[Çözüldü] Boş alan kalmaması sorunu

Başlatan onparmakfklavye, 16 Ocak 2013 - 20:52:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

onparmakfklavye

Merhaba, konuyu acemileri için bölümüne açacaktım ama yeni konu aç düğmesi çıkmıyor.

Dosya yöntecisinde diğer disk bölümlerine sağ tıklayıp boş alanı görebiliyorum. 12.04ün kurulu olduğu bölümde ne kadar boş yer kaldığını nasıl öğrenebilirim?

Disk aracından sabit diskimin /dev/sda6 olduğunu öğrendim ama disk analizcisinde sda6yı bulamadım. Sık sık "dosya sistemi kök dizini üzerinde sadece x alan kaldı" diye mesaj alıyorum. Kurulumda kökü ext4 yapıp 26gb kadar alan ayırdım, Ubuntu 12.04 haricinde wine ve bir kaç ufak tefek uygulamadan başka yüklü * bir şey yok. Yani 26gb ın yetmesi gerekir diye düşünüyorum.  Bleachbitle temizleme yaptım. Diğer bölümlere baktığım gibi 12.04 kurulu olduğu bölüme şu kadar dolu şu kadar boş diye nasıl bakabilirim?

monthy_python

"disk usage analyzer" ile bakabilirsiniz.
Yüklemenize gerek yok, varsayılan olarak yüklü geliyor.

onparmakfklavye

Benim kurulumum Türkçe. Galiba söylediğiniz Disk kullanım analizcisi. İlk mesajda belirttiğim gibi onunla köke nasıl bakacağımı bilemedim. Diğer partlara bakabiliyorum ama 12.04 ün kurulu olduğu bölüme nerden bakacağımı bulamadım

DoGuKaN

Nautilus'dan (Ev Dizini veya Dosyalar olarak geçer) Görünüm > Durum Çubuğu seçeneğine basarsanız en altta bu konuda son derece kullanışlı bir çubuk görebilirsiniz. Bu seçeneği işaretledikten sonra Dosya Sistemi bölümüne gidip ne kadar alanınızın kaldığını pencerenin en altında görebilirsiniz.

onparmakfklavye

Teşekkürler.

Analizciyi açtığımda dizinlerin boyutlarını vs. gösteriyor. Fakat ben daha acemiyim. Hangi dizin nerede ne için bilmiyorum. http://i45.tinypic.com/mkuse8.png deki gibi bakılabiliyor mu diye merak etmiştim.

Daha önce win7 vbox ile sanal olarak deneyip gerçek kurulum yapmaya karar verdim. Vboxta kullanırken varsayılan olarak 8gb ayırıyordu değiştirmeden şimdi kurduğuma benzer ayarlarda kullanıyordum ve hiç boşyer yok diye mesajla karışlaşmadım. Kurarken 26gb rahat rahat yeter diye düşündüm. İndirmeleri başka bölümlere yapıyorum. Gimp, winff vs bikaç tane yazılım yüklü. Sanalda hata vermezken gerçek kurulumun bu kadar şişmesi normal midir? Değilse sebebi bulunabilir mi? Bleachbittle temizle dedim fakat uyarı almaya devam ediyorum

cagriemer

Asagidaki iki komutu verip ciktisini buraya gecer misiniz? Ikincisinin sonuc dondurmesi biraz zaman alabilir. Bu arada uyarilar da basabilir aklinizda bulunsun. Ilkiyle genel olarak disk yapiniz hakkinda fikir edinmis olacagiz. Ikincisinde en cok hangi dizinlerin yer kapladigini gorecegiz. Ardindan o sonuclara gore cok yer kaplayan dizinlerde hangi dosyalarin sismis olduguna bakacagiz.

df -h
sudo du -sh */ | sort -hr | head -10

onparmakfklavye

x@x:~$ sudo du -sh */ | sort -hr | head -10
[sudo] password for x:
19G websites/
8,7M Resimler/
12K Masaüstü/
12K Belgeler/
4,0K Videolar/
4,0K Ubuntu One/
4,0K Şablonlar/
4,0K Müzik/
4,0K İndirilenler/
4,0K Genel/

Suçlu bulunmuştur, teşekkürler.

WebHTTrack Website Copier. Toplamda anca 30 dakika kadar çalışmıştır. Bu kadar sürede 19G indirmesi olanaksız. :)