan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ni (GİS) tamamen yerli olarak geliştirdi. Dünyada sadece 11 adet bulunan sistem ile savunma alanında kullanılan kritik teknolojilerin tamamen özgün olarak geliştirilmesine imkan sağlanıyor.

Kaynak: http://www.yuzde100yerli.com/2013/03/05/tubitak'tan-savunma-sanayi'nde-'yerli'-isletim-sistemi-devrimi/

Lakin RTOS diye aratınca Wiki bana Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi sayısının çok daha fazla olduğunu söylüyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_real-time_operating_systems

RTOS'un Linux açısından konumu ve durumu nedir? Bilen birileri meraklı bizleri aydınlatabilirse sevinirim

Teşekkürler.
Artık bu forumu kullanmıyor.

coyote1222

Birkaç gün önce aynı mevzu LKD-Sohbet listesinde konuşulmuştu http://comments.gmane.org/gmane.org.user-groups.linux.turkey.sohbet/5392

İletileri kısaca özetlemek gerekirse, güzel bir şey yapmışlar ama neyin 12. si olduğu konusunda anlam bulanık haberde muhtemelen hata var, hayatımızın bir çok yerinde dolaylı yoldan kullandığımız bir teknoloji. Linux çekirdeği gerçek zamanlı çalışacak şekilde derlenip kullanılabiliyor Red Hat ve benzeri firmaların çeşitli işler için ürettiği ürünler mevcut ama bu sistemlerin bizim kişisel bilgisayarları kullanma amaçlarımızla uzaktan yakından alakası yok.

cagriemer

Haberin kaynagina inerseniz neyin onikincisi oldugunun acikca yazildigini goreceksiniz. Soyle bir ornek verelim; Mesela bir suru UNIX ve UNIX-benzeri sistem vardir ama UNIX 03 standardina uygun oldugunu sertifikalayanlar bir elin parmaklarini gecmez. Bu ornek de ona benziyor.

Gercek zamanli isletim sistemi nedir, Linux cekirdegiyle ne kadar alakalidir onu da bildigimce yanitlamaya calisayim. Diyelim sisteminizde bir uygulamayi calistiran bir girdi var. Ornegin sicaklik degerini bir sensor ile okuyup, uzerinde cesitli islemler yapip bir cikti uretiyorsunuz. Sicakligi okudugunuz T zamani ile o sicakliga karsilik gelen ciktiyi urettiginiz T+t zamani arasinda bir kisit varsa, yani t belirli bir degerden buyuk olamazsa o zaman gercek zamanli islemlerden bahsediyorsunuz demektir. Bu t zamani gercek zamanli isletim sistemlerinde sistemin yukunden bagimsiz olarak garanti edilir. Bizim kullandigimiz gercek zaman yamasi yapilmamis cekirdekte ise calistirdiginiz isin onceliginin ne olduguna pek bakilmadigindan bu t zamani garanti edilemez. nice/renice komutlarina asinaysaniz bu komutlarin zamanlamayi yapan cekirdek tarafindan kimi zaman gormezden gelindigini de farketmissinizdir. Daha fazla detayi ya da nasil calistigini ben de bilmiyorum. Fakat merak ediyorsaniz CONFIG_PREEMPT_RT diye arama yaparak arastirmaya baslayabilirsiniz.

yakusha

#3
@cagriemer bey, bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.

Haberden sonra biraz daha okuma fırsatım oldu. Yeni şeyler öğrenmiş oldum. LKD sohbet'deki bilgilendirmelerden de faydalandım.

Tübitak'ın yaptığı GİS belli ki sadece ehlinin ve yetkililerin ulaşabileceği gizli veya kapalı kaynak kodlu bir proje. Derleyip kurcalayıp merak giderebileceğimiz bir durum yok gibi :)
Artık bu forumu kullanmıyor.