[Çözüldü] Ubuntu doğru kuruldu mu? - Wubi ile kurulum?

Başlatan allforturkey, 28 Ekim 2012 - 00:43:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

allforturkey

Arkadaşlar merhaba. İlk defa linux kullanan biri olarak ubuntu 12.04'ü bilgisayarıma indirdim ve dvd'ye yazdırarak kurulumu gerçekleştirdim. İndirdiğmi dosyanın md5 değerleri tutmuyordu fakat önce masaüstüne indirip ardından başka bir yere taşıyıp md5 kontrolü yaptığım için olabilir belki bilmiyorum?

Ayrıca kurulum esnasında acemiliğimden ötürü takas alan da oluşturmadım. Sadece daha öncesinde Windows üzerinden D'de kullanmadığım 16GB boş alanı T: olarak yeni bir sürücü oluşturdum ve ubuntuyu buraya kurdum.

Şu anda bilgisayar donanımlarımın yeterli olduğunu düşünmme rağmen sanki sistem hantal çalışıyor gibime geliyor. Mesela takılmalar oluyor ekran geçilerinde vs. Bu sebeple yukarıdaki bilgileri de göze alarak aşağıdaki sorularıma cevap vermenizi rica ediyorum..

1-16GB alan ubuntu 12.04 için yeterli midir?
2-Takas alanı oluşturmamanın bir sakıncası var mıdır? Bu 16GB'nin içinde takas alanı oluşturabilir miyim? ve takas alan oluşturmak sistemin çalışmasını, hızını etkiler mi?
3- Acemiliğimden ötürü sistemimi doğru yükleyemediğimi düşünüyorum. Acaba sistemimin herşeyiyle doğru yüklenip yüklenmediğini nasıl kontrol ederim?
4- Sistemimi doğru yükleyemediğim şüphesi ile Wubi ile windows üzerinden yeniden kurulum yapmayı düşünüyorum fakat wubi dökümanlarında bir sanal sürücü oluşturacağı yazıyor. Ben sanal sürücü oluşturulmasını değil  ubuntu için ayırdığım T: bölümünü kullanmasını istiyorum, wubi bunu yapar mı, nasıl?

Evet arkadaşlar size 4 tane kısa ve basit soru.. Cevaplarsanız çok mutlu olurum.. Ona göre sistemi yeniden yükleyeceğim..

Kafaya koydum, öğreneceğim seni linux!

if

@aliforturkey,

1- Yeterlidir.
2- Askıya alma özelliğini kullanmadan sıkıntı yaşayabilir ya da en kötüsü kullanamayabilirsiniz. Ne kadar RAM'e dahip olduğuna bağlı bilgisayarın.
3- Sistemi bütüncül olarak gözden geçirip sorun olmadığını verecek bir uygulama varsa bilmiyorum. Yapacağınız uygulamaları tek tek çalıştırıp, sorun varsa çözüm aramak olacaktır. Yükleme başarıyla bittiyse sistemin çalışmasını engelleyecek bir hatanın oluştuğunu zannetmiyorum. Güncelleme yapın.
4- Evet, .iso kalıbı ile wubi.exe'nin aynı dosyaya koyun.

allforturkey

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 01:12:49
@aliforturkey,

1- Yeterlidir.
2- Askıya alma özelliğini kullanmadan sıkıntı yaşayabilir ya da en kötüsü kullanamayabilirsiniz. Ne kadar RAM'e dahip olduğuna bağlı bilgisayarın.
3- Sistemi bütüncül olarak gözden geçirip sorun olmadığını verecek bir uygulama varsa bilmiyorum. Yapacağınız uygulamaları tek tek çalıştırıp, sorun varsa çözüm aramak olacaktır. Yükleme başarıyla bittiyse sistemin çalışmasını engelleyecek bir hatanın oluştuğunu zannetmiyorum. Güncelleme yapın.
4- Evet, .iso kalıbı ile wubi.exe'nin aynı dosyaya koyun.

Sevgili if, cevabın için teşekkür ederim..
2- Hali hazırda çalışır ubuntu'da takas alanını nasıl oluşturabilirim? Yani 16GB'nin 1GB'sini takas olarak nasıl yapılandırabilirim?
3-Yükleme başarıyla bitti sistem de çalışıyor hatta şu anda ubuntudayım. Güncellemeleri yapıyorum sürekli. Fakat konuya girişte yazdığım gibi md5ler tutmuyordu sakıncası var mıdır? Yani tutmadığı için sistemim yanlış şekilde kurulmuş olabilir mi?
4-Yani sanal sürücü değil de benim bu iş için ayırdığım T: sürücüsüne wubi ubunuyu kurabilir diyorsunuz doğru mudur? .iso kalıbı olarak değil de ben kendisinin indirmesini istiyorum çünkü dediğim gibi md5 tutmuyordu indirdiğim dosyada.

if

2- Bu sorunun cevabı hem forumda hem de wikide mevcut.
3- md5 bütünlemesi tutmuyorsa sistemde bir sorun olabilir ama nerede ne zaman çıkar bilemem. Olmama ihtimali de var.
4- Wubi'yi hiç kullanmadım, çalışma mantığınıda bilmiyorum fakat bildiğim kadarıyla kurulum sırasında yüklenmesini istediğiniz bir bölüm seçebiliyorsunuz ki bu senaryoda bölüm T olmalı. İndirdiğiniz kalıbı kullanmak istemiyorsanız ki benim önerim de bu yöndedir, wubi kalıbı kendi indirip kurulum yapabiliyor.

allforturkey

teşekkür ederim. benim de kanım bu kurulum oldukça şüpheli olduğundan ötürü wubi ile yeniden bir kurulum yapmak yönünde..
umarım wubi takas alanını falan kendi oluşturuyordur. teşekkür ederim cevaplarınız için..

if

Rica ederim @aliforturkey.

Wikimizdeki Wubi anlatımı: http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Wubi
Takas alanı oluşturmak için: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=12012.0

Çözüldü etiketi için: cozuldukonusu

allforturkey

Hmm tamam ama çözüldü etiketini vurmadan önce diğer arkadaşlara bir şey sormak istiyorum.
Yukarda da okuyacağınız üzere wubi ile kuruluma karar verdim ve wubiyi başlatıyorum sürücüyü kullanıcı adını vs. bildirdikten sonra internetten kendi kafasına göre ubuntu 12.10'u indiriyor fakat 64bit'ini indiriyor. Oysa benim bilgisayarım 32bit..
Bunu nasıl halledebilirim? Yani 32bit indirmesini.

if

Bilgisayar 64 bit desteklidir ki indiriyodur @aliforturkey.

Alıntı YapCan I force Wubi to download and install a 32 bit version of Ubuntu?

Yes. Either pre-download the appropriate 32 bit ISO manually and place it in the same folder as Wubi.exe or start Wubi from the command prompt with the "--32bit" argument.

To modify arguments without using the command prompt, right-click Wubi.exe and select "Create Shortcut". Then right-click the shortcut, select Properties, and modify the Target line, for example: "C:\Documents and Settings\<user>\Desktop\wubi.exe" --32bit
[1]

[1] https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide

allforturkey

Arkadaşlar sorumun cevabı şuymuş: wubi ile 32bit sistem kurmak için önce başlat>çalıştır>cmd

wubi'nin olduğu dizine geldikten sonra (örneğin masaüstü için "cd desktop")

wubi.exe --32bit şeklinde çalıştırdığımızda 32bit indiriyor. Bu kadar basitmiş :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Ekim 2012 - 13:15:25

A evet, sistem uyarı vermesine rağmen "siz bunu yazarken biri cevap yazdı ona önce bakmanız önerilir" diye ben muhtemelen cevap değildir yazmaya devam ettim ama siz de cevabı vermişsiniz :)

Sistem 64bit değildir çünkü windowsta bilgisayarıma sağ tıklayıp özellikler dediğimde 32bit işletim sistemi yazıyor ki işlemcim de intel. Şu halde 64bit olmasına imkan yok sanıyorum?

if

Benim kullandığım işlemci de Intel ama 64 bit. İşlemcinin markasına bağlı değil bu. işlemcinin kaç bir olduğunu öğrenmek için: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=4688.0

allforturkey

Şu anda çok şaşırmış durumdayım. Şöyle ki şu anda windowsta olduğum için işletim sistemimi kontrol etme ihtiyacı duydum dediğinden ötürü.

dos ekranına "wmic cpu get architecture" komutunu verdim ve "9" çıktısını aldım.

Architecture altindaki rakam bize islemcimizin kac bit oldugunu aciklar
0 = 32 bit
6 = 64 bit AMD
9 = 64 bit INtel

yönergesine göre 64 bit olduğunu söylüyor.

Ayrıca bunun için bir program varmış http://download.igorware.com/64bit-checker.rar bu adresten onu indirdim ve sistemimin 32 bit olduğunu söyledi ve ayrıca Processor: Your CPU supports 64bit (x64) operating systems. yazdı. Ekran şöyle:

Bilgisayarım'ın özelliklerine girdiğimde 32bit yazıyor (windowsu kurarken 32bit seçtiğim için olabilir mi?)

Çalıştır'a msinfo32.exe yazıp sistem bilgisini açtığımda orda da Sistem Türü:32bit yazıyor. Belki bu da windowsu 32bit kurduğum için olabilir?

E şimdi benim işlemcim kaç bit arkadaşlar :/ Farklı farklı şeyler yazıyor.. Hangisi doğru sizce?

Ve işlemcim 32bit ama 64bit'i de destekliyorsa hangi bit'i kullanmamı önerirsiniz?

Şu anda linux 32bit kurulumu devam ediyor wubi ile o yüzden acil cevaplarınızı beklerim..

Linux'u 32bit mi kurayım yoksa 64bit mi? Aralarındaki fark nedir? Aynı şey windows için de geçerli..

if

İşlemcinin mimarisi ile işletim sisteminin mimarisi farklı konular. işlemci 64 bit olur işletim sistemi 32 bit olabilir ama 32 bit işlemciye 64 bit işletim sistemi kurulamaz.

Aralarındaki fark forumda bir çok konuda açıklanmıştır.

allforturkey

Pekala ben o farklara bakıyorum hemen ancak şimdi benim işlemcim kaç bit sence? Ona göre kurulum yapacağım..

if

allforturkey

Hmm demek 64bit.. Ben de araştırdım özellikle http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=919.0 bu meşhur konudan oldukça şey öğrendim. Genellikle memnun kalanlar var fakat memnun olmayanlar da bir o kadar var. Ben de acemi bir son kullanıcı olarak + evde kullanacağım ve şimdilik basit işlemler yapacağım için + biraz da normal sorunları çözemezken 64bit'i hiç çözemem korkusuyla 32bit kurmaya karar verdim..
Her şey için teşekkürler if.. (bu arada bu forumun ne kadar yardımsever olduğunu ve linux'a geçmekle doğru kararı aldığımı bir kez daha görmüş oldum sayende)

if

heartsmagic

Ben ufak bir not düşeyim, Wubi ile yapacağın kurulum gerçek bir Linux dosya sisteminde olmayacak. Senin sanal dediğin bu. Wubi her durumda bir Windows bölümü üzerinde kendi oluşturacağı dosya sisteminde (sanal gibi) çalışacak. Kısacası T dediğin bölüm sadece bu dosya sisteminin barındırılması için kullanılacak. Gerçek kurulum istiyorsan yine ilk seferde yaptığın gibi kurulum gerçekleştirmelisin.

Ayrıca ağırlık, geçişlerdeki takılma dediğin mesele için grafik kartı sürücülerine bakmış mıydın?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

allforturkey

Evet dediğin gibi olmuş sanırım çünkü öncesinde Windows'ta ayırdığım T: Bilgisayarım'da gözükmezken şimdi gözüküyor ve içindeki dosyalara erişilebiliyor. Bundan rahatsızım biraz ama yine de ubuntu çalışıyor hiç değilse diye düşünüyorum..
Ancak bu sanal olayını halen anlamadım ben.. Şimdi benim ubuntu'm tam anlamıyla bir ubuntu değil mi yani? Yada şu anda kurulan ubuntu üzerinde bir işlem yaparak sanallığını giderip normal kurulmuş bir ubuntu gibi yapabilir miyim?

Gerçek kurulumdan kastın nedir? Wubi ile arasında sistem açısından bir fark var mıdır?

Evet grafik sürücülerine bakmıştım ve ek sürücülerden kurmuştum ama devam ediyordu. Şu anda 12.10 kurdum ve yüklenmemiş sürücüm yok diye gösteriyor ve takılmaların büyük bir çoğunluğu gitti pencere geçişlerinde. Sadece yazılım merkezine girdiğimde yada bir kaç işlem birlikte yaparken vs. takılma-donma oluyor.

heartsmagic

Gerçek kurulum gerçek kurulumdur. Ubuntu için diskinden bir bölüm ayırdığın ve kurulumu oraya yaptığın, dosya sistemini gerçek anlamda ext4 gibi bir sistem olarak kullandığın, normal bir kurulum. Wubi ise adı ile müsemma Windows'un içinde, Windows'un dosya sistemi üzerinde bir "disk imaj"ı oluşturur ve Ubuntu'yu buraya kurar. Bu bir sanal makine değildir fakat kısaca söylemek gerekirse gerçek bir kurulum değildir.

Fakat, Wubi ile kurulumda da normal kurulumda ne yapıyorsan yapabilirsin. Gerçek kurulum değildir ancak sistem normal bir Ubuntu gibi çalışır. Wubi'yi gerçek sisteme taşımak için bir imkân var, fakat bunu yapmayı düşünüyorsan fazla geç olmadan bence normal kuruluma geç.

allforturkey

Anladım. Bir farkı yok ama gerçek kurulum da değil.
Pekala o halde wubi'yi gerçek sisteme dönüştürmeyi nasıl yapabilirim? Hemen yapayım geç olmadan.

heartsmagic

Göç olayı şurada:
https://help.ubuntu.com/community/MigrateWubi

Eğer karışık gelirse lütfen söyle yardımcı olmaya çalışalım. Eğer fazlaca yapılandırman yoksa normal kurulum yapman işten bile değil zaten. Fazla uzun da sürmüyor.

Kendimize not: Bir ara foruma aktarabiliriz bu göç olayını.

allforturkey

of güzel anlatmışa benziyor ama ingilizcem henüz yok malesef :(
O kendinize notu biran önce yapsanız bence çok faydalı olur benim gibi acemiler için :)
Bunu çözmeye çalışacağım yarın becerebileceğimi sanmıyorum ama..
Problem çıkarsa bu başlık altında yazarım size.. Teşekkür ederim..

heartsmagic

Dediğim gibi yeniden kurulum çok daha hızlı ve zahmetsiz olabilir :)
Kendimize de notu unutmazsak bir süre sonra yapmış oluruz.

allforturkey

Acemi olduğum için yeniden kurulumdan korkuyorum biraz açıkcası. Takas alanını falan oluşturamamıştım ilk başta. Şimdilik bunla idare edeyim bakalım bir yandan da normal kurulum için ubuntuyu indirmeye başlıyayım :)
Unutmayın lütfen. Teşekkürler her şey için.

burk

Alıntı YapUnutmayın lütfen.
@allforturkey neyi unutmayalım?