[Çözüldü] local'e atılan sembolik bağlantıları görme

Başlatan zeusmaster, 14 Eylül 2012 - 16:41:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zeusmaster

Herkese merhaba. Harici diskimin belli dizinlerini localde sembolink bağlantılarını oluşturup ulaşmak istiyorum ama olmuyor.
sudo ln -s /media/XS/DePo/filmler /var/www/filmler/filmler
Bu şekilde /var/www/filmler dizinine sembolik bağları atıyor ama tarayıcıma localhost/filmler yazdığımda boş bir dizin olarak görüyorum.
Şöylede bir durum var. Dahili diskimde olan herhangi bir dosyayı sembolik bağ attığımda localhost/filmler de görebiliyorum.
Up and Running...

heartsmagic

@bahdem, bu ilginç sorular hep senden geliyor zaten :) Sembolik bağ atarak o şekilde diske erişme işini de ilk defa gördüm, güzel fikirmiş :)
Sorun sanırım izinlerle alakalı, zira bir deneyeyim dedim. Yerelde sorun yapmıyor, fakat bende de harici diskte sorun veriyor izinlerle alakalı. Sende boş dönmesi ilginç fakat sanki yine izinlerle alakalı olabilir gibi geliyor bana.

Ubuntu bizim diski bağlarken sadece o kullanıcıya ait okuma ve yazma hakkı veriyor. Diğer kullanıcılar ve grup için izinlerin hepsi kapalı durumda. Haliyle deneme yapmak için diski elle bağlayarak umask=000 parametresini kullandım, çünkü ntfs üzerinde chmod falan olmuyor bildiğin üzere. Bu şekilde bağlayınca izinler herkese açık oluyor, sonrasındaysa ulaşabiliyorsun istediğin şekilde.

Tabi bu sadece geçici çözüm, zira diski elle bağlamazsan yine sorun yaşarsın. fstab dosyasına işleme yapmak geliyor akla ilk seferinde fakat bu güzel bir çözüm değil, çünkü bu diski meselâ bir başka diskin ardından taktığında fstab yine işlem yapmayacaktır senin istediğin şekilde. Takmam diyorsan deneyebilirsin. Fakat olaylar karışabilir diyorsan sanırım bu diski kendiliğinden bağlatma olayında izinler meselesini değiştirmek için biraz udev kurallarını karıştırmamız gerekecek.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zeusmaster

@heartsmagic, hocam hep benim merakım yüzünden bütün bu sorunlar ve sorular :) Bunu yapma nedenim tarayıcı üzerinden harici diske ulaşmak ve uzaktan film izleyebilmek :) Bu yüzden /var/www/ dizinine sembolik bağ atmak geldi aklıma :) Başlka kolay yolu var mı?
Dediğin gibi ben o zaman elle bağlayayım. Zaten harici disk ve bilgisayar sürekli açık kalacak. Olmadı dediğin gibi elle bağlayayım umask=000 parametresini kullanayım sonrasında da biraz udev kurallarını kurcalayayım.
Up and Running...

if

@bahdem, baştan sona dikkatlice okumadım ama sanırım burası[1] yardımcı olacaktır.

[1] http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=168221

zeusmaster

@if, kesinlikle bu çözüm olacak ama
udevinfo
komutu geçerli değil. Diskim hakkındaki bilgileri elde edip kendi .rules dosyamı oluşturacağım. Aklıma takılan şu oldu; .rules dosyasının adı ne olacak :)
Up and Running...

if

Oradaki üye 10-local.rules gibi bir isim koymnuş ki siz de kullanabilirsiniz. İsim çok önemli değil fakat oluşturacağınız kural dosyasının sistem dosyalarından önce okunması gerek ki bunun içinde kural dosyasının başına koyacağınız sayının olabildiğince düşük olması gerek. Misal orada 10 verilmiş.

zeusmaster

@if, hala alttaki bilgiyi edinemiyorum;
Alıntı Yapudevinfo starts with the device the node belongs to and then walks up the
device chain, to print for every device found, all possibly useful attributes
in the udev key format.
Only attributes within one device section may be used together in one rule,
to match the device for which the node will be created.
  looking at the device chain at '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb1/1-3':
    BUS=="usb"
    ID=="1-3"
    DRIVER=="usb"
    SYSFS{bConfigurationValue}=="1"
    SYSFS{bDeviceClass}=="00"
    SYSFS{bDeviceProtocol}=="00"
    SYSFS{bDeviceSubClass}=="00"
    SYSFS{bMaxPower}=="100mA"
    SYSFS{bNumConfigurations}=="1"
    SYSFS{bNumInterfaces}==" 1"
    SYSFS{bcdDevice}=="0100"
    SYSFS{bmAttributes}=="80"
    SYSFS{configuration}==""
    SYSFS{devnum}=="6"
    SYSFS{idProduct}=="0005"
    SYSFS{idVendor}=="0c76"
    SYSFS{maxchild}=="0"
    SYSFS{product}=="TS128MJFLASHA"
    SYSFS{speed}=="12"
    SYSFS{version}==" 1.10"
udevinfo -a -p $(udevinfo -q path -n /dev/sdf) komutu çalışmıyor. udevinfo komutu yok diyor.
Up and Running...

if

@bahdem, ben de bulamadım komutu. Onun yerine udevadm kullanabilirsiniz. Şöyle bir deneyelim: udevadm info -a -p $(udevadm info -q path -n /dev/sdf)

zeusmaster

Alıntı yapılan: if - 15 Eylül 2012 - 16:25:01
@bahdem, ben de bulamadım komutu. Onun yerine udevadm kullanabilirsiniz. Şöyle bir deneyelim: udevadm info -a -p $(udevadm info -q path -n /dev/sdf)
@if, hocam dediğin gibi oldu. Sanırım bu benim harici diskim;
looking at parent device '/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.2':
    KERNELS=="2-1.2"
    SUBSYSTEMS=="usb"
    DRIVERS=="usb"
    ATTRS{configuration}=="USB Mass Storage"
    ATTRS{bNumInterfaces}==" 1"
    ATTRS{bConfigurationValue}=="1"
    ATTRS{bmAttributes}=="c0"
    ATTRS{bMaxPower}=="  2mA"
    ATTRS{urbnum}=="383529"
    ATTRS{idVendor}=="152d"
    ATTRS{idProduct}=="2336"
    ATTRS{bcdDevice}=="0100"
    ATTRS{bDeviceClass}=="00"
    ATTRS{bDeviceSubClass}=="00"
    ATTRS{bDeviceProtocol}=="00"
    ATTRS{bNumConfigurations}=="1"
    ATTRS{bMaxPacketSize0}=="64"
    ATTRS{speed}=="480"
    ATTRS{busnum}=="2"
    ATTRS{devnum}=="3"
    ATTRS{devpath}=="1.2"
    ATTRS{version}==" 2.00"
    ATTRS{maxchild}=="0"
    ATTRS{quirks}=="0x0"
    ATTRS{avoid_reset_quirk}=="0"
    ATTRS{authorized}=="1"
    ATTRS{manufacturer}=="JMicron"
    ATTRS{product}=="JM20336 SATA, USB Combo"
    ATTRS{serial}=="161A13105888"

Doğrumudur?
Up and Running...

if

zeusmaster

sudo gedit /etc/udev/rules.d/10-local.rules
şu şekilde düzenledim;
Alıntı YapSUBSYSTEMS=="usb",ATTRS{product}=="JM20336 SATA, USB Combo",KERNEL=="sd?1",NAME="XS",SYMLINK="media/XS"

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Eylül 2012 - 16:36:31

Birde izinleri söyleyeyim.
└──>>ls -l /media/XS/
total 16
drwx------ 1 bahdem bahdem 4096 Jul  3 15:27 DePo
drwx------ 1 bahdem bahdem 8192 Jul  3 15:40 personel
drwx------ 1 bahdem bahdem 4096 Jul  2 13:53 workstation_yedek
Up and Running...

if

zeusmaster

@if, ama hala sembolik linkleri göremiyorum localde :) Bakalım kurcalayayım iyice.
Up and Running...

if

@bahdem, bizim yaptığımız harici belleği /media/XS altında sembolik bağ oluşturacak şekilde bağlamak oldu. Halbuki siz bu harici disk üzerindeki bir dizin/dosyayı yerelde bir yere sembolik bağ oluşturmak istiyorsunuz. @heartsmagic'in dediği gibi izinlerini değiştirelim.

SUBSYSTEMS=="usb",ATTRS{product}=="JM20336 SATA, USB Combo",KERNEL=="sd?1",NAME="XS",SYMLINK="media/XS",GROUP="wd",MODE="0666" olarak değiştirelim kuralı. Böylece sadece bu harici bellek wd grubuna atanmış olacak ve yazma ve okuma hakları sahibi ve grup üyeleri için çalıştırma haric atanmış olacak.

Tabi bu wd grubunu oluşturmamız gerek: sudo groupadd wd
Kulanıcımızı bu gruba ekleyelim: sudo useradd -g wd kullanıcı_adı
Sembolik bağın atanacağı dizinin haklarını değiştirelim: sudo chown kullanıcı_adı:wd /var/www/filmler/filmler

İnşallah olur böyle:)

Felâsife

@Bahdem
Yapmak istediğin böyle bir şey mi?

USB bellekten betikler dizinini public_html'ye linkledim dolayısıyla tarayıcıda dizin görünüyor ve içine tıkladıkça da açılıyor betikler.

Ama USB bağlı değilse kısayol linki tarayıcıda görünmüyor dikkatimi çekti, belki işine yarar.  :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

heartsmagic

@Felâsife, bizde doğrudan olmuyor harici diskten. Sizin tarafta :) izinler ne durumda oluyor disk bağlandığında?

@bahdem, Apache üzerinden film milm meseleleri nasıl olur bilemiyorum. Sen diski paylaşıma açmayı denedin mi? Ne bileyim NFS olur, Samba olur falan.

Felâsife

Bizim tarafta yazma okuma pek sorun değil, hatırladım ekstra bi işlemde yapmamıştım ama ben çıktıları vereyim genede.

Ubuntuda okuma izni varsa yeterli olur gibime geliyor ama sanırım mount farklı işliyor herhalde, bilemiyorum açıkcası.

Alıntı Yap$ ls -l /media
total 16
drwxr-xr-x  1 mono  mono  16384  1 Oca  1980 BSD-DEPid

$ ls -l /dev/da0
crw-r-----  1 root  operator    0, 123 16 Eyl 04:07 /dev/da0  ////da0 USB aygıtı

$ id
uid=1001(mono) gid=1001(mono) groups=1001(mono),0(wheel),5(operator)

heartsmagic

Bende ise şöyle bağlıyor sistem :)

ls -ld /media/Maxtor
drwx------ 1 serkan serkan 28672 Eyl 13 07:53 Maxtor/

cagriemer

Guzel bir soruymus. @bahdem ben ntfs disk ile degil de ext4 harici disk ile su sekilde deneyip sonuc alabildim.

sudo ln -s /media/<harici_disk_adi> /var/www/sembolik
sudo chown -R www-data:www-data /var/www/sembolik

Ardindan /etc/apache2/sites-available/default dosyasina sunu ekledim;

<Directory /var/www/sembolik>
    Options Indexes FollowSymLinks
</Directory>

Son olarak Apache'yi yeniden baslattigimda disk icinde gezinebiliyordum.

sudo service apache2 restart

Biri daha boyle test edebilir mi acaba?

Ekleme: FAT32 ve NTFS disklerle denedigimde olmadi. Tarayici bos bir dizinmis gibi gosteriyor.

zeusmaster

@Felasife aynen ndediğiniz şeyi yapmaya çalışıyorum hocam :)
@heartsmagic, @cagriemer, @if denen herşeyi ayrı ayrı denedim ama olmadı. Bu hafta kriptoloji eğitimim var. Cuma günü biter ve kafamda bir sürtü soruyla geri dönerim :) Karıştırırım gene ortalığı :)
Teşekkür ederim.
Up and Running...

if

@bahdem, sembolik bağ oluşturduktan sonra /var/www/filmler/filmler dizini altında harici diskteki filmleri görebiliyor ve açabiliyor musunuz?

http://superuser.com/questions/70432/soft-link-to-external-drive-not-visible-in-apache-directory-listing

Felâsife

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Eylül 2012 - 02:46:56
Bende ise şöyle bağlıyor sistem :)

Sağlam bağlanmış. :)

Alıntı yapılan: bahdem - 17 Eylül 2012 - 19:23:32
@Felasife aynen dediğiniz şeyi yapmaya çalışıyorum hocam :)

Hımm.. bir kaç deneme ile çözersin gibime geliyor, alternatif olarak şöyle bir şeyde deneyebilirsin aslında.
Tam istediğin şey değil ama en azından tarayıcı ile açılırdı.

Adres satırına file file://localhost yazdığında kök'e ulaşırsın, (Operada oluyor böyle) devamında istediğin dosyayı açarsın.
veya tarayıcı açıkken CTRL+0 da olabilir.
Yol çok yani ömür biter yol bitmez  ;D

zeusmaster

Alıntı yapılan: if - 17 Eylül 2012 - 19:57:49
@bahdem, sembolik bağ oluşturduktan sonra /var/www/filmler/filmler dizini altında harici diskteki filmleri görebiliyor ve açabiliyor musunuz?

dizin üzerinden filmlere ulaşabiliyorum. Tarayıcıdan ulaşamıyorum hala :)
Up and Running...

if

O zaman bir önceki iletimdeki bağlantıda sunulan yöntemi deneyebilirsiniz.

zeusmaster

@if, onu da denemiştim ama sonuç aynı. Aklıma şöyle birşey geldi. Ben harici diski makinaya sata ile bagladım. Hala /media dizini altında gözûküyor. Ben harici diski siteme açılışta bağlasam ve /media altında değilde direm file system altında kendi bir dizin olsa sanırım sorun kalmayacak. Çünkü o zaman harici değilde dahili bir disk gibi olacak. Yanlış mıyım?
Up and Running...