Richard Stallman'ın "Ubuntu artık 'Spyware'dir, kimseye önermeyin" söylemi

Başlatan ratesden, 08 Aralık 2012 - 01:32:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ratesden

richard stallman, ubuntu'nun artık "spyware" olduğunu söylemiş. http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI0NTY

bu konuda düşüncelerinizi merak ettim?

if

Sizin bu konuda bir fikriniz var mı?

Stallman'dan beklenen bir çıkış, o kadar.

Konu başlığını değiştirin. "Stallman şunu şunu demiş, siz ne düşünüyorsunuz?" gibi bir şey olabilir.

ratesden

benim bir fikrim yok, ubuntu'da yeni bir kullanıcıyım. burada ubuntu konusunda deneyimli insanlar vardır diyerek fikir almak istedim. fikir almak için önce benim de o konuda bir fikrim mi olması gerekiyor? başlığı neden değiştirmem gerekiyor? stallman'ın görüşleri üzerinden genel olarak bu konu tartışılamaz mı?

burk

Alıntı Yapstallman'ın görüşleri üzerinden genel olarak bu konu tartışılamaz mı?
Hayır, kişilerin kendi görüşleri üzerinden tartışılır ve siz fikriniz olmadığını beyan ediyorsunuz.

Ayrıca Stallman sert üsluba sahip biridir, sansasyonel demeçler vermeyi sever, bağlantısını verdiğiniz yazı hakkında neden böyle söylediğini daha iyi anlamak için şunu okuyabilirsiniz;
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=30832.0
Daha da derine inmek için; http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=9.0


if

Alıntı yapılan: ratesden - 08 Aralık 2012 - 01:48:51
fikir almak için önce benim de o konuda bir fikrim mi olması gerekiyor? başlığı neden değiştirmem gerekiyor? stallman'ın görüşleri üzerinden genel olarak bu konu tartışılamaz mı?
Fikir almak için illâ sizin de fikir almak istediğiniz konu üzerinde fikrinizin olması şart değil, bana göre. Fakat, Stallman'ın Ubuntu üzerine bir demecini geçiyorsunu ve başkalarının bu konudaki düşüncelerini soruyorsunuz ama konu başlığı sizin bu yapmak istediğinizi yansıtmıyor. Yapmak istediğiniz yansıtmaktan ziyade okuduğunuz demeçten etkilendiğinizi göstermekte. Neyse, kalsın başlık.

cagriemer

Kisa cevap, evet. Ubuntu hala eskisi kadar ozgur ve guvenli.

Ben bir FSF destekcisiyim, inandiklari degerlere inaniyorum lakin ideal bir dunyada yasamadigimi da biliyorum. Malumu ilam olacak ama Stallman on sey soyleyecekse yedisini en uc noktalarda dile getirir. Amazon arama sonuclarinin getirilecegi bilinmeseydi, bu ozellik kapatilabilir olmasaydi o zaman dedigi gibi Ubuntu spyware ile gelmis olurdu bence de fakat oyle degil. Yine mesela ozgur olmayan cekirdek modulleri icin de demedigini birakmaz. Iyi de onlar olmadan ben aygitimi calistiramiyorum, nasil yapacagiz? Trisquel'le uyumlu isimi gorecek donanimlar bir elin parmaklarini gecmiyor, cogu da bulunmuyor zaten. Bulunsa bile abimden, ablamdan bana kalan bilgisayari kullanamayacak miyim ben? Ne yapacagiz, cope mi atacagiz o bilgisayarlari tamamen ozgur yazilim icermiyor diye? Stallman'in ideal dunyaya nasil ulasabiliriz sorusuna verdigi yanitla, benim ve benim gibi pekcok insanin verecegi yanit farkli. Iste Ubuntu'yu onun gozunde spyware yapan da o sorunun yanitinda yatiyor.

Bunun disinda bir de donanim ozgurlugu var. O da arastirmak isteyenler icin anahtar kelime olarak dursun burada.

heartsmagic

@ratesden, konu başlığını değiştiriyorum. Eğer ana fikir ilk açıldığı şekilde tartışılacak olsaydı başlığı aynen bırakırdık, fakat RMS'nin son yaptığı açıklama üzerinden fikir almak istediysen başlığı buna göre düzenlemen gerekiyordu.

Bu konuda uzunca bir şeyler yazacaktım ancak @cagriemer'in yazdıklarının aynısı olacaktı. O nedenle asıl konuya geçeyim. RMS'nin "bazı" söylediklerinde haklılık payı olabilir. Fakat bir insan düşüncelerini bu şekilde ifade edecekse sürekli olarak, ancak belirli bir kesimin sevgisini kazanır. Ben o kesimden değilim. RMS'nin de özgür yazılım adımını atması  ve "teknik" olarak yaptıkları dışında gözümde onu yücelten bir olgu yok. Özgür yazılımı savunma tarzı da buna dahildir.

Ubuntu'nun, daha doğrusu Canonical'ın hataları yok mu? Var elbette. Amazon meselesi de bunlardan biri olabilir. @cagriemer farklı yaklaşmış olaya. Önceden duyurulan ve kapatılabilen bir şey kendisi. Kısacası bazı insanların önceden haberi vardı, olmayanlar görünce kapatmanın yolunu buldular. Spyware? Bence RMS güzel bir sözlük edinsin kendine. Tabi bu önerim ciddi değil, RMS'nin Ubuntu'ya "spyware" derken ciddi olmadığı gibi. Yoksa kendisinin "spyware" tanımını bilmediğini düşünmüyorum. Onun amacı farklı biraz ve o amaç bana pek samimi gelmiyor.

Keşke kapalı gelseydi bu özellik ve kullanıcıya ilk araması sırasında açayım mı diye sorsaydı. Fakat pazar ilginç bir pazar ve RMS gibi geze toza bu pazarda yer alamıyor hiçbir özgür yazılım projesi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ct

Konuyu çok bilmediğim için yorumlamam eksik kalacaktır. Ancak RMS'nin yaptığını doğru buluyorum. Böyle bir tavır kullanıcıların Canonical şirketine baskı yapmasını sağlayabilir ve daha özgür bir Ubuntumuz olabilir. Söylem tarzı farklı olabilir ama Amerikan kültürüyle alakalı bir durum sanırım. Her şeyi "şok şok şok" şeklinde magazinleştirip vermeye bayılıyorlar. Bizim toplumumuz da zamanla onlara benziyor. RMS özgür yazılım dünyasının farklı bir kesiminde yer alıyor. RMS'nin her dediği doğrudur her dediği kanundur demek istemiyorum. Sadece biraz daha fazla şüpheci yaklaşabiliyor. Kendimi oraya daha yakın hissediyorum. Devletlere ve şirketlere güvenmiyorum. Siyasi görüşüm böyle ve burada konuşup tartışarak değişeceğine inanmıyorum. Keza başkalarının da fikirlerini sadece konuşarak, yazışarak değiştirebileceğime inanmıyorum. İnternetin siyaset yapılabilinecek bir araç olduğunu da düşünmüyorum. İnsanın kafasının değişmesi için yaşayıp kendisinin bazı şeyleri deneyimlemesi gerekiyor.

RMS'nin ideolojisi çok ütopik gelebilir. Bundan birkaç yıl önce mobil veri madenciliği üzerine bir eğitime gitmiştim. Bütün GSM operatörlerinden gelen yönetici kademesinde olduklarını düşündüğüm (çok genç durmuyorlardı) mühendisler vardı. Sunumu yapan bir akademisyendi ve konuyu etiğe getirdi. Yani mobil yer tespiti ile insanların alışkanlıklarının analizinin yapılıp kullanılabilir hale getirmesinin etiğine. GSM operatörlerindekilere göre bu çok normaldi. Güvenlik nedeniyle her türlü yer bilgisini verirlerdi. Veriyorlar da zaten. Hatta yeni bir düzenlemeyle devlet çok daha noktasal yer tespiti yapan sistemlere geçmelerine zorluyormuş. Güvenlik ve sürekli yaratılan dış ve iç tehdit paranoyalarıyla toplumların ne hale gelebildiğini 1940'lardan beri biliyoruz. Midem bulandı açıkçası. Kara ütopyalar (distopya) o kadar da uzağımızda değil. O yüzden bir şirketin topluma (özelinde özgür yazılım topluluğuna) açıklayarak bile olsa, opsiyonel olsa dahi veri toplaması, bunun normalleştirilmesi için atılan bir adımdır.

Söz konusu olan asıl yazıya buradan ulaşabilirsiniz:

http://www.fsf.org/blogs/rms/ubuntu-spyware-what-to-do

heartsmagic

@ct, bu konuda farklı sesler olması konusundaki (ya da o bağlamdaki) düşüncene katılıyorum. Fakat RMS bunu doğru bir tutumla yapmıyor, bana göre tutumu hiçbir zaman doğru olmadı da. Zaman zaman söylerim, bizim tarafta belki katılık konusunda RMS gibi insanlara da ihtiyaç var. Onlar bazı şeyleri dile getirecek ki, belki de daha fazla ileri gitmeden önü kapansın. Ancak RMS çözüm adına bir şey önermiyor yıllardır, en azından pratik hayata yönelik önerisi yok. Senin yazdığın bir cümleyi alıntılamak istiyorum önce :)

Alıntı YapKeza başkalarının da fikirlerini sadece konuşarak, yazışarak değiştirebileceğime inanmıyorum. İnternetin siyaset yapılabilinecek bir araç olduğunu da düşünmüyorum. İnsanın kafasının değişmesi için yaşayıp kendisinin bazı şeyleri deneyimlemesi gerekiyor.

Şu yukarıdaki düşünceyi öncelikle RMS'ye aşılamak gerekiyor. Zira sadece konferans vererek, sadece "dışarıdan" konuşarak bu işler olmuyor, olmadı, olmayacak. Bunun en güzel ispatı benim gözümde RMS'dir.

RMS'nin çıkış noktası haklı olabilir, ancak sizce Ubuntu ve Canonical şu cümleyi hak ediyor mu?

Alıntı YapIf you ever recommend or redistribute GNU/Linux, please remove Ubuntu from the distros you recommend or redistribute. If its practice of installing and recommending nonfree software didn't convince you to stop, let this convince you. In your install fests, in your Software Freedom Day events, in your FLISOL events, don't install or recommend Ubuntu. Instead, tell people that Ubuntu is shunned for spying.

İnsanın avamca şöyle diyesi geliyor: "Peki RMS söyle bakalım, sen hangi kullanılabilir dağıtımı öneriyorsun? ya da bizim önermemizi öneriyorsun?"
Ardından şu soru yapıştırılabilir:
"Özgür yazılımı düşüncesel olarak yaklaşık 40 senedir savunuyorsun, pazarda yayılabilmesi adına o çok sevdiğin özgür yazılım için hangi pratik hayata yönelik hareketleri yapabildin?"


Tabi ben bunları söylerken onun yaptıklarını, yazdıklarını unutuyor değilim. Söylediğim gibi aslında yazılanları tekrar etmek mantıksız geliyor fakat RMS herkesin kendisi gibi olmasını bekliyor ya, merak ediyorum cidden herkesin kendisi gibi olabileceğine inanıyor mu? Yoksa bir inanç bataklığına saplanmış durumda ve bataklığın şartlarını hâlâ görmek istemiyor mu? Kendisi için "Kullanmayın özgür yazılım, hepsi, bütün dünya özgür yazılım olsun" demesi gayet kolay. Gelsin onu özgür yazılımı, alt kümesinde de herhangi bir Linux veya BSD dağıtımını etrafa önermeyi değil, kullandırtmayı denesin. Bakalım insanların çoğu ne diyecek kendisine?

Neyse, @ct'nin dediği gibi yazarak insanları iknâ etmek hiç kolay ve mantıklı değil :) Benim gözümde bu işi lafın ötesine geçiren bir şirkettir Canonical. Yanlışları, hataları olmuştur, olmaktadır, olacaktır. Fakat kendisini bu piyasanın "şeytanı" ilan etmek gibi bir hataya düşen RMS olsa bile gözümde pek değeri yoktur onun bu düşüncesini aktarma tarzının. Bu şekilde devam ederse olumlu yaptığı şeylere rağmen kendisinin de kalmayacak, orası ayrı tabi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Heisenberg

Sayın kullanıcılar benim gibi ingilizcesi kıt kullanıcılar için bir özet geçer misiniz, neden unixin babası ubuntuya ajan yazılım demiş mantık nedir, neye dayandırılmış, uzun zamandır ubuntuda hep yerinde sayma durumu mevcuttu; artık bende eskisi kadar memnun değilim lakin stallman ne demek istiyor anlamış değilim. Zaman zaman buraya uğrayan başka bir büyük forumda yönetici olan bir unix kullanısı ki kendisi sanırım bu alanda aynı zamanda uzman, ubuntuyu bıraktım yollu bir mesaj yazmıştı imzasına; bu kadar gnu destekleyen bir şahsın böyle bir şey yazması yaklaşık bir yıl önce beni düşündürmüştü. Biz sıradan kullanıcılar için siz uzmanların ubuntu özelinde linux genelinde derinlerde ne döndüğünü anlamamız bir mesai demektir, sizler engin bilgilerinizi  paylaşır esas meselenin ne olduğunu açıklarsanız sevinirim:

not: google translate çeviri diye bir şey var biliyorum.
ALLES WAR DIE SEKTE !

heartsmagic

Kabaca, 12.10 ile beraber gelen Amazon aramasının sonuçlarının çevrimiçi olarak sunuculara gönderilmesi ile ilgili bir durum. Evet, mahremiyetine bu konuda düşkün olan büyük bir çoğunluğu memnun etmeyecek bir hadise bu. Evet, ön tanımlı olarak kapalı gelmeliydi belki. Evet, mutlaka tartışmalar olmalıydı ve oldu. Fakat bunların hiçbiri Ubuntu için o ifadeleri söyleyecek kadar "ölçüsüz" olmamalıydı. Gerçi bu benim için ölçüsüzdür de, başka bir arkadaş için ölçülüdür bilemiyorum. Sonuçta fikirleri çarpıştırıyoruz burada.

@Heisenberg, sıradan kullanıcı ile uzaman arasındaki tek fark birinin kullandığı sistemi daha iyi bilmesidir, o kadar. Kimmiş o uzman diye sorasım vardı ancak vazgeçtim, zira gerek yok. Sadece GNU sevdalılarının kararları ölçü olacaksa RMS en başta kararını söylüyor işte.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

burk


ct

@heartsmagic, Evet katılıyorum RMS biraz vur deyince öldürmüş :) O üslüp daha popüler oluyor diye sanırım böyle büyük laflar ediyor. Gerçi benzer rahatsızlıkları Pardus konusunda yaşamıştım. En fazla arkadaşlarıma sevmiyorum, kullanmıyorum diyordum. Ama özgür yazılım günlerinde varolmasın demek haddime değildi. Bir projenin/eylemin eğer eksiklikleri olduğu düşünülüyorsa cevabı sözlü-yazılı değil de pratikle gelmeli. Daha iyi bir dağıtım projesinin içinde olsaydım belki kendimde bu hakkı görürdüm (ki o sıralar belgeler.org okuyup daha yeni yeni öğrenmeye çalışıyordum şu anda da o kadar bir bilgim olduğu söylenemez). Yani o konuda da size katılıyorum.

@Heisenberg, Keşke bir şeylerin uzmanı olabilseydim hayattan çok daha fazla zevk alırdım sanırım.

monthy_python

Alıntı yapılan: ct - 08 Aralık 2012 - 18:46:37Kara ütopyalar (distopya) o kadar da uzağımızda değil.

hiç değil @ct, hatta tam ortasındayız.

ilk gençlik zamanlarımda okuduğum distopik kitaplardaki uçuk kaçık, "bunlar hayatta olmaz" denecek kara kehanetlerin hayata geçtiğini gördüm ben ("büyük abi" : mobese, "derinin altına sokuşturulan, mekan bilgisi ve konuşmaları egemenlere ileten çipler": cep telefonu vs ...)

pragmatik nedenlerden kullanmaya başladığım gnu/linux'u, ideolojik ve duygusal (sevdim :) ) nedenlerden kullanmaya devam ediyorum, edeceğim.
iki kuruş bilgi sahibi olabildikten sonra yaptığım ilk iş, "backtrack-backbox" gibi dağıtımları da yükleyip, nelere maruz kalabileceğimi (kime nasıl saldırabileceğimi değil) anlamaya çalışmak oldu benim. paranoyakım.

hepinizin yazdıklarını okuyorum, tartışmalarınızı izliyorum; olay güzel, (benim için) zihin açıcı.

stallman uç laflar etmiş, etsin. bütün okuduklarımdan anladığım kadarıyla "spyware" diyerek haksızlık da etmiş, etsin.
linus mu stallman mı tercihi mecburi olsa, stallman'a kayar gönlüm  :) ama ubuntu kullanırım.

kaldı ki 12.10'u henüz yüklememiş olmama rağmen ilk aramamda şöyle bir koda ulaştım:
sudo apt-get remove unity-lens-shopping

kişisel olarak iki kişiye sonsuz teşekkürlerimi de sunayım bu konu ile ilgili;
@ratesden'e konuyu açtığı için ve @burk'a çevirdiği söyleşiler için.

@burk sizin çeviriniz olmasa, iki laf okuyup, anladım sanabileceğim bir konuyu türkçeleştirirken sarfettiğiniz emek için özellikle teşekkür ederim.


burk

@monthy_python eğer çevirlerim size yararlı olduysa ne mutlu bana, rica ederim :)

acer

#15
http://technomonde.com/22695/richard-stallman-ubuntuyu-casuslukla-sucladi burda yazılanlara göre Richard Stallman Ubuntuyu casuslukla suçlamış.

Düzeltme:Konu açarken aramış olmama rağmen bu başlığı görememiştim. Bunun için yeni bir konu açmıştım.

metalok

Lütfen evet veya hayır olarak yanıtlar mısınız: Ubuntu son kullanıcı için şu an güvenli mi?
Keşfettim, yükledim, kullanıyorum.

bytan

Aksini hiç düşünmedim ve tercih hakkı sunduğu sürece de aksini düşüneceğimi sanmıyorum.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

monthy_python

@metalok kişisel düşüncemi önemser misiniz bilmiyorum ama evet güvenli.
olmasaydı ben kullanmazdım.

sanırım siz stallman'ın (abartarak) spyware dediği şeyi yanlış anladınız. adam demiş ki:  bu amazon zımbırtısının (öntanımlı/default) sistemin içinde olması spyware'dir demiş.
hani ticaret falan var ya, reklam olayıdır bu bir nevi; bu "amazon" satış sitesi ya, ona kızmış adam.
istiyor ki para, reklam mevzuları uzak kalsın bize, sistemimize, hayatımıza, işletim sistemimize.
spyware dediği bu.
yoksa bu işletim sisteminin içinde win ya da osx de olduğu gibi ne yaptığını bilmediğimiz şeyleri yapan saçmasapan komutlar yok.
eğer olsaydı insanlar ayaklanırdı, çünkü burada * her şey açıkta, ortada, gözönünde.
biri farketmezse başkası farkeder.
yok böyle bir şey. abartmış, (teşbih mi denir) kelime oyunu yapmış eleman.

heartsmagic

Alıntı yapılan: metalok - 10 Aralık 2012 - 19:37:06
Lütfen evet veya hayır olarak yanıtlar mısınız: Ubuntu son kullanıcı için şu an güvenli mi?

Lütfen sen de şunu yanıtlar mısın? Bu konuyu Stallman'ın yazısı, yorumu üzerine ve onunla ilintili olarak mı soruyorsun yoksa ortaya öylesine mi atıyorsun?
Böyle doğrudan bir cevap istemek bence makul değil, hatta saçma. Eğer soruyu RMS'nin yorumu üzerine soruyorsan bu kadar dil döküldü şu başlıkta, hâlâ bu cevabı "Evet/hayır" şeklinde beklemek ne kadar mantıklı? Daha doğrusu hâlâ bu başlıkla ilişkilendirmek mantıklı değil.

Kaldı ki bu forumda bizler şu an Ubuntu kullanıyorsak, kullananlara her gün onlarca ileti ile yardım ediyorsak sence onun son kullanıcı için güvensiz olduğunu düşünür müydük?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

metalok

@monthy_python

@heartsmagic

Yanıt için teşekkürler. Ben tatmin oldum.
Keşfettim, yükledim, kullanıyorum.


eribol

Ben pekte haksız görmüyorum kendisini. Ubuntu'nun hedef kitlesi bilgisayarı pek kurcalamayan ya da teknolojik olarak takip etmeyen kişiler. Eğer kurulumda veya kurulumdan hemen sonra bu durum için bir uyarı veya seçenek ekranı gelmiyorsa bana göre hiç hoş bir durum değil. Kendimde uzun süredir gelişmeleri pek takip etmiyorum şu durumda Ubuntu'yu indirip kurmuş olsaydım büyük ihtimalle bu durumun farkında bile olmayacaktım. Hoşuma gitmeyen kısım bu, bir çok kişi bu durumun farkında bile değil. Bu durumda çok iyi amaçlar için bile kişilerin bilgilerini 3. bir şirketle paylaşmaları etik olamaz. Yine belirteyim, bu görüşüm kurulum anında veya kurulum bittikten sonra bir uyarı veya seçenek gelmediği sürece geçerli. Bunun kişisel bilgileri çalmaktan farkı yok bana göre. Bir kişi dahi şu durumda istemediği halde bilgilerinin paylaşılmasından dolayı Ubuntu'yu ajan olarak nitelendirse haklıdır nazarımda.

Hani arch, debian gibi linux sistemleri böyle bir şey yapsalar bir nebze, bir nebze kabul edilebilirdi nazarımda zira kullanıcı kitleleri malum şöyle ya da böyle durumu rahatlıkla analiz edip seçime gidebilirlerdi.

Stallman'ın aşırıya kaçan yorumları zaman zaman can sıkıcı olsa da böyle birinin varlığını olumsuza yoramam. Yine de kendi söylemlerinin dikkate alınabilmesi için daha oturaklı yorumlar yapsa uzun vadede daha iyi olur. Bu haliyle polemikboy olup çıkacak.

heartsmagic

Alıntı yapılan: eribol - 11 Aralık 2012 - 18:41:40
Yine de kendi söylemlerinin dikkate alınabilmesi için daha oturaklı yorumlar yapsa uzun vadede daha iyi olur. Bu haliyle polemikboy olup çıkacak.

Şahsım adına oldu bile.

Eleştirilerini haklı kılmak istiyorsa, öncelikle "Bu işi en iyi ben bilirim, tek doğruyu ben söylerim, en doğru tarz benimkidir" havalarından vazgeçmesi gerekiyor. Baştan beri ben de söylüyorum, Canonical'ın hataları oldu ve olacak. Buradaki meselede de bu özelliğin kapalı gelmesi ve istenildiğinde açılması belki düşünülebilirdi ve hatta olması gerekendi. Kullanıcı kitlesi konusuna ise katılmıyorum. Dağıtım ayırmamak lazım.

Ancak sırf bu mesele için "hasete bürünerek" "Ubuntu'yu önermeyin, kullandırmayın, özgür yazılım günlerinde yasaklayın" demek benim gözümde meselenin özü doğru olsa bile pek kıymete binmiyor. RMS zamanında Linus'un katkılarından dolayı kendisini rahatsız hissediyordu, günümüzde sadece roller değişmiş gibi. Ne var yani herkesin kendisine yüklemek istediği ağırlığın %10'u kadar "makul" davranabilse? RMS sıfırı da tüketiyor bu söylemleriyle benim gözümde.

@metalok, eğer kafandaki soru/n çözüldüyse lütfen: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31789.0
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

Ben işin sadece spy kısmına takıldım diğer açıklamalarını unuttum. Keşke kullanmayın, kullandırtmayın yerine başka bir istekte bulunsaydı. Pekte bir farkı olmazdı yine aynı etkiyi gösterir ama daha iyi sonuçlar alınabilirdi.