Vestel nb 141ng t13 yd3x crf model laptop a ubuntu kurmak istiyorum olmuyor

Başlatan dogon, 22 Aralık 2012 - 22:25:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dogon

Vestel nb 141ng t13 yd3x crf model laptop var elimde buna ubuntu kurmak istiyorum çünkü windows'ün her sürümüyle kötü çalışıyor. Ubuntu kurmak istedim. İlk önce usb flash bellekten başlatmak istedim ancak tam ubuntu logosu çıktı sonra dil seçenekleri ve live cd başlat seçenekleri çıktı ama onun ötesine geçemiyorum hemen restart atıyor makine. Biosunu update edersem belki geçer dedim ama biosunuda bulamadım çok eski bir bilgisayar. Sorunu nasıl çözebilirim. Pardon bu arada live dvd dende başlatmayı denedim yine aynı sorunla karşılaştım. Hatta gparted la da aynı sorunu yaşadım şimdide slax la deniyeceğim yine aynı sorunu alırsam bu makinenin linuxe alerjisi mi var acaba diye sormaya başlayacağım. Lütfen yardım edin çok çaresizim bu bilgisayara ihtiyacım var

if


dogon

512 MB ram intel t1600 cpu intel gma 945 chitset im var biosum insyde h20 51dh lütfen yardım az önce yine denedim cd den başlatma yardımcısı diye oda işe yaramadı yine restart attı  :(

if

@dogon, kuramama sebebiniz RAM'in az olması değildir büyük ihtimal fakat 512 MB RAM Ubuntu'yu kullanırken az gelebilir. Xubuntu ya da Lubuntu'yu da düşünebilirsiniz.

Soruna gelirsek, nomodeset çekirdek önyükleme seçeneğini kullanınca başlıyor mu kurulum? Önyükleme seçeneklerini nasıl kullanacağızı öğrenmek için: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31554.0

dogon

Çok teşekkür ederim bu yöntemleri deniyeceğim ve sonucu size bildireceğim  :)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Aralık 2012 - 02:52:10

@if merhaba ubuntuyu kurmayı başardım ancak tam grub ekranı karşıma çıkıyor diye sevinirken ubuntuyu seçip enter'a bastığımda tekrar bilgisayar restart attı. Gerçi sizin yönlendirdiğiniz linkte bir sürü daha kodlar v.s. vardı onların hepsini not alamadım ve uygulayamadım. Ancak acpi=off yada openadd gibi seçenekleri grub ekranın da tekrar mı yapmam gerekiyor. Bu arada iki işletim sistemi kurmadım sadece ubuntu kurdum. Ancak direk başlamıyor grub ekranı çıkıyor. Garip değil mi? Şu an live cd den internete bağlanıp size öyle yazıyorum o kadar sıkıntı çekiyorum ki . Ama biliyorum ki eğer kazasız belasız ubuntuyu şu bilgisayara kurabilirsem çok daha hızlı çalışacağınıda biliyorum. Okulda hocaya yaptığım ödevleri göstermek için kullanacağım bu bilgisayarımı ancak windows 7 veya xp ile de çok yavaş çalışıyor. Oysaki donanımı o kadarda kötü değil noolur bir çare şimdiden teşekkürler :-\

heartsmagic

Daha yolun başındayken Ubuntu yerine Lubuntu dene o sistemde, çok da fazla verim ve hız kazanırsın. Belki Xubuntu da olabilir.
Konuya dönecek olursak kurulumda hangi Grub parametrelerini kullandıysan kurulum sonrası ayarlamaları da o şekilde yapman gerekiyordu. Şu durumda sistem açılmıyorsa Grub ekranında e tuşuna basıp ilgili satıra aynı parametreleri eklemen lazım. Grub görünmüyorsa Shift tuşuna basıp bir süre bekle sistem açılırken.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

dogon

Çok afedersiniz. Derdimi tam anlamıyla anlatamadım. Aslında bilgisayarda bir dizi problemler cereyan etti. Dolayısıyla internetede bağlanamadığım için bu sorunları sıcağı sıcağına iletemedim.
Ubuntuyu kurarken acpi=off noapic nolapic edd=on nodmraid nomodeset parametrelerini ve sadece özgür yazılımlar seçeneklerinin hepsi işaretli bir şekilde kurdum. Bunu dışındaki bütün variasyonları denedim kesinlikle kurulum ekranına bile ulaşamadım. Bilgisayar o görünüme gelmeden restart atıyordu. Daha sonra çok zaman harcadım ve umutsuzluğa kapıldım.
      Bari Windows'a geri döneyim dedim. Çünkü internete bağlanamıyordum. Fakat bu seferde windows'ün bütün sürümlerini de denedim ama format aşamasından sonraki yeniden başlamada yine bilgisayar açılmadı. Ben de en son olarak son çare bütün hard diske format atıp deneme kararı aldım. Aslında yine umutsuzdum. Çünkü Ubuntu kurulumunun başında kullandığım parametrelerin diğer windows sürümlerini de engellediğini düşünüyordum. Hala da emin değilim ama belkide harddiskin iki bölüm olması ve belkide ön yükleme dosyasının başka bir partta olma olasılığı ve bu yüzden birincil disk olarak görmemesi ve başlamaması sonucunu düşündüm.
Ancak bütün harddiske format atınca windows 7 yüklendi bu sayede şimdi yazabiliyorum. Ancak windows 7 hala çok ağır çalışıyor.
      Ama ne hikmetse linux türevlerini hiç biri bu bilgisayarda başlamıyor. Gnome parted 'ı denedim usb den kesinlikle olmadı, Slax denedim oda olmadı. Ubuntu keza... Ubuntu'yu ancak dvd'den başlatabildim oda ancak o parametrelerle oldu oda kurulumun ötesine geçemedi.
      Birde ubuntu'yu live cd den başlattığımda ve aynı şekilde kurulum ekranında wireless da çok kötü sonuç alıyordum. Kendi evimdeki kablosuz bağlantının sinyalini çok zayıf çekiyor yani kablosuz bağlantıyı algılamıyor ancak ta dibine gitmem gerekiyor. Oysaki windows ta bu durum hiç öyle değil bunu sebebi nedir acaba ben ubuntuyu kurdum diyelim bu sorun yine devam edermi internet önemli çünkü Saygılar...

if

@dogon, Ubuntu yerine Xubuntu ya da Lubuntu kurmayı deneyelim. Diğer sorunlar aşılır bir şekilde.

dogon

yani hiç bir linux türüyle çalışmayan bilgisayarın lubuntu veya xubuntuyla çalışabileceğini mi düşünüyorsunuz onu anlamadım yada mesajımı tam okumadınız mı ? Umarım çok kaba olmamıştır mesajım aslında sadece tam anlayamadım demek istediğinizi onların ön yüklemeleri diğer ubuntu gonme den farklı mı sorun yaratmazmı yani?

Diğer sorunlar derken, bilgisayarın başlamaması mı yoksa? Çünkü kuramadıktan sonra ben naapayım Lubuntu yada xubuntu yu kde masaüstü onlar hiç sevmiyorum hiç biri gnome gibi olamaz :-/

heartsmagic

@dagon, biraz dağınık aktarıyorsun sorunlarını. Bir ara bazı parametrelerle Ubuntu kurdum demişsin meselâ, ondan sonra sorun neydi ben anlayamadım okuduklarımdan. Ondan önceki iletinde de bu parametreleri kalıcı yapmam gerekir mi diye sormuşsun. Kurulumdan sonra sistem açılmıyorsa evet yapman gerekiyor. Onu da ben bir önceki iletimde anlatmaya çalıştım. Şimdi, anlamadığım kısım tam olarak nedir tane tane anlatırsan seviniriz.


Çıkabilecek diğer potansiyel sorunları ve çözüm bulup bulamayacağımızı peşin peşin söylememiz mümkün değil. Fakat mümkün olan şey senin o donanımın için bizim öneri vermemizdir. Diğer masaüstlerini ne yapacağım ben diyebilirisin, fakat sistemin yeterli değilse onlar ne yapabilirler ki? Her masaüstü seneler geçtikçe gelişiyor, geliştikçe farklı ihtiyaçlar istiyor.


Son söz olarak ya hafif bir masaüstü denersin, Linux kuruluyor mu kurulmuyor mu diye bakarsın ya da daha güncel bir sistem edinmeye çalışırsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

dogon

Kendimi iyi anlatamadığım için özür dilerim. Çünkü o aralarda elimdeki tek çalışır bilgisayar bu idi daha sonra bir bilgisayarım oldu ancak elimdekini de değerlendirmek istiyorum.
               Öncelikle bilgisayarımın donanımını sizinle paylaşayım;
               - intel t1300 1.6 ghz  512 mb ram mobile intel 945 expres chipset
               - Harddisk C:\ ve D:\ diye ikiye ayrık ve C:\' de Windows kurulu
               - Pardon HDD nin Sata olduğunu söylemeyi unuttum belki onunla ilgili bir sorun olabilir diye ekliyeyim dedim.

                1- Öncelikle, Ubuntu'yu indirdim ve usb flash'a kurdum pendrive ile sonra yeniden başlattım f12 ye bastım usb stick den başlat dedim, diagnostic ekranda linux başlıyor gibi iki satır yazı çıktı hemen bilgisayar kapanıp tekrar açıldı ve hemen windows'a geçti yine.
                2- İkinci denemem de Dvd ile oldu çünkü yeni ubuntu bir cd'ye sığmıyor. Bende dvd'ye aynı vikipedideki kurulum tavsiyelerine uyarak infra record ile yazdırdım en yavaşta hemde. Bununla da *önyükleme yaptım. Ve karşıma seçim ekran çıktı (dil seçimi ve diğer başlatma seçenekleri v.s.) Buradan da normal başlatmayı seçtim. Bilgisayar yeniden kapanıp tekrar windows başladı.
                3- Son olarak sizinle irtibata geçtim ve bana önerdiğiniz yöntemi uyguladım. F6 ya basıp bütün seçenekleri işaretledim ve "Ubuntu'yu kur" u seçtim ve başlattım. Bu sefer başladı ve kurulum ekranı karşıma çıktı.
                 Yönergeleri takip ederek kurulum işemini şu şekilde sürdürdüm; ilk önce C:\ 'yi sildim ve bir takas alanı oluşturdum ram'in iki katı yani 1024 sonra bunu birincil olarak işaretledim ardından geriye kalan bölümlenmemiş alanı da EXT4 dosya sistemini seçtim bağlama noktası olarak da " / " seçtim ve O disk bölümünü tikli hale getirip seçtim ve kurulumu devam ettirdim kurulum işlemi bitti.

                Bilgisayar yeniden başladı, Grub ekranı karşıma çıktı nedense çünkü Ubuntu'da başka sistem yoktu bilgisayarda direk ubuntu'nun başlaması gerekirdi. Hatta otomatik başlatı seçmiştim kurulum esnasnda. Neyse ubuntu'yu seçip entera bastım ancak yine başlamadı. Oysaki daha önce de intel gm 945 express chipset kurmuştum başka bir bilgisayarda centrino işlemcili hemde ancak kabul etmişti.
                Son olarak da sizin o verdiğiniz linkteki parametreleri uygulamaya çalıştım, ancak sanırım ben onu tam anlamadım nereye yazacağımı. Doğrumu anlamışım?
                Açılış grub ekranında " e " ye basıyorum ve karşıma grub sözdizimi çıkıyor orada bu parametreleri giriyorum. Ancak her denememde böyle bir kod yoktur şeklide yanıt verdi.
               
                Acaba bütün harddiske hiç bölmeden ubuntu kursaydım yine sorun çıkarırmıydı ? Çünkü artık bu bilgisayara tamamen Ubuntu kurabilirim.

                Ancak hala bu bilgisayara Ubuntu kurmak istiyorum çünkü eminim ki bunu başarırsam çok daha iyi performans vericek bana Saygılarımla ...

if


dogon

Merhaba sevgili @if yardımlrın için çok teşekkür ederim. Sonunda geçte olsa ubuntu'ya ulaşmayı başardım. Ancak hala kalıcı yapamadım parametreleri. Ve her seferinde yeniden girmem gerekiyor. Bir de nedense çok yavaş çalışıyor ve güncelleme yapmıyor.
Sebebi acaba takas alanını mantıksal yaptığım için ve ext4 bölümünü de mantıksal yaptığım içinmiydi acaba? İnternete bağlı olduğum halde internet bağlantınızı kontrol ediniz emaresi çıkıyor karşıma. Belki bazı donanım sürücüleri eksik olduğu içindir diye düşündüm ve baktım ancak hepsi kurulu gözüküyor. Sistem bilgisi kısmında.
           Böyle olmamalı Ubuntu windows 7 ile bile çalışıyorsa bu bilgisayar ubuntu daha düşük donanımlarda bile windows 7 den daha hızlı çalışmalıydı. Kesin bir yanlışlık var ben en iyisi yenide kurayım bunu. Görüşlerinizi bekliyorum
           Ubuntu 13.04 çıkmış onu kurdum. Açmak için  "acpi=off ve noapic" parametreleri yeterli oluyor ancak bunları kalıcı yapamıyum. Bir e ubuntu çok yavaş böyle olmaması gerekiyordu.

heartsmagic

@dogon, 13.04 şu an kararlı değil, kısacası onu denemen doğru olmaz.
Nasıl kalıcı yapacağın @if'in verdiği bağlantıda anlatılıyor. İlgili bölümü okursan yapabilirsin.


Son olarak da sistemi kurduktan sonra güncellemeleri al öncelikle, ardından sorunların için tek tek konuşalım. Fakat, bir başka işletim sistemi daha hızlı çalışıyor illa ki Ubuntu da en az onun kadar hızlı çalışmalı diye düşünme. Ortada platform farklılığı var, farklı masaüstleri var, grafik kartı sürücüleri gibi farklı konular var.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

dogon

@heartsmagic kardeşim artık ben bu ubuntuyu kurdum. Güncellemeleri de kurdum. Ancak Sorun şu "acpi=off" ve "noapic" parametreleriyle açılıyor yanlızca... bunları kalıcı yapmayıda başardım ancak . @if demiş ki "acpi=off" önermem demiş. Ama başka türlü açılmıyor napayım. Birde Bu acpi parametresinin enerji tasarrufu için olduğunu biliyorum kabaca. Sürekli işlemciye sabit elektrik veripde daha fazla ısınmasını hatta yanmasını sağlar diye korkuyorum.
 
Bu kurulumda bütün işlemler yavaş çekimdeymiş gibi oluyor bunu hızlandırmanı bir yolu yok mu. Rythmbox 'ı açtım müzik dinliyeyim dedim bilgisayar dondu ve sonra müzikte takıldı aynı yerde daha sonra bilgisayardan kızgın kızgın bir yanık kokusu gelmeye başladı korktum hemen power tuşuna basıp kapattım bilgisayar'yi. Bu yavaşlık Bu girdiğim parametrelerden mi kaynaklanıyor Acaba ? Bu ubuntuyu hızlandırmak için ne yapabilirim?

Siz Ubuntu'nun kararlı sürümü olan 12.10 kurmamı önermişsiniz ama onu da kurup denemiştim. Onda da aynı problem var. Bir de 12.04'dü deniyeceğim.

heartsmagic

Sistem zaten ısınıyorsa bunu anlarsın. Yok ısınmıyorsa devam et derdim fakat anlattıklarından rahatlıkla görülüyor ki o donanımda şu an kurduğun sistem ne yazık ki güzel güzel çalışmıyor. Ben son defa önerimi yapayım: Lubuntu, Xubuntu veya Ubuntu temelli olmayan, üzerinde rahat edeceğin başka hafif dağıtımlara yönel, onlarla denemelerini yap.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

dogon

Evet haklıymışsınız lubuntu denedim ve inanılmaz hızlı çalışıyor. Bir de ubuntu 11.10'u denedim oda fena değildi sonuçta ondada unity masaüstü var. Her ne kadar Ubuntu 12.10 kadar görselleri gelişmiş olmasada hiç olmazsa insan gibi çalışıyor. Ben bu konunun çözüme kavuştuğunu düşünüyorum. yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Sizleride meşgul ettim. Herşey için yeniden teşekkürler. Keşke imkanım olsada ubuntu'ya maddi ve manevi destek verebilsem. Hepinize kolay gelsin :)

heartsmagic

Biz de teşekkür ederiz, umarım sorunsuzca kullanırsın Lubuntu'yu. Konuyu böylece etiketlemeden kapatalım, zira asıl mesele tam çözülmedi gibi. Gerçi neticeyi enine boyuna anlayamadık fakat şu aşamada etiketlemek gelmedi içimden.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.