VDS ile VPS arasındaki fark nedir?

Başlatan Aaron, 16 Eylül 2012 - 15:29:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aaron

Kısaltmaların açılımları konusunda hiçbir sorunum yok. Tabi bu işin esprisi. Şimdi ben bir VDS ya da VPS almak istiyorum. Satın alma amacım da kurcalamak, oynamak, öğrenirken bozmak ve düzeltmeye çalışmak. Sadece deneme tahtası olarak kullanmak istiyorum. Fakat bu noktada satın alma işlemini yapmadan evvel aralarındaki farkın ne olduğunu öğrenmiş olmanın da bana fayda sağlayacağını düşünüyorum. Konu salt arasındaki farklar değil elbette. Detaylı olarak öğrenmek isterdiğim şey ikisinin bana sağladığı avantajlar ya da dezavantajlar.

Misal az evvel bir VDS bakarken özelliklerinin içerisinde VMWare yazdığını gördüm. Bunu ayrıca not olarak yazmanın amacı nedir? Bir makine üzerinde VMWare çalıştırıyorlar ve bunu bana satıyorlar sanırım. Peki VMWare olmadığında ne oluyor?

Aslında sorularım verilecek cevaplara göre şekillenebilir. Forumda araştırma yaptım ve buna dair bir başlık bulamadım. Burada yazılacak olan cevaplar daha sonra forumda arama yapacak olan kullanıcılara da yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

Teşekkürler.

gecegezen

http://tr.wikipedia.org/wiki/Virtual_hosting

Buradan anladığım kadarı ile vds biraz daha perfomsalı bir şey
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

heartsmagic

Genelde aynı şeyi ifade ediyor bu iki terim aslında. Fakat VDS yani "dedicated" dediğimiz şeyde sabitlenmiş ve müşteriye özel donanım tahsisi var. VPS'de ise bir havuzdan yararlanıyorsun, ancak elinin altında yine bir makine oluyor.

Şöyle düşünebilirsin. VPS'de üst tarafta bir gerçek donanım, alt tarafta sanal makineler ve bu sanal makineler içinde farklı müşteriler. Sonra bir sanal makine daha yine farklı müşteriler. VDS de ise üst tarafta gerçek donanım, altta bir sanal makine bir müşteri, yeni bir sanal makine yeni bir müşteri. Aslında tam olarak böyle olmayabilir, ancak bu şekilde düşününce daha güzel oturuyor gibi geliyor bana.

Vmware yazması VDS ile ilgili değil, senin baktığın yerle ilgilidir. Vmware yazıyor ama ne için yazıyor? Alt yapıda mı Vmware var?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Aaron

andirinli

VPS, ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesiyle elde edilir. Bu sanallaştırma sisteminde, o sunucudaki bütün VPS'ler ana sunucuda yüklü olan işletim sistemini kullanmak zorundadır ve hepsi bu işletim sistemine bağlı olarak çalışan küçük parçacıklar gibidirler. Bu sanallaştırma sisteminde bütün işlemci ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapıldığından, sunucuda bir sıkıntı olduğu taktirde(VPS'lerden birinin aşırı işlemci veya ram kullanımı veya saldırı alması gibi) bu sorundan sunucudaki bütün VPS'ler etkilenir. VPS'lere tahsis edilen ram miktarı, VPS'ler arasında paylaştırılarak birinin kullanmadığı ram başkasına tahsis edilebilir. Bütün VPS'ler birbirinden ayrı çalışsa da, hepsi aynı bütünün birer parçasıdır.

VDS, ana sunucunun donanımsal olarak bölümlenmesiyle elde edilir. Bu şekilde sanallaştırılan VDS'ler, tamamen birbirinden bağımsız birer küçük sunucu haline gelirler. her biri farklı işletim sistemine sahip olabilir, her birinin kaynak kullanımı birbirinden tamamen bağımsızdır. Tahsis edilen işlemci ve ram başkası tarafından kullanılmaz. Bu yüzden, VDS'lerin birbirlerini etkilemesi sözkonusu değildir, aşırı kaynak kullanımı yapan veya saldırı alan bir VDS, diğerlerini etkilemeyecektir. Satış yapan kişi açısından daha zararlı olsa da, VPS'e göre daha yüksek performans vermekte ve daha stabil olmaktadır.
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

UykusuzBizon

Alıntı yapılan: andirinli - 18 Eylül 2012 - 01:03:41
VPS, ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesiyle elde edilir. Bu sanallaştırma sisteminde, o sunucudaki bütün VPS'ler ana sunucuda yüklü olan işletim sistemini kullanmak zorundadır ve hepsi bu işletim sistemine bağlı olarak çalışan küçük parçacıklar gibidirler. Bu sanallaştırma sisteminde bütün işlemci ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapıldığından, sunucuda bir sıkıntı olduğu taktirde(VPS'lerden birinin aşırı işlemci veya ram kullanımı veya saldırı alması gibi) bu sorundan sunucudaki bütün VPS'ler etkilenir. VPS'lere tahsis edilen ram miktarı, VPS'ler arasında paylaştırılarak birinin kullanmadığı ram başkasına tahsis edilebilir. Bütün VPS'ler birbirinden ayrı çalışsa da, hepsi aynı bütünün birer parçasıdır.

VDS, ana sunucunun donanımsal olarak bölümlenmesiyle elde edilir. Bu şekilde sanallaştırılan VDS'ler, tamamen birbirinden bağımsız birer küçük sunucu haline gelirler. her biri farklı işletim sistemine sahip olabilir, her birinin kaynak kullanımı birbirinden tamamen bağımsızdır. Tahsis edilen işlemci ve ram başkası tarafından kullanılmaz. Bu yüzden, VDS'lerin birbirlerini etkilemesi sözkonusu değildir, aşırı kaynak kullanımı yapan veya saldırı alan bir VDS, diğerlerini etkilemeyecektir. Satış yapan kişi açısından daha zararlı olsa da, VPS'e göre daha yüksek performans vermekte ve daha *kararlı olmaktadır.
Başlığı merakla takip etmekteydim, çok güzel bir açıklama oldu teşekkürler.
Beni doyurmuyor ne para ne sistemin masalı.

heartsmagic

Alıntı yapılan: Aaron - 17 Eylül 2012 - 10:05:35
http://www.direk.net.tr/vps-vds.php VMWare ibaresini bu adreste gördüm.

Oradaki Vmware ibaresi sanallaştırma işlemini yapan şey için yazılmış. @andirinli daha güzel ve doygun bir cevap vermiş bu konuda. Muhtemelen kafandaki sorular açığa kavuşacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Aaron

Arkadaşlar sanırım takip ediliyorum :) Az evvel IHS'den aldığım bir e-postada ne yazıyor dersiniz...

Alıntı YapVDS ve VPS Farkı nedir?

VPS ve VDS arasındaki en önemli fark kullanılan sanallaştırma teknolojisidir. VPS sunucular yazılım tabanlı sanallaştırma katmanı üzerinde koşan sanal ortamlara, VDS ise donanım seviyesindeki sanallaştırma katmanı üzerinde çalışan sunuculara verilen isimdir. Endüstride VPS adıyla satılan ürünler genellikle OpenVZ sanallaştırma katmanını tabanlı Virtuozzo ve benzeri ürünlerdir. Bu sanallaştırma teknolojilerinde bir hipervizör bulunmaz. Sanallaştırma mevcut işletim sistemi çekirdeği seviyesinde yapılır. Sanal ortamlar, üzerinde çalıştıkları işletim sisteminin birer klonudur ve kaynakları bulundukları sunucu kaynakları ile sınırlıdır. Bu sebeple bir VPS'e atanan CPU ve bellek gibi kaynaklar garanti edilemez. VPS mimarisinde izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişebilirlik sağlamak mümkün değildir.VDS ise VMWare gibi donanım seviyesinde sanallaştırma yapan teknolojiler üzerinde koşar. Sanallaştırma donanım seviyesinde olduğu için gerçek bir sunucudan farkı yoktur. Hipervizörleri sayesinde VDS'e atanan CPU , RAM gibi bütün kaynaklar garanti edilir. VDS mimarisinde izolasyon, yük dengeleme ve yüksek erişebilirlik kolayca sağlanabilmektedir.

IHS Telekom cloud server mimarisi; üzerinde barınan bütün sanal sunucuları kendilerine tahsis edilen CPU ve RAM gibi kaynakları en verimli şekilde kullanacağı yedekli bir şekilde tasarlanmıştır (VMWare DRS). Tam yedekli sanallaştırma altyapısı sayesinde Cloud üyesi olan bir donanım ünitesi arıza yaptığında eş zamanlı olarak Cloud üyesi olan bir başka donanım bu arızalanan donanımın yükünü üzerine alır.

Sanallaştırma mimarisi depolama donanım ünitelerinde N+2, Sunucu donanım ünitelerinde N+3, ağ cihazları ve Elektrik altyapısında N+1 yedeklilik katmanı ile kurulmuştur. IHS Telekom cloud server mimarisi üzerindeki Could Sunucuların herbiri ayrı bir (VLAN) Sanal ağ ile omurgaya erişir. Bu sayede bütün Cloud sunucuların ağ iletişimi birbirinden izole edilir.

İnternet projelerinizi IHS Telekom'un ölçeklenebilir Bulut mimarisi üzerine taşıyarak projenizin yaşam döngüsü içinde ihtiyaç duyacağı kaynakları ekonomik olarak kiralayabilir ve toplam sahip olma maliyetlerinizi büyük oranda düşürebilirsiniz. Aşağıdaki tabloda satınalma ve kiralama maliyetlerinizi karşılaştırabilirsiniz. Cloud Sunucu nuzun kaynaklarını gereksinimleriniz doğrultusunda ölçekleyebilir ve ihtiyaç duyduğunuz performansa çok daha az ödeyerek sahip olabilirsiniz!

Felâsife

Alıntı yapılan: Aaron - 18 Eylül 2012 - 20:14:01
Arkadaşlar sanırım takip ediliyorum :) Az evvel IHS'den aldığım bir e-postada ne yazıyor dersiniz...

Aynından banada geldi :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

burk

Acaba olay Google taramaları ile mi ilgili?

Aaron

Alıntı yapılan: burk - 19 Eylül 2012 - 03:08:36
Acaba olay Google taramaları ile mi ilgili?

Rutin bir gönderim sanırım bu.