5.1 Speaker Hışırtı(Cızırtı) sorunu...

Başlatan ubuntupardus, 26 Ekim 2012 - 14:40:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntupardus

Herkese iyi bayramlar.
Logitech x-540 model 5.1 sistemim var. Sistemi Ubutu üzerinde denemek için. Açık kaynak kısa film olan "Sintel" i indirip izledim.

Center'dan hafif bir hışırtı gibi bir ses sürekli olarak geliyor. Diğerlerinde bu yok ama Center'da var.

Sadece film izlerken değil Müzik dinlerken vs. de bu hışırtı devam ediyor.

Speakerları kontrol etmek için, Aynı şeyleri windows ortamında da dinledim. Fakat orada hışırtı gelmiyor. Ayrıca seste daha temiz çıkıyor. Acaba ayarlarını mı tam yapamadım. Bir sürü şeyde denedim ama bir türlü beceremedim.

burk

Müzik ve film için aynı oynatıcıyı mı kullanıyorsunuz? Ayrıca forumda Alsamixer ile ilgili sorunlara bakılabilir.

if

@ubuntupardus, lspci | grep Audio
lsmod | grep snd
aplay -l
cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
çıktılarını alalım bir de.

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 26 Ekim 2012 - 23:50:41
@ubuntupardus, lspci | grep Audio
lsmod | grep snd
aplay -l
çıktılarını alalım bir de.

lspci | grep Audio

00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]

lsmod | grep snd
snd_hda_codec_hdmi     31775  1
snd_seq_midi           13132  0
snd_rawmidi            25424  1 snd_seq_midi
snd_hda_codec_realtek   174313  1
snd_seq_midi_event     14475  1 snd_seq_midi
snd_seq                51567  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_hda_intel          32765  7
snd_hda_codec         109562  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep              13276  1 snd_hda_codec
snd_seq_device         14172  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd_pcm                80845  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer              28931  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    62064  23 snd_hda_codec_hdmi,snd_rawmidi,snd_hda_codec_realtek,snd_seq,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_seq_device,snd_timer
soundcore              14635  1 snd
snd_page_alloc         14108  2 snd_hda_intel,snd_pcm

aplay -l
**** PLAYBACK Donanım Aygıtlarının Listesi ****
kart 0: SB [HDA ATI SB], aygıt 0: ALC889A Analog [ALC889A Analog]
  Altaygıtlar: 0/1
  Altaygıt #0: subdevice #0
kart 0: SB [HDA ATI SB], aygıt 1: ALC889A Digital [ALC889A Digital]
  Altaygıtlar: 1/1
kart 1: HDMI [HDA ATI HDMI], aygıt 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Altaygıtlar: 1/1

Codec: Realtek ALC889A

if

@ubuntupardus, gksu gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf ile açılacak dossyanın içine options snd-hda-intel model=generic ekleyip yeniden başlatınca durum nedir?

Bir de bilgisayarın marka ve modelini alabilir miyim?

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 11:49:36
@ubuntupardus, gksu gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf ile açılacak dossyanın içine options snd-hda-intel model=generic ekleyip yeniden başlatınca durum nedir?

Bir de bilgisayarın marka ve modelini alabilir miyim?

Ekledim. Sorun devam ediyor.

Bilgisayarımı kendim topladım.

if

@ubuntupardus, forumumuzda aynı ses kartlarına sahip bir üyemiz ATI'nin sağladığı sürücüyü kurunca cızırtının kaybolduğuna dair geri bildirimde bulunmuş[1]. Siz hangi sürücüyü kullanıyorsunuz?

[1] http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=35607.msg428781#msg428781

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 12:49:07
@ubuntupardus, forumumuzda aynı ses kartlarına sahip bir üyemiz ATI'nin sağladığı sürücüyü kurunca cızırtının kaybolduğuna dair geri bildirimde bulunmuş[1]. Siz hangi sürücüyü kullanıyorsunuz?

[1] http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=35607.msg428781#msg428781

Ben ses için herhangi bir ekstra sürücü yüklemedim. Sanırım fglrx

if

Ses için değil @ubuntupardus, ekran kartı sürücüsü.

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 12:59:41
Ses için değil @ubuntupardus, ekran kartı sürücüsü.
özürdilerim yanlışlıkla ses yazmışım ekran kartı fglrx şimdi amd den yükleme yapacağım sonucu yazarım.

if

Özür dilemenize gerek yok:) Umarım olur.

ubuntupardus

Ati sürücüsünü yükleidm. Fakat
"The system is running in low-graphics mod" hatası aldım. Sistem açılmadı.
Sanırım tekrar fglrx 'e döneceğim mecburen.

if

@ubuntupardus, Ubuntu'nun sağladığı sürücüye geçerseniz options snd-hda-intel enable_msi=1 satırını /etc/modprobe.d/alsa-base.conf dosyasına ekleyip dener misiniz?

Kurulumu neredeki anlatıma göre yaptınız? ctrl+alt+f1>kullanıcı adı ve şifre girilir> sudo service lightdm stop
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo amdconfig --initial -f
sudo service lightdm start
komutlarından sonra ne oluyor?

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 13:59:54
@ubuntupardus, Ubuntu'nun sağladığı sürücüye geçerseniz options snd-hda-intel enable_msi=1 satırını /etc/modprobe.d/alsa-base.conf dosyasına ekleyip dener misiniz?

Kurulumu neredeki anlatıma göre yaptınız? ctrl+alt+f1>kullanıcı adı ve şifre girilir> sudo service lightdm stop

Ekledim yalnız. Bu Ekran kartı driver'ı ile oynadınktan sonra, ses ayarlarından sistemi sadece stereo çift kanal olarak seçebiliyorum. 5.1 analog surround seçenekleri vs. gözükmüyor. Stereo olarak kaldı sistem.

if

Şu an ATI'nin sunduğu sürücüyü mü kullanıyorsunuz @ubuntupardus?

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 14:08:28
Şu an ATI'nin sunduğu sürücüyü mü kullanıyorsunuz @ubuntupardus?
Hayır şuan fglrx ' e döndüm

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Ekim 2012 - 14:14:57

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 13:59:54

1. Komutta, siyah bir ekran geldi, üzerinde yazılar olan

2. Komutta; hiç birşey olmadı..

3. Komutta;
Uninitialised file found, configuring.
Using /etc/X11/xorg.conf
Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.original-0

4.Komutta; [start: Job is already running: lightdm/code]

if

sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh ne diyor?

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 14:20:42
sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh ne diyor?

sh: 0: Can't open /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh

if

start: Job is already running: lightdm

Lightdm durdurulmamış. sudo service lightdm restart deyin.

sudo apt-get install --reinstall fglrx fglrx-amdcccle ile paketleri yeniden yükleyelim.

alsactl restore komutundan sonra 5.1 görünüyor mu?

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 14:41:41
start: Job is already running: lightdm

Lightdm durdurulmamış. sudo service lightdm restart deyin.

sudo apt-get install --reinstall fglrx fglrx-amdcccle ile paketleri yeniden yükleyelim.

alsactl restore komutundan sonra 5.1 görünüyor mu?
Hayır

if

Eklediğimiz seçenekleri geri alalım: gksu gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf içerisindeki options snd-hda-intel enable_msi=1 ve options snd-hda-intel model=generic satırlarını silin. Bilgisayarı yeniden başlatın.

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 28 Ekim 2012 - 15:03:26
Eklediğimiz seçenekleri geri alalım: gksu gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf içerisindeki options snd-hda-intel enable_msi=1 ve options snd-hda-intel model=generic satırlarını silin. Bilgisayarı yeniden başlatın.

Silip başlattım fakat ben *bir şeyler yapmaya çalışırken Sanırım ALSA 'yı da şuan silmiş bulundum. Tekrar nasıl geri yükleyebilrim.?

Yani şöyle birşey oldu ses tercihlerini açınca artık hiç bir seçenek gelmiyor. OSS' yi yüklemeye kalkıştım oyüzden oldu sanırım.
Yalnız ses iki hoparlörden gelmeye devam ediyor.

burk

if

@ubuntupardus, sizinle beraber bir çözüm ararken bu çözüme etki edecek herhangi bir şey yaptığınızda haberim olsun lütfen.

sudo aptitude --purge reinstall linux-sound-base alsa-base alsa-utils linux-image-`uname -r` linux-ubuntu-modules-`uname -r` libasound2 komutu ile alsa yeniden yüklenecektir.

ubuntupardus

Alıntı yapılan: if - 29 Ekim 2012 - 11:55:54
@ubuntupardus, sizinle beraber bir çözüm ararken bu çözüme etki edecek herhangi bir şey yaptığınızda haberim olsun lütfen.

sudo aptitude --purge reinstall linux-sound-base alsa-base alsa-utils linux-image-`uname -r` linux-ubuntu-modules-`uname -r` libasound2 komutu ile alsa yeniden yüklenecektir.
geçersiz komut diyor yüklenmiyor

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Ekim 2012 - 19:33:48

Alıntı yapılan: burk - 28 Ekim 2012 - 21:47:55
dpkg -l | grep "alsa" çıktısı nedir?

ii  alsa-base                              1.0.25+dfsg-0ubuntu1                    ALSA driver configuration files
ii  alsa-oss                               1.0.25-1                                ALSA wrapper for OSS applications
ii  alsa-tools                             1.0.25-1ubuntu1                         Console based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-tools-gui                         1.0.25-1ubuntu1                         GUI based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-utils                             1.0.25-1ubuntu5                         Utilities for configuring and using ALSA
ii  alsamixergui                           0.9.0rc2-1-9.1                          graphical soundcard mixer for ALSA soundcard driver
ii  bluez-alsa                             4.98-2ubuntu7                           Bluetooth ALSA support
ii  gstreamer0.10-alsa                     0.10.36-1ubuntu0.1                      GStreamer plugin for ALSA
ii  libsox-fmt-alsa                        14.3.2-3                                SoX alsa format I/O library