[Çözüldü] Paket yükleme hatası [libsane:i386]

Başlatan Seçkin ALAN, 13 Ocak 2013 - 15:15:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Seçkin ALAN

Merhabalar,
Eagle 6.4 ü kurabilmek için kütüphaneleri güncelledim. Bugün tree programını kurmak istediğimde bir sürü hata ile karşılaştım. Yaklaşık 4 saattir sorunları aşmak için uğraşıyorum. Sorunu şuraya kadar indirebildim
Sorun:
root@ubuntud:~# apt-get install tree
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
You might want to run 'apt-get -f install' to correct these:
The following packages have unmet dependencies:
ia32-libs-multiarch:i386 : Depends: libsane:i386 but it is not going to be installed
E: Unmet dependencies. Try 'apt-get -f install' with no packages (or specify a solution).
root@ubuntud:~#

Çözüm (Solution):
sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq ia32-libs-multiarch:i368
sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq ia32-libs
sudo apt-get update
sudo apt-get -f install
sudo apt-get upgrade

apt-get -f install ile kurulum yapmaya çalıştığımda
root@ubuntud:~# apt-get -f install
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Correcting dependencies... Done
The following package was automatically installed and is no longer required:
  libjpeg62:i386
Use 'apt-get autoremove' to remove it.
The following extra packages will be installed:
  libsane:i386
Suggested packages:
  hpoj:i386 hplip:i386 libsane-extras:i386 sane-utils:i386
The following NEW packages will be installed:
  libsane:i386
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 56 not upgraded.
2 not fully installed or removed.
Need to get 0 B/3,734 kB of archives.
After this operation, 8,970 kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? Y
(Reading database ... 176105 files and directories currently installed.)
Unpacking libsane:i386 (from .../libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb) ...
dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb (--unpack):
trying to overwrite shared '/etc/sane.d/sp15c.conf', which is different from other instances of package libsane:i386
No apport report written because MaxReports is reached already
                                                              Errors were encountered while processing:
/var/cache/apt/archives/libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
iletisini alıyorum
Peketi elle kurmaya çalıştığımda ise
root@ubuntud:~# dpkg --install /home/scknd/Downloads/libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb
(Reading database ... 176105 files and directories currently installed.)
Unpacking libsane:i386 (from .../libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb) ...
dpkg: error processing /home/scknd/Downloads/libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb (--install):
trying to overwrite shared '/etc/sane.d/sp15c.conf', which is different from other instances of package libsane:i386
/home/scknd/Downloads/libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb

hatası alıyorum. Şuan herhangi bir çözüm yöntemi bulamaıdm. Olduğum yerde sayıyorum. Sistemi baştan kurmak istemiyorum. Çünkü ihtiyacıma göre konfigure ettim. Yardımlarınız için teşekkür ediyorum.
Ayrıca
apt-get clean
apt-get update
apt-get upgrade

bunlarıda denedim.

if

@Seçkin ALAN, sorun çıkartıyormuş bazen ia32-libs-multiarch[1]. Herkese uygun bir çözüm de yokmuş. Kimi bağımlılık olarak gösterilen paketlerin i386 olarak kullanılan sürüme aktarılmasını beklemeyi önermiş. Biri şöyle[2] bir çözüm sunmuş.

Niye böyle? Sanırım, ana akımdan ia32-libs geçiş paketi olarak işaretlenmiş ve bunun yerini ia32-libs-multiarch alacakmış. Bu geçiş sürecinde sıkıntı yaşanıyor. Daha önce ia32-libs paketini kumuş muydunuz?

Bir de şöyle bir şey var: sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo dpkg --install /home/scknd/Downloads/libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb
sudo apt-get install -f

[1] https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ia32-libs/+bug/900512
[2] http://yoodey.com/solving-ia32-libs-installation-problem-ubuntu-1204-precise-pangolin

Seçkin ALAN

net hatırlamamaklar birlikte evet.

önerdiğiniz yöntemlerde işe yaramadı. Aynı hata:
No apport report written because MaxReports is reached already
/var/cache/apt/archives/libsane_1.0.23-0ubuntu1_i386.deb

ben bundan nasıl kurtulurum. Şuan eagle çalışmasın bunuda göze aldım.  sisteme ne * bir şey kuruluyor nede kaldırılıyor. Zırt pırt çıkan update bildirimi kırmızı bir hata ile duruyor.
Zırt pırt *bir şeyler çöküyor. Package broken hataları. Acaba böyle absürt hatalar çıkartmayan bir linux sürümü var mı. Debian'ı bırakıp komple centos/fedora'ya mı göçsem. Şuan bütün şevkim kırıldı.
, sinirliydim :)

if

dpkg -l | grep -v ^ii ne diyor?

Seçkin ALAN

root@ubuntud:/home/scknd# dpkg -l | grep -v ^ii
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name                                      Version                                   Architecture Description
+++-=========================================-=========================================-============-================================================================================================
rc  colord                                    0.1.21-1ubuntu2                           amd64        system service to manage device colour profiles -- system daemon
rc  hplip                                     3.12.6-3ubuntu4                           amd64        HP Linux Printing and Imaging System (HPLIP)
iU  ia32-libs                                 20090808ubuntu36                          amd64        ia32 shared libraries - transitional package
iU  ia32-libs-multiarch                       20090808ubuntu36                          i386         Multi-arch versions of former ia32-libraries
rc  libpurple0                                1:2.10.6-0ubuntu2                         amd64        multi-protocol instant messaging library
rc  libreoffice-calc                          1:3.6.2~rc2-0ubuntu4                      amd64        office productivity suite -- spreadsheet
rc  libreoffice-draw                          1:3.6.2~rc2-0ubuntu4                      amd64        office productivity suite -- drawing
rc  libreoffice-impress                       1:3.6.2~rc2-0ubuntu4                      amd64        office productivity suite -- presentation
rc  libsane:amd64                             1.0.23-0ubuntu1                           amd64        API library for scanners
rc  mythes-en-us                              1:3.3.0-2ubuntu3                          all          English Thesaurus for LibreOffice/OpenOffice.org
rc  sane-utils                                1.0.23-0ubuntu1                           amd64        API library for scanners -- utilities
rc  shotwell                                  0.13.0-0ubuntu3                           amd64        digital photo organizer
root@ubuntud:/home/scknd#

İlginizi çin tekrardan teşekkür ediyorum.

Edit:
Acaba sıkıntı x86 paketleri yüklediğim için mi ?

heartsmagic

Alıntı yapılan: Seçkin ALAN - 13 Ocak 2013 - 19:40:42
Acaba böyle absürt hatalar çıkartmayan bir linux sürümü var mı. Debian'ı bırakıp komple centos/fedora'ya mı göçsem. Şuan bütün şevkim kırıldı.

Bendeki Ubuntu çıkartmıyor meselâ :) Mesele dağıtım değil, o dağıtım üzerinde ne yapıldığı. İlk iletinde kütüphaneleri güncellediğinden falan bahsetmişsin. Tam olarak ne yapmıştın?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Seçkin ALAN

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Ocak 2013 - 00:04:56
Alıntı yapılan: Seçkin ALAN - 13 Ocak 2013 - 19:40:42
Acaba böyle absürt hatalar çıkartmayan bir linux sürümü var mı. Debian'ı bırakıp komple centos/fedora'ya mı göçsem. Şuan bütün şevkim kırıldı.

Bendeki Ubuntu çıkartmıyor meselâ :) Mesele dağıtım değil, o dağıtım üzerinde ne yapıldığı. İlk iletinde kütüphaneleri güncellediğinden falan bahsetmişsin. Tam olarak ne yapmıştın?

Bu çömezlikten kaynaklanıyor bu konuda hemfikiriz :).

Eagle Cad 6.4 programını kurmak istediğimde bir kutuphaneyi bulamıyordu. Bash historyde hataları yazmadığı için (kurulum hatalarına nereden bakılıyor bilmiyorum) o kutuphane ismi aklımda değil. Sonra araştırırken bir sitede

sudo apt-get install build-essential perl
sudo apt-get install ia32-libs lib32z1 lib32z1-dev

paketleri kurmamı söyledi. Paketleri güzel bir şekilde kurdu herhangi bir hata vermedi. Bu süreç sonunda apt-get ile işim olmadı. Eagle'ı sudo sh eagle-lin-6.4.0.run yazarak kurdum. Sonra /usr/local/bin altına eagle yazınca /opt altından çağırması gereken dosya için kücük bir bash scripti yazdım. En son yaptığım işte masaüstüne kısayol eklemek oldu.

Program düzgün bir şekilde çalıştı. Bir kaç deneme yaptım eagle kütüphanelerini yükledim sıkıntı yok. İki gün sonra [bu gün] tree programını kurmak istediğimde yukarıdaki hataları verdi. yukarıda dediğim gibi 4 saat kadar araştırdım. Bir sonuç elde edemedim. Buraya konuyu açtım. if'in çözümlerini denedim fakat sonuç sıfır. Aynı hata.

Bu arada tree'nin sh dosyasını bulup manuel olarak komut haline getirdim sıkıntı yok. Ama upgrade işleminde, ubuntu yazılım merkezinde aynı hata devam ediyor. Kaynak koddan derleyip kurabilieceksem programları benim için sıkıntı gene ortadan kalkıyor. Fakat update'lerde sıkıntı var.

Araştırmalarım if'in söylediklerini doğruluyor. Program sadece x64 olarak gelmiyor. x86_x64 olarak geliyor. Fakat ben sorunlu paketi kaldıramıyorum, kuramıyorum, purge edemiyorum. Buda yeni yazılım kurarken sıkıntı çıkartıyor.

heartsmagic

Şöyle söyleyeyim senin acemi halin buysa ileride emin ol çok iyi bir Linux kullanıcısı olursun :)
Bu durum için bir hata kaydı var aslında:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/sane-backends/+bug/1074101

Fakat orada çözüm önerisi vs. yok. Biz paketi zorla kaldırmayı bir denesek nasıl olur?

sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq libsane:i386
sudo apt-get update
sudo apt-get -f install
sudo apt-get upgrade

Elle derleme yolu pek güzel değil tüm sistem için, Ubuntu'nun bütün nimetlerinden mahrum kalırsın ayrıca cidden çok uğraşırsın. Kısacası senin yolun bu meseleyi çözmek olmalı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Seçkin ALAN

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Ocak 2013 - 01:43:29
Şöyle söyleyeyim senin acemi halin buysa ileride emin ol çok iyi bir Linux kullanıcısı olursun :)
Bu durum için bir hata kaydı var aslında:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/sane-backends/+bug/1074101

Fakat orada çözüm önerisi vs. yok. Biz paketi zorla kaldırmayı bir denesek nasıl olur?

sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq libsane:i386
sudo apt-get update
sudo apt-get -f install
sudo apt-get upgrade

Elle derleme yolu pek güzel değil tüm sistem için, Ubuntu'nun bütün nimetlerinden mahrum kalırsın ayrıca cidden çok uğraşırsın. Kısacası senin yolun bu meseleyi çözmek olmalı.

iltifatınız için çok teşekkür ediyorum. Çok mutlu oldum. İnşallah diyelim.

sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq ia32-libs-multiarch:i368
sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq ia32-libs

Zorlayarak kaldırmak, aradığım buydu. Kodda yazdığım paketleri kaldırdım. Şuan amarok'u indiriyor. Önceden bu aşamaya gelmiyordu. Update etmedim -f install yapmadım.
Hata çıkmaz ise çözümü 1. mesaja yazıp çözüldü olarak işaretlerim.