[Çözüldü] Türkçe Karakter Sorunu

Başlatan hsanozbey, 28 Ağustos 2012 - 17:12:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hsanozbey

Merhaba, forumda mevcut türkçe karakter problemlerine baktım fakat hala bir çözüm bulamadım.

Klavye düzenim Türkçe Q, dilim Türkçe ve bölgem de Türkiye olarak ayarlı fakat klavyedeki türkçe karakterleri kullanamıyorum. Biraz kurcaladıktan sonra da şöyle bir şey fark ettim; Sistem Ayarları -> Klavye Düzeni -> Türkçe Q -> Seçenekler bölümünden ayarlardan birini değiştirdikten sonra eski haline alıp kapat dediğimde türkçe karakterleri kullanabiliyorum ama her yeniden başlamada türkçe karakterler yeniden kullanılmıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

hitokiri

Birden fazla klavye seçeneği barındırıyorsa eğer klavye terchilerde ,
Q klavye haricindekileri listeden çıkarmayı deneyebilirsin,
Zaten birden fazla varsa panelde klavye görünüyor olmalı ordanda seçebilirsin.

hsanozbey

Alıntı yapılan: hitokiri - 28 Ağustos 2012 - 17:17:39
Birden fazla klavye seçeneği barındırıyorsa eğer klavye terchilerde ,
Q klavye haricindekileri listeden çıkarmayı deneyebilirsin,
Zaten birden fazla varsa panelde klavye görünüyor olmalı ordanda seçebilirsin.

Klavye tercihlerinde sadece Türkçe Q klavye seçeneği var.

heartsmagic

locale çıktısını görebilir miyiz?

Sadece bir yerleşim ayarı varsa sen hangisini ekliyorsun da durum düzeliyor geçici olarak?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hsanozbey

"locale" çıktısı:
LANG=tr_TR.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="tr_TR.UTF-8"
LC_NUMERIC="tr_TR.UTF-8"
LC_TIME="tr_TR.UTF-8"
LC_COLLATE="tr_TR.UTF-8"
LC_MONETARY="tr_TR.UTF-8"
LC_MESSAGES="tr_TR.UTF-8"
LC_PAPER="tr_TR.UTF-8"
LC_NAME="tr_TR.UTF-8"
LC_ADDRESS="tr_TR.UTF-8"
LC_TELEPHONE="tr_TR.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="tr_TR.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="tr_TR.UTF-8"
LC_ALL=

Şu videoyu indirirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız sanırım:
http://www.dosya.tc/server20/3tHxsw/Untitled_Screencast.mp4.html

Videodaki işlemi yaptığımda türkçe karakterleri kullanabiliyorum fakat her yeniden başlamada aynı işlemleri tekrar yapmam gerekiyor.

Bu arada, değiştirdiğim ve eski haline getirdiğim ayar herhangi bir ayar olabiliyor. Yani başka bir ayarı da değiştirip eski haline alsam yine sorunum giderilmiş oluyor.

heartsmagic

Peki misafir oturumunda da klavye sorunu oluyor mu?

hsanozbey

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Ağustos 2012 - 15:53:58
Peki misafir oturumunda da klavye sorunu oluyor mu?

Hayır, konuk oturumunda bu sorun yok.

heartsmagic

Böyle inatçı bir sorunu yapılandırma dosyaları ile çözmüştük zamanında ancak forumda derinlemesine bakınmak gerekiyor. Fakat öncesinde şunu sorayım, girişi parolalı mı yapıyorsun yoksa öntanımlı olarak kendinden mi açılıyor oturum?

hsanozbey

Ontanimli GNOME masaustuyle otomatik olarak aciliyor yani her giriste sifre istemiyor. En az 2 defa daha kurulum yaptim her seferinde ayni sorun.

speakerXXL

Aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırırsanız sistem ayarlarınız sıfırlanır, oturumu yeniden başlatmalısınız.

mv ~/.config/dconf/user ~/.config/dconf/user.ydk

Burada benzer bir soruna çözüm olmuş, sizde de işe yarayabilir.

furkankalkan

sudo setxkbmap tr  komutu işe yarıyor mu ?
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

hsanozbey

Alıntı yapılan: speakerXXL - 31 Ağustos 2012 - 18:02:13
Aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırırsanız sistem ayarlarınız sıfırlanır, oturumu yeniden başlatmalısınız.

mv ~/.config/dconf/user ~/.config/dconf/user.ydk

Burada benzer bir soruna çözüm olmuş, sizde de işe yarayabilir.

Dediğiniz gibi verdiğiniz komut sistem ayarlarımı sıfırladı oturumumu kapatıp tekrar açtım ve sorun olmadığını gördüm bunun üzerine bilgisayarı kapatıp yeniden başlattığımda aynı sorunla tekrar karşı karşıya kaldım.

Alıntı yapılan: dewilman - 31 Ağustos 2012 - 18:24:54
sudo setxkbmap tr  komutu işe yarıyor mu ?

Evet, verdiğiniz komut klavye sorunumu gideriyor fakat bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra yine aynı sorunla karşı karşıya kalıyorum.

Önerileriniz için teşekkür ederim, umarım çözebiliriz.

furkankalkan

gnome sıfırlama kodu vardı forumda onu deneyin bir de.
Lover

hsanozbey

Alıntı yapılan: dewilman - 31 Ağustos 2012 - 20:58:20
gnome sıfırlama kodu vardı forumda onu deneyin bir de.

Sorunumun GNOME ile alakali oldugunu dusunmuyorum cunki ayni sorunu Unity ile de yasiyorum.

furkankalkan

Unity de birnevi gnome ayarları kullandığı için bunu dedim. Ama neyse sorunu setxkbmap ile düzeltebildiğimize göre http://forums.bodhilinux.com/index.php?/topic/685-solved-keyboard-layout/page__view__findpost__p__5146 adresindeki yönergelerle (en,gb yerine tr yazarak) bu komutu sabitleyebiliriz.
Lover

hsanozbey

Alıntı yapılan: dewilman - 31 Ağustos 2012 - 23:27:40
Unity de birnevi gnome ayarları kullandığı için bunu dedim. Ama neyse sorunu setxkbmap ile düzeltebildiğimize göre http://forums.bodhilinux.com/index.php?/topic/685-solved-keyboard-layout/page__view__findpost__p__5146 adresindeki yönergelerle (en,gb yerine tr yazarak) bu komutu sabitleyebiliriz.

Su benim /etc/X11/xorg.conf dosyam:

Section "Device"
Identifier "Default Device"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

Section "InputClass"
Identifier "keyboard-all"
Driver "evdev"
MatchIsKeyboard "yes"
Option "XkbLayout" "tr"
Option "XkbVariant" ",qwerty"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp:switch,compose:rwin,terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSection

Bu sekilde sorun hala devam ediyor. Ben verdiginiz `sudo setxkbmap tr` komutunu her acilista otomatik olarak calistirmak istiyorum ama beceremedim bir turlu. rc.local dosyasindan ve baslangic yoneticisinden yapmaya calistim ama butun girisimlerim basarisiz oldu. Bu komutu her baslangicta nasil calistirabilirim?

furkankalkan

Bu root yetkileri gereken bir uygulama. Bunu başlangıçta çalıştırmak için önce keyboardtr dosyasının içine #! /bin/bash sudo setxkbmap tr yazıp kaydedin. daha sonra sudo chmod u+s komutuyla suid biti verin. (Çok önemli Not ! Bu işlem root yetkisi isteyen uygulamalara şifresiz bir biçimde root yetkisi veren bir işlemdir ve yanlış kullanıldığında sistemi bozabilirsiniz. ) Uçbirimden ./keyboardtr yazınca şifre istemeden çalışması lazım. Eğer bu kadara kadar sorun yoksa başlangıç uygulamalarına ister çalıştırıcı (.desktop dosyası) istersen çalıştırılabilen dosya olarak ekleyebilirsiniz.
Lover

heartsmagic

@hsanozbey, otuırumu açıp giriş için parola sordurup, sonra çıkış/giriş yapıp klavye ayarını değiştirip, sistemi tekrar başlatmayı dener misin. Kısacası adımlar şöyle olacak:

1. Oturumu aç.
2. Parola sordur.
3. Oturumu kapatıp/aç.
4. Klavyeyi ayarla.
5. Sistemi yeniden başlat.

Biraz çocuğa anlatır gibi oldu ancak bu kesinlikle seninle alakalı değil bu durum. Sorununun kendiliğinden, yani parolasız giriş meselesi yüzünden olup olmadığını tespit etmek istiyorum. Arada atlanan bir adım bizi şaşırtacağı için böyle açık açık yazdım, zira ilk cümlem azıcık karışık göründü bana.

hsanozbey

Alıntı yapılan: dewilman - 01 Eylül 2012 - 08:06:39
Bu root yetkileri gereken bir uygulama. Bunu başlangıçta çalıştırmak için önce keyboardtr dosyasının içine #! /bin/bash sudo setxkbmap tr yazıp kaydedin. daha sonra sudo chmod u+s komutuyla suid biti verin. (Çok önemli Not ! Bu işlem root yetkisi isteyen uygulamalara şifresiz bir biçimde root yetkisi veren bir işlemdir ve yanlış kullanıldığında sistemi bozabilirsiniz. ) Uçbirimden ./keyboardtr yazınca şifre istemeden çalışması lazım. Eğer bu kadara kadar sorun yoksa başlangıç uygulamalarına ister çalıştırıcı (.desktop dosyası) istersen çalıştırılabilen dosya olarak ekleyebilirsiniz.

Aynı işlemleri yapmıştım ve sonuç alamadım. Şu sorunla karşı karşıyayım:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2050831

Alıntı yapılan: heartsmagic@hsanozbey, otuırumu açıp giriş için parola sordurup, sonra çıkış/giriş yapıp klavye ayarını değiştirip, sistemi tekrar başlatmayı dener misin. Kısacası adımlar şöyle olacak:

1. Oturumu aç.
2. Parola sordur.
3. Oturumu kapatıp/aç.
4. Klavyeyi ayarla.
5. Sistemi yeniden başlat.

Biraz çocuğa anlatır gibi oldu ancak bu kesinlikle seninle alakalı değil bu durum. Sorununun kendiliğinden, yani parolasız giriş meselesi yüzünden olup olmadığını tespit etmek istiyorum. Arada atlanan bir adım bizi şaşırtacağı için böyle açık açık yazdım, zira ilk cümlem azıcık karışık göründü bana.

Dediklerinizi harfiyen uyguladım hala aynı sorunlayım. Yukarıdaki linkteki sorunumu çözersek bu konu da kapanmış olacak sanırım.

Ayrıca Sistem Ayarları -> Klavye Düzeni -> Sistem sekmesinde şu şekilde bir görüntü var;

Alıntı YapKişisel ayarlarınız
Görüntüleme Dili: Türkçe (Türkiye)
Giriş Kaynağı: (Boş)
Biçim: Türkiye

Sistem ayarları
Görüntüleme Dili: Türkçe (Türkiye)
Giriş Kaynağı: Türkçe Q Klavye
Biçim: Türkiye

Kişisel ayarlarımdaki giriş kaynağım neden boş acaba?

heartsmagic

Mesele son belirttiğin şey olabilir, sistem kişisel klavye ayarlarını okuyamıyordur belki, esasen sorunun kaynağı zaten bu. Sen bir kere ayar yapıyorsun fakat bunu yazamıyor.

rc.local orada da söylendiği üzere X'e bağlı işleri yürütemez. @dewilman yardım etmeye çalışıyor fakat bazı eksikleri var. setxkbmap zaten sudo veya root yetkisi istemez. Kendisi kullanıcının klavye yerleşimini değiştiren bir komuttur sadece. Haliyle sudo olmadan kullanabilirsin. Yukarıda belirttiğim üzere de rc.local dosyasına işlemek iş görmez, zira yine setxkbmap X üzerinde çalıştırılmalıdır, kısacası sen oturumu açtıktan sonra.

setxkbmap tr bu komutu bir dosyaya yaz, ismini dilediğin bir şey olarak ata. Örneğin ismi klavye_duzelt olsun. Ev dizinine taşı.
chmod +x ~/klavye_duzelt ile çalıştırma hakkı ver. Ardından başlangıç uygulamalarını açarak bu dosyayı göster. Böylece her oturum açılışında iş görmüş olur.

Bir başka öneri yeni bir kullanıcı açıp yoluna devam etmen olabilir.

Diğer bir öneri ise tamamen deneme amaçlıdır.

sudo chown -R $USER:$USER ~
sudo chmod -R 775 ~

olabilir. Eğer senin üzerinde olmayan dosyalar varsa böylece senin üzerine geçirmiş ve yazılıp çizilmelerini sağlamış oluruz.

Not: Komutları lütfen dikkatlice uygula. Zira sondaki ~ karakteri yerine / yazman bir felakete yol açabilir örneğin.

hsanozbey

Alıntı yapılan: heartsmagic - 01 Eylül 2012 - 16:13:37
Mesele son belirttiğin şey olabilir, sistem kişisel klavye ayarlarını okuyamıyordur belki, esasen sorunun kaynağı zaten bu. Sen bir kere ayar yapıyorsun fakat bunu yazamıyor.

rc.local orada da söylendiği üzere X'e bağlı işleri yürütemez. @dewilman yardım etmeye çalışıyor fakat bazı eksikleri var. setxkbmap zaten sudo veya root yetkisi istemez. Kendisi kullanıcının klavye yerleşimini değiştiren bir komuttur sadece. Haliyle sudo olmadan kullanabilirsin. Yukarıda belirttiğim üzere de rc.local dosyasına işlemek iş görmez, zira yine setxkbmap X üzerinde çalıştırılmalıdır, kısacası sen oturumu açtıktan sonra.

setxkbmap tr bu komutu bir dosyaya yaz, ismini dilediğin bir şey olarak ata. Örneğin ismi klavye_duzelt olsun. Ev dizinine taşı.
chmod +x ~/klavye_duzelt ile çalıştırma hakkı ver. Ardından başlangıç uygulamalarını açarak bu dosyayı göster. Böylece her oturum açılışında iş görmüş olur.

Bir başka öneri yeni bir kullanıcı açıp yoluna devam etmen olabilir.

Diğer bir öneri ise tamamen deneme amaçlıdır.

sudo chown -R $USER:$USER ~
sudo chmod -R 775 ~

olabilir. Eğer senin üzerinde olmayan dosyalar varsa böylece senin üzerine geçirmiş ve yazılıp çizilmelerini sağlamış oluruz.

Not: Komutları lütfen dikkatlice uygula. Zira sondaki ~ karakteri yerine / yazman bir felakete yol açabilir örneğin.

Sonunda! keyfix dosyası oluşturup içeriğini setxkbmap tr olarak ayarladım ve /home dizinine attım. Terminalden chmod +x /home/keyfix komutunu çalıştırdım ve gnome-session-properties (Başlangıç Uygulamaları) ile de keyfix dosyasını ekledim, sorunum çözüldü.

Hepinize çok teşekkür ederim.