[Çözüldü] Lenovo Z580 Batarya kullanımı Sonrası Masaüstüne Düşme Sorunu

Başlatan Herakleitos, 22 Aralık 2012 - 15:34:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Herakleitos

Aylar sonra tam istediğim tüm programları yükledim, ayarları yaptım; şimdiye kadar bataryasız kullandığım bilgisayara bataryasını taktım bu sefer batarya takılıyken masaüstüne düşmekte güçlük çekiyorum. Açılışta Ubuntu yazısı gözükmüyor, sadece mor bir ekran. Gücü keserek, yeniden başlattıktan sonra normalde çıkmayan (tek işletim sistemi ve uefi boot nedeniyle) grub sayfası çıkıyor ve ancak 2-3 kez güç keserek masaüstüne düşebiliyorum. Sonunda disk mahvolacak. Bu olay ilk başladığında Çevrimiçi hesaplarda google da bağlanmaz oldu. İngilizce dil desteğiyle bağlanıyorum sonra Türkçeye geçtiğimde ikinci yeniden başlatmada tekrar bağlanmaz oluyor ve üst sağ menü çubuğu kırmızı uyarı veriyor. (Kırmızı bir Çevrimiçi Hesaplar yazısı) sonra tekrar başlatınca bu Çevrimiçi Hesaplar seçeneği çubukta gözükmüyor. Google'ı hesaplardan kaldırdım; ama yeniden başlatma meselesinde değişen bir şey yok. Böyle saçma ve çok faktörlü bir sorun. Sanırım sonunda Ubuntuyu yeniden yüklemek zorunda kalacağım.

burk

Grub ekranından bir önceki çekirdek sürümüyle açtığınızda da sorun yaşanıyor mu?

salix

Grub ekranında e ye bas, kernel ile ilgili yere gel sonuna noapic nolapic nomodeset nodmraid acpi=off edd=on yaz açılacaktır. Sanıyorum. Aynı laptopla ben bu şekilde yaptım. Açıldıktan sonrada sudo gedit /etc/default/grub , açılan sayfada GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" yazan satıra girişte yazdığın kodları ekle acpi=off hariç. sudo update-grub Ben böyle yapmıştım.
İnsan olma şerefine nail oldu ama muktedir olamadı.

Herakleitos

@burk her şeyi denedim, defalarca ubuntuyu tekrar yükledim. mbr bölümleme tepsisiyle UEFI Boot'u iptal edip denedim vs. Ama bir türlü pil takılıyken açılmıyor. Ama pili çıkarınca hiçbir sorun yok.

@salix kernelle ilgili yer linux satırı mı, yoksa initrd satırı mı; yahut başka bir satır mı?

salix

if

Herakleitos

Grub sayfasından yapamadım, ben de pili çıkartıp bilgisyarı açtıktan sonra:

josephus@Josephus-Lenovo-Z580:~$ sudo gedit /etc/default/grub
[sudo] password for josephus:
josephus@Josephus-Lenovo-Z580:~$ sudo update-grub
/usr/sbin/grub-mkconfig: 11: /etc/default/grub: noapic: not found

İlgili satırı şu şekilde yazdım:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" noapic nolapic nomodeset nodmraid edd=on

"quiet splash" ten sonra boşluk olması mı yanlış yoksa diğerlerinin de tırnak işaretinde mi olması gerekiyor. Yahut mutlaka giriş ekranında mı ilkin düzeltmek gerekiyor.

salix

tırnağın içine yaz onları ,kaydet kapat, update et . yeniden başlat dene .

Herakleitos

Tırnak içine yazdım; ama yine aynı sonucu verdi:

josephus@Josephus-Lenovo-Z580:~$ sudo update-grub
[sudo] password for josephus:
/usr/sbin/grub-mkconfig: 11: /etc/default/grub: noapic: not found

if

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash noapic nolapic nomodeset nodmraid edd=on" şeklinde olacak.

salix

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash noapic nolapic edd=on nomodeset nodmraid"
satır bu şekildeyken ; hata veriyorsa noapic kısmını sil dene:)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Aralık 2012 - 23:45:53

@if bunu yapmayıda iki gün önce senden öğrenmiştim sanırım.:)

if

Herakleitos

İlk şekliyle düzenledim noapic'li, en azından bataryanın takılı olduğu ve olmadığı durum aynı olmuş oldu :) Ubuntu logosu görünüyor noktalar kırmızıya dönüyor; ama masaüstüne düşemiyorum. Ayrıca gücü kesmeden (restart) bilgisayarı kapatabiliyorum; ama Grub sayfası çıkmadığı için noapic nasıl sileceğimi bilemiyorum.

salix

Grub'a düşmek için ;
boş mor olan ekranda 7 saniye kadar kapatma tuşuna basılı tut--bios ekranından sonraki ekran yani--

Grub açıldığında ;
Grub ekranında e tuşuna bas,
Linuxlu satırın sonuna acpi=off yaz
F10 bas boot etsin,

Herakleitos

noapic'i silip kaydettim güncelledim; ama masaüstüne yine düşemiyorum.

salix

acpi=off yazdığınızda düzgün şekilde açıldı ise;
geditla düzenlediğimiz dosyaya acpi=off 'u da ekleyin.

Herakleitos

acpi=off la değil batarya sökülüyken sadece quite splash'i bırakarak giriyorum; ama batarya takılıyken işe yaramıyor. acpi=off'u denedim ubuntu logosu çıkmaz oldu yine. Ama noapic yazılı değil.

salix

Bataryan sökülüyken açıp ;
acpi=off noapic nolapic nodmraid nomodeset edd=on   hepsini geditla düzenlediğimiz dosyaya yazarmısın? Sonrasında ise bataryanızı takıp açınız. Bakalım ne olacak?

Herakleitos

noapic'i tekrar yazdım yine olmadı; ama zaten vikide acpi=off'u kalıcı yapmak gereksiz diyor.

BusyBox v1.19.3 diye başlayan bir ekran çıktı.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Aralık 2012 - 00:44:11

http://superuser.com/questions/181642/i-cannot-boot-ubuntu-10-04-on-battery-power-what-do-i-do

Böyle bir sayfa buldum anlamaya çalışıyorum; ama daha hızlı anlayan birileri olursa çok sevinirim :)

salix

Onları bende okudum. Fakat acpi bios'un güç yönetimi ilgili bir kavram yanlış bilmiyorsam. O daha anlamlı geldi bana ve bende aynı makina ile aynı açılmama sorununu yaşadım ve bu şekilde çözdüm. Bir yerde kurulumu yaparken acpi'nin kapalı kalması gerekebilir bazı sistemlerde yazıyordu. Ben kurarken kapatmadım ama sorunda yaşamadım. Masaüstüne düşememe sorunu bir kezde bumblebee kurduktan sonra "optirun unity" yazdıktan sonra yaşadım. O sorununda bios'tan optimus seçeneğini kaldırıp, makinayı açtım. Bumblebee'yi kaldırıp tekrar kurdum. Bu şekilde çözdüm. Bu konu ile ilgili daha fazla  bir şey aklıma gelmiyor. Busybox'la alakasını hiç anlamadım. Umarım konuya başkası el atar. Bende öğrenmiş olurum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Aralık 2012 - 01:02:17

acpi_listen -v
Bu komut ne dönderiyor?

Herakleitos

"quiet splash"i sildim. sorun çözüldü, bir sürü yazı çıkıyor, ki normalmiş anladığım kadarıyla. Ama bir sakıncası olur mu bilemiyorum.

salix

salix@salix-pc:~$ acpi_listen -v
acpid-2.0.10
bende bunu dönderiyor.
acpi ile ilgili şu paket yüklü;
acpid (1:2.0.10-1ubuntu3) precise;

Bunlar sendede aynı şekilde yüklü ise;
https://help.ubuntu.com/community/ACPIBattery
şu kaynaktan Another possible solution kısmını deneyebilirsin.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Aralık 2012 - 01:32:02

Şu acpi_listen komutunu merak ettim. Çıktısını gönderirmisin?

Herakleitos

salix

Saol. Halloldu ise problem yok:) Umarım bir daha sorun çıkarmaz.

Herakleitos

:( Bumblebee'yi yükledikten sonra tekrar çalışmaz oldu; ama batarya sökülüyken sorun yok. Şu şekilde yükledim:

https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee