USB Harici disk sorusu

Başlatan AguilaNegra, 14 Eylül 2012 - 11:52:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

AguilaNegra

Merhaba,
WD marka bir harici diskte,windows altında kullanılırken bulaşmış virusler mevcuttu,bunları dizüstümde kurulu Mint ile temizledim ve geri verdim.
Şimdi şöyle bir sorun oluştu:
Benim bu işlemi yaptığım diz üstünde kurulu Mint ve Xp haricinde,işyerimdeki masaüstü bilgisayarda şuan için kurulu Ubuntu/Kubuntu 12.04,Mint maya ve LMDE bu diski görmüyor,
harici diskin sahibinin dizüstü ise okuyabiliyor ama silme,kopyalama ve kayıt etme işlemlerinde yetkisizlik hatası alıyor.
Bu sorunu benim yarattığım açık ama nasıl çözebilirim?bu konuda yardıma ihtiyacım var.
Teşekkürler.

mumcu@mumcu-HP-Compaq-6720s ~ $ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 03f0:171d Hewlett-Packard Bluetooth 2.0 Interface [Broadcom BCM2045]
Bus 002 Device 013: ID 1058:0702 Western Digital Technologies, Inc. Passport External HDD

Not:Masaüstündeki WD harici disk simgesine sağ tık ile özelliklerine girdiğimde,izinler sekmesinde

The permissions of ''WD'' could  not  be determined

Her hangi bir klasör için baktığımda ise owner dışındakiler için izin yok gözüküyor ve değişiklik yapamıyorum.

Ubuntu altında usb bağlantı noktasını değiştirdim,otomatik bağlandı.
mumcu@mumcu:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 1241:1177 Belkin F8E842-DL Mouse
Bus 001 Device 007: ID 1058:0702 Western Digital Technologies, Inc. Passport External HDD

if

@AguilaNegra, bu harici belleği taktıktan sonra mount
cat /etc/fstab
ls -l /media/
çıktılarını aktarır mısınız?

AguilaNegra

Alıntı yapılan: if - 14 Eylül 2012 - 12:13:47
@AguilaNegra, bu harici belleği taktıktan sonra mount
cat /etc/fstab
ls -l /media/
çıktılarını aktarır mısınız?

İstediğiniz çıktılar ekte,
mumcu@mumcu:~$ mount
/dev/sdc1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/mumcu/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=mumcu)
/dev/sdd1 on /media/WD type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=512)

mumcu@mumcu:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=17cc8455-f51f-409e-9d6e-e8f13aabd23e /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=060c2009-59ce-48ec-90cb-8b83625310dd none            swap    sw              0       0

mumcu@mumcu:~$ ls -l /media/
toplam 52
drwx------ 1 mumcu mumcu 53248 Eyl 14 12:01 WD

if

@AguilaNegra, bu harici belleğin boyutu ne kadar?

sudo umount /dev/sdd1
sudo mkdir /media/aguila
sudo chmod 777 -R /media/aguila
sudo mount -t ntfs -o defaults,nls=utf8,umask=007,gid=1000,uid=1000 /dev/sdd1 /media/aguila
komutları ile bağladığınızda gerekli izinleri elde etmiş oluyor musunuz?

Görünmüyor kısmını anlayamadım. Yukarıdaki çıktıları harici belleğin göründüğü bir dağıtımdan olsa gerek. Diğerlerine bağladığınızda ne lsusb ne de mount komutunda çıkmıyor mu?

AguilaNegra

@if
İlk mesajımın sonuna eklemiştim,usb bağlantı noktasını değiştirdim artık ubuntu da diski görüyor ve çıktıları da disk takılı iken aldım.
Ekli resimde görülen izinler kısmını değiştirmem gerektiğini düşünüyorum ama uygulayamıyorum.
Sahibi dışındakilere de okuma-yazma-değiştirme hakkı vermek istiyorum.
Teşekkürler.

not:
lsusb çıktısı ilk mesajımın sonunda,mount çıktısı da ikinci mesajımda olduğu için tekrarlamadım.

if

O noktayı kaçırmışım @AguilaNegra. Disk ntfs olduğu için izin meselesini en kolay ntfs-3g ile çözebiliriz. Bunun dışında /etc/fstab ile ya da yukarıda verdiğim komutla halledebiliriz.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,1206.msg10884.html#msg10884

AguilaNegra

Alıntı yapılan: if - 14 Eylül 2012 - 13:21:43
O noktayı kaçırmışım @AguilaNegra. Disk ntfs olduğu için izin meselesini en kolay ntfs-3g ile çözebiliriz. Bunun dışında /etc/fstab ile ya da yukarıda verdiğim komutla halledebiliriz.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,1206.msg10884.html#msg10884

ntfs-config yazılımını yükledim,ilgili konuda belirtilen şekilde-bir kaç kez program hata verse de-ilgili kutucukları tikledim ve yeniden başlattım.
Dosya yöneticisinden erişim haklarına baktım,sahibi mumcu iken root olmuş ve sahibi olmadığınız erişim haklarını değiştiremezsiniz uyarısı vardı.
Nautilus u yönetici olarak açıp erişim haklarını ''dosya oluştur ve sil''şeklinde değiştirdim ama sahibi root kısmını değiştiremedim.
Başka bir windows yüklü bilgisayarda denemeden sorun çözüldü diyemiyorum çünkü benim temizlik işlerinii yaptığım dizüstü bilgisayarda yüklü XP zaten sorunsuz her işlemi yapıyordu.
Artık yapamaz duruma geldi ise başka bir sorunum daha oldu demektir. :)
Teşekkürler.

if

Tam tersi olması gerekti halbuki. Peki verdiğim komutları işletince ne oluyor.

AguilaNegra

Alıntı yapılan: if - 14 Eylül 2012 - 14:40:50
Tam tersi olması gerekti halbuki. Peki verdiğim komutları işletince ne oluyor.

Son durum şu:
Harici diski güvenli kaldır ile çıkarttım ve bilgisayarımı diğer işletim sistemi ile açtım,diğer sistem görmedi.
Ubuntu ile açmak istedim,
''harici disk hazır değil ya da bağlanamadı,geçmek için S,elle bağlamak için M ye basın''
uyarısı aldım.
S ile geçtim,normal açılıştan sonra görmedi,usb bağlantı noktasını değiştirdim ekli uyarıyı aldım:

Vediğiniz komutlar bir çıktı vermiyor,komut satırına dönüyor,şöyle:
mumcu@mumcu:~$ sudo mkdir /media/aguila
[sudo] password for mumcu:
Sorry, try again.
[sudo] password for mumcu:
mumcu@mumcu:~$ sudo chmod 777 -R /media/aguila
mumcu@mumcu:~$ sudo mount -t ntfs -o defaults,nls=utf8,umask=007,gid=1000,uid=1000 /dev/sdd1 /media/aguila
Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command.
mumcu@mumcu:~$ sudo umount /dev/sdd1
mumcu@mumcu:~$ sudo mkdir /media/aguilamkdir: `/media/aguila' dizini oluşturulamıyor: Dosya var
mumcu@mumcu:~$ sudo chmod 777 -R /media/aguila
mumcu@mumcu:~$ sudo mount -t ntfs -o defaults,nls=utf8,umask=007,gid=1000,uid=1000 /dev/sdd1 /media/aguila
mumcu@mumcu:~$

ekremsenturk

Disk'i güvenle çıkar seçeneğini seçmeden ( veya disk'i önce sistemden ayırmadan ) çıkardıysanız, bazı veriler düzgün kopyalanmamış veya düzgün silinmemiş olabilirler. Disk'i Window işletim sisteminde "chkdsk" ve disk adını yazarak, denetleyebilirseniz, sanırım sorun çözülecektir. Veya Virus'leri temizlediğiniz aynı Bilgisayar'dan Usb disk'in çöp kutusunu iki kez boşaltın ve öyle deneyin. (tabi disk'in kablosunu çıkarırmadan önce, disk'i sistem'den ayırın)

AguilaNegra

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 14 Eylül 2012 - 20:13:12
Disk'i güvenle çıkar seçeneğini seçmeden ( veya disk'i önce sistemden ayırmadan ) çıkardıysanız, bazı veriler düzgün kopyalanmamış veya düzgün silinmemiş olabilirler. Disk'i Window işletim sisteminde "chkdsk" ve disk adını yazarak, denetleyebilirseniz, sanırım sorun çözülecektir. Veya Virus'leri temizlediğiniz aynı Bilgisayar'dan Usb disk'in çöp kutusunu iki kez boşaltın ve öyle deneyin. (tabi disk'in kablosunu çıkarırmadan önce, disk'i sistem'den ayırın)
Cevap için çok teşekkür ederim ama bu işlemi yapmam mümkün değil.
Şöyle ki,bu iş için kullandığım diz üstü de harici disk te kızıma ait idi,yeni diz üstü aldığı için eskini bana verdi ve bu arada harici diski de virüslerden temizlememi istedi.
Ben de o an elimde olan 8.10 cd den ubuntu kurdum,virusleri sildim,sonra dizüstünün bütün diskini formaladım ve önce XP sonra da Maya kurdum.
Dolayısı ile şu an dizüstünde kurulu iki işletim sistemi de temizlik işleminde yoktu ama harici disk bu dizüstündeki iki sistemde de okur-yazar durumda ama başka bir windowsta açılıp okunabiliyor ama silme veya kopyalamada yetki hatası veriyor.

heartsmagic

Bu virüs temizliği nasıl yapıldı? Diskin içindeki veriler şu an için önemli mi, yani yedekleri var mı?

Dizinleri sahipliğini verme işlemi düşündüğün şekilde olmaz, zira disk üzerindeki bölüm ntfs. Bunu sistem kendisi yapmalı zaten, kısacası diski bağladığında üzerinde yazma hakkın olmalı. Senin durumunda ortada bir sorun olduğu çok açık. Temizlik için hangi işlemlerin yapıldığını bir öğrenelim, sonra sorunu çözemezsek benim tek önerim ne yazık ki güzelce diski sıfırlamak olacaktır. Zira sorunların yaşanmasında virüsler bile etkili olabilir, hiçbir şekilde garantisi yok yani bu durumun.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

AguilaNegra

Diskin içinde film ve fotoğraflardan oluşan 160 GB veri var,yedeklenmemiş.
Virus temizleme işini elle silerek yaptım,orada olmaması gereken bütün .exe ile biten dosyaları önce internet üzerinden virustotal de kontrol ettim ve sildim.
Arşiv amaçlı olduğundan içinde çalıştırılabilir hiç bir dosya olmamalıydı
WD e ye ait bir klasör var ve onun içindekiler temiz çıktı dokunmadım.
Windowsun yarattığı system volume information ve system recycle klasörlerinin içi de doluydu,onları klasör olarak sildim.
Ben de bir başka taşıyacak yer bulup verileri taşıyıp diski formatlamayı düşünüyordum.
Teşekkürler.

ekremsenturk

Bir Antivirus programı ile disk'i taramak, en iyi çözüm olur. Virus'lar Video film'lerine bulaşmış olabilir ve film'ler ile birlikte aktarırlırlar. 160 GB tam taramakta neredeyse, işlemci hızına göre tam gün (veya daha fazla) sürebilir.

Bir de disk'te bir lost+found klasörü bulunuyorsa, onuda sil. Yetki meselesi Linux tarafında düzelmiş (sıfırlanmış) olur.

AguilaNegra

Harici diski antivir ile tarattım,temiz çıktı.
Başka bir harici diske verileri kopyaladım,sorunlu diski biçimlenirdim ve aynı verileri geri yükledim.
Sorun,bütün klasör ve dosyaların sadece okunabilir (read only) olarak kaldığı ve linux veya windows altında değiştirlemediği şeklini koruyor.
@ekremsenturk,lost+found klasörü yok.
Teşekkürler.

ekremsenturk

WD disk'inizin acaba kendisinin bir donanımsal koruma kilidi olabilirmi?

AguilaNegra

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 16 Eylül 2012 - 14:28:17
WD disk'inizin acaba kendisinin bir donanımsal koruma kilidi olabilirmi?
Cihazın üzerinde bir usb girişi ve bir de led ışık var,başka hiç bir şey yok maalesef.

heartsmagic

Bir başka diski bağlayınca durum nasıl oluyor peki?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

AguilaNegra

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Eylül 2012 - 02:25:07
Bir başka diski bağlayınca durum nasıl oluyor peki?
Bu soruyu anlayamadım,biraz açarmısınız?
Ödünç aldığım harici diski(aynı marka WD,500GB)iş yerimde Ubuntu ya bağladım,içinde autorun klasörü ve inf dosyası var,bu harici disktelki erişim haklarını da değiştiremedim.
Acaba ben olmayacak bir işlemi mi yapmaya çalışıyorum?

if

@AguilaNegra, sanırım @heartsmagic sorun yaşadığınız harici disk yerine başka bir harici disk taktığınızda sorun yaşadığınız diskte gördüğünüz sorunların diğerinde de yaşanıp yaşanmadığını merak ediyor.

AguilaNegra

Alıntı yapılan: if - 17 Eylül 2012 - 12:25:25
@AguilaNegra, sanırım @heartsmagic sorun yaşadığınız harici disk yerine başka bir harici disk taktığınızda sorun yaşadığınız diskte gördüğünüz sorunların diğerinde de yaşanıp yaşanmadığını merak ediyor.

Üstteki mesajıma yaptığım ilave kısmen bu soruya da yanıt vermiş oluyor.
Benim bu işlemleri yaptığım diz üstünde sorun çıkartmayan dosyaları taşıma/kopyalam veya silme işlemleri başka bir windows altında izin sorunu yaratıyordu,yeni hali ile deneme imkanım olmadı,sahibine verip sonucunu aktaracağım.
Ödünç aldığım harici disk ile ilgili,sıfır bir diskti ilk ben kullandım,üst mesajda yazdığım bir sorun ise,
ya harici disk hatalı veya benim işlemleri yaptığım diz üstünde tespit edemediğim bir zararlı mevcut.
Yanılıyormuyum?

if

Kesin bir şey diyemem @AguilaNegra. Bu ödünç aldığınız harici disk takılı iken mount komutunun çıktısını alabilir miyim?

AguilaNegra

Alıntı yapılan: if - 17 Eylül 2012 - 13:11:42
Kesin bir şey diyemem @AguilaNegra. Bu ödünç aldığınız harici disk takılı iken mount komutunun çıktısını alabilir miyim?

mount çıktısı:
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/mumcu/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=mumcu)
/dev/sdd1 on /media/Elements type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=4096)

if

@AguilaNegra, şöyle bir deneyelim:

sudo umount /dev/sdd1
sudo mkdir /media/deneme
sudo chmod 777 -R /media/deneme
sudo mount -t ntfs-3g -o defaults,umask=002,gid=1000,uid=1000 /dev/sdd1 /media/deneme

Yukarıdaki komutların ardından harici disk gerekli izinler ayarlanmış şekilde bağlanmış olmalı. Yani sizin kullanıcınız yazabilir, silebilir vs.

AguilaNegra

Alıntı yapılan: if - 17 Eylül 2012 - 14:09:05
@AguilaNegra, şöyle bir deneyelim:

sudo umount /dev/sdd1
sudo mkdir /media/deneme
sudo chmod 777 -R /media/deneme
sudo mount -t ntfs-3g -o defaults,umask=002,gid=1000,uid=1000 /dev/sdd1 /media/deneme

Yukarıdaki komutların ardından harici disk gerekli izinler ayarlanmış şekilde bağlanmış olmalı. Yani sizin kullanıcınız yazabilir, silebilir vs.

Komutları uyguladım,diski güvenle kaldır dedim ve sonra tekrar taktım ve mount çıktısı aldım:

/dev/sdd1 on /media/Elements type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=4096)

Diski çıkartırken bir hata mesajı verdi,ekliyorum: