Çökme sorunları

Başlatan Şakir, 01 Kasım 2012 - 23:43:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şakir

Merhaba arkadaşlar,

Ubuntu 12.10'da sürekli yazılım çökmeleri yaşıyorum. Özellikle yazılım merkezi neredeyse her uyhulama kurulumunda çöküyor. Totem video oynatıcı, cairo dock, nero linux ve daha birçok uygulama var. Pc yi sağlıklı kullanamıyorum. Ubuntu 11.10 sürümünden itibaren her yeni kurulumda ve yükseltmede aynı sorunları yaşıyorum. Sürekli sıkıntılar var. Daha dün 1 haftalık 12.10 sürümünden 10.10 a gei döndüm. Kullandığım uygulamaları kurdum ve hiç hatasızdı ama wireless kartımı tanımadığı için yeniden bugün 12.10 kurdum. Daha hiçbir uygulama kurmamışken çökme raporları gelmeye başladı. Şimdi yaklaşık 20 uygulama kurdum. xvid formatlı videoları totem ile açmayı deniyorum çöküyor. VLC hatasız açıyor. Sanırım her uygulama için bir çökme örneği sunabilirim.

Bir de bluetooth sorunum var. bu da yine yazılım çökmeleriyle beraber yaşadığım bir sorun. 10.10 sürümünde telefonumla eşleşme sonrası isteiğim zaman telefonumun içeriğini pc den görüntülüyor, isteiğim anda alışveriş yapıyorken sonraki sürümlerde eşleşme bile zor yapıyorum. Daha yeni cihaz kurulumu butonuna tıkladığım an çökme raporu geliyor. Zorla bir eşleşme yapıyorum ama daha ilerisine gidemiyorum. Sadece eşleşiyor ve cihazlar listesinde gözüküyor. Bağlantıyı aktif bile edemiyorum.

Yine aynı sorunlar içerisinde ekran kartı sürücümü de sayabilirim. Nvidia GT420M ekran kartım var. Genelde ek sürücüler için uyarı gelir ben de 170 numaralı sürücüyü kurardım. 12.10 sürümünde böyle bir uyarı gelmedi. Şu anda sistem ayrıntıları kısmında ekran sürücümde hiçbir şey yazmıyor. NVidia sitesinden NVIDIA-Linux-x86_64-304.60.run sürücüsünü indirdim fakat bunu da kuramıyorum. Pc yi güvenli modda açıp root kullanıcıyla giriş yapıyorum. Kurulum yapmaya çalıştığımda sistem yazılabilir değil diyor. Kısa yoldan yazılabilir yapmak için diğer seçeneklerde bulunan grup yükleme seçeneğini deniyorum bu kez de sda2 (sistemin kurulu olduğu disk) mount edilme işleminde donup kalıyor. Bu durumda da sürücüyü kuramıyorum.

Resimde gördüğünüz bulanık kısımlar ekran kartının kurulu olmamasından kaynaklanıyor. Diğer pencelerelerde de oluyor. Akışkan görüntüülerde daha çok oluyor.

Biraz uzun oldu ama ubuntuyla başım dertte bu aralar. Sorun tek yazılımda olmadığı için çözüm bulmakta sıkıntı çekiyorum. Tek bir sorun olsa kaldırır temizler yeniden kurar veya başka bir yöntem denerdim ama tüm sistem için bir çözüm üretemedim. Ne yapmamı önerirsiniz ?
Web Developer (PHP + (HTML + CSS + JQUERY))

http://www.sakirmehmetoglu.com.tr/hakkimda

heartsmagic

@Şakir, birden fazla sorun yazınca tek başlığa inan ortalık çok karışıyor. Grafik kartı için lütfen şu başlığa bak:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=36246.0
Sürücüleri nereden kurabileceğini göreceksin.

Bluetooth sorunu kenarda dursun ve çöküyor dediğin uygulamaları tek tek irdeleyelim lütfen. Hangi uygulama sorun yapıyorsa o uygulamayı uçbirimde açar, sorun yaptığı zaman çıktıyı buraya aktarırsın. Fakat lütfen önce grafik kartı sürücülerini hallet.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Şakir

@heartsmagic forumda tüm sorunları aynı başlık altında toplamamak gerektiğini biliyorum fakat benim yapmak istediğim sorunların bir bütün halinde başıma geldiğini vurgulamaktı. Sanırım bir arada anlatma hata yaptım. Tekrarlamamaya dikkat ederim. Kısa zamanda çıktılar hazırlayıp sunarım.

burk

@Şakir öncelikle ekran kartı üzerine eğilelim lütfen

Şakir

Ekran kartı kurulumu için grub ekranından kurtarma modunda girdim ve root seçeneğini seçtim. "mountall" komutu ile diskleri yükledim. Yönetici modunda NVIDIA-Linux-x86_64-304.60 sürücüsünü kurdum ve bilgisayarı yeniden başlattım. Sistem açılırken ekran çözünürlüğü 1366 pixel iken giriş ekranında 640*480 çözünürlüğüne geçti. Giriş yapıp sistem ayarlarından baktığımda sadece 640 pixel seçeneğinin olduğunu gördüm. Bir kez daha yeninden başlatarak baktım sonuç aynıydı. Ekran kartı sürücümü tekrardan root modda kaldırdım. Sonuç olarak görüntü bozulmaları devam ediyor. Şu anki "Yazılım Kaynakları" kısmındaki durumum şöyle;

heartsmagic

dpkg -l | grep linux-generic ne döndürüyor?

Şakir

Hiçbir şey döndürmedi.

Ek:
Ekran kartı sürücüsünü hallettim. Resimdeki 1. ve 3. seçeneklerde sorun çıkardı. Son sürücü sorunsuz çalıştı. OpenArena oyunu da kurup denedim herhangi bir görüntü sorunu yok.

Çökmeler ise aynen devam ediyor. Totemi kaldırıp yeniden kurdum şimdilik bir sıkıntı yok gibi. nautilus-shell-search-provider ve calender sık sık hata vermeye başladı.

burk

@Şakir Unity mi yoksa gnome-shell mi kullanıyorsunuz? Ayrıca herhangi bir arama yaptığınızda mı  nautilus-shell-search-provider hata veriyor?

Şakir

Hataları tüm arayüzlerde alıyorum. Ağırlıklı olarak unity sol panelsiz kullanıyorum. Arama yaptığımı hatırlamıyorum. Arama özelliğini nadiren kullanırım.

burk

Menüden arama yapmadan programları nasıl bulup çalıştırıyorsunuz?

Şakir

Cairo Dock kullandığımdan arama yapmama gerek kalmıyor.

heartsmagic

Unity ile ne gibi bir sorun yaşıyorsun? Unity sol panelsiz olmaz, öyle bir özellik yok yani. Tam olarak nasıl kullanıyorsun?

Şakir

Ağırlıklı olarak bu arayüzü kullanıyorum. Unity ve Gnome-shell de çokmeler daha çok. Hatta sürekli diyebilirim. Arşiv yöneticisi, bluetooth, yazılım merkezi gibi yazılımlar hala ağırlıklı olarak çökenlerden. Arşiv yöneticisini (rar veya zip farketmeden) 3 kez açıyorum hemen kapanıyor 4. kez açtığımda anca arşivi görebiliyorum. Sürükle bırak ile çıkarmak mümkün değil neredeyse. Çok nadiren çalışıyor, genelde çöküyor. Yukarıda bulunan çıkart butonuyla çıkarabiliyorum. Arşive eklerken de içinde 1000 tane resim/video bulunan klasörden 700-800 tanesini sıkışyıtıyor diğerlerini hiç arşive eklemiyor. Sıkıştırıp açarak kontrol ettim bu hatayı.

burk

Peki bu çökmelerin live wallpaper kurulum tarihiyle ile ilgili bir ilişkisi var mı?

Şakir

Yok yok onu daha 1 gün oldu kuralı.

burk

Peki öyleyse çöken uygulamalardan biri üzerine yoğunlaşalım;
software-center ile yazılım merkezini açın, çökme meydana gelince çıktıları buraya da geçin.

balik

Aynı sorunu ben de yaşıyorum. Bir fontu kurmak istediğimde bile çökme mesajları alıyorum.

Şakir

Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim. Evimde internetim olmadığı için biraz geç cevap veriyorum. Kusura bakmayın.

Alıntı yapılan: burk - 06 Kasım 2012 - 23:36:58
Peki öyleyse çöken uygulamalardan biri üzerine yoğunlaşalım;
software-center ile yazılım merkezini açın, çökme meydana gelince çıktıları buraya da geçin.

Geçen zaman içerisinde tüm güncellemeleri yaptım. Güncellemeler sonrasında software-center uygulamasındaki çokmeler geçti. (Uzun zamandır kurulum yapmamıştım birkaç uygulama kurarak denedim çökme olmadı.) Diğer uygulamalarda hala çökme devam ediyor. Özellikle takvim uygulaması sistemi her açtığımda kesinlikle bir uyarı veriyor. Sistem açılınca başka bir hata daha veriyordu ama son 1-2 açılışta görmedim. Yeniden olursa bir resim veya metinle hemen sunarım hatayı. Şu anda stem en güncel halde.

Sıkıştırma araçlarıyla ilgili bir sorunum daha var. Arşiv yöneticisiyle herhangi bir zir/rar dosyasını açtığımda kendiliğinden kapanıyor. Çıkarma yaparken hata veriyor, Türkçe karakter olanları çıkarmıyor. En önemlisi içerisinde 2-3 bin tane php,css,html (ve diğer) gibi küçük boyutlu olan belgeleri sıkıştırmaya çalıştığında birkaç yüz tanesini sıkıştırmadan geçiyor. Bunu verilerimi kaybedince tekrar deneyerek anladım. Bir kereye mahsus bir hata olmadığına eminim. Farklı boyutlarda ve konumlarda farklı dosyalarla aynı sonucu aldım.

Ve bir diğer sinir bozucu sorunum. Bu soruna hiç fikir bile yürütemedim. Herhangi bir dosyayı veya içinde birkaç yüz belge olan klasörü usb cihazlarımdan (hdd,flash) birine kopyalamaya çalıştığımda işlem tamamlanıyor fakat cihazı çıkarıp tekrar taktığımda örneğin 1 gblık birkaçyüz belgeli klasörümün ortalama 700 mb olduğunu görüyorum. Bunu da DRPSU driver paketini kopyalarken fark ettim ve birkaç denememde aynı sorunu yaşadım. İlk kopyalamayı yapıyorum sonra diski çıkarıyorum ve takıyorum. Sonra üstüne tekrar yazıyorum. Bu böyle tüm klasörlerin kopyalandığından emin olana kadar devam ediyor. Çok sıkıcı bir durum. Bugün 4 gb lık delphi dvd iso kalıbını usb belleğe atıp windowsda baktığımda 10 mb gördüğümde uzun saçlarımı yokmama sebep oldu :P Nedir bu saçma durumun açıklaması ?

İşim gereği pc ye windows da kurmam gerekli. Bu sorunları çözmeden yeniden kurulum istemiyorum. Sırf bu nedenle yaklaşık 1 haftadır sanal sistemde kod yazıyorum :) Konuyu başlatıp da yarıda bırakarak yeniden kuruluma geçmeyi istemiyorum.

@if verdiğin linki ben de okudum. Hataları göz ardı etmek için iyi bir çözüm olabilir fakat hata devam ettiği sürece görmemezlikten gelmek çözüme ulaşmak anlamına gelmiyor maalesef. Yine de link için teşekkür ederim. Bilmediğim bir konuda bilgi edinmiş oldum :)

Bu arada küçük bir not: Ben 2007 sürümlerinden beri Ubuntuyu kullanıyorum. 2010 sürümlerinden sonra çıkan tüm sürümlerde sıkıntılar yaşadım. En kararlı hatırladığım ve uzun kaldığım sürüm 10.10'du. Geri dönmeyi düşünüyorum açıkcası.

Herhangi bir çıktı isterseniz sunmaya çalışırım.

burk

@Şakir ilk iletiniz çökme problemi üzerineydi, bu sorun çözüldü mü?

Şakir

@burk aynen devam ediyor. Sadece yazılım merkezi çökmüyor. Takvim,arşiv yöneticisi,ark,ve aklıma gelmeyen diğer uygulamalar halen çöküyor.

burk

@Şakir UYM'nin güncelleme sonrası düzelmiş olması işimizi bir anlamda zorlaştıran bir etmen çünkü ne sorunun sebebini ne de problemin çözümünü göremedik. Bu durumda diğer uygulamalar içinde uçbirimden açarak takip yapmamız lâzım.

if

Alıntı yapılan: Şakir - 25 Kasım 2012 - 00:02:01
@if verdiğin linki ben de okudum. Hataları göz ardı etmek için iyi bir çözüm olabilir fakat hata devam ettiği sürece görmemezlikten gelmek çözüme ulaşmak anlamına gelmiyor maalesef. Yine de *bağlantı için teşekkür ederim. Bilmediğim bir konuda bilgi edinmiş oldum :)

Verdiğim bağlantıdaki çözüm sorunları görmezden gelmek için değildi. Şimdilik bunla yetineyim.

heartsmagic

Çöken her uygulama için aynı şey geçerli: Uçbirimden çalıştırıp çökme anında ne hata döndürüyor diye bakmak.

Arşiv yöneticisi normal şartlar altında dosya falan atlamamalı. Zaten atlayıp bitiriyorsa sorun vermiş olmalı, vermiyor mu? Türkçe karakter meselesi de ayrı bir durum. Bu konuda özellikle zip tarafında sıkıntı olabilir, eskiden çok eskiden beri gelen bir hata kaydı var. Fakat burada sıkıntı ne yazık ki Ubuntu'da değil.
USB olayı eskiden beri bilinen bir şey. Tamamen bittiğinden emin olmadan ve güvenli çıkart demeden aygıtı çıkartma.

Şakir

@heartsmagic boş zamanlarımda hata yakalamaya çalışıp paylaşacağım. Umarım kolay çözülebilir bir durumdur.

Arşiv yöneticisindeki sıkıntı (bende) sadece yeni sürümlerde oldu. Usb kopyalama durumu bugün yine oldu.