[Çözüldü] dell inspiron n5110 için nvidia kurulum sorunu

Başlatan Ozgurluk, 03 Eylül 2012 - 19:43:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ozgurluk

Kullandığım OS : Linux mint 13 Ubuntu temelli bir distro dağıtım, Dell inspiron n5110 için nvidia current sürücülerini yükledim fakat sudo nvidia xconfig komutu ile de xconf'de parametleri değiştirdim ama gene olmadı gene olmadı bu ikinci işletim sistemi kuruluşum, gene baştan kurdum sistemi, 3. kez *olacak bu sefer çok kurcalama derdinde değilim sistem ayarlarını bazen ne yaptığını bilmeyen bir kullancıyım direkt olarak nasıl kurulum yapıcağını bilen varsa yardımcı olursa sevinirim. Ekran kartı modeli nvidia gt525 m saygılarımla...

mels

Benim bilgisayarım da sizinkinden. Ben sorunumu aşağıdaki bağlantıdan çözdüm. Size önerim Bumblebee'yi orada tarif edildiği gibi yükleyin.(Oradaki son sürümdür). Forumda da http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29186.0 konu başlığında işinize yarayacak bilgiler var. Fakat konu baya eski açıldığı için bazı bilgiler güncelliğini yitirmiş. Örneğin tarif edilen Bumblebee sürümü eski sürüm. Fakat son sayfalarda daha güncel bilgiler bulabilirsin.

https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
In a world without fences, who needs windows and gates?

Ozgurluk

@mels şimdi benim notebookumda iki ekran kartı mı var biri tümleşik, diğeri ise harici yani o yazıdan onu anladım ben. O zaman ondan nvidia ekran kartını algılamıyor linux mint'de additional drivers'dan nvidia'yı yüklemeye çalıştığımda.

mels

Evet @Ozgurluk. Dediğim yerden sadece Bumblebee'yi kurarsan o zaten tüm işi hallediyor. Kurulumdan sonra kısaca bilgisayarın normal işlemlerde tümleşik Intel ekran kartını kullanıyor, Nvidia'yı devre dışı bırakıyor. Harici ekran kartı Nvidia'yı aktif etmek istersen uçbirimden "optirun uygulama_ismi" komutunu veriyorsun, ve kullanıyorsun. Örn: optirun firefox
Uygulamayı kapatınca yine Intel ekran kartı devreye giriyor.

Ozgurluk

Teşşekkür ederim. Tam olarak ekran kartının iki tane olduğunu yeni öğrendim makinayı işletim sistemisiz modelini aldım linux kurmak için, satın aldığım yerdede ekran kartı nvidia gt525m yazıyordu, intel ekran kartının tümleşik olarak ve ayrıca dahili olarak nvidianın kullanıldığından haberim yoktu. Teşşekkür ederim @mels bilgilendirme için. Saygılarımla.

heartsmagic

Emin olmak adına şunun çıktısına bakabilirsin:
lspci | grep VGA
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mels

Rica ederim @Ozgurluk. Ben burada öğrendiğim şeyleri paylaşıyorum sadece.. :)

Ozgurluk

Bumblebee kurulum yaptım heartsmagic, lspci | grep Vga çıktısı şu şekilde

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 540M] (rev ff)

Şimdi iki sorum daha var
1) Benim GPU'm GT 525 olmasına rağmen GT540 gösteriyor yukarıda olduğu gibi, GT 525 yazması gerekmez mi?
2) Nvidia Settings hala çalışmıyor bumblebee altında, Nvidia Settings'e girmek istememin nedeni HDMI üzerinden notebook'umu başka görüntüleme cihazına aktarmak.

Şimdiden gene teşşekkür ederim, sayenizde playonlinux'u optirun playonlinux diyerek oyunları açabiliyorum. Teşşekkürler...

Ninoslayer

O çıktının yanlış ekran kartını gösterdiğini daha görmedim. İkinci olarak nvidia settingsi açmak için
optirun nvidia-settings -c :8
yazarsan terminalden nvidia settingis çalıştırabilirsin. Wiki'de optirun komutuyla ilgili bir makale daha mevcut, istersen ona da bir bak. Çok düzenliyemedim gerçi ama *bir şeyler anlatmaya çalıştım. HDMI çıkışını kullanmak için *dizüstü bilgisayar'un kendi ekranını tamamen kapatman lazım (disable etmen lazım). Onun dışında bir çözüm daha var ancak biraz karışık webup8'de yayınlandı. http://www.webupd8.org/2012/08/get-hdmi-working-with-nvidia-optimus-on.html ingilizce'de bir sıkıntı çıkarsa yardımcı olmaya çalışırım. Bu arada hdmi çıkışını ayarlamak için nvidia-settings programını kullanamazsın. System settings'ten Display kısımından halletmen lazım.

Ozgurluk

@ninoslayer teşşekkür ederim, fakat display settingsden ekranları algıla dediğimde notebook'da hdmi kablosu takılı, ekranı algılamıyor. Monitor'u tamamen disable ederek deniyim bir de dediğiniz gibi umarım sonuç verir. Ubuntu Türkiye wikiye girerek Wikide sizlerin yazmış olduğunuz makale ile bumblebee'yi sorunsuz kurdum Linux MINT 13'de, Mint de gerçekten masaütsü çok iyi ve bütün donanımı mı sorunsuz tanıması gerçekten çok ama çok iyi...

Ninoslayer

Bazı monitorler için hdmı kablosu takılı iken bilgisayarı yeniden başlatman gerekebilir.

heartsmagic

Sorun çözüldüyse lütfen: cozuldukonusu

HDMI meselesi ayrı bir başlıkta konuşulabilir belki.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.