[Çözüldü] Linux'u Kullanmak İstiyorum Fakat Görüş ve Öneriler Gerekli

Başlatan k.c.c., 10 Aralık 2012 - 22:22:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

k.c.c.

Öncelikle merhaba arkadaşlar.Windows bağımlılığından kurtulmak istedim bir ara pardus(32bit-64bit) ardından ubuntu(32bit-64bit) ve ertesi gün kubuntu(32bit) kurulumu yaptım :) fakat ya wireless sorunum oldu ya ekran kartım oldu ya ses ya * bir şey tam anlamıyla o heyecanı yaşayamadım ki çokta istiyordum.Kurulduğunda hazır olarak gelebileceğini düşündüm donanımların fakat sorunlar vardı.Bazı programları bazı sorunları halledebildim ( bu arada linux bilgim yok ) kısmen de olsa fakat yine tam anlamıyla bağımsızlığımı ilan edip windows'u tamamiyle topraklarımdan atamadım işin özeti :) Forumlarda heryerde daha doğrusu herkes tarafından okuyabildiğim linux'un windowstan çok daha hızlı olduğu yazılıyor fakat o kurduğum zamanda bunu göremedim bir türlü windows'tan hızlı olduğu kanısına varamadım :/
Bilgisayarımda bazı programlar kullanıyorum mesela photoshop web editörleri visual studio tarzında..
( Oyun ile pek bir aram yok PES 2012 ve NFS çok nadiren oynarım oyun )
Linux ile bunlarla rahat çalışabileceğim gibi hangi sürüm hangi linux dağıtımı bana uygun olur hangisi sorunsuz olarak donanımlarım ile çalışabilir.Kurulduğu andan itibaren sorun çıkartmayacak hazır bir sistem ve hızlı olması * tabi ki de ilk şart arkadaşlar.
Bilgisayarım LG A520 K.AC5RT.
İntel Core i5 2410M - 1 GB Nvidia GeForce GT520M + Intel Tümleşik hd300 Ekran Kartı - 6 GB DDR3 Ram - 500 GB HDD
Çok üst düzey olmasa da yinede orta seviye bir *dizüstü bilgisayar'a sahibim fakat performans alamadım linux'tan
Bu konuda fikirlerinizi dinlemek isterim saygılarla.
İyi Forumlar..

ekremsenturk

Windows kurdunmu hiç?

Kurtarma DVD'sinden değil de, satın alınan bir CD'den ?

Şöyle anlatayım, Windows sürücülerini tek tek arayıp bulman ve kurman gerekiyor. Çıplak bir Windows, sadece 600x800 çözünürlükte bir ekran görüntüsü ile açılıyor.
Kullanmakta olduğun Bilgisayar'da ise, her şey donanımına uygun olarak üreticisi tarafından kurulmuş ve ayarlanmış olarak geliyor.
Bilgisayar'ına kurduğun Linux sistem ise, çıplak bir sistem. Kıyaslamayı bu şekilde yapman daha doğru olacak. Ubuntu, bir süre sonra sisteminde gerekli sürücüleri tesbit ettikten sonra, sana bir ek bildirim ile bu sürücüleri kurmayı önerecektir. Yinede bir eksiklik olacak olursa, mutlaka, ya ayarlardan veya bazı gerekli program'ların kurulum CD veya DVD'sinde bulunmuyor olmasından kaynaklanır. Bu tür eksiklikleri, ilk güncelemeden sonra "Yazılım merkezi"nden, mümkünse ismini girerek veya genel bir arama yaparak, aratarak bulabilir ve şeçtiklerini kurabilirsin.
Yeni bir sistem'e alışmak her zaman biraz vakit alır. Linux ve Windows arasında bir hız kıyaslaması yapabilmek içinde yine eşdeğer veriler karşılaştırmalısın. Linux, Bilgisayar'ları uçurmaz, güçlendirmez, yenilemez, sadece çoğu donanımı daha verimli kullanır. Göz ile görülür bir hız farkı olmayacaktır genel olarak.
Linux, bazı donanımları tanımaz, kullanıcılar düzgün çalışmayan donanımı tesbit ederler ve Linux tarafından tanınmıyorsa, bildirirler ve geliştiriciler de ellerinden geleni yaparlar.

Adobe Creative Suite ve Visual Studio veya bunların bileşenleri, Linux'ta çalışmazlar. Hangi işlemi yapmak istiyorsan, "Yazılım Merkez"ine işlemin adını veya genel bir tanımını gir, ve çıkan yazılımlar arasından, hangisi kurulu ise onu kullanmayı öğren. Veya uygun bir program'ı kur.
Linux kullanırken, Windows'tan bildiklerini unut.
Windows, bir çok kullanım kolaylığı sağlar. Ancak Windows'ta bilinen sorunlar ise, Linux'ta bilinmezler. Virus yoktur, disk birleştirme yoktur, gereksiz dosyalar yoktur. Lisans anahtarları bilinmez, Kısıtlı süreli deneme programları bilinmez. bir yerlere Linux'unu kayıt etme zorunluluğu yok, DRM yok.
Linux genel olrak kolay değil, güvenlidir. Bu durum Ubuntu'da biraz farklıdır, Ubuntu aynı zamanda kolay kullanılabilen bir Linux dağıtımıdır. Linux'a yeni geçenler için, daha kolay kullanılabilen, ancak Türkçe dil desteği olmayan, farklı, kurulumsuz ve kurulumlu kullanılabilen başka Linux dağıtımları da bulabilirsin. Ubuntu, en iyilerindendir. Herkese hitab eder.
Forum'dada yeterli yardım bulabilirsin

Aequitas

@k.c.c. gördüğüm kadarıyla bilgisayarın nvidia-optimus teknolojili bir bilgisayar. Bununla ilgili sorun yaşaman son derece normal ancak çözümü olmadığı anlamına gelmiyor. Linux bilgim yok demişsiniz, çözüm noktasında ne kadar rahat hareket edebilirsiniz bilemiyorum. Ancak farklı dağıtım önerisi isteğinizi de düşünerek Archlinux tabanlı Manjaro Linux'u önerebilirim. Şu sebepten dolayı; Manjaro linux ile birlikte gelen bir donanım algılama uygulaması var ve nvidia-optimus kartları otomatik olarak yapılandırabililiyor. Dolayısıyla size başlangıç aşamasında daha az sorun yaşatacağını düşünüyorum.
Bu arada @ekremsenturk'ün verdiği örnek son derece yerinde. Windows ile kıyaslama yaparken düz CD/DVD ile kurulum yapıyor olduğunuzu düşünüp ona göre kıyaslama yaparsanız aradaki bariz farkı siz de göreceksiniz. Bir de çoğu donanım üreticisinin donanımlarını windows işletim sistemini baz alarak sürücü desteğini linuxtan mahrum bırakmalarını ancak buna rağmen özgür yazılım ordusunun bu "sorunu" neredeyse sıfıra indirdiğini de hesaba katmak gerek diye düşünüyorum. Uzun lafın kısası, GNU/Linux candır.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

k.c.c.

@ekremsenturk öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Windows kurdum elbette ve sürücülerin birçoğunu otomatik olarak tanıdı nadir durumlar hariç bu win7 olmak şartı ile. Xp yi saymıyorum bile.Herneyse anlatmak istediğinizi anlabiliyorum tabi ki de windows' u unutmam gerekecek onunla kıyaslama yapmam yanlış fakat bu geçiş aşamasında ben gibi birçok kişi bu durumdan boğulup tekrar tercihini windows'tan yana kullanmıştır (ben gibi orta seviye ve meraklı alt seviye kullanıcılar).Profesyoneller hariç tabi ki de.Visual Studio tarzı programlar olduğunu biliyorum en azından öyle okudum sanırsam ismi şimdi aklma gelmiyor fakat onların eksikliğini ve windows'taki kullanım akış hızından kastım benim o tip sorun olmaması.1 gb ram ile win7 kullanmak sorun çıkartır yetersiz kalır takılmalar olur geç açılmalar bunun gibi demek istediğim.O tür sorunların en aza indirilebildiği tabi ki de tamamen sorunsuz değil fakat en az olabilecek sürüm öneriniz diye soracaktım ki @Aequitas buna yanıt verdi teşkkürler.
Ben windows'u çoktan unutmak istiyorum.Seyirci olarak değil sahaya inip birşeyleri değiştirebileceğim bir oyun gibi düşünüyorum benim yön verebileceğim.Linux'u sevmek istiyorum beni heyecanlandırıyor okuduklarım :)

Oyun haricinde windowsta kullandığım programların eksikliğini hissetmemek amacım aynı şeyleri beklemek değil elbette ve Ubuntu çok fazla desteği olduğundan en azından okuduklarım o yönde ağırlıklı o yüzden gönlüm ubuntu 64 bit sistem kurmaktan yana sizce nasıldır 32 bit mi daha stabildir yoksa?

İlginiz ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

ekremsenturk

32 bit her bakımdan daha avantajlı, özellikle donanım gereksinimi bakımından. ileride bu durum (5 - 6 sene sonra ) mutlaka değişecektir. tıpkı artık 16 bit'lik işletim sistemi kullananların neredeyse kalmamış olması gibi. Kendim 640 MB RAM ve 128 MB Video RAM ile Ubuntu 8.04 kullanıyorum ve ara sıra da yeni sürümleri denediğim oluyor. Yeni sürümler, düşük gereksinimli masaüstü ile olsalar bile, birazcık kasıyorlar. KDE4 ise, benim donanımımda çok sinir bozuyor. Ubuntu ile, bir tek 11.04 sürümü ile ve Kubuntu ile kullanım keyfim etkilenmiş oldu. Diğer sürekli takip ettiğim bir dağıtım ise Puppy Linux (minimal bir Linux), Pardus ise 2009 sürümünden sonra uzaktan takip ettiğim bir dağıtım halini aldı. Bu günlerde Sabayon ve Mate masaüstünü deniyorum, ve çok sade (Gnome 2 benzeri) olmasına rağmen, bazen kasıyor. Ubuntu 12.04 ise Gnome 3 ile bile neredeyse 8.04 kadar rahat çalışıyor. Kısacası, benim tecrübelerime göre, Ubuntu donanımı en verimli kullanan Linux dağıtımlarından biri.

k.c.c.

Ubuntu 12.04 LTS 32 Bit desktop sürümü diyor onu mu indirmelliyim ? notebook ile ilgili başka sürümü yok sanırım birde server var..netbook diye sürümler duymuştum yoksa bu tipte bir sürüm mü kullanmalıyım? yoksa yukarıda yazdığım sürümü kullanmamda bir sakınca olmaz mı ?

empax

6GB ram varsa 64bit kurmalisiniz. 32Bit'ler 3Gb Ram'den fazlasini gormez.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

k.c.c.

peki 64 bit olarak yukarıda yazdığım 12.04 sürümünün desktop olanını indirsem sorun olmaz sanırım değil mi ?
teşekkürler

empax

Bu linkten indirirseniz daha iyi olur. 12.04'un bu gune kadar yayinlanan guncellemeleri gomulu olarak geliyor.
http://cdimage.ubuntu.com/precise/daily-live/current/

Siz precise-desktop-amd64.iso   olani indireceksiniz.
http://cdimage.ubuntu.com/precise/daily-live/current/precise-desktop-amd64.iso
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

k.c.c.

@empax teşekkürler verdiğiniz linkteki sürümü indirmeye başladım

empax

Alıntı yapılan: k.c.c. - 11 Aralık 2012 - 00:32:04
@empax teşekkürler verdiğiniz linkteki sürümü indirmeye başladım

Hayirli olsun, umarim Linux tarafindan keyif alirsiniz.  :)
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

k.c.c.

windows'u tamamen silip tek sistem Ubuntu kullanıcam.Şimdiden bir başka heyecan var.Bundan sonra inş. bende Linux ailesinde kalır ve hep orada büyürüm :)

monthy_python

@kcc yıllanmış değil, bir kaç aylık kullanıcıyım. bu kadar kısa sürede utanmasam kendime orta düzey bir kullanıcıyım diyeceğim. bu konulara ilginiz, heyecanınız varsa sizin için de kolay bir geçiş olacaktır, öyle tahmin ediyorum.
özgürlük diyarına hoşgeldiniz  :)

odyssey

Alıntı yapılan: empax - 11 Aralık 2012 - 00:17:27
6GB ram varsa 64bit kurmalisiniz. 32Bit'ler 3Gb Ram'den fazlasini gormez.

Ubuntu son sürümlerinde 32 bit kernele PAE yaması gömülü gelmiyormuydu yoksa benmi yanlış biliyorum

heartsmagic

Son sürümler yüksek bellekler için PAE çekirdek kuruyor, doğrudur.


Benim önerim Windows'u silmemen. Zira ilk iletinde söylediğin uygulamaları kolayca ne Ubuntu'nun ne de bir başka dağıtımın sağlamasının imkânı yok. Bu saydıkların Windows için yazılan, Windows üzerinde çalıştırılması planlanan uygulamalardır. Wine bir seçenektir fakat o ayrı bir projedir, dağıtımları bağlamaz. Wine'ı da çalıştırabildiği  uygulamalar bağlamaz. Çalıştırması büyük bir başarıdır, çalıştıramaması ise sorun değildir kendisi için, ki böyle de olması çok doğaldır.


Bu nedenle aceleye gerek yok. Alışana, öğrenene kadar iki sistemi birden kur. Ayrıca sorun yaşamayacağım dağıtım önerin düşüncesini de terk et. Zira böyle düşünmezsen olur da sorun yaşarsan bunu çözmek için gayret gösterebilirsin. Aksi takdirde sürekli arayış içinde olursun.


Konuyu da daha uygun bir yere taşıyalım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

k.c.c.

Alıntı yapılan: monthy_python - 11 Aralık 2012 - 05:58:57
@kcc yıllanmış değil, bir kaç aylık kullanıcıyım. bu kadar kısa sürede utanmasam kendime orta düzey bir kullanıcıyım diyeceğim. bu konulara ilginiz, heyecanınız varsa sizin için de kolay bir geçiş olacaktır, öyle tahmin ediyorum.
özgürlük diyarına hoşgeldiniz  :)

@monthy_python teşekkürler

Alıntı yapılan: odyssey - 11 Aralık 2012 - 09:00:52
Alıntı yapılan: empax - 11 Aralık 2012 - 00:17:27
6GB ram varsa 64bit kurmalisiniz. 32Bit'ler 3Gb Ram'den fazlasini gormez.

Ubuntu son sürümlerinde 32 bit kernele PAE yaması gömülü gelmiyormuydu yoksa benmi yanlış biliyorum

@odyssey 32 bit sürümünde PAE varsa dediğiniz gibi onu kurmam daha iyi olacaktır daha kararlıdır en azından 64 bit e göre tabi bu sadece benim görüşüm bildiiğimden değil :/ 6GB ram kullanabilirim o zaman


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Aralık 2012 - 12:21:07

@heartsmagic o programları kullanan biriyim genellikle o programların linux üzerinde aynı şekilde çalışması değil ona benzerlik gösteren programlar varsa aynı işleri yapabilecek hiç problem değil fakat 2 sistem konusunda haklısınız birden geçiş yapmak zor olacaktır.bir an önce eve gidip kurmayı heyecanla bekliyorum :) bu kez heves olarak değil gerçek anlamda istiyorum

odyssey

@ k.c.c.

Kurmadan önce canlı olarak bir deneyin derim
Menüde sistem gözlemcisinden bakabilirsiniz kullanılabilen bellek miktarına

empax

PAE 'nin son surumlerde cekirdege gomulu geldigini simdi ogreniyorum.  :)
Ancak 64bit perofromans kaybettirir gibi bir sey soz konusu degil. Hatta islemciyi tavan yaptiran bir kullaniciysaniz 64bit daha yerinde bir secim olur.
Baglantida 32,32Pea ve 64bit sistemlerin karsilastirilmasi yapilmis.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1204_3264&num=2
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

k.c.c.

@empax 64 bit ezmiş geçmiş görünen köy kılavuz istemez :) 64 bit ubuntu karar kıldım bu istastikleri görünce

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_celal

2011 in sonuna dogru acikcasi anlik bir karar ile hic bir sey bilmeden hatta bu forumun bile varligindan haberdar olmadan kurulumu yaptim sonrasinda takildigim kisimlar oldu ve google arama motorunun yardimini aldim surada altini cizmekte fayda goruyorum forum basliklarinin siteden haberi olmayan bir cok kisi icin olumlu etkileri var..
sonuc olarak 2013 e girecegiz ve ben ubuntudan vazgecmedim
suradan adobe photoshop wine adindaki yazilimla nekadar desteklendigini gorebilirsin
http://appdb.winehq.org/appview.php?appId=17
benim ilk takildigim konu sunlardi
ve bunlari su sekilde astim
google chrome icin gmail hesabi ile ilgili internet tarayiciyi esitledim
firefox eklentileri ile sifrelerimi yedekledim ( ubuntu da stadart olarak geliyor bu tarayici )
skype isimli anlik mesajlasma yazilimina gectim
winscp yerine filezilla kullandim ( wine ile winscp sorunsuz calisiyor ama sanallastirmanin bir anlami yok )
Dreamviewer 8 icin herhangi bir alternatif bulamadim wine ile bunu sanallastirip kullaniyorum
ve gectigimiz gunlerde forumdan bir arkadasimizin yardimi ile gnome ile tanistim...
cok memnumum buradaki sohbetlerden yardimlasmalardan yasadigim sorun her ne olursa olsun sorundan cok bir oyun gibi geliyor...
oyun demisken bilgisayari hic oyun amacli dusunmedigim icin bir konsolum var ve asla yeni islemci yeni ram yeni ekran karti takmama gerek kalmadan oyunlari oynuyorum :)
php 'CANDIR'

k.c.c.

@heartsmagic @ahmet_celal teşekkürler ilginize yorumlarınıza
şuan bu mesajı ubuntu 12.04 ten yazmanın mutlulğunu yaşıyorum :)
nvidia sürücülerde takıldım fakat aramaya devam birşeyler yaptım ama tam sağlıklı olmadı sanırm
herneyse okuya okuya tecrübe edineceğiz.. bu arada windows 7 diye bir sistem kalmadı şuanda tek sistem ubuntu diğer çalışmayan programlarımıda wine yardımı ile başarıcaz umarım

ahmet_celal

dert etme burada bir cok kisi sana seve seve yardim edecektir :) bize ve bizden oncekilere yaptiklari gibi..
php 'CANDIR'

elviskilli

KCC  hadi hayırlı olsun. Bende yeniyim Linuxda. Fakat ubuntu studio 12.04 kurdum sanalda, oradan inceliyorum. Kısmet olursa bende yakında bir dizüstü alıcam.  O cihaza sadece Ubuntu Studio kuracam.

heartsmagic

Eğer bu başlıktaki soru ve sorunların çözüldüyse lütfen: cozuldukonusu
Grafik kartı sorunun için kendi kartının bölümüne bakabilirsin. Ayrıca Grafik Kartları / Genel bölümünde de ne gibi çıktıları aktarman gerektiğini anlatan sabit bir başlığımız var.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.