Notebook harddiski görmüyor yada okumuyor

Başlatan zvana, 22 Aralık 2012 - 21:28:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zvana

Arkadaşlar merhaba,
Öncelikle hemen belirteyim ki aranızda yeniyim o yüzden başlıkta yada başlığın yerinde yanlışlık olabilir affola. Win7+Ubuntu 12.04 kullanıcısıyım. Dün easy rocevry nin linux için olan muadillerinden birini yükledim(ismini unuttum ve tekrar arayınca bulamadım). O programda bişeyler denerken sanırım harddiski unmount ettim. Aslına bakarsanız tam olarak ne yaptığımı bende hatırlamıyorum. Fakat bu sabah açınca bilgiayar harddiski okumadı, dolayısıyla ne windows ne ubuntu açılmadı. Harddiski okumadı diyorum çünkü biostan harddiski görebiliyorum fakat neden açılmıyor anlayamıyorum. Win 7 kurulum cdsini de açmıyor  ??? başka bir bilgisayarla usbye Slax kurdum ve oradan bilgisayarı açınca orada da harddiski tanımadığını gördüm. Açıkcası ne yapacağım hakkında hiç bir fikrim yok yardımcı olursanız sevinirim.

if

@zvana, dahili disk üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirmeyin sorunu anlayana kadar. Bağlamaya da çalışmayın.

sudo fdisk -l çıktısını alayım.

zvana

@ if
Öncelikle hızlı cevabın için teşekkür ederim.
Çıktı şu şekilde:

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders, total 488397168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xbf76ef6b

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System

Disk /dev/sdb: 8004 MB, 8004304896 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 973 cylinders, total 15633408 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xb124e952

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *        2048    15632383     7815168    7  HPFS/NTFS/exFAT

if

Sanırım diskin MBR'si uçmuş. TestDisk ile yeniden MBR yazdırın. Forumda var bu işlemim konuşulduğu konular.

zvana

Siz yazınca hatırladım ki zaten test drive programında bişeyler yapmıştım dün akşam galiba orada yanlış bir şeyler yapmışım. Slax 'a bu  programı kurmak ayrı bir macera olacak ama denemeye mecbur gibi görünüyorum. Teşekkür ederim inşaallah işe yarar.

if

zvana

Maalesef herşeyle birlikte hardiskin içerisinde sır oldu. Aslında Slax için test drive var fakat sanırım Slax yeni sürümünü çok yakın bir zamanda yayınlamış ve ben en son sürümü aldım. Sitesinde her şey yeniden yapılandırılıyor. Sanırım başka bir bilgisayar yardımıyla ubuntu yükleyebilirim usbye, böylesi daha mantıklı olacak gibi.

heartsmagic

Elinde boş CD varsa USB belleğe yükleme yapmaya falan gerek kalmaz. Slax üzerinden ISO indiri CD'ye yakarsın olur biter. Hatta Ubuntu'ya bile gerek olmayabilir Testdisk için ISO bile olabilir bu işler için.

Tek başına ISO'su yokuş, şunlarla beraber geliyormuş:
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Livecd

Belki aradan küçük bir tane seçilebilir. Meselâ Gparted, 127MB kadar kendisi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zvana

Arkadaşlar ikinize de teşekkür ederim.  if'in ve heartsmagic'in yöntemlerini denememe rağmen ikisini de başarıyla sonlandıramadım, her nasılsa daha önce Ubuntu Live kullanmış biri olarak usbye kurulum yapamadım. Başlangıçta "Missing Operating System" yazısı çıkıyor ve bilgisayar herhangibir işlem yapmadan bekliyor. Kısacası sorun MBR de miydi tam bilemiyorum. En sonunda win 7 format cdsinin sorunlu olduğunu anladım, bende başka bir cd ile format atmayı denedim ve sonuç olumlu.  ;)

if

Windows diski kendisinin kullandığı ve şu an adını hatırlamadığım bir dosya sistemiyle formatlamış olabilir ve bu yüzden ubuntu diski görmüyor olabilir. Yeniden kuruluma gidildiği için konuyu etiketlemeden kilitliyorum.