Linuxun PC harici cihazlara kurulumu

Başlatan SerkanK, 26 Kasım 2012 - 19:36:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SerkanK

Arkadaslar. Linux PC harici baska sistemlerede kuruluyor .
mesela Parmak izi tanıma sistemi. hic bir ekran monitor yok sadece parmak girisi var fakat bu sistemde linux kurulu
yada Cok basit ekranlı bir otomasyon sistemi. veya bir telefonda.

Bu nasıl yapılıyor nasıl kuruluyor bunu ogrenmek istiyorum.

Birde masa ustu olayı var. mesela ev otomasyonunda kullanılan Su panele bakın http://eelectron.files.wordpress.com/2011/05/image-0038.jpg?w=300&h=248
yada cep telefonlarındaki masaustu ...
veya KDE , Gnome gibi masaustu
Bunları nasıl yaparım

sayz

SerkanK

Teşekkürler.
birşeydaha sormak istiyorum.

Linuxte masa ustu nasıl hazırlanıyor ? mesela android , Gnome, KDE birbirinden cok farklı
Tam olarak ne arıyacagımı ve nereye bakacagımı bilmedigimden Tekradan soruyorum. belkide verdiginiz linklerde bu konuda anlatılıyordur.
Kısa bir goz gezdirdim ama tamamıyla bakamadım henuz.

ct

Genelde kuracağınız sistemin mimarisine uygun işletim sistemleri hazırlanır. Mesela arm cortex tabanlı geliştirme kartına freertos kurmuştum. Nasıl kurulacağı dökümanında yazıyordu. Aynı şey başka kartlar için de geçerli. Önemli olan aldığınız kartın resmi olarak herhangi bir Linux dağıtımını destekliyor olması. Gidip üretici firmanın sitesinden özel olarak hazırlanmış Linux dağıtımının kurulum dosyaları indirilip sistem hazır hale getiriliyor.

http://hackaday.com/2012/10/20/rpi-video-with-pygame/

Burada pygame kütüphanesi, Raspberry Pi geliştirme kartı ve LCD ekran kullanılmış. Scada, ev otomasyonu gibi eğlenceli şeyler yapılabilir duruyor. Gömülü sistemler artık ucuzladı forumda raspberry pi olarak aratabilirsiniz. Androiddeki gibi bir arayüzü veya Gnome'u yeniden yazmak gibi bir durum olmadığından hazır var olan arayüz kütüphanelerini kullanmak mantıklı duruyor. Mesela Androidde arayüz xml dosyalarıyla tanımlanıyor. Arayüz oluşturma programıyla sürükle bırak şeklinde uygulamalar tasarlanabiliyor.

SerkanK

merhaba. tekrar. konuyla ilgili fazla birşey yapamadım cunku daha ilk adımda basarısız oldum :S

http://pdf.belgeler.org/embedded/embedded.pdf den alıntı

Alıntı Yap
3.1. Disketten Açılı ¸s
E ˘ger SBC sisteminize bir CD–ROM sürücü ba ˘glı ise bu adımı atlayabilirsiniz. Ancak dü¸sük kapasiteli SBC'ler
genelde CD–ROM deste ˘gi ile gelmezler ya da CD–ROM ba ˘glayabilmek için gerekli olana ˘gı size sunmazlar. Bu
durumda yapmanız gereken Linux açılı¸s disketleri olu¸sturarak sisteminizi açmak olacaktır.
Örnek olarak Debian GNU/Linux da ˘gıtımının kurulum için kullandı ˘gı açılı¸s disketlerinin bir kopyasını a¸sa ˘gıdaki
adreslerden bilgisayarınıza indirip diskete yazabilirsiniz.
http://ftp.debian.org/debian/dists/woody/main/disks-"i386/3.0.
23-"2002-"05-"21/images-"1.44/rescue.bin
http://ftp.debian.org/debian/dists/woody/main/disks-"i386/3.0.
23-"2002-"05-"21/images-"1.44/root.bin
Dosyaları bilgisayarınıza indirdikten sonra bilgisayarınıza bo¸s bir disket takıp a¸sa ˘gıdaki komutla indirmi¸s
oldu ˘gunuz disket görüntüsünü diskete do ˘grudan yazabilirsiniz:
dd if=rescue.bin of=/dev/fd0
dd if=root.bin of=/dev/fd0
Disketler hazırlandıktan sonra SBC rescue ve root disketleri sırasıyla takılıp sistem açılmalıdır. Açılı¸s i¸slemi sonrasında, yukarıdaki adreste yer alan disketleri kullandı iseniz Debian GNU/Linux kurulum programı açılacaktır.
Bu esnada Alt – F2 tu¸slarına basarak 2. konsol ekranına geçebilirsiniz. Burada temel Linux uygulamalarını
kullanabilirsiniz.

Linux terminalde dd if=rescue.bin of=/dev/sdc1 ve dd if=root.bin of=/dev/sdc1 seklinde  bir flashdisk icin komutu calıstırdım
ilk denememde aynı flashdiske bu 2 komutu uyguladım
Sonra PC yi resetledim ama herhangi bir yazı veya uyarı cıkmadı  ?
cunku yukarıdaki acıklamada 
Alıntı YapDisketler hazırlandıktan sonra SBC rescue ve root disketleri sırasıyla takılıp sistem açılmalıdır. Açılı¸s i¸slemi sonrasında, yukarıdaki adreste yer alan disketleri kullandı iseniz Debian GNU/Linux kurulum programı açılacaktır.
yazıyor...
Bende belkide 2 disk hazırlanmalı diye dusunerek buseferde flashdiski formatlayıp  yanlızca dd if=rescue.bin of=/dev/sdc1 komutunu calıstıdm
Resetledim yine herhangi bir uyarı cıkmadı..

acaba Flopy olması sartmı ? yada komutu usb icin yazarken yanlısmı yazıyorum..

heartsmagic

Disket olması şart değildir de USB bellekten açılış sağlanabiliyor mu sistemde?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

SerkanK

evet Ubuntu icin Live USB acılıyor mesela.
arkadaslar. ben yaptıgım hatayı anladım
Alıntı Yapdd if=rescue.bin of=/dev/sdc1
yapıyordum komutu
oysaki  dd if=rescue.bin of=/dev/sdc yapmam lazımmıs
fakat anlamadm
SDC veya SDC1 nedir.
Ben sdc1 adını dosya gozatıcısından flashdiskin ozelligine baktıgımda gormustum.

if

/dev/sdc1 /dev/sdc içerisindeki bir bölümdür.

SerkanK

pdf dosyasında busybox kısmına kadar gerekli seyleri  bir usb disk uzerinde yaptım.
Kernel Kurulumu kısmına gectim

Simdi Kernel Cekirdegi icin su FTP adresleri verilmis
Alıntı YapYurtdı¸sı çekirdek siteleri:
ftp.kernel.org
(B2)
• ftp.funet.fi
(B3)
ftp.linux.org
(B4)
Yurtiçi çekirdek siteleri:
ftp.metu.edu.tr
(B5)
ftp.linux.org.tr
(B6)
ftp.bilkent.edu.tr
(B7)
ftp.gazi.edu.tr
(B8)
ftp.itu.edu.tr
(B9)
ftp.saneg.itu.edu.tr
(B10)
Ve burdan linux kerneli indir demiş.
Fakat Bu FTP linkleri acılınca iclerinde birden fazla dosya var ve hangileri almam gerektigini anlayamadım
Kernel Kurulumu icin acaba sadece kernel klasorunumu almalıyn yoksa icindeki bazı dosylarımı ?

ct

2.6 sürümünü şu şekilde çekebilirsiniz. Git kurulu değilse önce onu kurun.

git clone git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git linux-2.6

Mimariye uygun derlemenin yapılması ve çekirdeğin özelleştirmesi bana karışık konular gibi geliyor. Daha detaylı incelemeniz gerekecektir diye tahmin ediyorum.

SerkanK

merhaba
Kernel indirdim
1 dememde indirdigimde PDF deki tonergeleri takip ederek olusturdugum minix doyasistemini, 64MB olamasından dolayı Bu kernelin boyutları fazla geldi
2.4 , 2.0 , 2.2 versiyonlarınu denedim
2.0 ve 2.2 de boyut problemini olmadı fakat
make config , make dep yaptım ...
make zImage veya makebzImage komutunu calıstırınca
unrecognized command line option "-m386"  veya unrecognized command line option "-m486"
gibi bir hata veriyor. Arastırdım 1-2 konu buldum openssl ile ilgili birşey vardı ama ondan hicbirşey anlamadım
birde birisi gcc 386 486 degistir native yap demiş yanlıs anlamadıysam gcc artık bu secenegi desteklemiyormus.
bende config dosyasından ARCH = native yaptım ama yine olmadı baska bir hata yaptı.
en son gece 02:30 'da vazgectim..
acaba sorun nerde olabilir

heartsmagic

Parametreleri kullanmadığında oluşuyor mu çekirdek?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

SerkanK

parametre ben vermiyorum make xConfig yaptıgımda Kernelin ozelliklerini secmek için cıkan configrasyon ayarlıyor bu parametreleri
ben sadece make xConfig , make dep, make zImage komutlarını hic bir parametre vermeden sırasıyla yazıyorum
MakeFile dosyasındaki ARCH = -m486 parametresinden bahsediyorsanız az once denemek istedim fakat bir sorun var galiba hic bir işlem yapamadım
sanırım herseye en bastan baslamam gerekicek.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Aralık 2012 - 20:00:00 (elle duzenledi yaklasık tahmini)

arkadaslar şimdi * bir şey sorucam
make , make dep , make bzimage tam olarak nedir aradaki fark nedir
en son yine butun işlemelere bastan basladım
Son asadada make xconfig yerine make defconfig denedim
sonra make dep yaptım hata verdi. make bzImage yine aynı sekilde hata verdi
ama sadece make yaptım calıstı . ve make bzImage yaptım
kernel: arch/x86/boot/bzImage is ready (#2) dedi en son

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Aralık 2012 - 20:19:12

yukarıdan işlemler devam ettim ve en son geldigim nokta...

Gömülü sistem kurulumu adlı bu pdf dosya busybox kurulumuna kadar anlatmıs fakat çekirdek kurulumu içi
Alıntı Yapn Çekirdege Yama Uygulanması ve Çekirdegin
Derlenmesi NASIL
1
belgesinden yararlanabilirsiniz
demiş. bende bu pdf dosyadan çekirdek kurulumunu yapmaya calısıyordum.
orda son kadıgım yerde sunu soyluyordu
Alıntı YapÇekirdek derlendikten sonra yapmanız gereken birkaç sey kalıyor.
˙
Ilk önce çekirdegi nereye isterseniz oraya
yerlestirin. Bu isterseniz kök dizini, /boot dizini veya sizin istediginiz baska bir yer olabilir ama e gerdüzenli
olmasını istiyorsanız /boot dizinine yerlestirmek daha iyi olacaktır. Ayrıca /usr/src/linux/ altındaki
System.map dosyasını da bu dizine yerlestirin.
Yukarıdaki /boot dizinine yerlestirme islemlerini tek komutla da halledebilirsiniz:
# make install
Daha sonra /etc/lilo.conf dosyasını düzenleyin. Bu çok önemlidir. E ger /etc/lilo.conf'da yeni
çekirdegi belirtmezseniz bu çekirdek ile sistemi baslatamazsınız. Çekirdegin oldugu yere bakarsanız orada
vmlinuz adlı bir çekirdek imgesi görürsünüz. Bu sizin ilk çekirdeginizdir. Bu çekirdegin çalıstıgını biliyorsanız
ona dokunmayın. Vmlinuz adı su anlamlara geliyor:
"v": "virtual" ve "sticky" (sanal ve yapıskan)
"m": "memory" ve "disk management" (bellek ve disk yönetimi)
"z": çekirdek sıkıstırılmıs.

bende yazıdaki gibi boot dizinine yerleştirmek icin make install yaptım
lilo.conf duzenlemek istedim ama baktımki flash diskte boyle bir dosya  etc dizini altında yoktu
anladım tabi birşeyin yanlıs oldugunu ... ubuntu dosyasistemine baktım ordada gormedim

Sistemin bozulmus olmasında supheledim . *yeniden başlattım. Flash disk takılıyken yada takılı degilken ekranda standart boot yukleyicler gorundu
ubuntu ,Windows falan. ubuntuyu secince acılmıyor...

lilo.conf dosyasımı bozuldu acaba ? yoksa baska dosyaşarmı ? bunu tekrar eski hale nasıl getirebilirim ?

ayrıca  son asamada benim yaptıgım sey  flash diskteki linux kernel dizini icinden (make , make bzimage , make install ) komutlarını calıstırmıstım
Bu son asamayı nasıl yapmalıyım ki Flash diskten baslasın ?

if

@SerkanK, çekirdek sorunsuz derlendiyse kullandığınız önyükleyiciyi parmak bellekten başlayacak şekilde ayarlarsanız isteğiniz olur.

SerkanK

make ve make bzImage da gic bir hata olusmadı. sadece make install yaptıgımda ne oldu bilmiyorum ama bu komut flash disk yerine hardiskime işlem yaptı.
su an ubuntu acılmıyor hardiskten. ubuntuyu yeniden kurarım sorun değil.

Flashdiski baslangıcta takıyorum flashdiskten acılmıyor .
simdi nasıl ayarlamam lazım ? onyukleyiciyi flash diskten baslayacak sekilde ?

ct

Alıntı yapılan: SerkanK - 24 Aralık 2012 - 10:55:44
make ve make bzImage da gic bir hata olusmadı. sadece make install yaptıgımda ne oldu bilmiyorum ama bu komut flash disk yerine hardiskime işlem yaptı.
su an ubuntu acılmıyor hardiskten. ubuntuyu yeniden kurarım sorun değil.

Flashdiski baslangıcta takıyorum flashdiskten acılmıyor .
simdi nasıl ayarlamam lazım ? onyukleyiciyi flash diskten baslayacak sekilde ?

Grub'dan daha önceki kurulu olan çekirdek sürümünüzle başlatabiliyor musunuz? Grub menüsü görünmüyorsa açılışta shift'e basılı tutmanız gerekiyor diye hatırlıyorum.

if

@SekanK, grub gelmiyor mu yoksa Ubuntu'mu açılmıyor? Hangi önyükleticiyi kullanıyorsunuz?

SerkanK

grup var. ubuntuyu secince acılmıyor.
yani *bir şeyler acılıyor. ama hatalı *bir şeyler cıkıyor
flashdisk takılıyken ise boot yapmıyor boot yok deyip tekrar hardiskten grup ekranını acıyor
Ekran goruntusu iştebu

cagriemer

Flash diskinize Ubuntu kurmak icin gomulu linux nasil belgelerini takip etmenize gerek yok. Siz ne yapmak istiyorsunuz once bunu bir netlestirip yazar misiniz?

SerkanK

Gömülü linuxu ogrenmeye calısıyorum. Flash disk uzerinde denemeler yaparak.

daha sonra bir telefona falan kurmayı denicem. veya Linux kurulabilen bi kart uzerine.

ama ubuntuyu bozdum. yani ubuntuyu flashdiske kurmaya calısmıyorum..
bu hatayı duzeltmenin bir yolu varsa iyiolur ama gerekirse ubuntuyu yeniden kurarım o cok problem degil.
asıl ogrenmek istedigim gömülü linux su an.

bu arada make ve make bzimage yaptıktan sonra olusan çekirdeğin boot dizini altına atılması gerektigi yazıyordu
şimdi ben hangi dosyaları boot dizinine atıcam anlamadım..?

cagriemer

GRUB'tan eski bir cekirdek ile acmayi deneyebilirsiniz. Bu tarif edilen islemleri yaparken host sistem uzerinde degisiklik yapmadiginiza emin olmalisiniz. Cekirdegi derledikten sonra gondermeniz gereken yer gomulu sistemi kuracaginiz kisimin /boot dizini. Saniyorum adimlari takip ederken burada bir karisiklik yasandi.

SerkanK

ben make install komutunu kullandım bu komutun flashdisketeki boot dizinine gerekli taşımanın yapıcagını sanıyordum. ama hardiske yapıyormus.
Simdi tam olarak neyi nereye taşımam gerektigini bilmiyorum.

cagriemer

O belgede chroot anlatilmiyor herhalde. Okumadigim icin bilemiyorum. Linux tecrubeniz nedir? Eger yoksa once biraz Ubuntu kullansaniz isler nasil yuruyor tecrube edindikten sonra gomulu sistemlere bakmaya baslasaniz daha iyi olabilir diye dusunuyorum.

SerkanK

evet bir suredir ubuntu kullanıyorum ama tam olarak ne ogrenmem lazım bu konularda bilemedigim icin Bu şekilde ogrenmeye calısıyorum.
yoksa diger turlu 5 sene falan cok yavas bir surec gecicek. yani mesel kernel kurulumu yapmaya calısarak bir çok şey ogeniyorsun. ayrıca denemede yapıyorusun.
Su an ben zaten gomulu linux yapmaya calısmıyorum. ogrenmeye calısıyorum flash disk uzerinde deneyerek.
Simdi Gomulu linuxu anlatan pdf kernel kurulumunu anlatmamıs. onun yerine yama uyugulaması ve cekirdegin derlenmesi isimli bir baska dokumana link vermis
ama bu dosya gomulu linux icin bunu anlatmıyor.
gomulu linux isimli dosyada
Initrd ayarı ve ardından Lilo ayarını anlatmıs burda chroot komutu geciyor. fakat cekirdegin kurulumunda lilo ayarına baslamıs direk.
Ben su an ne yapıcam nerden devam edicem bilemiyorum.