Win dosya serverimi linux üzerine taşımak istiyorum

Başlatan sertdisk, 26 Eylül 2012 - 17:37:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sertdisk

Linux bir sistem ile bir lokal server oluşturmak, bu serverdeki belirli diskleri paylaşıma vererek windows sistemler tarafından kullandırmak istiyorum. yine mümkünse bu diskler içindeki klasörlerin erişim ayarlarını farklı yapılandırmayı umuyorum. Bu server makinanın yegane görevi bu olacak. Bu sebeple temel görevini yerine getirirken mümkün olduğunca sade, ona verdiğim görev dışında pek kaynak tüketmeyecek bir yapı sağlamayı arzuluyorum.

İşim gereği windows sistemler ile çalışıyorum. Linux da giriş seviyesi bir kullanıcıyım. Şimdiye kadar hepsi kısa süreli olsada; Pardus, mint, ubuntu, black track linux deneyimlerim oldu. (black tarack ı tecrübeli olduğum için değil sadece tevsiye üzerine incelemek için kurdum)En azından evimde linux kullanarak bu mimariyi kısıtlı zaman ilede olsa öğrenmeye çalışıyorum. Windows platformlarda kendimce teknik servis verebilecek düzeyde olmama karşılık linux sistemlerde birşey yapmak için grafiksel masaüstü araçları yada elimde bir klavuz çıktının bulunması gerekiyor. Anlayacağınız linux konusunda bayağı bir acizim.

Nereden başlamam gerektiği konusunda bile pek bilgim yok. İncelemem gereken sistemler, araştırmam gereken nelerdir? Nelere odaklanmalıyım?

Not: Günlük kullanım yada gelişmiş bir web server için bir dağıtım aramıyorum. Yerel bir dosya server için kullanacağım mümkün olan en az bileşenle , en az kaynak tüketecek şekilde yapılandırabileceğim bir dağıtım arıyorum. Ve bu yapılandırmayı ne şekilde yapmam gerektiği konusunda öneriler bekliyorum.

if

@sertdisk, her ne kadar bu işlere bulaşmamış olsam da istediğinizi Samba ile yapabilirsiniz sanırım. Burada[1] güzelce anlatılmış.

Hemen hemen her dağıtımı istdiğiniz gibi en az kaynak tüketecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Ubuntu Sunucu kurulumu yapıp üzerine samba kurarsınız, bazı işinize yaramayan servisleri kapatır, paketleri kaldırırsanız istediğinize ulaşabilirsiniz.

[1] https://help.ubuntu.com/12.04/serverguide/samba-fileserver.html

sertdisk

Alıntı yapılan: if - 26 Eylül 2012 - 18:18:18
@sertdisk, her ne kadar bu işlere bulaşmamış olsam da istediğinizi Samba ile yapabilirsiniz sanırım. Burada[1] güzelce anlatılmış.

Hemen hemen her dağıtımı istdiğiniz gibi en az kaynak tüketecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Ubuntu Sunucu kurulumu yapıp üzerine samba kurarsınız, bazı işinize yaramayan servisleri kapatır, paketleri kaldırırsanız istediğinize ulaşabilirsiniz.

[1] https://help.ubuntu.com/12.04/serverguide/samba-fileserver.html

Yardımın için teşekkür ederim. Türkçe bir kaynak biliyor musun ?

sertdisk

Alıntı yapılan: if - 26 Eylül 2012 - 19:26:08
Rica ederim. Wikimizden: http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Samba

Çok teşekkür ederim.

Buradan anladığım: "dosyalarımızı windows için paylaştıracak isek sambaya ihtiyacımız var."

Peki ihtiyacım olmayanları nasıl bileceğim. İlk mesajımda da dediğim gibi bu makinadan sadece windows için yerel ağ da dosya paylaşımı yapılacak.

internete girilmeyecek.
medya izlenmeyecek/ dinlenmeyecek.
Bu ve bunun gibi birçok kullanılmayacak şeyleri nasıl ayıtlayabilirim?

if

Rica ederim @sertdisk.

Evet doğru anlamışsınız. Belki başka yöntemler de vardır samba dışında.

Ubuntu sunucu kurulumu yaptığınızda zaten pek fazla bir şey kurulmuş olmayacak. Sunucular için kullanılacak kimi uygulama ve servislerin kurulumunu seçmezsiniz kurulum sırasında. Sonra onlara ait paketleri kaldırabilirsiniz isterseniz.

ps aux ya da top komutuyla o an sistemde hangi servislerin ve nelerin çalıştığını görüp, ihtiyacınız olmayanları kaldırabilirsiniz. Görmeden şunu şunu kaldırın diyemem.

Kurulumu yaptıktan sonra bu konuda da yardımcı olmaya çalışırım.

sertdisk

Alıntı yapılan: if - 26 Eylül 2012 - 23:45:44
Rica ederim @sertdisk.

Evet doğru anlamışsınız. Belki başka yöntemler de vardır samba dışında.

Ubuntu sunucu kurulumu yaptığınızda zaten pek fazla bir şey kurulmuş olmayacak. Sunucular için kullanılacak kimi uygulama ve servislerin kurulumunu seçmezsiniz kurulum sırasında. Sonra onlara ait paketleri kaldırabilirsiniz isterseniz.

ps aux ya da top komutuyla o an sistemde hangi servislerin ve nelerin çalıştığını görüp, ihtiyacınız olmayanları kaldırabilirsiniz. Görmeden şunu şunu kaldırın diyemem.

Kurulumu yaptıktan sonra bu konuda da yardımcı olmaya çalışırım.

@if.
Belkide bir "ubuntu topluluk forumu"nda bunu dile getirmem yanlıştır. Affınıza sığınarak tecrübemi paylaşarak görüşünüzü istiyorum. Ubuntu sunucu kurulumu, masa üstü kurulum ile performans olarak karşılaştırıldığında aynı mıdır? Ubuntu'yu sunucu olarak gözlemleme şansınız oldu mu? Benim diz üstüne özel olabilir, Ubuntu'yu kullandığım diğer kullandığım dağıtımlardan daha yavaştı diye hatırlıyorum.

if

@sertdisk, neden yanlış olsun. Böyle bir soru sormanın tam yeri burası:)

Performans kıstası olarak neyi kabul ediyorsunuz? RAM tüketimi daha az olur sunucuda. Hele ki sizin aklınızdakini gerçekleştirdiğinizde RAM üketimi epey aşağılara çekilecektir.

Kendi bilgisayarıma kurmuşluğum var. Üzerine Openbox pencere yöneticisi ve her daim kullandığım uygulamaları kurdum. Bununla beraber apache, mysql ve php de kurdum. Başlangıçta 56 MB RAM tüketimi olan bir sistem elde etmiştim. http sunucunu da rahat rahat çalıştırıyor ve diğer işlerimi de görüyordum 512 MB'lık bilgisayarımda. Anlayacağınız siz de böyle bir sistem elde edebilirsiniz.

Eğer performans kaybı RAM kullanımından kaynaklanmıyor, donanımla Ubuntu arasında anlaşmazlıktan doğan bir sorun varsa, çözmeye çalışırız. Çözemezsek başka dağıtımlar deneyebilirsiniz.

sertdisk

Alıntı yapılan: if - 27 Eylül 2012 - 00:26:08
@sertdisk, neden yanlış olsun. Böyle bir soru sormanın tam yeri burası:)

Performans kıstası olarak neyi kabul ediyorsunuz? RAM tüketimi daha az olur sunucuda. Hele ki sizin aklınızdakini gerçekleştirdiğinizde RAM üketimi epey aşağılara çekilecektir.

Kendi bilgisayarıma kurmuşluğum var. Üzerine Openbox pencere yöneticisi ve her daim kullandığım uygulamaları kurdum. Bununla beraber apache, mysql ve php de kurdum. Başlangıçta 56 MB RAM tüketimi olan bir sistem elde etmiştim. http sunucunu da rahat rahat çalıştırıyor ve diğer işlerimi de görüyordum 512 MB'lık bilgisayarımda. Anlayacağınız siz de böyle bir sistem elde edebilirsiniz.

Eğer performans kaybı RAM kullanımından kaynaklanmıyor, donanımla Ubuntu arasında anlaşmazlıktan doğan bir sorun varsa, çözmeye çalışırız. Çözemezsek başka dağıtımlar deneyebilirsiniz.

Belki benim donanımımdan kaynaklıdır. Çok acemi olduğumdan belkide kolay aşılabilecek bir sorunumu aşamadığım içindir. Ram değerlerine baktığımı hatırlamıyorum. Ama makinam daha aynı dönem kullandığım "Pardus 2011-2" ve "Linux Mint LKDE" ye göre daha geç tepki veriyordu diye hatırlıyorum.

Ben dosya paylaşımında Ram dan ziyade işlemci gücüne ihtiyaç duyulabilir diye düşünüyorum. Tabi disklerin okuma/yazma hızı, ağın veri aktarım hızı kriterlerinden sonra. Bunu da uygulamada göreceğiz yakında.

Burası ile birlikte yazdığım 4 özgür yazılım forumun tamamında cevap buldum. Her forumdan aldığım cevaplar ayrı ayrı çok işime yaradı.  Başlangıçta nasıl yapabileceğim hakkında bile hiçbir  fikre sahip değilken, aldığım her biri eşsiz yardımlar sayesinde şimdi temel yapıyı zihnimde tasarlayabilir hale geldim.

Açıkçası bu kadar kısa sürede beni sonuca götürecek cevaplar beklemediğimden birkaç ay sonra denemeyi düşündüğüm çalışmam için şimdiden araştırmaya koyulmuştum. Sanırım daha kısa süre içerisinde en azından deneysel bir çalışma için zaman ayarlamam gerekecek

Şimdi bir zaman planlayıp uygulamak kaldı. Uygulama aşamasında da mutlak takıldığım yerler olacak. Ama şimdiden aldığım cevaplardan yarında cevap bulacağım  umudu beni dahada cesaretlendiriyor.

Kişisel gelişimime de katkılarınızdan ötürü teşekkür ederim.

if

İlk iletimde dediğim gibi, pek bilmiyorum bu işleri. Bilen bir arkadaşımızdan daha isabetli bir yanıt alabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin:)