[Çözüldü] Firefox Türkçe olmuyor

Başlatan hadon, 20 Eylül 2012 - 15:04:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hadon

Merhaba.

Peşpeşe yazdığım daha önceki mesajlarda da belirttiğim gibi 2 ayrı bilgisayarıma Lubuntu kurdum. Biri 32, diğeri 64 bit. İkisinden de çok memnunum. Küçük sorunlar yok değil ama, biliyorum ki hiçbiri çözümsüz değil. Sorunlardan biri şu:

64 bit Lubuntu'daki Firefox, kurulumda İngilizce olarak geldi. Türkçe'ye dönüştürmenin yolunu biliyorum. Hemen /Edit/Preferences/ Content/Languages yoluyla dil seçme butonuna ulaştım. Türkçe'yi ekledim. İlk sıraya çıkardım, "tamam" dedim. Yeniden başlattığımda baktım ki hala İngilizce, seçim ekranına tekrar gidip İngilizce seçeneğini tamamen kaldırdım. Yeniden başlattım ve baktım ki değişmemiş. Bilgisayarı da yeniden başlattım, gene olmadı.

32 bit Lubuntu'da aynı sorun yok; o kurulumda Türkçe geldi. Acaba Firefox'un farklı bir sürümünü mü kurmam gerekiyor? Sorunlu Firefox 11.0 sürümü ve altında "Mozilla Firefox For Ubuntu Canonical - 1.0" yazıyor. Eğer farklı bir sürüm kurmam gerekirse bunu hangi depodan yapmalıyım?

Teşekkür ederim.

Saygılarımla.
:)  :)  :)

cumali

Verdigim bağlantıdaki " Yeni bir dil paketinin kurulumu" başlığında anlatılanları uygulamanız yeterli. http://support.mozilla.org/tr/kb/Dil%20paketinin%20de%C4%9Fi%C5%9Ftirilmesi

serkanburda

Aşağıdaki kodu uçbirimde yürütün ve ardından firefoxu yeniden başlatın.
sudo apt-get install firefox-locale-tr

decent

locale

çıktısında ne görünüyor ?

hadon

Alıntı yapılan: serkanburda - 20 Eylül 2012 - 16:50:08
Aşağıdaki kodu uçbirimde yürütün ve ardından firefoxu yeniden başlatın.
sudo apt-get install firefox-locale-tr
İlginiz için teşekkürler. Şimdi denedim olmadı.

if

@hadon, @decent'ın istediği çıktı ile birlikte firefox --version
sudo apt-cache policy firefox
dpkg -l | grep Turk
çıktılarını da alabilir miyim?

hadon

Alıntı yapılan: cumali - 20 Eylül 2012 - 15:32:51
Verdigim bağlantıdaki " Yeni bir dil paketinin kurulumu" başlığında anlatılanları uygulamanız yeterli. http://support.mozilla.org/tr/kb/Dil%20paketinin%20de%C4%9Fi%C5%9Ftirilmesi
İlginiz için teşekkür ederim. Bu bağlantıda açılan yerde anlatılan ilk 2 adım şu şunlardı:

Alıntı Yap1. Mozilla FTP sayfası|nocachena gidin.
2. Kullandığınız Firefox sürüm numarasını seçin.

1.adımda verilen bağlantıya tıkladığımda açılan yer "Mozilla FTP sayfası|nocache" miydi anlayamadım ama "kullandığım Firefox sürüm numarası" orada yoktu.

Saygılarımla.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Eylül 2012 - 22:35:19

Alıntı yapılan: decent - 20 Eylül 2012 - 18:40:34
locale

çıktısında ne görünüyor ?
İlginiz için teşekkürler. İşte çıktı:

[b]locale[/b]
LANG=tr_TR.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="tr_TR.UTF-8"
LC_NUMERIC="tr_TR.UTF-8"
LC_TIME="tr_TR.UTF-8"
LC_COLLATE="tr_TR.UTF-8"
LC_MONETARY="tr_TR.UTF-8"
LC_MESSAGES="tr_TR.UTF-8"
LC_PAPER="tr_TR.UTF-8"
LC_NAME="tr_TR.UTF-8"
LC_ADDRESS="tr_TR.UTF-8"
LC_TELEPHONE="tr_TR.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="tr_TR.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="tr_TR.UTF-8"
LC_ALL=

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Eylül 2012, 22:39:54

Alıntı yapılan: if - 20 Eylül 2012 - 22:32:30
@hadon, @decent'ın istediği çıktı ile birlikte firefox --version
sudo apt-cache policy firefox
dpkg -l | grep Turk
çıktılarını da alabilir miyim?
İlginiz için teşekkür ederim. İstediğiniz çıktılar:

[b]firefox --version[/b]
Mozilla Firefox 11.0

[b]sudo apt-cache policy firefox[/b]
firefox:
  Kurulu: 11.0+build1-0ubuntu4
  Aday:   11.0+build1-0ubuntu4
  Sürüm tablosu:
*** 11.0+build1-0ubuntu4 0
        500 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

[b]dpkg -l | grep Turk[/b]
ii  firefox-locale-tr                       14.0.1+build1-0ubuntu0.12.04.1          Turkish language pack for Firefox
ii  language-pack-gnome-tr                  1:12.04+20120417                        GNOME translation updates for language Turkish
ii  language-pack-gnome-tr-base             1:12.04+20120417                        GNOME translations for language Turkish
ii  language-pack-tr                        1:12.04+20120417                        translation updates for language Turkish
ii  language-pack-tr-base                   1:12.04+20120417                        translations for language Turkish

Düzenleme Notu: Komut ve çıktıları için [code][/code] etiketi kullanırsanız makbule geçer.

if

@hadon, sudo update-locale LANGUAGE=tr_TR
sudo locale-gen
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

hadon

Alıntı yapılan: if - 20 Eylül 2012 - 22:53:25
@hadon, sudo update-locale LANGUAGE=tr_TR
sudo locale-gen

Şimdi denedim, Firefox'u yeniden başlattım, olmadı.

Teşekkürler.

decent

locale çıktısındaki ikinci satırın karşılığı boş..

LANG=tr_TR.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="tr_TR.UTF-8"
LC_NUMERIC="tr_TR.UTF-8"
LC_TIME="tr_TR.UTF-8"
LC_COLLATE="tr_TR.UTF-8"
LC_MONETARY="tr_TR.UTF-8"
LC_MESSAGES="tr_TR.UTF-8"
LC_PAPER="tr_TR.UTF-8"
LC_NAME="tr_TR.UTF-8"
LC_ADDRESS="tr_TR.UTF-8"
LC_TELEPHONE="tr_TR.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="tr_TR.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="tr_TR.UTF-8"
LC_ALL=

Onun için;

Alıntı yapılan: decent - 20 Eylül 2012 - 23:19:48
Alıntı yapılan: erginemr - 08 Ağustos 2008 - 09:25:43
I. Giriş:

Diyelim ki Ubuntu'yu varsayılan dil olan İngilizce kurdunuz, şimdi Türkçe'ye çevirmek istiyorsunuz. Ya da Ubuntu'yu Türkçe kurdunuz, ancak menüde olması gerektiği gibi "Uygulamalar, Yerler, Sistem" yerine "Applications, Places, System" yazıyor ve çoğu masaüstü uygulaması hala İngilizce.

Bu durumu düzeltmek için aşağıdaki adımları uygulayın. Aşağıda, Ubuntu'yı Türkçe yapmak için yapılması gereken her şey var. Durumunuza göre bütün adımları uygulamak zorunda değilsiniz. Dil sorununuz mavi renkli başlıklarda özetlendiği şekildeyse, adımları bu başlıktan itibaren izlemelisiniz.

II. İngilizce Kurulan Sistemi Türkçe'ye Çevirmek:

1. Konsoldan (Alt+F2 -> gnome-terminal) aşağıdaki komutla ilgili dosyayı açın:
gksu gedit /var/lib/locales/supported.d/local

ve içeriğini şu şekilde değiştirin (kopyala-yapıştır):
tr_TR.UTF-8 UTF-8
en_US.UTF-8 UTF-8

Böylece Türkçe'yi mevcut dil desteğine eklemiş olduk.

2.
Sonra değişikliği işlemek için, yine konsoldan aşağıdaki komutu girin:
sudo dpkg-reconfigure locales

3. Şimdi varsayılan dili değiştirmek için, aşağıdaki dosyayı düzenlemek üzere açın:
gksu gedit /etc/environment

ve içeriğini şu şekilde değiştirin (kopyala-yapıştır):
PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games"
LANGUAGE="tr_TR:tr:en_GB:en"
LANG="tr_TR.UTF-8"

4. Aynı şekilde konsoldan aşağıdaki dosyayı açın:
gksu gedit /etc/default/locale

ve var olan tek satırı şu şekilde değiştirin (kopyala-yapıştır):
LANG="tr_TR.UTF-8"

Böylece varsayılan dili Türkçe yapmış olduk.

5.
Bu aşamada bilgisayarınızı yeniden başlatın. Konsoldan "locale" komutunu çalıştırarak varsayılan dilin Türkçe olduğunu teyit edin.
...

cumali

Güncellemeden sonra firefox hala 11.0 sürümü mü? Eger böyle ise burdaki bağlantıda https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/11.0/linux-x86_64/xpi/ sayfanın altındaki  tr.xpi deneyin. Yüklenmesine izin verin. Firefox'u yeniden başlatın.

hadon

@ sevgili decent, ilginiz için çok teşekkür ediyorum.

Ben sistemi Türkçe kurdum. Firefox dışında (şimdi tekrar kontrol ettim) İngilizce olan bir uygulama yok. Bu verdiğiniz bilgi, sanıyorum Firefox'u değil, sistemi Türkçe'ye çevirmek için. O yüzden uygulayıp uygulamama konusunda kararsız kaldım. Siz eminseniz denerim.

Bazı arkadaşlar Firefox'u Türkçe'ye çevirecek komutlar verdiler ama onlar da işe yaramadı. Bendeki Firefox sürümü ile ilgili bir durum olabileceğini düşünüyorum. Diyorum ki: "Galiba yüklemeye çalıştığımız dil paketleri, bendeki Firefox sürümü ile uyumlu değil." Bu yüzden aklıma Firefox'un kullandığım sürümünü kaldırıp, bir veya 2 önceki sürümünü kurmak geliyor. Bunu nasıl yapabilirim?

Saygılarımla. 

decent

Bu yöntemle Çince Ubuntu' yu bile adam ettim.
Gönül rahatlığı ile uygulayabilirsin.

hadon

Alıntı yapılan: cumali - 20 Eylül 2012 - 23:22:51
... burdaki bağlantıda https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/11.0/linux-x86_64/xpi/ sayfanın altındaki  tr.xpi deneyin. Yüklenmesine izin verin. Firefox'u yeniden başlatın.
Ev-vet işte bu!...

Bunu uygulayınca Firefox Türkçe oldu...

Çok teşekkür ediyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Eylül 2012 - 23:41:05

Alıntı yapılan: decent - 20 Eylül 2012 - 23:35:38
Bu yöntemle Çince Ubuntu' yu bile adam ettim.
Gönül rahatlığı ile uygulayabilirsin.
Çok teşekkürler. cumali'nin yöntemi işe yaradı ve Firefox'um Türkçe oldu...

Ubuntu Forum'da işi bilen, yardımsever dostlar olduğunu görmek güzel. Yardım için didinen tüm arkadaşlara teşekkürler.

Saygılarımla.

cumali

Rica ederim @hadon. Sorunun çözülmüş olmasına sevindim. Yalnız kafama takılan bir durum var. @if 'in uygulamanızı istedigi
sudo update-locale LANGUAGE=tr_TR
sudo locale-gen

komutlarından sonra firefox'un sürümüne baktınız mı? Zira güncellemelerden sonra firefox'un 15.0.1 olması gerekiyordu ki ilk mesajımdaki bağlantıda yeralan yönergelerle firefox zaten Türkçe olacaktı.

hadon

Merhaba.

Bir süre önce "Firefox Türkçe olmuyor" başlıklı bir konu açmıştım. Sorunum o zaman cumali arkadaşımızın:
Güncellemeden sonra firefox hala 11.0 sürümü mü? Eger böyle ise burdaki bağlantıda https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/11.0/linux-x86_64/xpi/ sayfanın altındaki  tr.xpi deneyin. Yüklenmesine izin verin. Firefox'u yeniden başlatın.
önerisiyle çözülmüştü. Ancak dün yaptığım güncellemeden sonra Firefox 11.0'dan 15.0.1 sürümüne yükseldi ve yeniden İngilizce oldu. O tavsiye ile yüklediğimiz eklenti bu sürümde çalışmıyor sanırım.

Acaba 15.0.1 sürümü için de böyle bir eklenti var mıdır, yoksa Firefox'u Türkçe yapmak için başka bir yol mu bulmalıyım?

Teşekkürler.

Saygılarımla. 

matrax_41

hadon

Alıntı yapılan: matrax_41 - 28 Eylül 2012 - 18:54:18
Linkteki sürüm numarasını değiştirmen yeterli.
Çok teşekkür ederim, sorunum çözüldü.

heartsmagic

Aslında ben eski konuyu yani bu konuyu tekrar açmıştım @hadon, fakat sen fark etmemişsin sanırım. Bu nedenle iki konuyu birleştirdim. Daha önce açtığın ve kapanan bir konu için şuradan istek yapabilirsin:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=2751.0
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.