Kablolu ve Kablosuz Ağı Aynı Anda Kullanma

Başlatan sem, 02 Eylül 2012 - 16:10:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sem

Merhabalar,

Ağ ile ilgili bir farklı sorun.

Yapılmak istenilen en açık hali ile şu;

İki tane yönlendirici mevcut (router). Bir sunucu her ikisine de bağlanıyor.  Yönlendirici IP leri bağlanma yöntemleri aşağıdaki gibidir;

a.) 192.169.1.1 -> Kablolu bağlantı; ethernet

b.) 192.169.2.1 -> Kablosuz bağlantı; wireless.

Bu yönlendiriciler farklı servis sağlayıcılardan IP adresi alıyor; TT Net (a), Super Online (b).

İstenilen durum şu örneğin a'nın interneti kesildi diyelim. Bu durumda bilgisayar b ile yoluna devam etsin ya da tam tersi. Olan durum ise şu;

a'nın internet bağlantı kesildi diyelim. Ama bilgisayar hala daha bu ağa bağlı ve bu routerdan aldığı bir IP adresi var ve geçerli durumda oluyor. Bu nedenle internete çıkarken a ile çıkmaya çalışıyor ve bu nedenle bağlantı sağlanamıyor.

Yaptığım denemelere göre yönlendirme tablosu (route table  sanırım bu, "route -n" komutu ile  kontrol ettiğimiz)  yığıt (sistemi ile çalışıyor). Yani; en son ekleneni işleme tabi tutuyor. Bu durumda örneğin a'nın interneti kesildi ama sunucu bilgisayar hala bu ağa bağlı ama b'de var a öncelikli tanımlandığı için sunucu buradan internete çıkamıyor. route ile aşağıdaki işlemleri yaparsam internete b'den girebiliyorum;

route del xxxxxx A dan alınan ip
route del yyyyyy B den alınan ip
route addxxxxxx A dan alınan ip
route add yyyyyy B den alınan ip

Bu durumda gördüğünüz gibi stack yapısının en üstünde B kalıyor yani B'yi en son eklemiş oluyorum. Bu şekilde değişiklik yaparsam eğer a'da internet kesildiği zaman b ile internete çıkabiliyorum. yalnız bu bir çözüm değil fark ettiğiniz üzere çünkü b'de internet kesilirken a'da internet olabilir.

Bu durumu Linux'a/Ubuntu'ya nasıl anlatabilirim? Yani "hangisinde ağda internet bağlantısı varsa, hangi ağdan dışarı çıkabiliyorsan ona git" deyimini ağ (network) işlemleri ile nasıl halledebilirim?

Araştırdığım ve denediğim bir kaç yöntem oldu. Fakat bunları şunu denedim olmadı bunu denedim olmadı gibi belirtme ihtiyacı duymuyorum, çünkü her türlü öneriye ve tekrar denemeye açığım ve zaten bu yöntemleri de tekrar deneyeceğim. En azından burada kontrollü bir şekilde gitmiş olurum.

Örneğin köprüleme (bridge) gibi bir yöntem varmış vs gibi...

Dediğim gibi tüm ama tüm önerilere ve fikir teatilerine açığım.

Mevcut sistem 11.04 ve 64 bit.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

heartsmagic

Konuya çok hakim olamasam da bu mesele bana sanki "nic/ethernet bonding" gibi geldi :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sem

bonding kavramını duymadım hiç... Kesin ağ (network) jargonuna aittir diye düşünüyorum bu nedenle =)

Köprüleme (bridge) olarak geçiyor diye biliyordum...

Araştırma aşaması devam ediyor benim açımdan...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Eylül 2012 - 10:26:50

Bu köprüleme olayı Windows'ta iki tık (click =)) ile yapılabiliyormuş... ubuntuforums'ta bir arkadaş böyle bir anekdot düşmüş =)
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

furkankalkan

Bizim ubuntu-tr scriptinde internetin varolup olmadığını anlayan bi komut dizisi var.Onu bu duruma uyarlarsak olabilir.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

heartsmagic

@sem0900, dediğim gibi konuya çok hakim değilim daha iyi bilen birileri gelip de yorum yaparsa sanki daha güzel olur gibi :)

Fakat köprüleme olarak geçen şey yanlış bilmiyorsam "ağ anahtarı" meselesinin yazılımsal durumu gibi. Senin istediğin şey en güzel "bonding" kavramı içine giriyor bence.

http://en.wikipedia.org/wiki/Channel_bonding
Alıntı YapChannel bonding (also known as Ethernet bonding[dubious – discuss]) is a computer networking arrangement in which two or more network interfaces on a host computer are combined for redundancy or increased throughput.

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBonding
Alıntı YapBonding, also called port trunking or link aggregation means combining several network interfaces to a single link, with combined bandwidth from all underlying slave interfaces.

http://wiki.debian.org/Bonding
Alıntı YapThis article will show how to "bond" two Ethernet connections together to create an auto failover interface.

Tekrar edeyim, hiç uygulamışlığım falan yok. Tamamen okuduklarımdan aktarıyorum :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sem

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Eylül 2012 - 10:49:59

Tekrar edeyim, hiç uygulamışlığım falan yok. Tamamen okuduklarımdan aktarıyorum :)

Olsun... En azından elimde bir şey oluyor bu vesile ile... Bu nedenle çok teşekkür ederim =)
Burası dünya?