Ubuntu 12.10'da Donma Problemi

Başlatan okutan.53, 13 Şubat 2013 - 11:04:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

okutan.53

merhaba arkadaşlar,

ben ubuntu 12.10 kullanıyorum ama 11.? sürümlerinde de yaşadığım bir sorunu sizinle paylaşmak istiyorum.

HP Compaq nx6310 laptopumda 2 yılı aşkın bir zamandır ubuntu kurulu ve memnunum diyebilirim. Ama ekranın parlaklığını düşürürken (FN>F9) sistem bir anda donuyor yani ne pc kapanıyor ne mause oynuyor ekran görüntüsü duvarkağıdı gibi sabit kalıyor ama hiçbirşey olmuyor. PC kapama tuşuna uzun uzun basıp sistemi kapatayım ki yeniden başlasın da sistem açılsın :/

Bunun sebebi hakkında yardımlarınızı rica etmekteyim. Şimdiden teşekkürler.

if

@okutan.53, xbacklight kullanınca da oluyor mu bu sorun?

okutan.53

donma olayı sadece kısayol tuşlarıyla ekranın parlaklığını düşürürken oluyor. Ama herzaman değil mesela sistemde yoğun bir işlem yaparken donma oluyor genellikle. Ekran parlaklığını ayarlarken sağ üst köşede bir gösterge çıkıyor, büyük ihtimalle o göstergeden. Ekran kartından şüpheleniyorum ama nasıl kontrol edilir bilmem.

if

Alıntı yapılan: okutan.53 - 13 Şubat 2013 - 16:35:55
donma olayı sadece kısayol tuşlarıyla ekranın parlaklığını düşürürken oluyor. Ama herzaman değil mesela sistemde yoğun bir işlem yaparken donma oluyor genellikle. 

Yukarıdaki cümleleriniz aklımı karıştırdı. Ekran parlaklığını sadece kısa yol tuşunu kullanarak değiştirdiğiniz de mi donma ouyor yoksa sistem ağır yük altındayken ekran parlaklığını kısa yol tuşunu kullanarak düşürmek istediğinizde mi oluyor?

Alıntı YapEkran parlaklığını ayarlarken sağ üst köşede bir gösterge çıkıyor, büyük ihtimalle o göstergeden.

O göstergeden ne? Ne oluyor?

lspci | grep VGA çıktısını alayım.

okutan.53

evet kısayol kullanırken donma oluyor.Başka bişeyde donduğuna şahit olmadım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Şubat 2013 - 20:01:37

verdiğin komutu terminale yazdım aşağıdaki gibi bi çıktı verdi.

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

if

@okutan.53, Ubuntu Yazılım Merkezinden xbacklight'ı kurun. Sonra xbacklight -set 50 komutunu girin. Parlaklığın azalıp azalmadığını ve sistemin donup donmadığını öğrenelim.

okutan.53

bunu kurmasamda direk yetkililere hata raporu olarak iletsem?  sizece mümkün mü? bir sonraki güncelleştrimede sorunu halletsinler.

if

ls /sys/class/backlight çıktısına bakayım önce.

okutan.53

çıktı aşağıdaki gibidir

acpi_video0  intel_backlight

Bence sorun ekran kartından ve benim ekran kartıda harici değil sanırım

if

sudo su
echo 8 > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness
ile parlaklık değişiyor mu?

okutan.53

dediğinizi yazdım ve ekran bir anda karardı. Masamdaki işığı ekrana doğru çevirdım şuan bu mesajımıda site ancak bu şekilde yazıyorum :S

if

echo 100 > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness komutunu verin.

okutan.53

yine aynı ekranın ışığı söndü ve şimdi yeniden başlatmam lazım tekrardan :)

if

Sönmemesi gerekti. Yeniden başlattıktan sonra sudo su
cat /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness
çıktısını alayım.

okutan.53

if

@okutan.53, video.use_bios_initial_backlight=0 çekirdek önyükleme parametresiyle[1] başlatınca parlaklığı azaltıp artırmak donmaya sebep oluyor mu?

[1] http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31554.0