[Çözüldü] Harddiski Windows'ta ki gibi Kategorize Etmek

Başlatan auroraborealis, 06 Ocak 2013 - 18:06:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

auroraborealis

Benimde yepyeni bir linux kullanıcısı olarak sormak istediğim bir şey var. Windowstaki gibi C ve D şeklindeki kategorilemeyi bende yapamadım sanırım yok. Ben harddiski bölerken kurulumun yapılacağı alanı, swap alanını ve sonra olarak yedeklerimi koyacağım yedek alanını oluşturdum. Yedek kısmını ise /media altına ve ext4 formatında oluşturdum.

Ben bu harddisk konusundan bir şey anlamadım ekstra konu açmak istemedim konu neredeyse hemen hemen aynı. Bu konuda aydınlatıcı bir açıklama yapacak olan arkadaşa şimdiden teşekkürler.

auroraborealis

Kurulum esnasında harddisk ki 3 ayrı parçaya böldüm. Ubuntunun kurulacağı alan, swap alanı ve yedeklerim için boş bir alan. Ancak herşey FileSystem altında gözüküyor ve Yedek için ayırdığım kısım /media altında. Windows'ta ki gibi C D şeklinde bölümleme mümkün değil mi?

karboran

Linux un dosya sistemi böyledir. * her şey FileSystem altında bulunur yani "/"  yani en azından görünürde öyle. Yedeklerin için ayırdığın alanı alır ve /media/yedek şeklinde bağlar(mount).
(medianın altında diye kafanda bi soru işareti oluşmasın , Gparted gibi programlardan baktığın zaman harddisk inin bölümlerinin birbirinden ayrı olduğunu rahatlıkla görebilirsin, olay sadece bağlama yedek bölümünü mediaya bağlamaktan ibaret)

Kurulum dosyaları "/" altında bulunur.
Sürücüler flash diskler harici bölümle  "/media/" nın altında .

Aslında windows da da buna benzerdir. Format atarken D yi biçimlendirmemiş olur, kurulum tamamlandıktan sonra biçimlendirirsen ilk başta onuda bi flash disk gibi görür. Kurulu sisteme bağlıdır yani ;).

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Linux_Dosya_Sistemi_Hiyerar%C5%9Fisi burayı inceleyebilirsin.
Kabin basıncı düştü motorlarda arıza !
Vakit süratle aksın hakimiyet kur nabıza !
İçinden nasıl geldiyse yaz anlat herşeyi ,
Bu mektup varmıcak hayalini kurduğun kıza !

auroraborealis

@karboran teşekkür ederim cevabın için. Yedeklerime ulaşmak için kısayol yapmaktan başka çarem yok demek ki C D F efsanesi eskilerde kaldı artık :)

Format atarken şuan ki Yedek bölümüme dokunmadan atabilirim, bunuda elle disk bölümleme kısmında yapacağım değil mi?

Yedek kısmının dosya sistemi türünün önemi nedir? Ben ext4 yaptım ntfs yapsaydım daha mı iyiydi? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Eğer derin farklılıklar, varsa bunu şuan format atmadan değiştirebilirmiyim?

volkana34

unity nin alt taraflarına doğru bakarsan bağlı hd bölümleri için otomatik olarak kısayol oluşturmuş olmalı

auroraborealis

xfce kullanıyorum. Ancak eğer biliyorsanız alttaki paneldeki Directory Menu'süne Yedek adında kısayolu nasıl ekleyebilirim? (Dicrectory Menu /home/xyz dizini listeliyor.)Biliyormusunuz?

Bu kod işe yarar mı? ASlında tam olarak ne işe yaradğını bilmiyorum bir yerde denk geldi.

sudo ln -s /media/Yedek/ /home/xyz/Yedek/

yasir

Merhaba, sende hoşgeldin senin içinde hayırlı olsun. Sende yukarıda cagriemer arkadaşın bana tarif ettiği şekildr çıktılarını alıp buraya yapıştır. Senin için de bakıversinler.
Hayat, sen başka planlar yapmakla meşgulken sana olandır.

auroraborealis

/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
/dev/sda6 on /media/Backups type ext4 (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfsd-fuse on /run/user/xyz/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=xyz)

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=69a81992-b551-4455-a32b-4e7994a0b4d1 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /media/Backups was on /dev/sda6 during installation
UUID=48c2ada8-da46-43d7-984d-050bcb4e634a /media/Backups   ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=bd4dbdd2-d84b-4f83-b66c-3dd62bb9d947 none            swap    sw              0       0

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0008a14b

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   292968447   146483200   83  Linux
/dev/sda2       292970494   625141759   166085633    5  Extended
/dev/sda5       292970496   300967935     3998720   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda6       300969984   625141759   162085888   83  Linux

karboran

Alıntı YapFormat atarken şuan ki Yedek bölümüme dokunmadan atabilirim, bunuda elle disk bölümleme kısmında yapacağım değil mi?
Tabikide hiç * bir şey olmaz yedek kısmına

Alıntı YapYedek kısmının dosya sistemi türünün önemi nedir? Ben ext4 yaptım ntfs yapsaydım daha mı iyiydi? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Eğer derin farklılıklar, varsa bunu şuan format atmadan değiştirebilirmiyim?

"/" bölümü ext4 olmak zorunda ama diğer bölümler fark etmez, benim masaüstü windowstan kalma yedekler gitmesin diye silmedim ntfs duruyo hala pek bi hız farkı avantaj dezavantaj vs göremedim  ;)

auroraborealis

Alıntı yapılan: auroraborealis - 06 Ocak 2013 - 20:06:58
xfce kullanıyorum. Ancak eğer biliyorsanız alttaki paneldeki Directory Menu'süne Yedek adında kısayolu nasıl ekleyebilirim? (Dicrectory Menu /home/xyz dizini listeliyor.)Biliyormusunuz?

Bu kod işe yarar mı? ASlında tam olarak ne işe yaradğını bilmiyorum bir yerde denk geldi.

sudo ln -s /media/Yedek/ /home/xyz/Yedek/

@karboran

Bu konuda söyleyebileceğiniz bir şey var mı hocam?

Sonradan değiştirme gibi bir şansım var mı? Söylediğiniz Gparted vb. programlar ile?

cagriemer

@auroraborealis siz de /media/Backups adinda asagi yukari 150GB'lik bir bolum olusturmussunuz. Istediginiz gibi yapilandirilmis yani. Fakat siz ayrica bir ev dizini olusturmamissiniz. Yani yeni bir dagitim kurmak istediginizde ev dizininiz de kok dizin ile birlikte silinecektir. Buna dikkat etmenizde fayda var.

auroraborealis

@cagriemre teşekkürler yanıt için.

Bir sonraki kurulumlarımda ev dizinini nasıl oluturabilirim? Birde bu ev dizini ne anlama geliyor?

Son olarak File Manager'da soldaki dosya ağacında böldüğüm 150gb lık alanı harddisk gibi görüntüleme imkanım var mı? Windows'ta ki C D gibi.

cagriemer

Ev dizini nedir? Ne ise yarar? http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=12956.25 konusundaki /home kisimi bu sorunuzu yanitlayacaktir.

Diskinizde ayrica bir ev dizini olusturmak icin kurulum esnasinda sizin D diye tabir ettiginiz sekilde ayri bir disk bolumu olusturup baglama noktasini -mount point- /home olarak secmeniz gerekiyor.

Normalde dosya yoneticisi Nautilus'ta bagli olan tum dizinler gozukur. O alani goremiyor musunuz?

Ekleme: Baska bir konu baslattiginizi simdi goruyorum. Buradaki mesajlarinizi o konunun altina tasiyacagim. Lutfen sorununuzu tek bir baslikta konusmaya dikkat edin.

karboran

xfce de masaüstüne kısayol oluşturmak zor değil aslında ama tam hatırlamıyorum şuan. Aklımda 3-5 yöntem var xfce yüklü değil yanlış olmasın. Bilen arkadaşlar vardır eminim cevap verirler.

Alıntı YapSonradan değiştirme gibi bir şansım var mı? Söylediğiniz Gparted vb. programlar ile?

Tabikide değiştirebilirsin, yedeği biçimlendirebilirsin vs .

auroraborealis

Şuan baktım tekrar /home/xyz diye bir klasör var. Bunu kurulum sırasında ayırmadığım için mi dosyalarım bir daha ki format sırasında yok olacak? Doğru mu anlamışım?

xUbuntu kullanıyorum. Thunar'ı açıyorum en üst dizin sanırım File System olarak nitelendiriliyor. Sadece standart dizinler listeleniyor. Ben Backups diye /media altında bulunan bölümlediğim hard disk bölümüne /media/Backups yolu ile ulaşıyorum.

Sizin kastettiğiniz gibi (Nautilus'da ki gibi) bir görünüm yok. Şu resimde ki gibi: http://dpk.itc.ua/files/pics/Nautilus-nuevo-aspecto.png

79.9 GB ayrı bir HDD ayrılmış 8GB ayrı bir bölüm. Tıpkı C D gibi yani.

Bende bu durum söz konusu değil. Ya kurulumda bir hata yaptım ya da Thunar azizliği.

Ayrıca kurulumu buradaki yönergelere göre yaptım: http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Ubuntu_Kurulumunda_Disk_Yap%C4%B1land%C4%B1rma

cagriemer

Sisteminizde harici disk takili mi su anda? fdisk ciktisinda 80 ve 8 GB'lik bolumler yok.

/home klasoru her kurulumda olacaktir. Yazdigimi tekrarliyorum,

Diskinizde ayrica bir ev dizini olusturmak icin kurulum esnasinda sizin D diye tabir ettiginiz sekilde ayri bir disk bolumu olusturup baglama noktasini -mount point- /home olarak secmeniz gerekiyor. Yani evet kok dizini koydugunuz disk bolumu ile ev dizinini koydugunuz disk bolumu ayni oldugu icin format sirasinda ev dizini de yok olacak.

Thunar'da yerimi ekleme gibi bir kabiliyet varsa File System altindan /media/Backups dizinine gecin ve yerimi ekleyin sol taraftaki agacta cikacaktir.

auroraborealis

Harici hard disk takılı değil o resmi temsili olarak ekledim. Harici harddisk takılımı değilmi bilmiyorum resmin sahibinin bilgisayarın. Sadece ayrı şekilde gösterilmesini söylüyorum. Hep aynı soruyu soruyorum, neyse. Teşekkür ederim cevaplarınız ve ilginiz için. @cagriemre iyi çalışmalar.

auroraborealis

Kendi başıma bir kurulum yaptım ve hard diski elle biçimlendirdim. Ancak yanlış yapmışım. ( http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37475.msg450326#msg450326 )

Lütfen bir arkadaş bana yardımcı olsun ve temiz bir kurulum yapayım, içime sinen.

Windows kurmadan önce tüm harddiski biçimlendirirdim. Windows işletim sistemlerinden birini kurduğumda her zaman C adından ki standart hard disk bölümünü biçimlendirip, işletim sistemini kurardım. Ardından hard diskkin geri kalan alanını D adında bir bölüm olarak biçimlendirirdim. Böylece işletim sistemi ve programlar C içerisinde kalır. Hard diskin D kısmında ise zarar görmesini istemediğim dosyalarımı depolar; sistem çökse, zarar görese bile yedeklerim sağlam kalır ve ulaşılabilir kalırdı.

Tamamiyle Linux kullanıcısı olmak adına, Windows ve uzantılarını bırakmak için Ubuntu ile bu yola çıktım. xUbuntu sadeliği ile hoşuma gitti. Kurulumu yaptım.

Bu komutların;

mount
cat /etc/fstab
sudo fdisk -l

çıktıları;

/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
/dev/sda6 on /media/Backups type ext4 (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfsd-fuse on /run/user/xyz/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=xyz)

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=69a81992-b551-4455-a32b-4e7994a0b4d1 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /media/Backups was on /dev/sda6 during installation
UUID=48c2ada8-da46-43d7-984d-050bcb4e634a /media/Backups   ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=bd4dbdd2-d84b-4f83-b66c-3dd62bb9d947 none            swap    sw              0       0

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0008a14b

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   292968447   146483200   83  Linux
/dev/sda2       292970494   625141759   166085633    5  Extended
/dev/sda5       292970496   300967935     3998720   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda6       300969984   625141759   162085888   83  Linux

Tekrar mesajımın başına dönelim; http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37475.msg450326#msg450326

Linux dağıtımlarının Windows'ta ki gibi dosya sistemine sahip olmadığını ve ne olduğunun buradaki http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Linux_Dosya_Sistemi_Hiyerar%C5%9Fisi#Dosya_Sistemi_Nedir.3F linkten okudum öğrendim.

Şimdi benim Windows'ta ki kurulum mantığımı ve yönergelerimin Linux'ta ki karşılığını ve o şekilde (Windows'ta ki gibi) nasıl bir kurulum yapacağımı bir arkadaş açıklayabilir mi? Lütfen.

burk

auroraborealis

Evet baktım ancak son kısımda söylediğim gibi anlatım yok.

Şimdi benim Windows'ta ki kurulum mantığımı ve yönergelerimin Linux'ta ki karşılığını ve o şekilde (Windows'ta ki gibi) nasıl bir kurulum yapacağımı bir arkadaş açıklayabilir mi? Lütfen.

burk

@auroraborealis Windows'daki kurulum mantığı dediğiniz şey eğer diskleri biçimlendirme kısmıysa o sayfadaki resim 5-9 arası görseller sorunuzu cevaplayabilir, onun dışında anlamadığınız yer olursa belirtin.

heartsmagic

@auroraborealis, sen aslında şu an tam olarak bahsettiğin şekilde bölümleme yapmışsın. Linux'un kurulu olduğu bir adet bölümün var sda1 olarak. Boyutu 145 GB ki bu kök bölüm için cidden çok fazla. Bunun yanında bir de Backups isminde bir başka bölüm oluşturmuşsun sda6 üzerinde, onun boyutu da 162GB kadar.

Kısacası aslında bu senin tarif ettiğin şey. Fakat kök bölüm için fazlaca yer ayırmışsın söylediğim üzere. Eğer çok oyun yüklemem falan diyorsan 20GB yeter de artar bile. Diskin gerisini yedek bölüm olarak ayırabilirsin. Aslında mevcut bölümleri silmeden boyutlarıyla da oynayarak yapabilirsin bunu ancak uzatılmış bölüm olduğu için belki sıkıntı çıkabilir, çok emin değilim ama. Yeni kurulum yapacaksan planlamanı anlattıklarımız doğrultusunda yaparsın.

@burk'un verdiği anlatıma ek olarak:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=12927.0
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

heartsmagic

Bu konu şurada çatallanmış: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37486.0
Keşke hiç yeni konu açmadan buradan devam etseymişiz. Ben konuları birleştiriyorum zira mesele aynı yere çıkacaktır.

heartsmagic

Yeni konuyu birleştirmiş olduk böylece.

auroraborealis

@heartsmagic çok teşekkür ederim. Biraz pinpirikli biriyim oldu mu tam olsun istiyorum. Tekrar kuruluma başlayacağım kök dizinine dediğiniz 20 - 25 GB alan benim için yeterli olacaktır. Geri kalanını yedek için ayıracağım. Bu noktada sormak istediğim yedek için ayırdığım kısmı /media/Backups dizinine bağlıyorum. Yani /media/Backups yolunu izlediğimde harddiskin geri kalanını erişiyorum. Tıpkı Windows ta ki D sürücüsüne erişmem gibi.

Ancak @cagriemre aşağıdaki mesajında home dizininden bahsetti. Şimdi ben biçimlendirmeyi nasıl yapacağım?

Kök Dizin
Swap
Home
Backups

şeklinde mi?

Kök Dizin
Swap
Backups

şeklinde mi?
:'(

Alıntı yapılan: cagriemer - 07 Ocak 2013 - 00:33:19
@auroraborealis siz de /media/Backups adinda asagi yukari 150GB'lik bir bolum olusturmussunuz. Istediginiz gibi yapilandirilmis yani. Fakat siz ayrica bir ev dizini olusturmamissiniz. Yani yeni bir dagitim kurmak istediginizde ev dizininiz de kok dizin ile birlikte silinecektir. Buna dikkat etmenizde fayda var.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 08 Ocak 2013 - 00:06:28

// Güncel.