hdd yetersiz alan ve disk birleştirme

Başlatan mehmetmoli, 20 Ocak 2013 - 16:17:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mehmetmoli

bilgisayarımda şu an 3 işletim sistemi ve 5 ayrı disk bölümü var ekranım kırık olunca bende deneme maksatlı ubuntuyu 8 gb lık küçük bölüme kurdum fakat farkında olmadan eski alışkanlığım ubuntuya geri dönmüştküm ayarlarım indirdiğim paketler derken baya bi kişiselleştirme yaptım

sorun: 8 gb bölümlenmiş disk alanı doldu ne paket indirip kurabiliyor ne dosya saklayabiliyorum bilgisayarda kullanmadığım bölümlenmiş 100 gb yakın alan var 8 gb lık alanı biçimlendirmeden diğer hdd bölümüne ubuntuyu taşımam mümkünmü çünkü dosyalarımı diğer tarafta tutsam bile boş alan kalmayınca 8 gb lık disk bölümüne paket bile yükleyemiyorum yada iki alanı içindekileri silmeden tek bölüm haline getiremezmiyim

raspacı

Eğer 8 GBlık alanın bitişiğindeki disk boş ise biçimlendirmeye gerek olmadan ubuntunun olduğu (8 GBlik) bölümü genişletebilşirsiniz. Gparted işinizi görecektir.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

mehmetmoli

şu an boş değil biçimlendirip ekleyemezmiyim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Ocak 2013 - 16:43:03

şu an durum bu nasıl birleştirebilirim

[eklenti yönetici tarafından silindi]

raspacı

12 GBlık kısım kısmen dolu. İçindeki belgeleri yedeklersen ve o diski silersen genişletme olur. Forumda bir yerde yazdıydım ama resimler kaybolmuş, ama yazıyı da okuyabilirsin denemeden önce ve tabi denemeden önce 8 GB lık kısımdaki önemli dosyalarını da yedekle. Ne olur olmaz hesabı.  http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=26568.0

imarah

Sistem üzerinden sistemin kurulu olduğu diskte oynama yapamazsın, çünkü unmount etmen gerek. Live cd falan kullan istersen.

Ben şöyle yapmıştım aynı işlemi. Elimde acronis disc directorun boot cdsi vardı;
Büyük olan alanı daralttım, ayırdığım alanla yeni bir bölüm oluşturup ikisini birleştirdim.
Aynısını gparted ile de yapabilirsin.
Ve herhangi bir veri kaybı olmadı.

mehmetmoli

denedim ama beceremedim ubuntu yüklü alanda bi kilit işareti var delete resize-moce gibi seçenekler aktif görünmüyor

raspacı

Evet bunu söylemeyi unuttum verdiğim yazıda vardı, bu işlemi canlı cd den veya bilgisayarda kurulu (sende yok gerçi) başka bir bölümdeki linux dağıtımı üzerinden yapmalısın. İşlem yapılann bölümlerin bağlanmamış olması lazım. Bağlıysa gparted ile bağı kaldır.
Düzenleme: zaten imarah açıklama yapmış.

mehmetmoli

live cd olarak 9.10 var şu an elimde acaba bu yeterli olurmu gparted ı depodan indirip yüklemem gerekecek galiba

edit: denemekte faydavar 9.10 olmassa yeniden kurulum da yapabilirim bölümleride bi düzene koymuş olurum böylece

raspacı

9.10 olur zaten gparted canlı cd de vardır kurmana gerek yok.

mehmetmoli

sudo gparted yapıp gparted ı açtım 12 gb lık bölümü silip 8 gblık bölümü burayla birleşkirdim apply dediğimde işlem başlıyor bi müddet sonra

-An error occurred while applying the operations

MPORTANT
If you want support, you need to provide the saved details!
See http://gparted.sourceforge.net/larry/tips/save_details.htm for more information.-

diye bi hata mesajı alıyorum ubuntu live 9.10

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Ocak 2013 - 17:49:57

swap alanı olmassa ne olur sildim swap alanını sorunu çözdüm ama swap gitti ... edit:  tamam swap şart değil onu anladım biçimlendirme devam ediyo hayırlısı:)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Ocak 2013 - 18:12:49

son soru live cd den grubu nasıl kuracağım veya düzelteceğim şu an grubda hata alıyorum

raspacı

mehmetmoli

root@ubuntu:/# grub-install /dev/sda
/usr/sbin/grub-bios-setup: warning: Sector 53 is already in use by the program `FlexNet'; avoiding it.  This software may cause boot or other problems in future.  Please ask its authors not to store data in the boot track.
Installation finished. No error reported.
bu ney anlamadıım

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Ocak 2013 - 19:08:06

nasıl oldu bilmiyorum live cd yi yeniden başlakmaya üşendiğim için verilen bütün komutları terminale girmeye devam etti bir sürüde hata mesajı aldım ayrıntıları geçiyorum en son swap alanını tekrar oluşturus yeniden başlattım baktım olmuş benim gibi bir cahille bu kadar uğraşmak zorunda kaldığınız için hepinizden özür diliyorum iyi akşamlar

burk

@mehmetmoli ne cehalet ne de özürlük bir durum var, sorunun çözülmesi sevindirici. Bir de lütfen; cozuldukonusu