Arch Linux Kurulumu ve Temel Yapılandırma[Resimli]

Başlatan imarah, 07 Şubat 2013 - 17:58:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

imarah

Merhaba

Öncelikle kendi mimarimize uygun kurulumu başlatıyoruz.

Varsayılan klavye ingilizce. Türkçe Q için :
loadkeys trq
Türkçe F için
loadkeys trf

Şimdi internete bağlanmamız gerek. İnternetiniz kabloluysa kendiliğinden tanır. Kablosuz ise:
wifi-menu

Burada şöyle bir hata alabilirsiniz; No such interface: wlan0
Bazen wlan0 yerine wlp0s26f7u2 gibi isimler verebiliyor. Bu durumda;

iwconfig

İstediğimiz arayüzün ismine bakalım. Mesela benim;

wlp0s26f7u2  IEEE 802.11bg  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=0 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:on

wlp0s26f7u2 imiş. O zaman komut şöyle olmalı;
wifi-menu wlp0s26f7u2

Tamamdır. Şimdi gelelim disk bölümlemeye. Swap alanı konusuna gelirsek, raminiz yüksekse ayırmanıza gerek yok ama raminiz düşükse ayırırsanız iyi olur. Örneğin benim ramim 4 gb, ben ayırmadım.

cfdisk

Gördüğünüz gibi ekran gayet basit. Bölümleri ayarlayın, sistem kurcağınız bölümü bootable yapın, write ile değişikleri kaydedin ve quit.
Sistem kuracağınız bölümü /dev/sdax, swap için ayırdığınızda da /dev/sday olarak alacağım.
Ext4 olarak biçimlendirirseniz iyi olur, ben ext3, xfs vs. yapacağım derseniz ext4 yerine istediğinizi yazabilirsiniz.

mkfs.ext4 /dev/sdax

mkswap /dev/sday

swapon /dev/sday

Tamamdır, kuruluma geçebiliriz. Sistem kuracağımız bölümü bağlıyoruz. Burada bir ek bilgi vereyim, /mnt dizini geçici olarak mount işlemleri için kullanılan dizindir.

mount /dev/sdax /mnt

Sistemi kuralım. Burada base-devel paketini kurmak zorunda değilsiniz, ama gerekli olan bir paket. Ben o yüzden kuruyorum siz isterseniz çıkarabilirsiniz.

pacstrap -i /mnt base base-devel

Sistem kurduk. Gelelim yapılandırmaya.
Fstab dosyasını oluşturuyoruz;

genfstab -L -p /mnt >> /mnt/etc/fstab

Sistemimize geçelim. Bundan sonra yapacağınız işlemler yeni kurduğunuz sistemde.

arch-chroot /mnt

Saat ayarını yapalım. Farklı zaman dilimi için ls /usr/share/zoneinfo ile diğer ayarlara bakabilirsiniz.;

ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Istanbul /etc/localtime

Locale.conf dosyası;

nano /etc/locale.gen
Burada benim yaptığım gibi tr_TR.UTF-8'nin başındaki #yi siliyoruz.

echo LANG=tr_TR.UTF-8 > /etc/locale.conf
export LANG=tr_TR.UTF-8

Konsol klavye ayarını yapalım

nano /etc/vconsole.conf

KEYMAP=trq
FONT=iso09.16

Şeklinde olmalı

Yeni verilere göre saat/tarih ayarını yapalım.

hwclock --systohc --utc

Ağı yapılandıracağız şimdi de;

Ethernet kullanıyorsanız;

systemctl enable dhcpcd@eth0.service

Wlan için;

pacman -S wireless_tools wpa_supplicant wpa_actiond dialog

Yalnız ethernet kullansanız da bence wlan araçlarını kurun, ileride wlan kurmak isterseniz driver aramazsınız.
Ayrıca "bu zaten tanıyor şuan bağlıyım" diyip kurmamazlık etmeyin, sistemde yüklü değil.

64-bit kuranlar için 

nano /etc/pacman.conf

Benim yaptığım gibi

[multilib]
SigLevel = PackageRequired
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Kısmının önündeki #leri kaldırmanız gerek. İki tip(x64, x86) programları da kurmanızı sağlar.
Pacmani güncelleyelim
pacman -Sy

Root şifresini ayarlayalım. Yazdığınız şifre terminalde gözükmez ama yazar o, girin.

passwd root

Kullanıcı oluşturalım;

useradd -m -g users -G wheel,storage,power -s /bin/bash kullaniciadi
passwd kullaniciadi

Sudoyu kuruyoruz.

pacman -S sudo

Şimdi de düzenleyelim;

EDITOR=nano visudo

Gördüğünüz gibi  "%wheel ALL=(ALL) ALL"  önündeki #ı kaldırıyoruz.

GRUB ı kuralım. Burada os-prober paketi, birden fazla sistem varsa. Ben sadece arch kullanıcam derseniz kurmanıza gerek yok.

pacman -S grub-bios os-prober
grub-install --target=i386-pc --recheck /dev/sda
cp /usr/share/locale/en\@quot/LC_MESSAGES/grub.mo /boot/grub/locale/en.mo

64 bit kullananlar! Benim sistemim x86_64 diyip i386'yı x86_64 diye değiştirmeyin!

Son olarak /etc/mkinitcpio.conf dosyasını ayarlayalım;

mkinitcpio -p linux

Evet, kısacık kurulumumuz bu kadar.

exit
umount /mnt
reboot

Gelelim kurulum sonrası yapılandırmasına. Terminal geldiğinde aynı şekilde bağlantınızı yapın.
Burada kablolu otomatik bağlanmayabilir;

sudo dhcpcd

Alsayı kuralım;

sudo pacman -S alsa-lib alsa-utils alsa-firmware

alsamixer

Gördüğünüz MM olanlar mute. M'ye basıp unmute yapalım. Sonra ses testi;

speaker-test -c hoparlörsayısı

Hepsinden ses geliyorsa ctrl+c ile kapatabilirsiniz sorun yok ;) Şimdi de Xorg u kuralım. Burada da mesa 3 boyut desteği, isterseniz kurmayabilirsiniz.

sudo pacman -S xorg-server xorg-xinit xorg-utils xorg-server-utils xorg-twm xorg-xclock xterm mesa

Bundan sonra ekran kartı sürücüsü. Benim verdiğim sürücüler açık kaynak, isterseniz sonradan kapalı sürücüleri kurabilirsiniz.

nvidia: xf86-video-nouveau
intel: xf86-video-intel
ati: xf86-video-ati

Mesela benim ati;
sudo pacman -S xf86-video-ati

Bundan sonra;
sudo Xorg -configure

Notebook/Netbook için;

sudo pacman -S xf86-input-synaptics

Gelelim masaüstü ortamına.  Görsel ortama geçelim.

startx

Fontlar için;

sudo pacman -S ttf-dejavu

Sırada masaüstü kurulumu. Ben size gnome ve kdenin tam kurulumlarını vereceğim.
Siz isterseniz tarayıcıdan diğer kurulumları ve masaüstlerini inceleyebilirsiniz.

Gnome:

sudo pacman -S gnome gdm gnome-extra

sudo systemctl enable gdm

KDE:

sudo pacman -S kde kde-l10n-tr

sudo systemctl enable kdm

Network Manager'i kuralım. Bu komut ortak.

sudo pacman -S networkmanager

GNOME:

sudo pacman -S network-manager-applet

Kimlik bilgilerini saklamak için;

sudo pacman -S gnome-keyring

KDE:

sudo pacman -S kdeplasma-applets-networkmanagement

Kablolu

sudo systemctl enable dhcpcd

Network Manager

systemctl enable NetworkManager

AURdaki dosyaları kurmak için yaourt veya packer kullanabilirsiniz. Ben yaourt kurulumunu yapıcam.
Hani kurulumda kursanız da olur kurmasanız da olur dediğim bi paket vardı, o burada gerekli. Kurmadıysanız kurun.

pacman -S base-devel

sudo nano /etc/pacman.conf

[archlinuxfr]
Server = http://repo.archlinux.fr/$arch

deposunu ekliyoruz.

sudo pacman -Syy

sudo pacman -S yaourt

Kullanımı da pacman ile aynı şekilde. Sadece bunda root yetkisi kullanmıyoruz paket indirirken. Örnek olarak;

yaourt -S pkgbrowser

Bu da işe yarar bi paket, paket deposunda arama yapmanızı sağlıyor. İsterseniz kurabilirsiniz.

Açılış ekranında klavye ingilizce gelecektir;

sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf
Klavye ile ilgili kısma Option "XkbLayout" "tr" ekliyoruz
Son hali böyle;

Section "InputClass"
        Identifier "evdev keyboard catchall"
        MatchIsKeyboard "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
  Option "XkbLayout" "tr"
EndSection

Kaynaklar:

Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3

tlg

Güzel bir anlatım olmuş ellerine sağlık. Uzun zamandır Arch kurmak istiyordum ama bir türlü beceremedim yada vakit bulamadım, anlatımını kesinlikle uygulayacağım. :)

imarah

Alıntı yapılan: tlg - 07 Şubat 2013 - 22:38:58
Güzel bir anlatım olmuş ellerine sağlık. Uzun zamandır Arch kurmak istiyordum ama bir türlü beceremedim yada vakit bulamadım, anlatımını kesinlikle uygulayacağım. :)

Teşekkürler, uyguladıktan sonra geri bildirim yaparsan sevinirim, ben geçen gün bu şekilde sorunsuz kurdum bu şekilde. Bi de sen denemiş olursun ;)

kalkan1973

Kurulum metodu sürekli değişiyor... Neden ki?
Evde İşte her yerde Linux

imarah

Alıntı yapılan: Mustafa Kalkan - 07 Şubat 2013 - 23:53:12
Kurulum metodu sürekli değişiyor... Neden ki?

Bilgim yok ama güncellenmesinden kaynaklı olabilir. Diğer dağıtımlarda değişiyordur, biz görsel arayüzden kurulum yaptığımız için farketmiyoruzdur büyük ihtimal dediğim gibiyse. Ama dediğim gibi kesin olarak bilmiyorum.

Düzenleme: Distro --> Dağıtım

if

Arch kurulumunda sorun yaşayan arkadaşlarımız bu konuya ileti yazmazsa sevinirim. Anlatım konularını mümkün olduğunca temiz tutmaya çalışıyoruz.

Bir de "distro" değil dağıtım kelimesini kullanın lütfen.

mozhan

Arkadaşlar Merhaba yeni konu açmayayıö buraya soru olarak yazayım dedim bir buçuk hafta sonra sınavlarım birecek ve arch linux kuracağım.Daha önce birçok defa kurulum yaptım fakat hep karşılaştığım sorun sistemi kurup yeniden başlatıp usb yi çıkardıktan sonra internete bağlanamamak oldu. Bu sorun için ne yapmam gerekiyor 0 dan temiz bi kurulum yapmak istiyorum.İki sistem kullanacağım 23 Nisanda da Vivid i kuracağım.
daha önceki başarısız kurulumlarda
Networkmanager
ve
systemctl(emin değilim tam böyle yazıldığından)
bunları denedim. Olmamıştı yine
Bu arada kurulumu laptop a yapacağım imkansızlıklar yüzünden wi-fi ile mecburen.
Bir diğer olay ise sorun acaba Devlet yurdunun KYK-Wifi sinde mi diye düşünmüyor da değilim.
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

Reverser

Alıntı yapılan: mozhan - 23 Mart 2015 - 20:19:41
Arkadaşlar Merhaba yeni konu açmayayıö buraya soru olarak yazayım dedim bir buçuk hafta sonra sınavlarım birecek ve arch linux kuracağım.Daha önce birçok defa kurulum yaptım fakat hep karşılaştığım sorun sistemi kurup yeniden başlatıp usb yi çıkardıktan sonra internete bağlanamamak oldu. Bu sorun için ne yapmam gerekiyor 0 dan temiz bi kurulum yapmak istiyorum.İki sistem kullanacağım 23 Nisanda da Vivid i kuracağım.
daha önceki başarısız kurulumlarda
Networkmanager
ve
systemctl(emin değilim tam böyle yazıldığından)
bunları denedim. Olmamıştı yine
Bu arada kurulumu laptop a yapacağım imkansızlıklar yüzünden wi-fi ile mecburen.
Bir diğer olay ise sorun acaba Devlet yurdunun KYK-Wifi sinde mi diye düşünmüyor da değilim.

Sorun wifi adaptörü ile ilgili olabilir. Arch kurulumu meşakkatlidir isterseniz Revolution ile GUI kullanarak kurulum yapabilirsiniz başlangıç için iyi bir seçenek.

XFCE ROCKS !