Chrome ile Firefox Sohbet Ettiler! [WebRTC]

Başlatan KemalALKIN, 05 Şubat 2013 - 16:44:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

KemalALKIN

Chrome ile Firefox Sohbet Ettiler!

Mozilla ve Google mühendisleri tarafından, WebRTC üzerinden geliştirilen teknoloji sayesinde, iki tarayıcı üzerinden sesli ve görüntülü sohbet edebileceğiz.

05/02/2013 10:25

Mozilla, Google ile beraber yürttükleri çalışma çerçevesinde, Firefox veChrome araısnda WebRTC uyumunu sağladıklarını duyurdu. Açık Web geliştiricileri, Mozilla ve Google mühendislerinin ortak çalışmasıyla başarılan gelişme sayesinde, hiç bir ek yazılım kullanmadan iki tarayıcı iletişime geçebiliyor.

WebRTC nedir?

Web üzerinden Real Time Connections (Gerçek zamanlı iletişim) olarak açılan kısaltma, Firefox ve Chrome arasında herhangi bir ek uygulama kullanmadan, doğrudan sesli ve görüntülü görüşme yapılabilmesini sağlıyor. Web RTC'nin amacı sadece Firefox ile Chrome arasında bağlantı değil, Web üzerinden genel bir standart oluşturmak.

Firefox WebRTC ve Chrome WebRTC'nin, tarayıcılara artık gömülü olarak geldiği aktarılan bilgiler arasında. Böylece kullanıcılar doğrudan iletişime geçebilecek, sesli ve görüntülü görüşme yapabilecekler.

Son kullanıcıların yanı sıra, geliştiriciler için de büyük bir gelişme sayesinde, hiçbir eklenti ve yan uygulama yüklemeden Chrome WebRTCuygulamalarında doğrudan sesli/görüntülü arama yapabilen FirefoxWebRTC uygulamaları geliştirebilecekler. Bu işlev artık tarayıcıya gömülü olduğu için kullanıcılar ek yüklemelerden veya hatalı yazılmış yan uygulamalardan kurtulacak, geliştiriciler de uygulamaları çok daha kolay ve evrensel şekilde dağıtabilecek.

Yeni teknolojiyi duyuran Mozilla, Google mühendisleriyle beraber deneme bağlantısı kurdular ve hem sesli hem de görüntülü olarak sohbet ettiler.

Mozilla İnovasyon Şefi Todd Simpson ile Google Ürün Yönetim Müdürü Hugh Finnan arasındaki Firefox-Chrome görüşme demosunu, aşağıdan izleyebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MsAWR_rJ5n8

http://allplatforms.wordpress.com/2013/02/05/chrome-ile-firefox-sohbet-ettiler/
www.tckemal.ist

monthy_python

Bu durumda mutlulukla yapacağım şey şudur:
sudo apt-get remove --purge skype*
:D

Not: Bu komut Skype yazılımını silmek için kullanılmaktadır.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

krwlng

Ben hem Webrtc tanıtım sayfasından hem de kendi yerel sistemim üzerinden denemeler yaptım, gerçekten görüntülü görüşme sorunlarını kökünden çözecek bir teknoloji olduğunu söyleyebilirim. Sadece bir sayfa kod ve küçük bir js dosyası ile mükemmel sonuçlar alınabiliyor, ne flash ne java ne de başka bir ek kurulum gerektirmeden kullanılması en büyük özelliği.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

guopx

Çok güzel peki şu an kullanılabilir durumda mı bu sevis? @ krwlng nasıl yaptığınızı paylaşabilir misiniz?
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

burk

@monthy_python iletinize o notu yazdım çünkü acemi bir kullanıcı ne olduğunu bilmeden haberle ilgili bir yükleme sanıp ilgili kodu deneyebilirdi.

cagriemer

Denemek isteyenler uyumlu bir tarayici ile https://apprtc.appspot.com adresini ziyaret edebilirler.

canosayan

karşılıklı denedik kız arkadaşımla. cidden güçlü olmuş.
Chmod bizim işimiz.

KemalALKIN

heartsmagic

Evet asıl kaynak o ve ben kendi blog sitemdede kaynaklarıyla yayınlıyorum zaten. Burada iki link veya direkt o kaynağı vermek yerine blog sitemin adresiyle tercih ettim ziyaretçi benimde hakkım :).

Bu arada hiç bir gelir veya kazancım yok blog sitemden tamamen hobi :)...
www.tckemal.ist

monthy_python

Alıntı yapılan: burk - 06 Şubat 2013 - 23:51:54
@monthy_python iletinize o notu yazdım çünkü acemi bir kullanıcı ne olduğunu bilmeden haberle ilgili bir yükleme sanıp ilgili kodu deneyebilirdi.

Haklısınız, düşüncesizlik etmişim, iyi yapmışsınız.

krwlng

@guopx, https://apprtc.appspot.com/ bağlantısına tıklarsanız size rastgele bir bölüm açıyor size açılan bölümün bağlantısını görüşmek istediğiniz kişiye verince onunla görüşme başlıyor, bu görüşme için iki tarafın da şuan için ya Chrome 23 ve üzeri veya Firefox gecelik derlemelerinden birini kullanıyor olması gerekli. Kendi sunucunuzda denemek içinse http://dl.dropbox.com/u/24660566/webrtc.tar.gz dosyasını indirip sunucunuza yüklemeniz ve tarayıcıdan açmanız yeterli. Bu dosyayı ben biraz düzenlemiştim çoklu görüşme denemesi için, siz denerken kodları değiştirip istediğiniz şekle getirebilirsiniz.

guopx

@ krwlng çok teşekkür ederim mükemmel bir şey bu ya :)
ama biraz daha güvenli hale getirilmeli bence :)
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

krwlng

Aslında bu işin güvenliği biraz da bize bağlı, kendi sunucumuz üzerinden bir akış sağlayacaksak sayfaları şifrelemek en basit güvenlik olur, onun haricinde Webrtc hizmeti veren web siteleri çoğaldıkça kaynak gelişecek ve grup sohbetleri gibi işlemler bu alana dahil olacak, işte o zaman, mesela google hesabımızla bağlandığımız bir siteden webrtc hizmeti alabileceğiz, güvenlik durumu bu açıdan dolaylı olarak çözülmüş olacak.

KemalALKIN

krwlng

Dostum benim kameram 1280x1024'e kadar net görüntü verebilen olarak geçiyor. Ama 1280x1024 aşağısındaki çözünürlüklerde daha rahat fps ve görüntü netliği açısından. Bunda ise flash kamera testlerinden daha kötü bir kalite ile gözüktü görüntü. Umarım daha çok gelişir :). Güvenliğe gelince sanırım seni görenleride sen altta küçük kutularda görüyorsun o zaman o göreni bloklamak vb getirilebilir vb. çözüm çoğalır. Benim şu an en çok istediğim şey Flash'ın ölmesi HTML5'in baskınlaşması ve Java'ya güçlü bir onu etkisizleştirecek alternatif gelmesidir. Tabikide alternatifleri var ancak siteler vb illaki resmi olanı istiyor :D.
www.tckemal.ist

canosayan

bu arada iki sekme arasında görüşme yapmayı deneyen bir tek ben miyim? kendimi televizyon programına katılınca televizyonun sesini kısması istenen teyzeler gibi hissettim.
Chmod bizim işimiz.

monthy_python

Alıntı yapılan: canosayan - 08 Şubat 2013 - 10:17:53
bu arada iki sekme arasında görüşme yapmayı deneyen bir tek ben miyim? kendimi televizyon programına katılınca televizyonun sesini kısması istenen teyzeler gibi hissettim.
ben de yaptım :)

furkankalkan

@canoyasan kız arkadaşlarımdan birine teklif etmiştim ama tabi internet explorer hezimeti yüzünden (kızı kırmamak için) kendi kendime denedim. Ama hoş olmuş :D
(Bu arada ubuntuda çalışmayan mikrofonun archta çalıştığını farkettim. Sevindirik oldum birden :D)
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

krwlng

@KemalALKIN, görüntü kalitesi ile ilgili bir fikrim yok, benim görüntü bana güzel görününce sorgulamadım hiç. Ama elbette iyileştirmeler yapılacaktır ilerleyen zamanlarda, tahminim görüntü için yerel bileşenler kullanıldığından yana.

heartsmagic

Alıntı yapılan: KemalALKIN - 07 Şubat 2013 - 01:39:42
heartsmagic

Evet asıl kaynak o ve ben kendi blog sitemdede kaynaklarıyla yayınlıyorum zaten. Burada iki *bağlantı veya direkt o kaynağı vermek yerine blog sitemin adresiyle tercih ettim ziyaretçi benimde hakkım :).

Bu arada hiç bir gelir veya kazancım yok blog sitemden tamamen hobi :)...

Genelde bir kaynaktan aynen alınıp yayımlanan haberlere bile şahsen karşıyım :) Bu nedenle bir başka yerde kaynak gösterilmiş olması ilk elden kaynağı istememize engel değil. Tabi ki ziyaretçi senin de hakkın fakat bu şekilde asıl kaynak verilmeden yayılırsa haberler işte o zaman asıl kaynağa haksızlık edilmiş olur. Çünkü arada kaybolup gider kendisi. Asıl kaynak verilip kendi günlüğünü de ekleyebilirsin böyle konularda bence.

KemalALKIN

heartsmagic

Bir daha çift kaynak veririz :D :P. Ben daha benim sitemden alıntılanan bir şey görmedim başka sitelerde :D. Sadece girip okuyup çıkıyor insanlar :D.
www.tckemal.ist

heartsmagic

KemalALKIN

heartsmagic

Kendim sürekli içerik yapabilsem başka sitelerden her makale başı 1TL gibi teklifler gelmişti ancak hem yapacağımdan emin değilim hemde süreklililk olmayabilir diye girişmedim :D.
www.tckemal.ist

heartsmagic

Bu durumda okunup çıkılması normal olabilir işte :)

KemalALKIN

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Şubat 2013 - 23:53:27
Bu durumda okunup çıkılması normal olabilir işte :)

Abi sanırım tam yazmamışım size :); benim anlatmak istediğim siz ana kaynak belli olmaz bu şekilde çoğalırsa gibisinden yazınca bende dedim ki:

"Benim siteden alıntı yapıldığını görmedim ve girenler sadece okuyup çıkıyor (zaten)" Demek istemiştim :D. Konu başka yöne gitti hehe :). Yoksa benim 10 gün siteme bir şey eklemediğim ve giriş ortalamasının düştüğü oldu :D. En son rekorum 150 küsür kişi ile bir kaç ay önce idi :). Birde bir çok ülkeden giriş alıyorum sanırım nedeni ingilizce bir site ismi kullanmam :). 280 küsür e-posta ile takipçim var :). Şaşırtıcı gelmişti ilk başlarda ve halen şaşırıyorum hehe. Yani ben zaten insanlar okusun bilgilensin diye kaynaktan alıp veriyorum. Bildiğiniz üzre chip Linux'u program diye lanse edince tamamen uzaklaştık biz Unix cephesi :D şu sıra SDN ile devam ediyorum ara sırada forumda verdiklerimi ve bazende Felasife abimizin BSD dehalarını vermekteyim. :). İşte hobi ne olacak :).

İlerde param olunca bile free-ücretsiz-özgür şekilde yayın yapardım sanırım. Bir ara forum ubuntuyu bağlantılar olarak kenarında siteye eklemek istedim ancak bir türlü sığacak tema bulamadım. Eğer wordpress için free/ücretsiz seçilebilen tema öneriniz varsa alabilirim :D.
www.tckemal.ist

heartsmagic

Tamam mesele çok dallanıp budaklanmasın :) Ancak her ne şekilde olursun olsun eğer alıntı yapılıyorsa kaynak göstermek lazım. Bu bizim forumda başka bir yerde olur aynı şekildedir. Başka yerlerdeki tasarruflar elbette bizi bağlamayabilir fakat forumdakilerden rica etmemiz sanırım normaldir.