[Çözüldü] harddiski ikiye böldüm birine erişemiyorum...

Başlatan stratozgur, 24 Ağustos 2012 - 12:07:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 11 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

stratozgur

öncelikle buraya mı açacağım bilemdim konuyu, bir acemi olarak 2. bilgisayarımada da linux kullanmak istedim ubuntu 12.04 lts yi kurdum. kurulum sırasında bölümleme alanında 160 gb lık harddiski 60 ve 100 gb 2 parça yapayım dedim... ext4 dosya sistemi olması lazım böldüm bağlam işareti gibi seçnekler vardı 100 gb olana / seçtim, 60 gb olana HOME bağıntısını seçtim. galiba sistem 100 gb olana  kuruldu ve sorunda burada bşlıyor 60 gb olan yer dısında 100 gb lık yere veri yazamıyorum şimdi pişman oldum tek parça yapmadığım için acab abir çözüm yolu varmıdır? mesela tek parçaya dönderebilirmiyim ya da 100 gb lık yere nasıl veri yazabilirim . şimdiden teşkkürler...

decent

Merhaba @stratozgur,
Ubuntu Türkiye' ye hoşgeldin.

Uçbirimi açarak [ Ctrl + Alt + T ] aşağıdaki çıktıları buraya aktarır mısın ?

sudo blkid
sudo fdisk -l

cagriemer

100 GB'lik kisim kok dizin (/) oldugundan yonetici yetkileri ile islem yapmaniz gerekmekte. Normal kullanici ile islem yapamamanizin nedeni bu. Lakin 100 GB kok dizin icin cok buyuk bir alan. Benim size onerim tas catlasa 25 GB olurdu ornegin. Geri kalan alani da ikiye bolup ilk kisima home dizinini, ikinci kisima depo gibi bir bolumu baglayabilirsiniz. Kullanicidan kullaniciya degisen bir sey disk bolumleme. Kesin dogrular gibi kavramlar yok. Isinizi en iyi nasil gorecekse oyle bicimlendirin fakat dedigim gibi kok dizin icin 25 GB'i asmazsaniz bir sey kaybetmezsiniz.

Gelelim bunu nasil yapabileceginize. Aslinda herhangi bir Ubuntu kurulum ortamindan bilgisayari baslatip icindeki GParted programi yardimiyla varolan bolumlerin boyutlarini kucultebilir ve yeni bolumler olusturabilirsiniz. GParted icin kullanma kilavuzu niteliginde bir yazi surada[1] bulunuyor. Ikinci yontem de eger sistemi yeni kurduysaniz ve kaybedecek bir seyiniz yoksa yeniden bir kurulum yapmak.

[1] http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Gparted

stratozgur

Alıntı yapılan: cagriemer - 24 Ağustos 2012 - 12:21:14
100 GB'lik kisim kok dizin (/) oldugundan yonetici yetkileri ile islem yapmaniz gerekmekte. Normal kullanici ile islem yapamamanizin nedeni bu. Lakin 100 GB kok dizin icin cok buyuk bir alan. Benim size onerim tas catlasa 25 GB olurdu ornegin. Geri kalan alani da ikiye bolup ilk kisima home dizinini, ikinci kisima depo gibi bir bolumu baglayabilirsiniz. Kullanicidan kullaniciya degisen bir sey disk bolumleme. Kesin dogrular gibi kavramlar yok. Isinizi en iyi nasil gorecekse oyle bicimlendirin fakat dedigim gibi kok dizin icin 25 GB'i asmazsaniz bir sey kaybetmezsiniz.

Gelelim bunu nasil yapabileceginize. Aslinda herhangi bir Ubuntu kurulum ortamindan bilgisayari baslatip icindeki GParted programi yardimiyla varolan bolumlerin boyutlarini kucultebilir ve yeni bolumler olusturabilirsiniz. GParted icin kullanma kilavuzu niteliginde bir yazi surada[1] bulunuyor. Ikinci yontem de eger sistemi yeni kurduysaniz ve kaybedecek bir seyiniz yoksa yeniden bir kurulum yapmak.

[1] http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Gparted

Öncelikle çok teşekkür ederim... o zaman tekrar kurulum yapayım . sizden istediğim benim 160 gb harddiski nasıl biçimledireyim bölümleyim tam olarak o şeklide yapmak istiyorum. (ya da tek parça mı olsun?)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ağustos 2012 - 12:57:25

Alıntı yapılan: decent - 24 Ağustos 2012 - 12:10:25
Merhaba @stratozgur,
Ubuntu Türkiye' ye hoşgeldin.

Uçbirimi açarak [ Ctrl + Alt + T ] aşağıdaki çıktıları buraya aktarır mısın ?

sudo blkid
sudo fdisk -l

Hoşbulduk çok teşekkürler format atmaya karar verdim. Ama en kısa zaman da o bilgiyide ekliyeceğim.

cagriemer

Dedigim gibi nasil bicimlendireceginiz sistemi nasil kullanacaginiza bagli. Ben kendi ihtiyaclarimi goz onunde bulundurarak;

/ 25 GB
swap RAM+1GB
/home 30 GB ext4
/yedek geri kalan alan ext4 genisletilmis birim

gibi bir bolumlendirme yapardim.

stratozgur

Tamam bende bu şekilde yapayım çünkü daha yeni olduğumdan deneyimli kullanıcıların tercihleri yapmak isteğim duruma daha yakındır =)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ağustos 2012 - 13:50:16

Alıntı yapılan: cagriemer - 24 Ağustos 2012 - 13:49:22
Dedigim gibi nasil bicimlendireceginiz sistemi nasil kullanacaginiza bagli. Ben kendi ihtiyaclarimi goz onunde bulundurarak;

/ 25 GB
swap RAM+1GB
/home 30 GB ext4
/yedek geri kalan alan ext4 genisletilmis birim

gibi bir bolumlendirme yapardim.

Galiba tekrar hata yaptım :S  Hdd ye 30 gb / verdim 6 gb swap  verdim gerikalanı home yaptım  şimdi klasör oluşturamıyorum....

sormak istediğim
sistem dosyları / buraya mı bağlı
/ home 'a sadece resimlerim videolarım masaüstü filan mı bağlı.
en önemlisi benim windows daki gibi d sürücü gibi bişi nasıl oluşturacağım... sizin dediğiniz gibi /yedek nasıl oluşturcam tekrar format atabilirim ... yeter ki çözeyim bu sorunu...

cagriemer

Kurulum esnasinda sadece ilk uc bolumu bicimlendirin. Yani kok dizin, ev dizini ve swap. Kok dizininde sistem dosyalari bulunur ve burada ozel olarak yetki almadikca islem yapamazsiniz. Dediginiz gibi resim, muzik vs. tum dokumanlarinizi ev dizininde tutarsiniz ve bu dizinde kendi kullanicinizla normal olarak islem yapabilirsiniz. Windows'taki D ise benim size ornegini verdigim yedek dizinine benzerdir. Kimisi baska isletim sistemlerini dener kimisi yedeklerini alir. Bu kisimi da Ubuntu kurulumu bittikten sonra GParted isimli programla istediginiz sekilde bicimlendirebilirsiniz. GParted icin sizi wiki'ye yonlendirmistim. Lutfen o belgeyi okuyun.

stratozgur

Alıntı yapılan: cagriemer - 25 Ağustos 2012 - 17:05:41
Kurulum esnasinda sadece ilk uc bolumu bicimlendirin. Yani kok dizin, ev dizini ve swap. Kok dizininde sistem dosyalari bulunur ve burada ozel olarak yetki almadikca islem yapamazsiniz. Dediginiz gibi resim, muzik vs. tum dokumanlarinizi ev dizininde tutarsiniz ev ve bu dizinde kendi kullanicinizla normal olarak islem yapabilirsiniz. Windows'taki D ise benim size ornegini verdigim yedek dizinine benzerdir. Kimisi baska isletim sistemlerini dener kimisi yedeklerini alir. Bu kisimi da Ubuntu kurulumu bittikten sonra GParted isimli programla istediginiz sekilde bicimlendirebilirsiniz. GParted icin sizi wiki'ye yonlendirmistim. Lutfen o belgeyi okuyun.

tamam o zaman doğru yapmışım şimdiye kadar yedek içinse yönledirdiğiniz sayfayı okuyacağım şimdi =)

Düzeltme: yine olmadı :S
Ekran alıntılarından neyi yanlış yaptığımı söyleyebilirmisiniz?

heartsmagic

Bu şu an kurulu sistemden bir görüntü mü? Yanlış değil de eksik yapmışsın. Konuda bahsini geçirdiğiniz yedek bölümünü oluşturmamışsın. Bu şekilde de kullanabilirsin aslında. Sonuçta ev dizinini ayırmışsın, ileride kurulum yaparsan ev dizinini biçimlendirmez yoluna devam edersin. Fakat benim gibi ev dizinini ayırmayanlardansan veya ayırsan bile illa ki tam bir yedek bölümü düşünüyorsan başa dönmen lazım.

/ -> kök bölüm, 20-25-30GB, artık ne kadar olursa.
Takas -> Dizüsütüyse makine, askıya alma falan deneyeceksen en az bellek (RAM) boyutu kadar
/home -> Eğer ev dizinini ayıracaksan, ayrı bir bölüm lazım. Boyutu sana bağlı.
yedek -> Geri kalan bölümü yedek olarak ayıracaksın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

stratozgur

Alıntı yapılan: heartsmagic - 26 Ağustos 2012 - 01:24:25
Bu şu an kurulu sistemden bir görüntü mü? Yanlış değil de eksik yapmışsın. Konuda bahsini geçirdiğiniz yedek bölümünü oluşturmamışsın. Bu şekilde de kullanabilirsin aslında. Sonuçta ev dizinini ayırmışsın, ileride kurulum yaparsan ev dizinini biçimlendirmez yoluna devam edersin. Fakat benim gibi ev dizinini ayırmayanlardansan veya ayırsan bile illa ki tam bir yedek bölümü düşünüyorsan başa dönmen lazım.

/ -> kök bölüm, 20-25-30GB, artık ne kadar olursa.
Takas -> Dizüsütüyse makine, askıya alma falan deneyeceksen en az bellek (RAM) boyutu kadar
yedek -> Geri kalan bölümü yedek olarak ayıracaksın.

Teşekkür ederim yanıt için.

Evet yeni kurduğum sistemden görüntüler.
Ama yedek olarak ayıracağım bölümü neye bağlayacağımı bilemedim kurulum esnasında...
Tamam Sistem için /
takas için swap seçiyoruz.
home için /home
ama yedek alan için ne seçeceğimi bilemedim. tekrar başa dönmeye razıyım :D

Birde ev dizinini ayırmazsam nasıl olur daha iyi mi olur?

arpia

Evet ev dizini ayırmadan da olur.

/ kök dizin mecburi :)
swap alanı ayırırsınız,
geriye kalan yedek alanını /home/kullancı_adı/yedek
şeklinde girerseniz eğer, tabi oraya kullanıcı adınızı yazacaksınız, böylece kurulum bitince kendi ev dizininiz altında yedek adlı klasöre o bölümü bağlamış olursunuz.

stratozgur

Alıntı yapılan: arpia - 26 Ağustos 2012 - 23:22:11
Evet ev dizini ayırmadan da olur.

/ kök dizin mecburi :)
swap alanı ayırırsınız,
geriye kalan yedek alanını /home/kullancı_adı/yedek
şeklinde girerseniz eğer, tabi oraya kullanıcı adınızı yazacaksınız, böylece kurulum bitince kendi ev dizininiz altında yedek adlı klasöre o bölümü bağlamış olursunuz.

Valla kafam iyice karıştı bende netten şöyle bir komut buldum

sudo nautilus diye bunu yazınca klasör oluşturabiliyorum...
home içine yedek adında klasör oluşturdum galiba işimi görür gibi ama sürekli bu kodumu yazcam klasör oluşturmak için daha kolay bir yolu yok mu canım istediğinde klasör oluşturabilmek için (kopyala yapıştır için)...

heartsmagic

@stratozgur, şu şekilde yapabilirsin isteğini. Eğer başa döneceksen:

/ -> kök bölüm, 20-25-30GB
/media/yedek -> Geri kalan bölümü yedek olarak ayıracaksın.

veya ev dizinini ayırmam diyorsan:

bu şekilde yapabilirsin. Kurulum esnasında yedek bölüm için listede haliyle /media/yedek görmeyeceksin. Bunu senin elle yazman gerekiyor. Eğer büyük büyük oyunlar denerim, kurarım demiyorsan / dizini için sana söylenen boyut yeter de artar bile.

stratozgur

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Ağustos 2012 - 08:06:13
@stratozgur, şu şekilde yapabilirsin isteğini. Eğer başa döneceksen:

veya ev dizinini ayırmam diyorsan:

bu şekilde yapabilirsin. Kurulum esnasında yedek bölüm için listede haliyle /media/yedek görmeyeceksin. Bunu senin elle yazman gerekiyor. Eğer büyük büyük oyunlar denerim, kurarım demiyorsan / dizini için sana söylenen boyut yeter de artar bile.

son 3 soru yordum sizi ama S:

home 'u oluşturmazsam eğer home'un içeriği direkt kök "/" içine mi oluşturuluyor?
hepsini ext4  olarak mı biçimlendireyim?
hepsi birincil disk mi olsun?

bytan

1- Evet
2- Tercih meselesi, şahsen ext4 kullanıyorum.
3- Çok önemli değil.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

stratozgur

peki teşekkür ederim bu şekilde yapınca /media/yedek içerisine istediğim an klasör oluşturabilirim değil mi?

heartsmagic

Kurulum esnasında /media/yedek şeklinde ayarlama yaparsan evet. Yok, bölümü kurulum sonrası bağlarsan bir iki ufak ayar gerekebilir.

Son notumuzu düşelim buraya. Bir diskte yapı itibarıyla (Linux ile alakası yok) en fazla dört birincil bölüm olur. Eğer benim dörtten fazla bölümüm olmaz diyorsan hepsi birincil olabilir. Ancak dördü geçecekse uzatılmış bölüm kullanman lazım. Kısacası dördüncü bölüm uzatılmış olacak, sen bu bölümün altına istediğin kadar bölüm açacaksın.

Sorun çözüldüyse lütfen: cozuldukonusu

stratozgur

Alıntı yapılan: heartsmagic - 29 Ağustos 2012 - 04:06:17
Kurulum esnasında /media/yedek şeklinde ayarlama yaparsan evet. Yok, bölümü kurulum sonrası bağlarsan bir iki ufak ayar gerekebilir.

Son notumuzu düşelim buraya. Bir diskte yapı itibarıyla (Linux ile alakası yok) en fazla dört birincil bölüm olur. Eğer benim dörtten fazla bölümüm olmaz diyorsan hepsi birincil olabilir. Ancak dördü geçecekse uzatılmış bölüm kullanman lazım. Kısacası dördüncü bölüm uzatılmış olacak, sen bu bölümün altına istediğin kadar bölüm açacaksın.

Sorun çözüldüyse lütfen: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31789.0

Hepinize teşekkür ederim linux da dosya sistemi ve disk bölümlemelerin mantığını bayağı bir öğrendim sizin sayenizde bir tek uygulama kalıyor ama şu durumda yeterli bilgiyi aldığıma göre başlıktaki sıkıntı çözüldü...