CD.den program kurma.

Başlatan tugra01, 20 Ocak 2013 - 18:44:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tugra01

2003 yılında aldığım bir program cd.si, java tabanlı. bunu windowsa hemen kuruyorum, ama linuxa nasıl kuracağım.  cd.yi taktım terminali açtım, apt get filan dedim, java.bin dosyasını çalıştırdım netten bişeyler indirdi ama programı kurmadı.  2003 yılının programı yalnız söyleyim.

#!/bin/bash

### DEGISKENLER ###

version="Mürşit 4.0"
jardizin="MURSIT4"
jarfile="Mursit4.jar"
javadizin="kur/linux"
javafile="java.bin"
javaver="Java 1.4.1_03"
javaRun="j2re1.4.1_03/bin/java"
icon="mursit4.png"
baslik1="$version Linux Kurulum Programına Hoşgeldiniz."
baslik2="$javaver Kuruluyor..."
baslik3="$version Kuruluyor..."
baslik4="Kurulum sona erdi..."
yardim="\n$version için Linux Kurulum Programı v1.0\n\n\
Hazırlayan:\n\
Caner Baydemir - Gelecek A.Ş. - Temmuz 2003\n\n\
Sorularınız ve problemleriniz için\n\n\
caner.baydemir@gelecek.com.tr\n\n\
adresine e-posta atabilirsiniz.\n"
ps -ax | grep LinuxKur | grep bash | awk '{;print $6}' > /tmp/mursit.1mp
dizin=`sed -e 's/\/LinuxKur//g' /tmp/mursit.1mp | head -n 1`

###################

### FONKSIYONLAR ##
cikis() {
rm -rf /tmp/mursit*
exit
}
###################

### GIRIS EKRANI ##

Xdialog --title "$baslik1" --left --help "$yardim" --cancel-label "İptal" --ok-label "İleri" --yesno "\n\
$version için hazırlanmış olan Linux Kurulum Programına hoşgeldiniz.\n\n\
Kurulum sırasında aşağıdaki işlemler uygulanacaktır:\n\n\
- $javaver sisteminize kurulacak.\n\
- $version sisteminize kurulacak.\n\
- Masaüstünde $version için bir kısayol oluşturulacak.\n" 0 0
if [ $? -eq "1" -o $? -eq "255" ]; then
cikis
fi
###################

cp -f $dizin/$javadizin/$javafile /usr/

### JAVA KURULUM ##

Xdialog --title "$baslik2" --left --cancel-label "İptal" --ok-label "İleri" --yesno "\
Şimdi $version'ın çalışması için gerekli olan\n\
$javaver programı sisteminize yüklenecek.\n\n\
Karşınıza gelen pencerede Boşluk (space) tuşunu\n\
kullanarak metnin sonuna gidin ve Yes yazın.\n" 0 0
cikis
fi
###################

cd /usr/
konsole -e ./$javafile

## MURSIT KURULUM #

Xdialog --title "$baslik3" --left --cancel-label "İptal" --ok-label "İleri" --yesno "\
$version'ın sisteminize kurulması için herşey hazır.\n\n\
İleri tuşuna bastığınızda kurulum başlayacak.\n" 0 0
cikis
fi

###################

cd $dizin
cd $jardizin

/usr/$javaRun -Xms64M -Xmx96M -jar $jarfile

cp -f $dizin/$jardizin/$jarfile ~/Mursit4
cp -f $dizin/$icon ~/Mursit4

## KISAYOL HAZIRLANIYOR ##

if [ -f ~/Desktop/Mursit4.0 ]; then
rm -rf ~/Desktop/Mursit4.0
fi

touch ~/Mursit4/Mursit4.0
echo "#!/bin/bash" >> ~/Mursit4/Mursit4.0
echo "cd ~/Mursit4" >> ~/Mursit4/Mursit4.0
echo "/usr/$javaRun -Xms64M -Xmx96M -jar $jarfile" >> ~/Mursit4/Mursit4.0
chmod 755 ~/Mursit4/Mursit4.0

touch ~/Desktop/Mursit4.0
echo "[Desktop Entry]" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Comment=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Comment[tr]=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Encoding=UTF-8" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Exec='/root/Mursit4/Mursit4.0'" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "GenericName=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "GenericName[tr]=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Icon=/root/Mursit4/mursit4.png" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "MimeType=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Name=Mursit 4.0" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Name[tr]=Mursit4.0" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Path=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "ServiceTypes=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "SwallowExec=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "SwallowTitle=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Terminal=false" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "TerminalOptions=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "Type=Application" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "X-KDE-SubstituteUID=false" >> ~/Desktop/Mursit4.0
echo "X-KDE-Username=" >> ~/Desktop/Mursit4.0
##########################

### CIKIS ###

Xdialog --title "$baslik4" --left --ok-label "Çıkış" --msgbox "\
Kurulum sona erdi.\n" 0 0

#############

if [ -f ~/Desktop/Mursit4.jar ]; then
rm -rf ~/Desktop/Mursit4.jar
fi

cikis

burk

@tugra01 bu ne diski? Ayrıca diskin içindekileri ls komutuyla listeleyin ve çıktıları buraya kod etiketi ile geçin.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tugra01

bi hevesle kurduk ubuntuyu elimizdeki mürşit cd.sini kuramadık, adımların hepsini izledim, kopyala yapıştır yaptım, benim cd.nin içindeki klasör yapısı anlatılanlarla uyuşmuyor..  peder bastı fırçayı mecbur windowsa döndürdük makineyi.. windows ve ubuntu beraber kuracam başka çaresi yok.

yalnız burdan anlıyoruz ki linux öyle kolay bi işletim sistemi değil, ben taktığım bir cd.yi bile kurmak için on beş tane sayfa geziyorsam, bi sürü komut yazmam gerekiyosa, bu linux adama akademik kariyer yaptırır..  her şeyi depodan indircez diye bi şart yok, depoda olmayan bir linux programı bulsam onu kurmak için sayfalarca döküman okumam gerekecek.. biz de 15 yaşında lise öğrencisi değiliz ki, çalışıyoruz, yoruluyoruz, pc başında saatler geçiremiyoruz..  ben bu işletim sistemini öğreninceye kadar en azından bir cd.yi takıp rahatça kurmama izin verseydi bu ubuntu..

siteleri dolaştım sudoları, make.leri okudum ezbere kopyala yapıştır yaptım geçtim, eee linuxun masaüstünü hayatında ilk defa görmüş birisine bu haksızlık değil mi. ben b.sayarı ilk ms dostan gördüm, 1994.lü yılları kastediyorum, copy, dır, xcopy vs. bu komutlara da yabancı değilim, klavyem de çok hızlı komut yazmaya üşenmem, fakat satırlarca komut yazmak nedir hacı ya.. bunu yapan adamlar biraz da kullanıcıyı düşünsünler. en ufak bi sorunda, "aç konsolu aşağıdaki komutları yaz" gibi bir yardım şekli olmamalı.  bu yardım değil ki, geçici can simidi atıyosunuz, ben siteden kopyalıyorum konsola yapıştırıyorum, aaa oldu. tamam atlattık. bu mudur yardım..

ben sağlam bi kitap alıp okuyayım bari linuxla ilgili.

heartsmagic

@tugra01, veryansın doğru olabilir ancak yanlış yere oluyor. Şöyle düşün, Windows için Mürşit geliştiricileri kurulum paketi hazırlamasalardı gidip kime kızacaktın? Windows'a değil sanırım. Kaldı ki adamlar zaten hazırlamışlar, tamam Ubuntu için hap yapmamışlar ancak kuran var gördüğün gibi forumda. Kuramayana da bizler yardım etmeye çalışıyoruz. Kısacası:

1. Veryansın edilecekse Ubuntu'ya değil, özelinde paket hazırlamayan kimse ona etmelisin.
2. Yardım almak için biraz vakit harcaman durumunda bizler de seve seve vakit verebiliriz.
3. Bizler de 15 yaşında lise öğrencisi değiliz, işinde, gücünde insanlarız muhtemelen de senden yaşça büyüğüz. Fakat söylediğim üzere forumdaki birçok insan elinden geldiğince yardım etmeye çalışıyor sorun yaşayanlara. Eğer kullanacak kişi bazı konular için bu vakti veremiyorsa bizlerin elinden bir şey gelmez. Elbette rahat ettiğin sistemde devam etme şansın her daim bulunuyor.

"Şunu yap bunu yap" dediğimizde bile bize gelip "Vaktim yok, babam bastı fırçayı kurdum Windows'u" diyorken sana bütün bunları bir gecede nasıl anlatabiliriz? Bu forumun ana amacı kısa sürede insanlara eğitim vermek değil, sorunlarını çözmek. Eğitim konusu kendilerinin bileceği iş. Ayrıca Viki'miz olsun, dergimiz olsun, forumdaki bazı başlıklarımız olsun bu amacı güdüyor zaten. Fakat bizden sen denizde boğulurken "Yüzmeyi öğrenmenin 100 altın kuralı evladım. 1. falanca felanca. 2. felanca falanca........100. Al bu da son adım" dememizi mi beklersin yoksa sana can simidi atmamızı mı?

Hasılı kelam, bence sinirlenmeden, veryansın etmeden önce kendine biraz daha zaman tanı. En azından sana yardım etmeye çalışan insanlara "Böyle yardım olmaz hacı" demeden önce iki defa düşün.

tugra01

Hala cd.den program kurabilmiş değilim. sorunum devam ediyor. Forumdaki mürşit cd kurulumlarını defalarca okudum, hatta yazıcıdan çıkardım bi daha okudum. Fakat benim elimdeki cd baya eski. forumda sürekli ./kur.sh komutundan bahsedilmiş oysa benim cd.de böyle bi komut yok. cd.nin içeriğini buraya yazıyorum.

ali@LAPTOP:~$ cd /media
ali@LAPTOP:/media$ ls
ali
ali@LAPTOP:/media$ cd ali
ali@LAPTOP:/media/ali$ ls
DEPO  MURSIT_4
ali@LAPTOP:/media/ali$ cd MURSIT_4
ali@LAPTOP:/media/ali/MURSIT_4$ ls
AUTORUN.INF  kaynak  LinuxKur  Mursit4.ico
Baslat.exe   kur     MURSIT4   mursit4.png
ali@LAPTOP:/media/ali/MURSIT_4$ cd kur
ali@LAPTOP:/media/ali/MURSIT_4/kur$ ls
linux  windows
ali@LAPTOP:/media/ali/MURSIT_4/kur$ cd linux
ali@LAPTOP:/media/ali/MURSIT_4/kur/linux$ ls
java.bin  linuxinstall.htm
ali@LAPTOP:/media/ali/MURSIT_4/kur/linux$

Java.bin dosyası ile başbaşa kalıyorum.   :(

Ayrıca aynı cd.nin içinde Resources isimli klasörün içinde Mursit_4.jar isimli bi dosya daha var, fakat kur klasörünün içinde değil. Zaten onu da çalıştıramadım.  Bunu da bilgi olarak aktarayım. Şimdi bu cd.den mürşiti nasıl kuracağız. Olay benim için namus meselesi haline gelmiştir arkadaşlar  ;D

heartsmagic

./java.bin çıktısını görebilir miyiz?

monthy_python

programı yazan adam çift tık=> yüklensin yapmadıysa işletim sisteminin yapabileceği bir şey yok.

onparmakfklavye

yükleme işini çözenekadar http://kuran.diyanet.gov.tr/Kuran.aspx#t-Egitim adresinden idare edebilirsin

ekremsenturk

Bir hatırlatmada bulunayım.
Program 2003 yılından. Biz ise 2013 yılındayız. Kullandığınız Windows sürümü muhtemelen Windows XP. Yani 2002 yılından. Program sanırım bir Java programı, o halde doğru Java sürümünü bulmak gerekecek. Bildiğim kadar Java 7, Java 6 ve 5'i geriyedönük olarak destekliyor. Java 4 ise yine doğru biliyorsam, günümüz Linux çekrdeği tarafından desteklenmiyor. Tabii Java bile arkadaşlar bu konuyu  daha isabetli değerlendirebilirler.

if