Elektronik İlaç Kutusu (proje)

Başlatan kafkasyali, 17 Eylül 2012 - 17:51:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kafkasyali

Forumla ya da Linux'la ne kadar alakası var bilmiyorum ama :)

Dijital bir ilaç kutusu yapmayı düşünüyorum. Şu anda sadece proje aşamasındaki cihazı iki farklı şekilde tasarlamayı düşünüyorum. Birincisi, cihazla birlikte ilaç haznelerini de barındıracak (sadece katı ilaçlar için). İkincisi sadece hatırlatma cihazı olacak (şurup, serum, toz halindeki ilaçlar, boyutları büyük ilaçlar için).

Cihazın amacı; Fiziksel olarak kendine yetebilen fakat çağımızın baş belası unutkanlık ve B12 yetersizliği olan hastalar için geliştirilebilecek bir sistem. Piyasada benzerleri var.

İşletim sistemi olarak Linux (android gibi) kullanmayı düşünüyorum. Cihaz pil ya da bataryayla çalışacak. İşletim sistemine düşecek görev çok ta yoğun değil aslında. Belirli aralıklarla zamanlanmış hatırlatıcı, zamanı gelince ilk olarak sesli (lütfen ilaçlarınızı alınız), ikinci olarak yine sesli, cihaz tepki almazsa titreşim yoluyla kullanıcıyı uyaracak. Haznesi olan cihaz için; Cihazın kapağını açan kişi hangi ilaçları kullanacağını ilaçların haznesinin üstünde yanan led lamba yardımıyla öğrenecek. (cihazı ayarlamaya göre; sabah 1-2-4 no'lu haznelerin lambası, öğlen 2-3 no'lu haznelerin lambası, akşam 4-5 no'lu haznelerin lambası yanacak gibi...)

Haznesiz olan sadece hatırlatma cihazı niteliğinde olacak. Herkes akıllı telefon kullanmıyor sonuçta :)

Raspberry Pi gibi bir cihaz işimi görür mü? Yoksa daha ucuz maliyetli ve daha küçük elektronik bir devre mi olabilir?

Aklıma takılan bir kaç soru var ve çok çok önemli.

*Cihaz, ilacı kullanan kişinin aç ya da tok olduğunu nasıl anlayabilir?!!! (aç karına-tok karına olan ilaçlar. tansiyon şeker gibi önemli hastalıkları kötü etkileyebilir)

*Hazneli olan cihaza ilaçların doğru bir şekilde yerleştirmesi gerekir. Garezi olan bir kişinin ilaçları yanlış bölmelere koyması nasıl engellenir?!!! (yanlış ilaç kullanımı sonrası ortaya çıkabilecek olumsuz durumlar)

*Cihazı programlama kesinlikle cihaz üzerinden olmayacak. Bir bilirkişi tarafından micro usb girişi ile bilgisayardan yapılacak, cihazın üzerinde en fazla 2-3 tuş olacak. Nasıl bir programlama geliştirilebilir?

NOT: Bu projenin her kesimi kapsaması mümkün değil. %20'lik bir dilim bile benim için başarıdır. Bu projeden kesinlikle para kazanmak gibi bir derdim yok. Ama ne kadar ucuza mal edersem o kadar iyi olur :)


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

hitokiri

#1
Güzel fikir ancak şöyle bir şey takıldı aklıma ,neden telefon içinde bir uygulama olarak geliştirmeyi düşünmedin,
yani en kolay yolu o olur gibi sonuçta donanımlar özelleştirilmiş durumda o aygıtlarda..
Neyse vardır elbet bir nedeni , fikir sahibi olmadığım konularda fazla yorum yapmasam daha iyi aslında :)
Kolaylıklar ve başarılar dileyeyim . :)
Ayrıca  para kazanmak içinde kötü bir fikir değil,derdin bu olmasa bile bundan çekinmen gerekmez hani,emek vereceksin sonuçta . XD

furkankalkan

Bence bunun için JAVA kullanmanız daha yerinde olur gibi.
Bunun dışında sorularınıza cevap vereyim:

1-) Cihaz birinin tok olup olmadığını anlayamaz. (Aslında kan şekerini ölçüp buna karar verebilir ama bu da extra maliyet gerektirir.) Kişinin her ne kadar unutkanlığı olsa da aç mı tok mu olduğuna karar verebilir. Bu yüzden kişinin aç mı yoksa tok mu olduğunu cihazın sorması daha iyi bir fikirdir.

2-) Bunun için ne yazık ki yapacağımız fazla bişey yok. Dozları doktorun ayarlayıp ilaçları doktorun koyması mantıklı olabilir bu durumda.

3-) Bazı telefonlarda usb takıldığında USB girişi falan yazar. Bir .dat dosyasının düzenlenmesiyle istediğiniz olabilir.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

burk

Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok, sizin düşündüğünüz şeylerden piyasada onlarca marka var, "ilaç saati hatırlatıcı" gibi terimlerle arama motorlarını kullanırsanız piyasa fiyatlarına da ulaşabilirsiniz.

kafkasyali

@hitokiri

Telefona uygulamayı düşündüm. Fakat herkeste bu alt yapıya sahip cihaz bulunmayabilir. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilerde daha çok grafik ekranlı basit telefonlar bulunuyor. Para kazanma konusunda ise en küçük bir çekincem yok açıkçası. Ama ne bileyim para kazanmayı hiç düşünmedim :)

@dewilman

Açlık tokluğu eksik yazmışım :) Yani aç karnına içilecek ilaçları da hatırlatması gerekiyor cihazın. Bunun için yemek saatleri standarda ayarlanabilir mesela. İlaç yerleşimi için iyi niyetli birini bulmaktan başka çare yok gibi.

@burk

İlk mesajımda da belirtmiştim :) İnternetten biraz bakındım da, bu tarz cihazların tamamı ya geri sayım ya da sadece hatırlatma niteliği taşıyor. Biraz daha hani böyle diiit diiiiit öten bir cihaz yerine "bak bunları kullanacaksın" arada sırada "geçmiş olsun" dese yani biraz daha gelişmiş bir şey olsun istiyorum :)


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

yakusha

Amerikayı yeniden keşfedebilirsiniz; Kristof Kolomb amerikayı keşfettiğinde üstünde milyonlarca Amerikalı(!) yaşıyordu.

Şimdilik ilaç kutusu olur, yarın yardım setine dönüşür; hayal kurmaktan ve bence denemekten çekinmeyin. Yapışmayan Yapışkan'ın mucidi işsiz kalmış olsa bile biz not alırken post-it lemeye devam edebiliyoruz.

http://dmitry.co/index.php?p=./04.Thoughts/07.%20Linux%20on%208bit

Artık bu forumu kullanmıyor.

burk

@yakusha Amerika'yı yeniden keşfedecek zaman ve kaynak sıkıntınız yoksa ne âlâ...


kafkasyali

@yakusha

Bu cihazı sevdim :) Biraz inceleme yapayım.

@umutubuntu

Kesinlikle verdiğiniz linkteki projeden esinlendim. Hatta ve hatta bu proje finale gelmeden diğer adımları da TV'de izlemiştim. Zaten 2 defa uyarı, sonra titreşim olayı direk bu cihazdan alındı.

*İnternete bağlanmak için mobil modem kullanıyorum. Bu modem SMS de yollayabiliyor. Bir de Micro SD kart girişi var. Yaklaşık 25 lira. İlaç kullanılmadığında hakemi aldatmaya yönelik hareket olmazsa belirlenen kişiye mesaj atabilir.

*Kan şekeri ölçen cihazlar artık bir telefon boyutunun yarısı kadar. Ekranı da çıkartırsanız kibrit kutusu kadar. 20 liradan başlıyor. Ucu açık. Ölçüm yapılacak çubukların ayrıca satın alınması gerekiyor.

*Tansiyon yıllar önce parmaktan ölçülmeye başladı. Biraz pahalı 100 liradan başlıyor.

Birleştirilirse tek ekranlı, IPhone'dan biraz daha kalın olacak (hazneler dahil). Elektronik hemşire tarzında. Bunlar bile var aklımda.

"Ne yapmaya çalışıyorsun? Zaten bunların hepsi var. Bu cihazı kullanacak herkes hem şeker, hem tansiyon hastası hem de unutkan mı?" diyebilirsiniz. Hediye tarzında bile verilebilir.


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

legend37

#9
Kafkasyalı

Bu projeyı ben de bu sene yapmayı dusunuyorum bazı konularda bılgıye ıhtıyacım var bana yardımcı olabılır mısın? 

Bana buradan ulasirsan sevınırım.

Duzenleme: Posta adresini gizliyorum. Profil ayarlarinizda uyelerin bana e-posta gondermesine izin ver secenegini isaretlerseniz zaten size e-posta ile ulasabilirler.