Ubuntu Sunucu Üzerine Dhcp Sunucu Kurma Sorunu

Başlatan me.ta, 03 Ocak 2013 - 22:33:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

me.ta

Vmware üzerinde ubuntu server kullanıyorum okuldaki dersim için ve dhcp server kurulumu nasıl olur onu anlatmam gerekiyor ve buna sabit ip vermek ile başlıyacaktım fakat şu komutu yazınca :  sudo gedit /et/network/interfaces sudo : gedit: command not found hatası veriyor. apt-get install sudo ve gedit yükledim update de yaptım fakat gene aynı hatayı veriyor yardımcı olabilecekmisiniz.

neneki

Açıkcası /et diye bir dizin bilmiyorum ben :) Belki sen buraya yapıştırırken yanlışlık yapmış olabilirsin.
sudo gedit /etc/network/interfaces

Birde şu dosya varsa düzenleyebilirsin. Sanırsam buradan da sabit ip verilebilir. sudo gedit /etc/dhcpd.conf
Şu an ubuntudan yazmadığım için bakamadım bu dizin var mı diye. Lakin Görkem Çetin'in Linux Ağ Yönetimi adlı bir kitabında okumuştum. Onda bu dizinden yapılıyordu. Fedora kullanıyorlardı gerçi de, sonuçta bütün linux dağıtımları birbirine benzer dosya dizini yüzünden. Olma ihtimali var.

Vediğim komut böyle bir dosya ya da dizin yok der ise bunları yaratabilirsin :) su ya da sudo yardımıyla kullanıcı yetkilerini arttır ve ;

cd /etc
pwd

touch dhcpd.conf
cd /var/lib/dhcp
pwd

touch dhcpd.leases

Bunun içi de bu örneğe benzer şekilde olmalı.

heartsmagic

/etc/dhcpd.conf mevcut değil Ubuntu üzerinde ancak sabit IP işi interfaces dosyasından yapılabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

me.ta

sudo gedit /etc/network/interfaces bu komutu yazıyorum  ve
cannot open display:
run 'gedit --help' to see a full list of available command line options
hatası çıkıyor.
bu ubuntu sürümünü ilk defa okulda kullanarak gördüğüm için pek iyi bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim :)

neneki

@heartsmagic ; haklısın o dizinde yok ben zaten kitapta okuduğum kadarıyla dediydim. Bu arada /etc/dhcp altında dhcpd.conf oluşturulabiliyor sanırsam. Aşağıda verdiğim linkte yapmış :) Tabikide dağıtımdan dağıtıma fark ettiğinden direk /etc dizininde olmuyor Ubuntu'da. bu linkte 12.04 kullanmış. interfaces düzenlemesi ilede sabit ip veriyor zaten.

@me.ta ; gedit yükledim demiştin. Masaüstü olarak ne kullanıyorsun? Masaüstlerine göre kelime işlemci programları değişiklik gösterebilir.

Birde şu bağlantı işine yarayabilir. Mesela burada yazıyı yazan vim i kullanmış.

if

X sunucusu yok sanırım.

@me.ta, sudo nano /etc/network/interfaces komutuyla açın. Değişiklikleri yaptıktan sonra ctrl+o ile kaydedip ctrl+x ile çıkarsınız.

me.ta

Alıntı yapılan: if - 05 Ocak 2013 - 02:18:24
X sunucusu yok sanırım.

@me.ta, sudo nano /etc/network/interfaces komutuyla açın. Değişiklikleri yaptıktan sonra ctrl+o ile kaydedip ctrl+x ile çıkarsınız.

gedit ile kuracaktım falan boyut yüksek gelince beklemedim ve iptal ettim.Şuan sadece siyah consol ekranı var masaüstü yüklemem gerekiyor mu bunun için ?

ct

@me.ta,

Gedit bir text düzenleyicisi. Onun dışında guisiz bir editörle bu işi halledebilirsiniz. Yani masaüstü kurmanıza gerek yok. @If zaten başka bir düzenleyiciyle nasıl yapılacağını açıklamış.

me.ta

En baştan Vmware üzerinden ubuntu server içine dhcp server kurulumu anlatacak bir yazı bulamadım ya.Adım adım anlatan öncesinde şu yapılması gerekir falan denilen bir makale yok parça parça forumda hep yardımcı olun lütfen acemiyim

cagriemer

@me.ta diger ileti gonderdigin baslikta zaten sifirdan anlatiliyor nasil kurulacagi. Fakat sorun yasamissin. O yuzden bu basliktan devam edelim. Dosyanin bulunamadigini soylemis. Demek ki yukleme ile ilgili bir problem var. Asagidaki komutlarin ciktilarini buraya kopyalayip kod etiketi icinde paylasir misin?

sudo apt-get update
sudo apt-get install dhcp3-server

me.ta

dhcp3-server is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 57 not upgraded.

Böyle yazıyor sonra tekrar diyez kısmına geliyor komut girmek için .

cagriemer

Sunucu kurulmus. Benim diger tarafta gozden kacirdigim dosya adinin sonunda bir y olmasi. Nano kullanirken varolan dosyalarda once sana dosyadaki degisiklikleri kaydetmek istedigini sorar. Ikinci seferde dosya adini verir. Orada y'ye degil de enter tusuna basacaksin.