Ubuntu Turkiye E-dergisi SUDO'nun 48. Sayisi

Başlatan if, 16 Aralık 2012 - 15:03:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

if



* Bilimsel Araştırmalar İçin Kullanılan Süperbilgisayarlarda İşletim Sistemi Olarak Linux
* Robin Hood: The Legend of Sherwood
* Android Kütüphane Projesi
* LibreOffice - 9
* Açık Kaynak Öğrenme Yönetim Sistemi (Learning Management Systems)
* Puppet
* Ctrl+Alt+T
* Sistemi İzleme Merkezi /proc
* Ubuntu 12.10'da Oyun Performansını Nasıl Artırırız?
* Linux Haberler
* Ubuntu-tr Karikatür
* En Güzel Masaüstü Yarışması/Aralık

Zip dosyasi olarak indirmek icin buraya tiklayin.
PDF dosyasi olarak indirmek icin buraya tiklayin.
Google Docs uzerinden okumak icin buraya tiklayin.
Blog Sayfası icin buraya tiklayin.

burk

Gurur duyulacak bir çalışma olmuş, tüm ekibimizin eline ve emeğine sağlık diyorum, çok daha iyi eserlere... :)

zeusmaster

Up and Running...

ct

Elinize sağlık. Dergiye genel olarak baktım tasarımı yine çok güzel olmuş. Süper bilgisayarlar ve android konuları ilgimi çektiğinden hemen okudum :) Fermilab'ı hep popüler bilim kitaplarında okuduğumdan bir zamanlar buluşların yapıldığı ve şimdi kapalı tozlanmış hangar gibi bir yer olarak hayal ederdim. Hala açık ve süper bilgisayarı bile olan bir yermiş demek. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.

zeusmaster

Alıntı yapılan: ct - 16 Aralık 2012 - 19:03:22
Fermilab'ı hep popüler bilim kitaplarında okuduğumdan bir zamanlar buluşların yapıldığı ve şimdi kapalı tozlanmış hangar gibi bir yer olarak hayal ederdim. Hala açık ve süper bilgisayarı bile olan bir yermiş demek.
Ferilab hala yüksek enerji çalışmalarının yapıldığı faal bir araştırma merkezi :)
Up and Running...

İskender

dergi yine çok güzel olmuş ama yeni tasarımla resimleri falan görmek zor oluyor.. Ancak makalelerle yine döktürmüşsünüz :)
Yap ya da yapma denemek yok.

cerencalici

Alıntı yapılan: İskender - 16 Aralık 2012 - 21:46:43
dergi yine çok güzel olmuş ama yeni tasarımla resimleri falan görmek zor oluyor..

Biz tasarımı, eskisinde resimler net görünmediği için değiştirdik. Ve bu sorunu büyük ölçüde hâllettiğimizi düşünüyorum ben.
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

matisse

Alıntı yapılan: İskender - 16 Aralık 2012 - 21:46:43
dergi yine çok güzel olmuş ama yeni tasarımla resimleri falan görmek zor oluyor.. Ancak makalelerle yine döktürmüşsünüz :)

"Resimleri falan" derken tam olarak ne anlatmak istediginizi anlamadim.Yine de fikriniz dikkate alinacaktir.
Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun, anlamazsın.
Uçar gider, koşsan da tutamazsın...

zeusmaster

Up and Running...

yakusha

dergi her zamanki gibi güzel olmuş.

Lakin Ar-Ge (@bahdem, boludaki espriyi hatırlarsan) konusunda hata yapılmış olabilir.

LibreOffice Türkçe kullanıldığı durumda fonksiyonların şu şekilde değiştirilmesi gerekebilir.

sum() =>  topla()
if() =>  eğer()
and() => ve()


emek verenlerin ellerine sağlık.
Artık bu forumu kullanmıyor.

İskender

benim kastettiğim bir bütün olarak görmekti.. Resmin yarısı aşağıda kalıyor yarısı yukarıda bu pek hoş olmuyor..Bu dediğim en üstteki kapak , en alttaki karikatür, ayın masaüstü gibi büyük resimler yani onun dışında elbet diğer resimler eski tasarımla küçük görünüyordu.. Umarım düşüncemi doğru aktarmışım dır..
Yap ya da yapma denemek yok.

zeusmaster

Alıntı yapılan: yakusha - 16 Aralık 2012 - 23:29:49
(@bahdem, boludaki espriyi hatırlarsan)
Hatırlamaz olur muyum. Zaten yazının sonunda hangi dergiden çeviri olduğu yazıyor ;)
Up and Running...

marjinal1st

Dergi güzel de, bence yatay olursa okunması daha zevkli olur. Tam ekran yaparak, sunum tarzında bir okuma sağlanabilir.
Bugün özgür yazılım için ne yaptın? :)

empax

بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

xavier

Derginin, topluluğa ulaştırılmasında emeği olan herkese teşekkürler. Derginin tasarımı için bir anket açılabilir belki, "bu mudur, eskisi midir?" şeklinde.
What would Gordon Freeman do?

ct

Alıntı yapılan: xavier - 18 Aralık 2012 - 14:54:35
Derginin, topluluğa ulaştırılmasında emeği olan herkese teşekkürler. Derginin tasarımı için bir anket açılabilir belki, "bu mudur, eskisi midir?" şeklinde.

Tasarımının ve içeriğinin uğraş verip ortaya çıkaranların inisiyatifinde olmasından yanayım. Mesela tasarımın teknik tarafından hiç anlamıyorum ve bana göre bir özellik güzel gelmiş olabilir ama uygulaması yapanları çok uğraştırabilir ve teknik tarafını da bilmediğimden karar alınırken yanlış oy verebilirim.

querme

öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz.
yatay ve dikey olarak bir ay değil belki de 6-7 ay tartıştık. düşündük taşındık her ikisinin de artıları var. belki bizim görmediğimiz şeyleri görmüşsünüzdür ama şimdilik dikey olmasından yanayız. düşünceleriniz için teşekkür ederiz. bu görüşleriniz muhakkak bize yol gösterecektir. tekrar karar alma aşamasında bunları hatırlayacağız.

tasarımdan anlasamda konular bana çok ağır geliyor. Bunun için konuk yazarların etkiside önemli sanırım. en azından konu fazlalığı olmuş olur.

xavier

Anket açma fikrim, zaten sayın Ceren ÇALICI'nın editör yazısından aklıma geldi. Dergi tasarım ekibi içinde yatay-dikey tasarımın, zaten oldukça tartışıldığını belirtmiş ve yazının sonunda da geri dönüş istemiş.

Kendim için konuşayım. Evde 3 tane bilgisayarım var. 17"lik düz ekrana sahip masaüstü bilgisayarımda dikey tasarım oldukça iyi görünüyor. Zaten kelime-işlem uygulamlarından dikey belgeye alışkınız. LO, OO veya Word belgeleri zaten genelde dikey olurlar. O yüzden bir yadırgama olmadı. Düz kare ekranda, sayfa görünümü yanlara yaslandığında (ki pek çok PDF okuyucusu, varsayılan olarak bu şekilde belge açıyordur muhtemelen), büyütme oranı fazla olmadığından grafikler ve kullanılan görsellerde bozulma fazla olmuyor. Ancak iş, geniş ekran dizüstü, hatta daha geniş olan netbook bilgisayarıma gelince biraz değişiyor. Bunlarda %100 görüntüde, özellikle yüksek çözünürlükte, dergi -elbette görseller de- çok küçük görünüyor. Yanlara yaslattığımda ise, neredeyse sayfanın 1/4'ü ekranda kalıyor ve %170'in biraz altında bir büyütme oranına ulaşıyor sayfa.  Bu da düşük çözünürlüklü görsellerde bozulmalara yol açıyor. Dizüstü makinemde, dergiyi daha az büyütme oranı ile ekranın yanlarına yaslatmak için ekran çözünürlüğünü azalttığımda görsellerde biraz iyileşme oluyor. Mesela kapak görseli, mesela Robin Hood yazısının başındaki görsel. Buradaki görseller sanırım dikey tasarım için biraz fazla düşük çözünürlükte kalmış.  Ancak yüksek kalitede resim kullanmak da sanırım PDF'nin boyutunu büyütecektir. Kendi masaüstü ekranımda optimum sayfa yerleşimi-kalite düzeyini %150 büyütmede aldım.  Yanlara yaslamak grafikleri -kabul edilebiliecek derecede de olsa- biraz bozdu.

Kısaca kendi sonuçlarım için özetleyecek olursam, düz kare masaüstümde dikey tasarım için herhangi bir sorun yok. Geniş ekran dizüstümde, masaüstümdeki görüntü kaltiesi için çözünürlüğümü biraz aşağı çektim. Ancak bu ne kadar sağlıklı bir karşılaştırma oldu bilemiyorum. Sonuçta masaüstü oyun makinem ve ekran kartı daha güçlü  ;D . Ancak Netbook'ta görseller, diğer iki makineme kıyasla, oldukça bozuldu. Görselleri biraz daha yüksek çözünürlüklü kullanmanın daha iyi olacağı kanaatindeyim. Varsın derginin boyutu azıcık büyüsün. Ama tabii ki karar dergi yönetiminin olacak.  :)
What would Gordon Freeman do?

heartsmagic

Öneri ve eleştiri olacaksa böyle olsun :)

Açıkçası yatay/dikey meselesini arkadaşlar izah etmişler. Uzun sayılabilecek bir zamana yayılan karar sonucunda çıktı, haliyle sanıyorum ki bu şekilde devam ettirilmek istenecektir. Ben meselenin diğer tarafındayım. Eleştiri olsun, öneri olsun, yorum olsun her şekilde yapılabilir. Fakat bu şekiller arasında öyleleri var ki insanı cidden memnun ediyor.

Teşekkürler @xavier.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Çağlar

Merhabalar dolu dolu içerik ve ilgi çekici yazılarınız güzel fakat yukarıda da fikri sunulduğu üzere yatay tasarımın online bir dergi için daha okunaklı bir seçim olduğunu düşünüyorum. Bir de bu yüksek çözünürlük mevzusu ben bildiğimiz çözünürlükleri kullanırken HD falan dedikleri meret ekranlarda dergi küçücük kalıyor zoomda da resimler bozuluyor. Fikir olarak 2 versiyon yapılıp biri HD biri standart çözünürlükte sunulabilir en doğrusunu yine Heartsmagic bilir (: Saygılarımla
We got a badass over here!
__________________________
Bu çevirinin size ihtiyacı var...

heartsmagic

En doğrusunu ben değil de, dergi ekibimiz bilir :) Fakat iki tasarımın birden verilemeyeceğini ben gönül rahatlığıyla söyleyebilirim, zira dergi tasarımı başlı başına bir mesele. Yine zannımca dikey olarak dergi daha rahat okunmakta, çözünürlük meselesi için bir şey söyleyemiyorum elbette.


Bu arada uzunca bir süreden sonra hoş geldin @Çağlar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Çağlar

Hoşbulduk abi ben 2 tasarım olarak değil şöyle demiştim fotoğrafları HD olan daha net ve boyutluca versiyon ve fotoğrafları normal olan standart versiyon tasarım işini bilmem mi güneşin doğuşuna kaç kere şahit olduk  :)
We got a badass over here!
__________________________
Bu çevirinin size ihtiyacı var...

heartsmagic

Sen de haklısın, tasarımın tozunu yutmuştun bir ara :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

xavier

#23
Çözünürlükleri aşağı çekmek, PDF çıktısı alırken mümkün; ama yükseltmek nasıl olur bilemiyorum.
Şöyle ki, Robin Hood, eski bir oyun ve azami 800*600 çözünürlüğe kadar çıkabiliyor. Yani tüm grafik ayarlarını en yüksek kademelere alıp da tam ekran bir ekran görüntüsünün çözünürlüğü de en fazla bu olacaktır. Gelen bir *.png ya da *.jpeg dosyasını, Inkscape gibi bir vektör çizim uygulamasıyla, vektör grafiğe çevirip çözünürlük arttırılabilinir mi bilmiyorum. Ancak tasarım ekibinin, kendi oluşturduğu görseller dışında, yazarlardan gelen görseller üzerinde çözünürlük yükseltmek gibi bir şey yapabilmesinin imkânı olduğunu pek sanmıyorum. En azından Scribus ile bu tip birşeyi yapamayacaklarını biliyorum. Yine de, Gimp ya da Inkscape gibi uygulamalarla grafikerlik çalışması yapan bir arkadaş varsa, belki yardımcı olabilir.
What would Gordon Freeman do?

querme

bir ara gimpte de çözünürlük ayarları yapıyorduk. hatta ilk girdiğimde benim işim yazılara resim ayarlamaktı. yani gimp ile uğraşmak. ama şu an aslen iki kişiyiz yeni arkadaşımızla 3 kişiyiz. zamanımız el verirse onuda yapmaya çalışırız.
iki farklı dpi de çıkartmak sadece iki kere kaydetmek kadar kolay.. kaydederken maksimum resim dpi si 300 olsun diyoruz. bunu kaldırıp her resmin kendi dpi si ile kaydetmek mümkün. ama resim kaliteli olmalı. =)
belki tasarım ve yazar işlerini ekip yapıyor ama bence buraya kadar gelmemiz olumlu ve olumsuz eleştirileriniz sayesinde oluşmuştur.=)

fikirleriniz değerlendirilecektir.