Çözülemeyen hata: /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Başlatan Eren, 26 Eylül 2008 - 20:43:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eren

sudo apt-get --purge remove gdm

dediğimde;

debconf: DbDriver "passwords" warning: /var/cache/debconf/passwords.dat is locked by another process: Resource temporarily unavailable
debconf: DbDriver "templatedb": /var/cache/debconf/templates.dat is locked by another process: Resource temporarily unavailable
(Reading database ... 150769 files and directories currently installed.)
Removing gdm ...
debconf: DbDriver "passwords" warning: /var/cache/debconf/passwords.dat is locked by another process: Resource temporarily unavailable
debconf: DbDriver "templatedb": /var/cache/debconf/templates.dat is locked by another process: Resource temporarily unavailable
dpkg: error processing gdm (--purge):
subprocess pre-removal script returned error exit status 1
dpkg: temizleme esnasında hata oluştu:
subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
gdm
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Ubuntu Forums da aynı hata var ancak çözülememiş.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=306480

Şu an bir şey yapamıyorum. Bunun sebebinin kırık paketten kaynaklandığı söylenmiş. Çözüm önerileri denedim ancak hiç bir işe yaramadı.

Hiç bir şey yaptırmıyor şu anda.

gdm
kdm-kde4
libplasma1
kdm
kubuntu-kde4-desktop
ksysguard-kde4
kdebase-workspace-bin
systemsettings-kde4

Buda farklı bir hata. Bu paketleri sistemden kaldıramıyorumda.

atomkarinca

Synaptic'ten "tamamen kaldır" demek de mi işe yaramıyor?

Eren

Alıntı yapılan: atomkarinca - 26 Eylül 2008 - 21:39:56
Synaptic'ten "tamamen kaldır" demek de mi işe yaramıyor?

Maalesef. -f ile zorlayın demişler ama o da bir işe yaramıyor.

atomkarinca

Aklıma bir çözüm geliyor ama işe yarar mı bilmiyorum. Hatada bazı dosyaların kilitli olduğunu bu yüzden işlemin yapılamadığını söylüyor. Eğer X'i durdurursan sorun çözülebilir. Yani terminalden

sudo /etc/init.d/gdm stop

yapıp gdm'i kaldırmayı denersen bu sefer işe yarayabilir. Tabi başka bir login manager da kurarsan daha iyi olur :)

Eren

KDM ile zaten sistemi açabiliyorum. Ancak paket yükleme sorunu devam ediyor. Ubuntu forums da aradım bu sorunu yaşayanların konuları hep cevapsız kalmış. Bir KDE4 yüklemesi ile sistem bu hale gelecekse vay bizim halimize. Şu an sistemi başka bir dağıtım üzerine yedekliyorum. Ondan sonra ne yaparım bende bilmiyorum.

Felâsife

Havp denilen prgram da (Hatırlamıyorum ama) bana buna benzer bir hata vermişti ve kaldırılamıyordu,

sudo /etc/init.d/havp stop ta bir işe yaramıyordu, program kendini sonlandırtmıyordu..

Ben de ne yaptım, root olarak /etc/init.d içinden Havp'ı sildim, sistemi yeniden başlattım, ondan sonrada havp'ı kaldırabildim.:)

Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

Eren

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Eren

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Eylül 2008 - 07:56:58
Son durum nedir?

Son durum verilen hiç bir komut işe yaramadı. Zaten Ubuntu Forums da da bir çözüme ulaşılamamış. Hiç sevmiyorum ancak yedekleme yapıp yeniden kurulum yaptım. Yeniden kurulum yaptığım için sorun yok ama böyle olması hiç hoşuma gitmedi.

heartsmagic

El atalım diyecektim ancak iş işten geçmiş :) Gerçi orada çözülemeyen bir şeyi çözebilir miydik bilmiyorum ama bir kurcalamanın zararı olmazdı sanırım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Eren

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Eylül 2008 - 01:24:29
El atalım diyecektim ancak iş işten geçmiş :) Gerçi orada çözülemeyen bir şeyi çözebilir miydik bilmiyorum ama bir kurcalamanın zararı olmazdı sanırım.

Baya kasan olmuş bu konuda Kubuntu forumlarında da baktım ama çözüm yok. Şu an sistemi baştan kurdum yeniden yapılandırması zor oldu ama tıkır tıkır çalışıyor.

Ne kadar enteresan hata varsa zaten gelip beni buluyor. :(

Bugün Pardus da da 2 hdd olması durumunda master slave olayından ortaya çıkan bir hata verdi ve Pardus boot yüklenemedi. Oysa ki ben Sata2 ve tek bir HDD kullanıyorum. :) Sağolsunlar arkadaşlarda şaşırdıkları için bir şey yapamadılar.

Çağlar

Alıntı yapılan: Eren - 28 Eylül 2008 - 01:27:11
Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Eylül 2008 - 01:24:29

Baya kasan olmuş bu konuda Kubuntu forumlarında da baktım ama çözüm yok. Şu an sistemi baştan kurdum yeniden yapılandırması zor oldu ama tıkır tıkır çalışıyor.

Ne kadar enteresan hata varsa zaten gelip beni buluyor. :(

Bugün Pardus da da 2 hdd olması durumunda master slave olayından ortaya çıkan bir hata verdi ve Pardus boot yüklenemedi. Oysa ki ben Sata2 ve tek bir HDD kullanıyorum. :) Sağolsunlar arkadaşlarda şaşırdıkları için bir şey yapamadılar.

Allah dağına göre kar verir derler ya size de aynen öyle olmuş :D
We got a badass over here!

Malik

İyi günler. Bende hatayı alıyorum. Bu konu var olduğu için yeni bir konu açmak istemedim. Bu konunun konuşulmasının üzerinden yaklaşık 10 ay geçtiği için şu an belki bir çözüm yolu bulunmuştur diye dile getiriyorum. Ben ek olarak bugün bu soruna kadar nasıl ulaştığımı atlamadan anlatayım. Önce güncelleme yaptım. Upgrade gerçekleşirken sun java ile ilgili bir sorunla karşılaştım. Upgrade sırasında terminal ekranına bir pencere geldi ve sun java yapılandırılıyor dedi. 2-3 kere denedim hep aynı sorun sonra epey bekledim ve sonra şu hatayı aldım:

E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

Sonra sırasıyla aşağıdaki komutları girdim

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get -f install

Sonra ubuntuforumsdan araştırdım ve şu kodu girdim:

sudo  rm -rf /var/lib/dpkg/lock

Ardından hata şu şekle geldi:

E:could not open lock file /var/cache/apt/archives/lock - open(21 is a directory)
E:unable to lock the download directory

Bu hatadan sonra da şu komutu girdim:

sudo rm -rf /var/cache/apt/archives/lock

Ve ardından bu konuda bahsi geçen hatayı almaya başladım ve öylece çaresizce kaldım :)
Hatanın geniş şekli şöyle:

dpkg: error processing cups-bsd (--configure):
post-installation script alt işlemi çıkış durumunda hata döndürdü : 1
ufw
cups
cups-bsd
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1

Ek olarak belirteyim ben synaptic paket yöneticisine de giremiyorum. Format atmak istemiyorum ve şu anda da atamam zaten. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Bir şey öğrenmek istediğimde dışarı çıkar ve benden daha çok bilen birisini bulur ona sorarım. Bazen çok kazık sorarım!!!

Linux bir felsefedir, felsefe öğretidir, öğreti bilim ve düşüncedir, bilim ve düşünce özgürlüktür, özgürlük ise linuxdur. Yani Linux herşeydir.

özgürubuntu

Kubuntu kurup KDE 4.3'e yükselttiğimden beridir bir sürü hata kaydı girdim, hatta KDE ile Kubuntu'yu birbirine bile düşürdüm :D KDE hatanın Ubuntu paketlerinden kaynaklandığını (kde-oxygen-icons ile ilgili bu arada) Kubuntu Hata Listesi ise KDE paketlerinden kaynaklandığını söyledi :D Daha sonra Karmic Koala Alpha'ya yükselteyim dedim.. Opps açılmadı..
sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get -f install
sudo aptitude update
sudo aptitude upgrade

ile açtım ama o da ne wiresless bir türlü bağlanmıyor.. Modemi görüyor, şifreyi giriyorum, otomatik bağlanı işaretliyorum ı ıh.. Haydiii :D :D Dakika 1 Gol 1.. İnternete bağlanamadığı için hiç bir şey yapamadım.. Döndüm Kubuntu CD'sini aldım tertemiz bir kurulum yaptım sıfırdan KDE 4.2'den KDE 4.3 Betaya yükselttim yine..  hoop yine aynı hata (kde-oxygen icon)
Unpacking kde-icons-oxygen (from .../kde-icons-oxygen_4%3a3.97.0-1ubuntu3~jaunty~ppa3_all.deb) ...
dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/kde-icons-oxygen_4%3a3.97.0-1ubuntu3~jaunty~ppa3_all.deb (--unpack):
trying to overwrite `/usr/lib/kde4/share/icons/oxygen/22x22/actions/kscd-dock.png', which is also in package kde4multimedia-data
dpkg-deb: subprocess paste killed by signal (Broken pipe)
/var/cache/apt/archives/kde-icons-oxygen_4%3a3.97.0-1ubuntu3~jaunty~ppa3_all.deb

böyle bişi
bunu da ;
sudo dpkg -i --force-all /var/cache/apt/archives/kde-icons-oxygen_4%3a3.97.0-1ubuntu3~jaunty~ppa3_all.deb
çözdüm..

Şimdilik bir sorun yok.. Kubuntu 9.04 Jaunty KDE 4.3 Beta ile maceralarımız böyledir.. :D

Malik

KDE'den kaynaklanan bir sorun değil ki bu. Ben gnome kullanıyorum. Hem de sizin söylediğiniz ile bu sorun farklı olsa gerek, hata aynı ama benim sizin verdiğiniz komutu uygulayacak bir dosyam yok şu anda. Yani farklı şeylerden kaynaklanan hatalar.
Bir şey öğrenmek istediğimde dışarı çıkar ve benden daha çok bilen birisini bulur ona sorarım. Bazen çok kazık sorarım!!!

Linux bir felsefedir, felsefe öğretidir, öğreti bilim ve düşüncedir, bilim ve düşünce özgürlüktür, özgürlük ise linuxdur. Yani Linux herşeydir.

localhost

Alıntı yapılan: Malik - 03 Haziran 2009 - 22:07:53
KDE'den kaynaklanan bir sorun değil ki bu. Ben gnome kullanıyorum. Hem de sizin söylediğiniz ile bu sorun farklı olsa gerek, hata aynı ama benim sizin verdiğiniz komutu uygulayacak bir dosyam yok şu anda. Yani farklı şeylerden kaynaklanan hatalar.
@Malik senin sorunun burasi ile alakali degil senirim. Sana burada bir soru soruyor:
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?Bu soru genellikle Synaptic acikken terminalde bir program kuruldugunda meydana gelir.
sudo  rm -rf /var/lib/dpkg/lockbu klasörü silersende apt-get calismaz bu yüzden bu klasörü silmemen gerekiyordu.
Tekrar klasörü olusturup deneme yapabilirsin. Kisacasi hatayi lock klasörünü silmekle biraz kötü yapmissin gibi geldi bana.

Linux LPIC1 - MCSA

Malik

@kırmızı, ilgin için teşekkür ederim. O dosyayı silmeden önce var klasörünün olduğu gibi ne olur ne olmaz diye yedeğini almıştım. Kodu uyguladıktan sonra tekrar eski haline getirdim fakat yine aynı hata oluştu. Ben synaptic paket yöneticisine sabah girebiliyordum. audaciousu bu sabah kurdum sorun yoktu. Ama şu anda X i kapatsam da ne yaparsam yapayım synaptic açılmıyor. Terminal hiç kapanmıyormuş gibi sanki. Sanki bilgisayarı açınca terminal otomatik olarak devreye giriyor ve synaptic açılmıyor. Bu yüzden verilen bazı önerileri de uygulayamıyorum. Format atmak istemiyorum o kadar ayar yaptım en ince ayrıntısına kadar ubuntumu ayarladım ve şimdi herşeyi baştan yapmak gözüme geliyor. Hala araştırıyorum. Mesela bir öneri de apt paketlerin hepsini killall komutuyla silin diyor ama durumu daha da vahim hale getirmek istemiyorum. O yüzden şimdilik önerileri bekleyeceğim eğer öneri gelmezse ve gelen öneriler işe yaramazsa internette bulduğum tüm söylenenleri uygulayacağım. Önüme ne gelirse sisteme girişecem valla :)

localhost

topkomutu ile calisan programlara bakabilirsin. Belki arka tarafta birseyler calisiyordur. hata ciktilarindan bu kadar söyleyebilirim.
Linux LPIC1 - MCSA

Malik

Kontrol etmiştim arka planda çalışan programları onlarda sorun yok. İnternette araştırdım ve aşağıdaki hakkında bir bug buldum. Diğer hatayı da çözen olmamış. Zaten denemediğim yol, girmediğim kod, silmediğim dizin, eklemediğim dosya kalmadı. Sistem allak bullak oldu. Benim anlamadığım yaklaşık 2 yıldır karşılaşılan bir hata nasıl olur da hala düzeltilemez şaşırmamak elde değil gerçekten. Artık bana da format yolu gözüktü malesef.

dpkg: error processing cups-bsd (--configure):

patalojik