Samba da aynı dizine farklı kullanıcılar için farklı yetkilendirme nasıl yapılır

Başlatan sertdisk, 10 Aralık 2012 - 23:48:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sertdisk

ÖZET: Win ağında paylaşmak için bir file server kurmak ve bir bilgisayardan yazma izni verip diğerlerinden sadece okuma izni vermek istiyorum. 

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=35951.msg432809#msg432809 başlıktaki yardımlarınızdan cesaretle geçenlerde ilk samba kurulumunu gerçekleştirdim. Acemi bir kullanıcı olduğumdan uçbirimle her işimi halledemediğimden birde gnıme kurdum. Masa üstü yönetimi sayesinde dizin yapısına vb pekçok şeye daha kolay alışıyorum. Ama masa üstü ile yapabildiğim şeyleri bile uçbirimle gerçekleştirmeninde araştırmasını yapıyorum(konu ile alakasızdır) ki yukarıdaki *bağlantıda belirttiğim gibi nihayetinde masaüstü yüklü olmayan bir file server hedeflemekteyim.

Kurulumda karar aşamasında yukarıda verdiğim linkteki katkılarınız başta olmak üzere özellikle wiki sayfanızın ve forumdaki diğer mesajların çok faydasını gördüm. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ederim. Burada yazılanlar sayesinde ubuntu server i kurup updateleri yaptım. Samba nedense çalışmadı. Ama yine wiki (wikide samba ile ilgili bazı bölümlerde grafik tabanlı masa üstlerine göre anlatım olması aslında beni şaşırttı neyseki forumda terminalden çok fazla örnek var) ve forumdaki bazı mesajlar  yardımı ile çalışır hale getirdim. Ama bir dizin için birden fazla paylaşım tiğini nasıl verebileceğim hakkında bir bilgiye raslamadım. Belki vardır benim dikkatimden kaçmıştır. Şayet öyleyse kusura bakmayın.

Server harici bilgisayarların windows olduğu ağda bir bilgisayardan okuma ve yazma izni (bunu atadığım samba kullanıcı hesabı ile giriş yaptığımda yapabiliyorum.) Diğer bilgisayarlardan mümkünse kullanıcı bilgisi sormadan (yada sorsada çok mühim değil) sadece okuma izni vermenin bir yolu var mıdır?

if

@sertdisk, samba sunucusunun kurulu olduğu bilgisayardaki dosyalara her istemci için ayrı okuma-yazma hakkı mı vermek istiyorsunuz?

sertdisk

Alıntı yapılan: if - 10 Aralık 2012 - 23:52:38
@sertdisk, samba sunucusunun kurulu olduğu bilgisayardaki dosyalara her istemci için ayrı okuma-yazma hakkı mı vermek istiyorsunuz?
bir ip tablosuna göre olacaksa bu da olabilir.
Benim düşündüğüm 2 senaryo var
1. si  2 kullancı tipi tanımlayıp birine okuma yazma izni diğerine sadece okuma izni vermek istiyorum. Bu durumda aynı kullanıcı adı ve sifre ile 2 bilgisayar aynı anda bağlandığında durum ne olur bilmiyorum tabi.
2. si Herkangi bir win *bilgisayar den kullanıcı adı ve şifre sormadan da bağlanabilsin ama sadece okuma izni olsun. oluşturduğum kullanıcı adı ve sifre ile bağlanırsa okuma ve yazma iznine sahip olsun.