UBUNTU'yu terketmek :( -> ve Geri Dönmek :)

Başlatan Menow, 29 Aralık 2012 - 08:18:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Menow

2. sayfada yeni yazımı okumadan sadece bu yazıyı okuyarak lütfen cevap yazmayın.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ben bir web programcısıyım ve UBUNTU'yu 5. kere üzülerek terk ediyorum. Aslında sebebi her zaman aynı. İlla MS-DOS modunda uç birim kullanmak!

Gerçekten çok üzülüyorum ve çok kızıyorum. Linux demek MS-DOS gibi kod yazmak olmamalı! Bir masaüstü kullanıcısı sorunlarını çözerken %80-90 uç birim kullanmadanda çözebilmeli. Bir programı detaylıca kullanmak istediğinde uç birimsiz de bunu halletmeli.

Ya ben uç birimsiz UBUNTU kullanmayı beceremiyorum yada beni yanlış yönlendiriyorlar.

MySql-apache-php server kuruyorum. mysql'i kapatmak istersem uç birime yönlendiriliyorum. Hata yaşarsam uç birimle çözüyorum. Ya arkadaşım neden yok bunun bir arayüzü??? Cillop gibi masaüstü arayüzü olan sistemde kullanılan programların arayüzleri çoğunlukla yetersiz. İlla alt yapıya inecez kod yazıcaz. Programların komutlarını öğrenicez.

Bir işletim sistemini kullanmak gerçekten onun anlayacağı dilde kod yazmayı da öğrenmek demekmidir? Eğer öyleyse neden MS-DOS zamanında kalmadık? Neden arayüzler var?

Sanki evrimini tamamlayamamış bir işletim sistemi yapısı...

Hayır üzüldüğüm nokta Windows'dan çok daha ileri ve iyi bir işletim sistemi yapısı olduğunu düşünüyorum Ubuntu'nun. Ama gel gör ki hala işletim sistemini biraz ileri seviye kullanmak istesem hadi bakalım aç uçbirimi yaz kodları. Hey allahım :(

Yani ben bunu kodlama yapan biri olarak söylüyorum, gerçekten durum çok üzücü... ubuntu kullanmak istiyorum ama ileri seviye işlemlerimi de windows gibi arayüzlerle halledebilmek istiyorum... Apache veya mysql'i arayüzde kapatıp açmak istiyorum gibi v.s... Şu uç birimi artık görmek istemiyorum. Ne bileyim çok ama çok nadir durumlarda ihtiyaç duyulsun.

Sırf bu yüzden Ubuntu kullanıcı çekemiyor ve kaybediyor. Gerçekten bu duruma üzülüyorum... Oysa çok daha fazla kullanıcısı ve devamında desteği olabilirdi. Biliyorum gene epey bir kullanıcı kitlesi mevcut ama windows'a ciddi bir rakip olabilirdi... Şu anda ise pek yakınına yaklaşamıyor...

cagriemer

#1
Tabii bu isteklerinizi gidip nicin sozu edilen programlarin gelistiricilerine yapmiyorsunuz ben anlam veremiyorum ama kimse sizi Ubuntu kullanmaya zorlamiyor. Istediginiz isi istediginiz kolaylikta yapamiyorsaniz, ihtiyaclariniza cevap veren bir isletim sistemi kullanirsiniz. Boylece ortada sorun falan kalmaz.

Ben bir de kendi kullanimimdan ornek vereyim. Senelerdir Ubuntu kullaniyorum daha bir kere bir programin koduna mudahale etmis ya da bir satir kod yazmis degilim gunluk kullanimim icin.

Evimdeki banyoda musluk yok o zaman arsayi satan adama kizayim.

Ekleme: Ucuncu parti yazilimlar olmadiginda(!) konu elestirilerinize hak vermemek elde degil. Fakat bu elestirileri bana gore yanlis yerden temellendiriyorsunuz.

krwlng

@Menow, bu söylediğiniz şeyleri belirli periyotlarda başka arkadaşlar söyleyip durdular, fakat bu serzenişlerin ne Ubuntu'ya ne de kullanıcılara bir yararı olmadı, çünkü söylediğiniz şeyler tamamen kişisel düşünceler. Siz uçbirimden yakınıyorsunuz, fakat başka biri uçbirim olmasa Gnu/Linux kullanmazdım sanırım diyor, bunun orta yolunu nasıl bulacağız? Web sunucusu profilinden bahsetmişsiniz, ben de web sunucusu kullanıyorum kendi sistemimde ve her şeyi arayüz aracılığı ile yapabiliyorum, aslında ihtiyacım olmuyor fakat başka bir işlem için kurduğum Webmin sistemi bana Lamp sistemini yönetme hakkı veriyor, bu durumu hiç araştırdınız mı? Bu sunucu olayını geçersek, arayüz ile yapamadığınız ne var ki Gnu/Linux üzerinde? Bir şeye dikkatinizi çekmek isterim, bizim burada komutlarla çözdüğümüz bir çok sorun arayüz uygulamaları ile de çözülebilir, bizim birçok çözümü komut olarak vermemizin nedeni hem daha hızlı çözüme kavuşuyor olmamız, hem de çıkabilecek aksilikleri anında görüyor olmamız, diğer tarafta bir işlem yaparken aldığınız hatayı çözebilmeniz için programcı olmanız bile yetmiyor, böyle de bir durum var ortada. Bizim burada kodlarla oynadığımız komutlarla düzelttiğimiz birçok duruma diğer tarafta müdahale etme şansınız dahi yok, yani bu eşit olmayan bir karşılaştırma olur, onun haricinde diğer tarafta görsel olarak yapıpta Gnu/Linux tarafında yapamadığınız bir şey yok diye biliyorum. Bence bir eleştiri yapmadan önce eleştirdiğiniz şey hakkında tam ve yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun. Biz burada Gnu/Linux savunucusu değiliz, yetersiz olan yönlerini saklamaya çalışarak bir çıkar amacı da gütmüyoruz, fakat olana var, olmayan yok dememiz gerekiyor ki bu ve bunun gibi gönüllülük ilkesine dayalı platformlar ayakta kalabilsin, herkes bir şeyini beğenmeyip bıraksaydı bu site açıldığı sene kapanırdı. Söylediklerimi şahsi almamanızı rica ediyorum, bunlar ara sıra dile getiriliyor, belki forumda arama yapsanız sizin yazdığınız konu ile ilgili yazan birkaç arkadaş daha görebilirsiniz, yani bunun sonu yok, kullanmaya devam ederseniz her türlü yardıma hazırız, karşılıksız ve çıkarsız, kullanmazsanız da kendi bileceğiniz bir durumdur saygı duyarız.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

canosayan

çok haklısınız valla. tamamen katılıyorum. ne o öyle kod kod. heleki sizin gibi bir web programcısı için.


mesela windows xp de dosya arayacağım soldaki köpek soruyor film mi arayacaksın evet diyorum arıyor. yazılım böyle olmalı. adamlar her şeyi düşünmüş. düşünmeme gerek kalmıyor. 5 yaşındaki çocuğun bile anlayacağı düzeye indirmişler. ben de terk edeceğim yarın.
Chmod bizim işimiz.

Menow

Alaycı tavrınız için teşekkürler canosayan.

Arkadaşlar sanırım yanlış anlaşıldım; İkinize ortak bir cevap vermek istiyorum.

1.si Ubuntu'yu bana zorla kullandıran yok, aksine ben kullanmak istiyorum ve kendimi sürekli zorluyorum. Öyle ki oturttum sistemimi komple kaldırıp ubuntuya geçerek! Kullandığım bütün programlarımın alternatiflerini arıyorum tarıyorum kullanıyorum ve en çok da sizlerin sayesinde başarıyorum çok sağolun.

2.si illa uçbirim kullanmanıza gerek yok diyip bilmeden yazmamamı söylüyorsunuz. Doğrudur, zaten yazımda bunun yanlış olabileceği cümleye yer verdim.

3.sü ben bu yazım birisine yararı olsun diye yazmadım, sizler gibi arkadaşlarımızın cevaplar yazıp beni yönelndirmesi için yazdım. Ki amacımada ulaştım şöyle ki kafamda biraz daha olsun farklı bakabiliyorum artık. Demekki ben yanlış yönlendirilmişim. Uçbirimden nerdeyse kurtulabileceğimi ifade etmişsiniz.

Şimdi şu noktaya gelmek istiyorum. Burada Wİndows veya Ubuntu savaşı yapmak değil amacım. Sanki bunu yapıyormuşum gibi bir cevap da var yazılarınızın arasında. Demişsiniz ki "windows'ta da kodlamayla bile düzeltemiyoruz bir şeyleri, bazıları da hatta bu yüzden ubuntuyu tercih ediyoru uçbirim için. Olmasaydı hayatta kullanmazlardı." demişsiniz.

Bakınız bir şeylerin açık kaynak kod olmasına dair sizce bir şey yazdım mı? Hayır. Dolayısı ile bu savunmaya zaten ihtiyacınız yok hatta savunmaya hiç bir konuda ihtiyacınız yok.

Yani bir işletim sistemi açık kaynak kodlu diye uç birim kullanmak zorundamı? Bazı arkadaşlar uçbirim olmasaydı kullanmayacaklar ise geri kalan tüm kitle de bu arkadaşlarla aynı fikirde olmak zorundamı? Bu Ubuntu'nun aslında sahip olabileceği potansiyel kullanıcı sayısındaki düşüşe engel mi? Değil!

Bizim aslında şunu yapmamız lazım arkadaşlar.
Ubuntu açık kaynaklı bir işletim sistemi ve ücretsiz olduğuna göre ve windows'dan kesinlikle daha iyi,hızlı ve güvenilir bir sistem olduğuna göre insanlara bu işletim sistemini yaymamız gerekiyor. Bu durum ister kullan ister kullanma olayı değil. Kullanacaksan bu böyle kardeşim ile olmaz bu iş.

Bunu yaparken insanlara uçbirimlerle * bir şey ifade etmeyi unutmalıyız. Zira dünya genelinde windows alışkanlığı aşikar. Anlatılan tüm işlemleri arayüzler üzerinden anlatmalıyız ki kullanıcı için basit olsun ve hiç bir insanı ubuntu deneyiminden kaçırmayalım. Yani ben bile 1 hafta kullanım sonunda pes ediyorsam (ki gerçekten azimliyimdir) diğer insanların 1 günden fazla dayanması zor. (günlük kullanımdan bahsetmiyorum).

İnsanlara uçbirim'le yapılan işlemlerle çok sonra tanıştırmalıyız ki insanın kafası dönmesin.

Şimdi bakıyorum ubuntu için olan anlatımların %90'ında uçbirim var ve yazılan kodlar maşallah. Bir ekran kartı sürücüsünde sorun  olsun bi dünya kod yazıyoruz. Bu böyle olmaz arkadaşlar. İçimizden biride çıkmalı arayüzle yapılacak halini anlatmalı. İnsanlara böyle yaymalı. SOnralarda insanlar daha derin araştırırsa uçbirim'e yönelmeliler.

Bana sorarsanız Ubuntu'nun tek ihtiyacı olduğu şey arayüz ile doğru yönelndirme.

Bana nolursunuz "kullanmak zorunda değilsiniz arkadaşım" gibi hoş olmayan laflar sarfetmeyin. Ben bunu mu diyorum! Bu mu anlaşılıyor yazılan yazıda? Ben tam tersini istiyorum.

İlginiz içinde teşekkürler arkadaşlar...

alquirel

@Menow, kendi açımdan şunları belirtmek istiyorum. Dünya üzerindeki Windows alışkanlığından bahsetmişsiniz ve bunun çokluğunu gerekçe göstererek Linux dağıtımlarının da bu alışkanlığı sunması gerektiğini belirtmişsiniz. Açıkçası Windows'u bırakıp da geçtiğim bir Linux dağıtımı bana Windows alışkanlıklarımı yaşatmayı amaç edinmişse benim o dağıtıma geçmem için bir sebep kalmaz ki. Paşa paşa Windows kullanmaya devam ederim. Bu sadece Windows ve Linux geçişi için de geçerli değil, ben Ubuntu'yu bırakıp bir başka dağıtıma geçeceksem o dağıtımın mutlaka farklı bir şey sunması lazım ki geçeyim, yoksa niye rahatımı bozayım?

Yani bu paragrafı tek bir cümle ile özetlersek, işletim sistemi kullanıcıya ayak uydurmak zorunda değildir, kullanıcı işletim sistemine ayak uydurmak zorundadır. Bu Windows'a geçseniz de böyle, Ubuntu'da kalsanız da böyle, başka bir dağıtımı seçseniz de böyle.

Ben bir kimseyi Ubuntu'ya geçirdiğimde eğer o kişi bana "bu ne ya, Windows'ta yapabildiklerimi burada yapamıyorum ben" diyecekse, benim gözümde Ubuntu'ya hiç geçmemesi daha iyidir. Ubuntu böyle kişilere hitap ederek yaygınlaşacaksa, yani kendinden ödün verecekse hiç yaygınlaşmasın bende kalsın daha iyi. Çünkü bu durumda başta da belirttiğim gibi, benim için Ubuntu'yu Ubuntu yapan farklılıklar ortadan kalkmış olacak, kullanmamın bir anlamı kalmamış olacak.

Şunu da belirteyim, arayüz dediğiniz şeyler, uçbirim komutlarını (kod değil komut) sizin yerinize arkaplanda yürüten şeylerdir. Örneğiniz üzerinden gidersek, MySQL sunucusu için bir arayüz yoksa, yani sizin uçbirimde vereceğiniz aç kapa komutlarını sizin yerinize veren bir arayüz yoksa bu sadece ve sadece MySQL geliştiricilerinin sorumluluğundadır, Ubuntu geliştiricisi sana MySQL'i açıp kapatacak bir arayüz sunmak zorunda değil ki. Tıpkı Windows'ta MySQL sunucusunu açıp kapatmanı sağlayan arayüzü sana Windows'un sunmadığı gibi.

(Windows'taki arayüz derken sanırım Wamp uygulamasından bahsediyorsunuz, o da zaten Wamp uygulamasının geliştiricisinin bir emeğidir, Windows'un değil.)

eribol

Yine mi biri gelip akıl veriyor bu konuda. Bari kişi kendiyle tutarlı olsa. Web programıcısı, uçbirim yüzünden Ubuntu'yu(linux'u) terkediyor ama aynı zamanda uçbirim olmadan da işlerini yapabileceğini yine de biliyor. Ama yine de akıl veriyor. Akıl alır gibi değil.

Menow

#7
Şu lafınıza hasta oldum :)


"Yani bu paragrafı tek bir cümle ile özetlersek, işletim sistemi kullanıcıya ayak uydurmak zorunda değildir, kullanıcı işletim sistemine ayak uydurmak zorundadır. Bu Windows'a geçseniz de böyle, Ubuntu'da kalsanız da böyle, başka bir dağıtımı seçseniz de böyle."

Bu paragrafta çok ama çok yanlış düşünüyorsunuz...

İşletim sistemleri kullanıcıya ayak uydurmak zorunda olduğu için mouse bulundu. Şimdi ayak uydfurmak zorunda olduğu için dokunmatikler yaygınlaşıyor. Kullanıcılar daha kolay kullansın diye arayüzler geliştiriliyor. Bana gelip Ubuntu fanatikliği yaparak, ay böyle olacaksa ubuntu kullanmamın anlamı yok gibi cümleler sarfetmeniz çok saçma.

Ben windows alışkanlığından bahsederken ubuntu windowsa benzesin demek istemedim. Wİndows kolay kullanım amacıyla arayüze ve kolay kullanıma daha çok yönelmiş ve insanlar buna alışmış demek istedim. Bu da ayrıca doğru olandır. Kolay mı zormu istersiniz? Bana kime göre kolay demeyin, genel düşünün... Yanlış ifade ettiysem özür dilerim...

Ne olduğu önemli değildir, windows olmuş ubunut olmuş. Odak noktası kolay kullanımdır, güvenli kullanımdır, erişilebilir kullanımdır.

Erbibol kardeşim sen konuya acayip uzaktan dalmışsın. Böyle bir cevap vereceksen boşver mesaj sayın boşuna artmasın. Her uygulamada bir sıkıntı yaşadığımda o programın uçbirim komutlarını bulmak veya sonrasında ezberlemek araştırıp durmadan he bir sorun için 30 dk ayırmak lazım demek istiyorsun sanırım???? Ben projelerime vakit bulamıyorum, gidicem uç birim kodlarıyla sorun çözüp bide bu kodlarla sorun yaşadığımda onlarla uğraşıcam. hah bu yazının ardından söyleyeceğin eblli. Zorlamıyoruz kullanma kardeşim :)

Kullanıcam kardeşim, bi şekilde kullanıcam ama bu dorğu biçimi değil...

eribol

İyi o halde bırakın Ubuntu'yu, ne de olsa projeleriniz için bile vaktiniz yok. Siz Ubuntu için vakit ayırmayı kafaya takmış iken bir kaç uçbirim komutunu kullanmayı "her biri için 30dk ayıramam" deyip abartarak önümüze getirmezseniz ben de mesaj sayımı arttırmam. Can çıkar huy çıkmaz, çelişki gördüğümde yazmasam olmaz.

alquirel

Bana "şu cümlenize hasta oldum" ve "çok ama çok yanlış düşünüyorsunuz" gibi alaycı cümleler sarfettikten sonra şöyle bir cümle kurmanız içler acısı halinizi ortaya çok net bir şekilde koyuyor aslında.

Alıntı Yap
İşletim sistemleri kullanıcıya ayak uydurmak zorunda olduğu için mouse bulundu.

İşletim sistemi ve "mouse" ...

Biri yazılım biri donanım. Biri elma biri armut. Hadi geçtim elma ve armut olayını, "mouse"un bulunmasıyla kullanıcıya ayak uydurmanın arasında nasıl bir bağlantı var onu anlayamadım. Mouse yokken kullanıcılar "bize böyle bir alet bulun çok ihtiyacımız var" diye işletim sistemi geliştiricilerine sitem mi ettiler?

Tekrar yazıyorum, arada bir fark olmayacaksa isimlerin farklı olmasına da gerek yok.

Ve ayrıca tekrar rica ediyorum. Arayüz kısıtlılığını Ubuntu'nun suçu gibi lanse etmeye çalışmaktan vazgeçin. Size Ubuntu (ve türevleri) kadar arayüz imkanı sunan başka bir dağıtım bulabiliyorsanız oraya gidin. Bunun adı Ubuntu fanatikliği değildir.

Önce neyin ne olduğunu öğrenin.




Şunu da belirteyim.

Alıntı Yap
Odak noktası kolay kullanımdır, güvenli kullanımdır, erişilebilir kullanımdır.

Hiç uygulama geliştirdiniz mi? (web uygulamadan bahsetmiyorum)
Kendinizi bu sistemin geliştiricilerinin yerine koyabilecek kapasitede mi görüyorsunuz?

Emin olun, ne kadar çok arayüz o kadar kolay kullanım evet ama ne kadar çok kolay kullanım, yani arayüz olursa o kadar az güvenli ve erişilebilir olursunuz.

Menow

#10
@alquirel

Amacım kesinlikle alaycı tavır değildi öyle anlaşıldığım için çok özür dilerim. Lütfen özürlerimi kabul edin.

Birde lütfen olayı kişiselleştirmeyin. Şu ayrımı bir türlü yapamıyoruz toplumumuzda. Ben kişisel olarak size bir saldırı yapmıyorum. Ben birşeyleri tartışıyorum ve bu sisizn kişiliğiniz değil. Bilginiz değil, kültürünüz hiç değil! Ben sizin dışınızda bir şey tartışıyorum. Sizde benim şahsıma saldırmazsanız daha iyi bir tartışma çerçevesi yaratabiliriz.

Mouse ile işletim sistemi bağlantısına gelirsek elma armut ilişkisinin farkındayım ama o kadarda uzak değiller. Mouse bir PC'yi kullanmak için geliştirildi. Bu PC de öncelikli kullanılan da işletim sistemidir. Dolayısı ile elma armut kıyaslaması pekde uygun değil.

İnsanların birşeyleri isteyip istememesi ile alakalı değil konu ayrıca. İnsaların %99'u bir şey istemez zaten. Olanı kullanır. AMa içlerinde %1 i icatlarla daha kolayına erişmek amacıyla bir şeyler üretir. Bu konununda aslında konumuzla alakası yok. Sadece demek istediğim odak noktası ben buyum kullanacaksın olmamalı, daha kolay daha çok insana hitap eder şekilde olmalı. Bu mouse olmazda başka bir alet olur başka bir işletim sistemi kullanım biçimi olur, arayüzde çok daha farklı olunur v.s.

Siz gün içersinde yemek yerken komutlar yazmak zorunda kalıyormusunuz? Yemeği ağzına götürmek ve ağzınızı açmak ve yutkunmak için? Hayır. Ama elinizi kullanıyorsunuz. Mouse'da komutlar yazmadan PC'yi normal bir insan gibi kullanmanızı sağlıyor.

Ne kadar arayüz  o kadar güvenliksiz ve az erişilebilir düşüncenize de katılamıyorum. Zira güvenlik hadi neysede az erişilebilirliği faklı gözle bakıyorsunuz. Elbette bir programın tüm özelliklerini programın komut kodlarıyla kullanmak en detayına kadar mümkün. Ve bir arayüz bu programın tüm detaylı özelliklerini içeremeyebilir. Ama erişilebilirlikten kastım herkesin kullanabilirliği. Ayrıca arayüzü detaylı yapmak zordur bunu gayet iyi bilirim ama imkansız değildir...

Yani yapmak istenirse yapılır...

Şu konuda hakllısınız sanıyorum. 3. parti programların arayüz eksikliklerini ubuntuya yıkmamak lazım. Doğru. Ama yardımcı olanların da uç birimden biraz uzakta durmalarında fayda var. Zira ben belkide arayüzle halledebileceğim bir çok işi kodlarını öğrenmek zorunda kalarak hallettim ve hallediyorum. Oysa bunun sebebinin %90'ı beni o şekilde yönelndirmelerinden kaynaklanıyor. Yani öyle bir şey olur, uç birim şarttır ona bişey diyemem. Ama anlatanların adeta uç birime hayranlığı var. Ama emin olun uç birim kullanmak bilgi hantallığı getiriyor. Bilmesem de olacak şeyleri gereksizce öğreniyorum. Zaman harcıyorum... Herkes de bundan yakınıyor zaten kime ubuntu gösterdiysem. Mouse kullanmak ne olursa olsun uç birimden daha kolaydır.

eribol hocam, sen ubuntu kullanmayı bildiğinden 2-3 dk da sorunlarını uç birimle hallediyor olabilirsin. Bunu gel bide ubuntu kullanmaya çalışanlara sor? Biraz empati...

alquirel

Öncelikle şunu belirteyim, kodlama ayrı bir şeydir, komut kullanma ayrı bir şeydir. Benzetmenizden yola çıkarsak komut yazmak pazardan alınmış malzemeleri kullanarak yemek pişirmeye, kodlama yapmak da malzemeleri tarlalarda yetiştirip pazarda satılacak hale getirmeye benzer. Hiç uçbirimsizlik de bütün yemeklerini lokantadan yemeye benzer.

Yani günlük hayatta yemek yerken eğer kendiniz pişiriyorsanız evet komut kullanıyorsunuz. Eğer küçük bir bahçeniz var ve sebzenizi meyvenizi de kendiniz yetiştiriyorsanız kodlama yapıyorsunuz. Eğer tüm yiyecek ihtiyacınızı fiyat menülerinden seçerek karşılıyorsanız Windows kullanıyorsunuz demektir benim gözümde.

Olaya başka bir gözün de bakıp yorum yapması faydalı olacaktır elbette, ben böyle yorumluyorum durumu.

Günlük hayatta uçbirim kullandığım noktaları sıralayayım:
- Uygulama kurmak kaldırmak. Yazılım merkezinin açılmasını beklemek, kuracağım uygulamayı arayıp bulmayı beklemek beni sıkıyor.
- Bilgisayar kastığında sorun olan uygulamayı görmek için "top" komutunu kullanmak. Ve gerektiğinde "pkill" "killall" gibi komutlarla o süreci sonlandırmak.
- Menüden ulaşıp açmaya çalıştığım bir uygulama açılmadığında sorun neymiş diye görmek için uygulamayı uçbirimden açmak

Bunların dışında da aklıma gelen çok bir durum yok uçbirim kullandığım. Yani sandığınız kadar da bağımlı değilsiniz uçbirime.

Menow

#12
Alıntı yapılan: alquirel - 29 Aralık 2012 - 16:11:34
Öncelikle şunu belirteyim, kodlama ayrı bir şeydir, komut kullanma ayrı bir şeydir. Benzetmenizden yola çıkarsak komut yazmak pazardan alınmış malzemeleri kullanarak yemek pişirmeye, kodlama yapmak da malzemeleri tarlalarda yetiştirip pazarda satılacak hale getirmeye benzer. Hiç uçbirimsizlik de bütün yemeklerini lokantadan yemeye benzer.

Komut demek istedim. Yanlış dile getirmişim. Düzelttim...

Benzetmeniz bence harika olmuş. Tamda söylemek istediğim şey.

Ben PHP-Javascript-MYSQL kullanıcısıyım ve kodlamalarımı bu alanlarda yapıyorum. Bu alanlarda benim işim tarlada yetiştirip ayrıca da pişirmek ve insalara lokanta gibi sunmak. Ama işletim sistemi alanında yemek pişirmek zorunda değilim. Bu bana gereksiz bilgi öğrenme hantallığı getirir. Dolayısı ile bu alanda lokanta bana daha uygun.

İnsaların %90'ı da işletim sisteminde lokantayı tercih eder. Zira işletim sistemlerinde yemek pişirmek onlar için gereksiz bir külfettir.

hadon

Alıntı yapılan: Menow - 29 Aralık 2012 - 08:18:23Sırf bu yüzden Ubuntu kullanıcı çekemiyor ve kaybediyor. Gerçekten bu duruma üzülüyorum...

Linux'un kimsenin merhametine ihtiyacı yok değerli kardeşim... Sen, (hepimizin yapması gerektiği gibi) kendi eksiklerine bak, onları gider...

Alıntı yapılan: Menow - 29 Aralık 2012 - 08:18:23Oysa çok daha fazla kullanıcısı ve devamında desteği olabilirdi. Biliyorum gene epey bir kullanıcı kitlesi mevcut ama windows'a ciddi bir rakip olabilirdi... Şu anda ise pek yakınına yaklaşamıyor...

Bence oturup "bu üç cümleyi ne amaçla yazdım," diye düşün biraz...

Sen sadece, seni doğru ama zahmetli olana yönlendirdiği için kızıyor ve bunu bir suç olarak etiketleyip, Linux'a (aklınca) çamur atmaya kalkışıyorsun. Eğer bu başlığı herhangi bir şeyi öğrenmek, ya da birilerine bir şey öğretmek amacıyla açmış olsaydın, üslubun daha farklı olurdu, böyle yanıtlarla da karşılaşmazdın. Çünkü burada gerçekten donanımlı ve iyi niyetli bir çok insan var.

Arkadaşlar da söylemiş:

* Seni, (Windows ve diğerlerinin eksik/yanlış taraflarından başka) Linux kullanmaya zorlayan yok; sisteminden kaldırmana bakar...
:)  :)  :)

hatas

Alıntı yapılan: Menow - 29 Aralık 2012 - 13:51:52

Şimdi bakıyorum ubuntu için olan anlatımların %90'ında uçbirim var ve yazılan kodlar maşallah. Bir ekran kartı sürücüsünde sorun  olsun bi dünya kod yazıyoruz. Bu böyle olmaz arkadaşlar. İçimizden biride çıkmalı arayüzle yapılacak halini anlatmalı. İnsanlara böyle yaymalı. SOnralarda insanlar daha derin araştırırsa uçbirim'e yönelmeliler.

Bana sorarsanız Ubuntu'nun tek ihtiyacı olduğu şey arayüz ile doğru yönelndirme.

Yerden göğe kadar haklısınız. Wiki'de ve forumda katkıcılar en basit işlemleri bile genellikle komut satırı üzerinden anlatıyorlar, örneğin Amarok'u nasıl kurarım diye bir soru sorun, muhtemelen "Çok kolay uçbirimi açın ve sudo apt-get install amarok yazın" şeklinde bir cevap alırsınız. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Amarok&oldid=9745

Wiki'de içi dışı kod kaynayan, "Acemi Ubuntu kullanıcılarına" yönelik belgelere rastlıyorum ! Wiki'de bu türden belgeleri ben gördüğüm yerde imha ediyorum. Yerine gerçek anlamda "acemilere yönelik" bir şeyler yazmaya çalışıyorum. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Windows%27tan_Ubuntu%27ya_ge%C3%A7i%C5%9F

Herkesin şunu kabul etmesi lazım Ubuntu bir masaüstü dağıtımıdır. Ubuntu'ya yardım etmek istiyorsanız uçbirimi kendi masaüstünüze hapsedin lütfen.

krwlng

@Menow, Yazdıklarımı hızlı ve yarım yarım okumuşsunuz sanırım çünkü sizin söylediğiniz şeylerden o şekilde bahsetmedim. Ben artık bu tarz konuların içerisinde olmak istemiyorum kusura bakmayın.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

eribol

Alıntı yapılan: hatas - 29 Aralık 2012 - 17:34:19
Alıntı yapılan: Menow - 29 Aralık 2012 - 13:51:52

Şimdi bakıyorum ubuntu için olan anlatımların %90'ında uçbirim var ve yazılan kodlar maşallah. Bir ekran kartı sürücüsünde sorun  olsun bi dünya kod yazıyoruz. Bu böyle olmaz arkadaşlar. İçimizden biride çıkmalı arayüzle yapılacak halini anlatmalı. İnsanlara böyle yaymalı. SOnralarda insanlar daha derin araştırırsa uçbirim'e yönelmeliler.

Bana sorarsanız Ubuntu'nun tek ihtiyacı olduğu şey arayüz ile doğru yönelndirme.

Yerden göğe kadar haklısınız. Wiki'de ve forumda katkıcılar en basit işlemleri bile genellikle komut satırı üzerinden anlatıyorlar, örneğin Amarok'u nasıl kurarım diye bir soru sorun, muhtemelen "Çok kolay uçbirimi açın ve sudo apt-get install amarok yazın" şeklinde bir cevap alırsınız. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Amarok&oldid=9745

Wiki'de içi dışı kod kaynayan, "Acemi Ubuntu kullanıcılarına" yönelik belgelere rastlıyorum ! Wiki'de bu türden belgeleri ben gördüğüm yerde imha ediyorum. Yerine gerçek anlamda "acemilere yönelik" bir şeyler yazmaya çalışıyorum. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Windows%27tan_Ubuntu%27ya_ge%C3%A7i%C5%9F

Herkesin şunu kabul etmesi lazım Ubuntu bir masaüstü dağıtımıdır. Ubuntu'ya yardım etmek istiyorsanız uçbirimi kendi masaüstünüze hapsedin lütfen.
Uzun uzun analiz ederek cevap yazmak istemiyorum. Ubuntu bir linux dağıtımıdır ve linux bir özgür yazılımdır ve gönüllülerde istedikleri gibi belgelendirme yapabilir. Siz buna bir kıyas belirleyemezsiniz. Tek doğrunun sizin fikirleriniz olduğunu söyleyebilecek yetkinlikte de değilsiniz zaten. Kim bir belgeyi, bir gönüllü çalışmasını, yılların emeğini bu kadar pişkince imha etmekten bahsedebilir. Yönetici arkadaşlara sormak istiyorum, bu düşüncede birinin wiki tayfasında ki işi nedir? Wikiye katkı yapa herkese hakarettir bu.

Felâsife

Maalesef Windows cephesinde de her şey grafik ara yüzden hallolmuyor helede normal kullanıcıların hatta yılların kullanıcıların bile bilemeyeceği HijackThis denilen bir yöntem var ki özel komutlardan özel scriptlere kadar çeşitli yöntemler olmasa, çözüm anca formattır, bazı durumlarda o da çözüm değildir, kullanmak işkencedir.
HijackThis takımının arasında olmasam bende derim ki Linux veya BSD de ne kadar çok özel komutlar var, konsol kullanımı var ama HijackThis'nin mutfağını bizzat gördüğüm için iki satırda ben yazayım dedim.
Tabii bu olayların felsefi boyutuda var; İnsanlar yargıladığı şeyi farklı boyutta yaparlar, yani neyi kötülüyorsan onu (aslında) seviyorsundur. :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

hatas

#18
Gönüllüler Ubuntu için istediği gibi belgelendirme yapabilir elbette. Kullandığınız sistem "Ben bir masaüstü dağıtımıyım" derken siz hayır bu özgür bir işletim sistemi olduğuna göre ben de özgürce dilediğim gibi belgelendirme yapabilirm diyebilirsiniz, bu size çok mantıklı gelebilir.

Bu arada kimseye hakaret ettiğimi ya da pişkinlik yaptığımı düşünmüyorum. Belki wikiye emek vermiş bazı katkıcıları gücendirmiş olabilirim, emeklerine haksızlık ettiğimi düşünenler varsa kusura bakmasınlar.

heartsmagic

@Menow, uzun uzun yazıyor ancak sürekli ayni minvalde dolaşıyorsun. "Yanlış değerlendirme" hatasına düşmüşsün ve anlatılanları hep bu boyutta algılıyorsun. Uzun uzun yazmadan (ne yazık ki yine uzun oldu) madde madde toplamaya çalışacağım konuyu.

1. Uçbirim bir zorunluluk değildir. Uçbirimde yapılabilecek şeylerin büyük çoğunluğu arayüz ile de yapılabilir. Olmayanlar tamamen Ubuntu'yu bağlamaz. Nerede bağlar? Şunu eleştirebilirsin meselâ: Neden Unity'yi özelleştirecek detaylı ve kolay bir araç yok. Fakat senin sorun bu şekilde değil, ikinci cümlemde söylediğim üzere yanlış değerlendirme hatasına düşüyorsun ve tüm Linux ortamını eleştiriyorsun. Uçbirimsiz birçok şey yapılabilir, dileyen uçbirimle yapar, dileyen uçbirimsiz.

Hata: Yanlış değerlendirme.
Çözüm: Gerekmediği yerde uçbirim kullanmama. Uçbirimi nasıl daha az kullanırım diye sistemi kurcalama, tanıma.

2. Evet, birileri çıkıp arayüzle yapılacak şekilde de tarif etmeli belki de. Fakat sen vakit sıkıntından bahsediyorsun, projelerinle uğraştığından dem vuruyorsun. Kim yapacak peki bunu örneğin? Bizler kör topal senelerdir bu forumu yürütmeye çalışıyoruz. Bunu da boş durduğumuz yerden değil, işimizin, gücümüzün, okulumuzun, ailemizin, hayatımızın bir yerinden çalarak yapıyoruz. Bunu yaparken en hızlı yolu kullanmalıyız. Ben zamanında muhtemelen ortalama 50-100 arasında ileti gönderiyordum foruma. Birçoğu yardım ve hata analizi içindi. Şimdi, ben bütün bu iletileri arayüz üzerinden yaptırmaya kalksaydım sence kaç kişiye yardımcı olabilirdim. Benim gibi forumda yardımcı olmaya çalışan onlarca insan sürekli arayüz üzerinden tarif ve analiz yaptırabilir miydi?

Hata: Sağda solda sürekli uçbirim komutları, çıktıları görmeyi gereksiz bulmak. 
Çözüm: Forumun bir yardım alanı olduğunu kabul edip, bizlerin uçbirimi genelde sorunları çözmek için kullandığımızı anlamak. Bu çözümlerin muadillerini araştırmak.

3. Uçbirimi geri kalmış bir uygulayımbilim (teknoloji) olarak yaftalıyorsun. Hele hele MS-DOS demişsin ki çok daha garip olmuş. MS-DOS ile bir zorum yok ancak bizlerin uçbirim diye kullandığı şeyin MS-DOS ile pek ilgisi yok. Benzemesi sadece rengi kadardır. Uçbirim çok kuvvetli bir ortamdır. Yaşadığımız sorunların çoğunu belki de sadece uçbirim erişimi edinerek çözebiliyoruz bizim ortamımızda. Birçok sistemde bu olanak yok. Kısacası elimizin altında güzel bir nimet var, dileyen kullanır dileyen kullanmaz.

Hata: Uçbirim geri bir uygulayımbilimdir.
Çözüm: Uçbirimi doğru anlamak. İstersen hiç kullanma, fakat doğru anla.

Benim gördüğüm tüm yazdıkların bu üç madde üzerinde geziniyor, biraz dağınık biraz sere serpe. Önce yanlış değerlendirdiğin noktaları tespit et bence.


Gelelim bizim Wiki konusuna. Wiki konusunda açıkçası ben de mümkün mertebe son kullanıcı taraflı olmasını destekliyorum. Fakat öyle konular var ki uçbirim olmadan yapılamazlar. Bu nedenle derli toplu bir uçbirim destekli madde hazırlanabilir elbette. Fakat son kullanıcının arayüzle yapabileceği şeyleri arayüz üzerinden anlatmak Wiki için bence de daha uygun.

@hatas, @MenoW'a yerden göğe kadar haklısın derken bence asıl yazılanları kaçırıyorsun. Forumda meselâ bu söylenenleri yapmamız pek mümkün değil, zira burası bir yardım platformu. "Şu şu yazılım çalışmıyor", veya "uygulama kuramıyorum" veya "ubuntu açılmıyor" tarzındaki soruların illa ki detaylandırılması gerekiyor.


Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

karmic0

#20
Başlığı görünce; masaüstünde Internet Explorer'ı göremeyince panik yapan, Windows uygulamalarını kurmaya çalışan biri sandım. Ama yazının "Ben bir web programcısıyım..." diye başladığını görünce ve sorunun da uçbirim kullanmaktan kaynaklandığını anlayınca merak edip baştan sona okudum.

Bu konuyu; hayatında hiç Ubuntu kullanmamış, herhangi bir Linux/Unix türevi kullanmamış veya geçmişte kullanıpta kötü deneyim, alışkanlık sorunları yaşamış biri okursa ürkütücü gelebilir veya; -bak işte ben haklıyım web programcısı bile uçbirime isyan ediyor- gibi gerçek dışı olumsuz düşüncelere kapılabilir. Oysa işin aslı hiçte öyle değil! Bu yüzden bu konu önemli.

@Menow, Linux en adi bir uydu alıcıdan tutun; cep telefonları, tabletler, masaüstü bilgisayarlar, tıbbi cihazlar, sunucular ve süper bilgisayarlara kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı bulan, yerine göre basit yerine göre karmaşık bir işletim sistemidir. Bu durumda kullanım alanına göre kulanıcılarının kişilik, alışkanlık ve özelliklerinde de büyük uçurumların olması muhtemeldir.

Apache ve Mysql gibi yazılımlar son kullanıcıya hitap eden şeyler değil. Günlük standart kullanıcıların birçoğu bunların adını bile duymamıştır. Kaldı ki, kişi Apache'yi Windows'ta değilde Linux'ta kullanmayı tercih ettiyse kişinin daha özgür, bağımsız ve büyük hedefleri var demektir. Bu doğrultuda, Apache'yi geliştiren yazılım firması kişinin bir-iki komut yazmaktan hayıflanacağını hesaba katmamış olabilir değil mi Menow?

Şahsen gündelik kullanımda; güncelleme geçmişini temizlemek gibi bazı önemsiz işler, sistem dosyalarına müdahale etmek gibi ileri seviye işlemler dışında komut satırına kesinlikle ihtiyacım olmuyor ki bu işlemlerin grafiksel arayüzü olsa bile onu kullanmazdım çünkü uçbirim bu konularda daha kolay!

ekremsenturk

Nedense, birileri bir şeyi kendileri beceremdikleri veya tercih etmedikleri durumlarda, hep önce bir çamur atma gereğini his ediyorlar. Kullanmıyacaksan kullanma kardeşim. Hesap vermende, çamur atmanda gerekmiyor. Tamamen senin tercihin. Kimse senden bir açıklama beklemez.

hatas

#22
Forumu çok takip etmiyorum ama şu başlığa gelen bazı mesajları okuyunca buranın nasıl bir yer olduğunu merak etmeye başladım.

Konuyu açan arkadaş görüşlerini -size göre doğru ya da yanlış- inandıklarını düzgün bir dille anlatırken akıl vermekle, beceriksizlikle, çamur atmakla itham edilmiş, alaycı cevaplar ve sokak diliyle hitab biçimleri de cabası.

grayloop

Alıntı yapılan: hatas - 29 Aralık 2012 - 23:51:51
Konuyu açan arkadaş görüşlerini -size göre doğru ya da yanlış- inandıklarını düzgün bir dille anlatırken akıl vermekle, beceriksizlikle, çamur atmakla itham edilmiş, alaycı cevaplar ve sokak diliyle hitab biçimleri de cabası.

Evet, bazen oluyor, biraz tepkisel cevaplar verilip kırıcı olunabiliyor. Yaklaşık 2 yıldır Ubuntu kullanıyorum, bu forum sayesinde Ubuntu bilgim arttı ve çevremdeki insanların bilgisayarlarına Ubuntu kurup yardımcı olmaya çalışıyorum. Forum yardımı olmasa çoğu kişi belki de vazgeçecek. Ama "beğenmezsen çeker gidersin" düşüncesi bir tarafa, dile getirilmesi çok yaralayıcı oluyor. Beğenmeyen elbette gider ama bunu yüze vurarak söylemek, bence bu foruma yakışmıyor. Sadece kendimiz kullanalım düye düşünüyorsak forumda cevapları aramak yeterli olacaktır, başkaları da kullansın istiyorsak -ki forumun bir amacı da bu değil mi?- itmek yerine anlamaya çalışmak gerekmez mi?

@Menow bir düşüncesini, sıkıntısını dile getiriyor -ki üslubunda bir sıkıntı göremedim- kırmadan cevap verilebilirdi. @Menow sorun çözümlerinde uçbirime yönlendirmenin çokluğundan dert yanarken -yeni başlayanları en çok zorlayan etkenlerden birisi budur- kendisince rahatsız edici bir duruma işaret ediyor sadece. Başka bir forum başlığında da benzer bir konuşma böyle uzayıp gitmişti. Uçbirim zorunludur veya olmadan da olabiliyordur, önemli olan bunun nasıl açıklandığı. Sıradan bir kullanıcının -benim gibi- uçbirimi kullanmayı öğrenmesi biraz zaman alacaktır, ancak öğrenilir. Peki çıktıları anlaması ne kadar zaman alır? Yeni başlayan bir kullanıcı bu farklı gezegende nasıl hayatta kalacağını öğrenene kadar oldukça yardıma ihtiyaç duyacaktır. 2 yıllık kullanıcılık süremde pek çok şey öğrendim ama yeterli değil, yeni başlamış bir kullanıcı ile empati kurabilsek onun ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunu anlayabiliriz (hem teknik hem de moral yardımı).
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

hadon

Alıntı yapılan: gridongu - 30 Aralık 2012 - 13:09:36Evet, bazen oluyor, biraz tepkisel cevaplar verilip kırıcı olunabiliyor. Yaklaşık 2 yıldır Ubuntu kullanıyorum, bu forum sayesinde Ubuntu bilgim arttı ve çevremdeki insanların bilgisayarlarına Ubuntu kurup yardımcı olmaya çalışıyorum. Forum yardımı olmasa çoğu kişi belki de vazgeçecek. Ama "beğenmezsen çeker gidersin" düşüncesi bir tarafa, dile getirilmesi çok yaralayıcı oluyor. Beğenmeyen elbette gider ama bunu yüze vurarak söylemek, bence bu foruma yakışmıyor. Sadece kendimiz kullanalım düye düşünüyorsak forumda cevapları aramak yeterli olacaktır, başkaları da kullansın istiyorsak -ki forumun bir amacı da bu değil mi?- itmek yerine anlamaya çalışmak gerekmez mi?

@Menow bir düşüncesini, sıkıntısını dile getiriyor -ki üslubunda bir sıkıntı göremedim- kırmadan cevap verilebilirdi. @Menow sorun çözümlerinde uçbirime yönlendirmenin çokluğundan dert yanarken -yeni başlayanları en çok zorlayan etkenlerden birisi budur- kendisince rahatsız edici bir duruma işaret ediyor sadece. Başka bir forum başlığında da benzer bir konuşma böyle uzayıp gitmişti. Uçbirim zorunludur veya olmadan da olabiliyordur, önemli olan bunun nasıl açıklandığı. Sıradan bir kullanıcının -benim gibi- uçbirimi kullanmayı öğrenmesi biraz zaman alacaktır, ancak öğrenilir. Peki çıktıları anlaması ne kadar zaman alır? Yeni başlayan bir kullanıcı bu farklı gezegende nasıl hayatta kalacağını öğrenene kadar oldukça yardıma ihtiyaç duyacaktır. 2 yıllık kullanıcılık süremde pek çok şey öğrendim ama yeterli değil, yeni başlamış bir kullanıcı ile empati kurabilsek onun ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunu anlayabiliriz (hem teknik hem de moral yardımı).
Sevgili dostum sizin üslubunuz; art niyetsiz ve yumuşacık... Herhangi bir şeyi kırıp dökmeye değil, tam tersine onarmaya çalışıyorsunuz. İnsan, sizin gibi birisi için sabahlara kadar uğraşır, yardımcı olmaya/yanıt vermeye çalışır. Bunu yapan bir çok arkadaşımız var. Daha önce başka forumlarda, (seviyemin yettiği kadar) ben de insanlara yardımcı olmaya çalıştım. Üslubunda bir sıkıntı göremediğinizi söylediğiniz arkadaşımız böyle değil. Ne demek istediğini bir düşünün lütfen, bir özetini çıkarmaya çalışın. Eminim siz de aynı şeyleri hissedeceksiniz. Arkadaş özetle, "Her şey için neden uçbirim kullanmak gerekiyor, bu ne biçim işletim sistemi, bu şekilde gelişemez?" diyor... Buna bile adam gibi yanıt vermeye, arkadaşın gazını almaya çalışabilen arkadaşlar var. Ama o buna memnuniyet duyacağına aynı söylemi tekrarlayıp duruyor.   
:)  :)  :)