Pardus'da neler oluyor?

Başlatan ahmet_matematikci, 29 Ocak 2013 - 19:05:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ahmet_matematikci

Pardus hakkında belki 50 yazı okudum. Görevden alınanlar , yeni ekiptekiler, acaba neler oluyor. Forumdaki üyelerimizin fikirlerini almak istiyorum.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

heartsmagic

Bu konu biraz eskide kalmadı mı? Pardus artık geride kaldı diyebileceğimiz bir süre önce yapı değişikliğine gitti. Kendisiyle beraber onu çıkartan kurumda da değişiklikler oldu. Haliyle proje bayağı bir kabuk değiştirdi. Özeti budur yani. Yani bir şey var ve ben mi kaçırdım acaba?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_matematikci

Şu tabletetler ve akıllı tahtalarda Pardus'un kurulumu ve çalıştırması problem olduğu için debian tabanlı yapıya geçilmiş. 
Açık kaynaklı bir sistemde nasıl olur da debian da çalışan pardus e uyarlanamaz. Ortada korkunç bir hesap  ve sayı var. 650.000 tablet de kendi yazılımımız (şimdi pardus çekirdeğini de biz yazmadık denecek )değilde başka bir tabana debiana geçiliyor. Bunun isteyen -anlaşan bizim yönetici-bilim adamı-yazılımcılar mı? Yoksa 650.00 tabletin tedarikçileri mi?
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

acablack

En son duyduğuma göre ;Tübitak da bir çalışan arkadaşa göre ,Yeni bir ekip kurulduğu ve ehli insan aldıkları/ aradıkları idi. Özellikle bu tablet için. 

heartsmagic

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 29 Ocak 2013 - 20:11:24
Şu tabletetler ve akıllı tahtalarda Pardus'un kurulumu ve çalıştırması problem olduğu için debian tabanlı yapıya geçilmiş. 

Bunun kaynağı neresi? Ayrıca bu işin görünen yüzüdür. Önceki haberlere, açıklamalara, ayrılmalara vs. bakacak olursan zaten projenin çoktan sonlanmaya doğru kaydığını görebilirsin. Yeni sisteme geçilirken Debian seçildi o kadar.

Şu da bir gerçek ki, Pardus taban değiştirdiğinde şikayet edenler (ben dahil) öncesinde ne kadar destek verdik diye düşünmeliyiz bence :) Paketçisi az, geliştiricisi az, deneyicisi az bir sistem olabildiği yere kadar gitti. Projenin kötü yönetilmesi, bürokrasi gibi meseleler de tuzu biberi oldu arada tabi.

cos

Alıntı yapılan: heartsmagic - 29 Ocak 2013 - 22:07:12
Şu da bir gerçek ki, Pardus taban değiştirdiğinde şikayet edenler (ben dahil) öncesinde ne kadar destek verdik diye düşünmeliyiz bence :) Paketçisi az, geliştiricisi az, deneyicisi az bir sistem olabildiği yere kadar gitti. Projenin kötü yönetilmesi, bürokrasi gibi meseleler de tuzu biberi oldu arada tabi.

Bugüne kadar okuduğum en güzel cümlelerden birisi.

Bence bundan sonra yapılması gereken yeni Pardus'a destek olmaktır. En azından söylecek sözümüz olur.

ahmet_matematikci

Ekipten ayrılan kişilerin bloklarından yazdıklarında vardı. Hatta Doruk Bey Bırakın ben bir ayda çözerim demesine rağmen Vestel in debian tabanlı uyumlu çalışıyor baskıları yüzünden fatih projesinde ve akıllı tahtalarda pardus yerine debian tabanlı pardus kuruldu.
http://zzz.fisek.com.tr/seyir-defteri/pardus-dagitimi-bitti-yeni-bir-dagitim-basliyor/

Alıntı YapŞartnameleri gereği, Vestel'in MEB'in tahtalarına hem Windows hem Pardus yüklemesi gerekiyordu. Ancak Vestel, Pardus'la tahtayı çalıştıramadığı için TÜBİTAK'a başvurarak yardım istemiş. TÜBİTAK da kendi elemanları ile çözemediği sorun için bir firmadan yardım istemiş (mevcut çözüm ortakları dışında bir firma). Firma da, Pardus'la çalıştıramadığını ancak Debian'la çalıştırabildiğini belirtmiş. Debian logoları Pardus olarak değiştirilerek tahtalara yüklenmiş. Abdullah Erol, MSB Projesi'nin de yine zaman kısıtından dolayı bu şekilde gerçekleştirileceğini, bu saatten sonra da Debian kararından vazgeçilmesinin fizibl olmayacağını belirtti. Ancak Pardus'tan işe yarar teknolojilerin yeni dağıtıma aktarılacağını söyledi.

myduroc

Bence en mantıklı kararı verdiler.Ben 2008 den 2011 e kadar sürekli pardus kullandım.Sistem olarak bir sorun çıkartmıyor fakat paket desteği çok kötü bir durumdaydı.Pisi destekçileri ankayı halen çıkaramadılar forumda buyüzden herkes sataşacak yer arıyor..Deb Pardusu kesinlikle kabullenmeyecekleride belli bakalım neler olucak.

ahmet_matematikci

@heartsmagic hocam kaynağı vereyim .
http://nyucel.blogspot.com/2012/07/pardus-dansma-kurulu-ilk-toplants.html

Alıntı YapBu açıklamaları Mustafa hoca, Doruk, Sezai ve ben yeterli bulmadık elbette. Bir sorun eğer debian üzerinde çözülebiliyorsa mutlaka Pardus üzerinde de çözülebilirdi diye özetlenebilecek itirazlarımız oldu. Hatta benim 'bu sorunlu tahtalardan birini verin 1 ayda sorununu çözüp getireyim' dememin ardından Doruk'ta benzer bir teklif yaptı. Ama hepimizin bildiği gibi tahtalar memleketin her tarafına dağıtılmış durumda. Hatta MSB ile yapılan anlaşma da bu yeni Pardus üzerinden yapılmış

heartsmagic

Esasında o zamanki yazıları ve bilgilendirmeleri okumuştum ancak bu kısmını unutmuşum @ahmet_matematikci. Debian seçilmesinin bahanesi olmuş yani Fatih projesi. Fakat az çok aynı düşüncelere sahibim, o aşamada Pardus'un ilerlemesi mümkün değildi ne yazık ki. Kendisini sürekli hayatta tutacak, ileri götürecek insanları tutamadı proje kendi bünyesinde. Yeni gelenler de ayağa kaldıramayınca önce yaşam döngüsü yavaşladı, ardından da bir yerde film koptu sanırım böyle.

Pardus'un kendi yapısıyla, kendi paket sistemiyle, kendi araçlarıyla, kendi geliştirici ekibiyle, kısacası kendi tadıyla devam etmesini isterdim. Az olsaydı, öz olsaydı ancak yoluna devam etseydi. Tabi dediğim gibi iğneyi önce kendimize batırmamız gerekiyor, bunun için ben ne yaptım meselâ? Neden Ubuntu yerine Pardus'a destek vermedim. Herkesin bir bahanesi oluyor, geriye ölen bir proje kalıyor.

Şu an içinse karar alınmış ve bir yol belirlenmiş, umarım o yolda güzel gelişmeler olur.

ahmet_matematikci

Kamu çalışanı olarak orada neler olduğunu az çok tahmin ediyorum. 7 yıllık bir emek çöpe gitti. Ekip dağıtıldı sil bştan...

Felâsife

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 29 Ocak 2013 - 20:11:24

Anlaşılan bu yönde haberler yapılmış ki bu tür haberle inanmayın derim.
Pardus projesinin en tepesinde ki kişinin uzunca veda yazısı diyebileceğimiz Pardus'un makus tarihi (2007-2011) yazısında;

" ..Özellikle FATİH projesinin Pardus ve özgür yazılım açısından önemini vurguladık, Pardus'un mevcut hali ile ilk parti akıllı tahtalara nasıl hazır olduğunu anlattık/gösterdik
(hem EĞİTEK'te, hem CeBIT'te; birden fazla üreticinin tahtası ile; tüm özellikleri şıkır şıkır çalışacak halde...)
.."

diyor ki Pardus yetersizdi o yüzden Debian projesine geçildi demek Pardus'a haksızlık olur!

Pardus'u bitiren Fatih projesi olmuştur, yakından takip edenler bilir, Fatih projesi ilk duyurulduğunda Pardus'un ismi cismi yoktu, Dünyanın kullandığı sistemi kullanacağız vs. dendi, sonra kamuoyundan gelen tepkiler neticesinde projeye Pardus'ta (kerhen) ilave edildi.
Bir kaç ay sonrada Pardus'un ipi çekildi ve proje bitti zaten.

Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

ahmet_matematikci

Nasıl bir anlaşmadır ki pardusun ipi çekiilir? Neyin  Karşılığında acaba? 1945 de ucuza uçak alacağız diye uçak fabrikmız kapattırlmıştı aklıma bu olay geliyor.