ubuntu 12:04 ses sorunu

Başlatan yuksel terzi, 23 Ağustos 2012 - 22:50:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yuksel terzi

hp probook 4520 s modelini kullanıyorum, sorun şu ki gerçekten rahatsız edici dizüstü bilğisayarımın sag kolonundan ses geliyor.

cagriemer

Sag kolonundan ses geliyor derken sadece sag taraftan ses geliyor mu demek istediniz? Ubuntu 12.04'u ilk yuklediginizde duzgun calisiyor muydu? Bir guncelleme sonrasi mi bu durum meydana geldi?

yuksel terzi

evet sag kolondan ses geliyor sadece, ilk yükleme yaptıgım zaman böyle bir sorunla karşılaşmamıştım sanırım işin açıkçası pek hatırlamıyorum,tekrardan bir kurulum yaptım sorun düzelir diye ama mümkün olmadı.

cagriemer

Yani sifir kurulumda da sorun oluyor. O zaman asagidaki ciktilari bir gorebilir miyim? Ona gore arastirma yapalim.

lspci
lsmod | grep snd*

yuksel terzi

yuksel@yuksel-HP-ProBook-4520s:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 05)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4 (rev 05)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6 (rev 05)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 05)
43:00.0 Network controller: Ralink corp. RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
44:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI *bağlantı 0 (rev 02)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 02)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
yuksel@yuksel-HP-ProBook-4520s:~$ lsmod | grep snd*^C

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ağustos 2012 - 03:01:10

çıktıları bunlar ilğinize teşekkürler

cagriemer

Ikinci komutu verirken bir problem mi oldu? Ctrl+C ile kesmissiniz.

yuksel terzi

:)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ağustos 2012 - 03:13:02

yuksel@yuksel-HP-ProBook-4520s:~$ lsmod | grep snd*
snd_hda_codec_hdmi     32474  1
snd_hda_codec_idt      70795  1
snd_hda_intel          33773  5
snd_hda_codec         127706  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
snd_hwdep              13668  1 snd_hda_codec
snd_pcm                97188  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi           13324  0
snd_rawmidi            30748  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event     14899  1 snd_seq_midi
snd_seq                61896  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              29990  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device         14540  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    78855  19 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore              15091  1 snd
snd_page_alloc         18529  2 snd_hda_intel,snd_pcm
yuksel@yuksel-HP-ProBook-4520s:~$

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ağustos 2012 - 03:37:39

ikinci komutu da verdim ...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ağustos 2012 - 03:49:21

sanırım müsait degilsiniz ?

cagriemer

Biraz baktim ama kesin bir cozum yontemi goremedim. Deneme yanilma yoluyla ilerleyecegiz.

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Yukaridaki komut gedit ile bir dosya acacaktir. O dosyanin sonuna asagidaki satiri ekleyip dosyayi kaydettikten sonra bilgisayari yeniden baslatir misiniz?

Alıntı Yapoptions snd-hda-intel enable_msi=1

yuksel terzi

cagriemer

Dedigim gibi deneme yanilma olacak biraz. Simdi yine onceki sefer eklediginiz satiri silmeden bir de su asagidakini ekleyip dener misiniz? Tabii yeniden baslatmaniz gerekiyor bilgisayari. Gerci alsa sureclerini, oldurmek de bir cozum olabilir ama yeniden baslatsaniz daha iyi.

Alıntı Yapoptions snd-hda-intel model=dell-m6-dmic

Eger bu iki satir ekli halde de calismazsa, bir onceki mesajda eklediginiz satiri silip sadece bu satiri birakin ve bir de oyle deneyin.

yuksel terzi

şimdi dediklerini uyguluyorum

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Ağustos 2012 - 04:26:34

uyguladım ama malesef olmadı ikisini de denedim .

cagriemer

Birkac seyi acikliga kavusturmak istiyorum.

1) Burada ucretli destek vermiyoruz. Vakit bulabilen her insan elinden geldigince digerlerinin sorunlarini cozmeye calisiyor.

2) Burasi Canonical'a bagli bir Ubuntu destek forumu degil. Bes on kisinin zaman icinde tabiri caizse tirmalayarak ayakta tutmayi basarabildigi, gonullulerden olusan bir forum.

3) Daha once de ses ile ilgili bir konu acmissiniz ve sizden hangi ciktilarin istenecegini, benim adimi bildigim kadar kesin ve net olarak bilmenize ragmen ne sorununuzu duzgunce yaziyorsunuz, ne gereken ciktilari vermek icin emek sarfediyorsunuz ne de forumdaki hangi basliklardan hangi adimlari takip ettiginizi anlatma zahmetine giriyorsunuz. Sorunla ilgili cozume gitmek icin aslinda forumda daha once defalarca yazildigindan hic caba sarfetmememiz gereken kisimlari tekrar tekrar ve teker teker bastan aliyoruz.

4) Sorunun kesin olarak nedenini belirleyemedigimi soylememe ve deneme yanilma seklinde gidecegimizi belirtmeme ragmen bilgisayarimdan ses cikmiyor bu arkadas yuzunden diye beni bana sikayet ediyorsunuz. O sikayet metininde bile onerilen degisiklikleri geri alip almadiginiza dair bir bilgi yok.

Simdi ben sikayetiniz uzerine kendime sizin basliklariniza yorum yazmama cezasi verecegim. Fakat ondan once son bir iki bilgi kirintisini daha paylasayim. Bundan sonra yardimci olacak arkadasa yaptirdigim degisiklikleri geri alip almadiginiz bilgisini, degistirmenizi soyledigim dosyanin ciktisi ile birlikte aktarin. Ardindan alsa derlemeyi deneyin. O da olmuyorsa OSS nedir bir goz atin. Benden bu kadar.

yuksel terzi

bilgisayarımdan ses gelmiyor lütfen yardım edin ...

cagriemer

Yonetim Notu: Sorun baska bir konuda zaten incelendiginden konular birlestirilmistir. Lutfen her sorununuz icin bir tek konu aciniz.

yuksel terzi

teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz.

heartsmagic

@yuksel terzi, yazılanlara cevap verme zahmetine girecek misin? Eğer vermeyeceksen lütfen bunu belirt ona göre bir tavır takınalım bizler de.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yuksel terzi

arkadaş yardımcı olmaya çalıştı ama malesef olmadı,
kendisi haklıdır ne söylediyse yardımları içinde teşekkür ettim sorunuma gelince ki hala devam ediyor sistemi tekrardan yükledim.400 küsür kadar güncelleme yaptı durum bu. evet daha öncede böyle sesle ilğili bir sorunum olmuştu ama o sorun seste ki cızırtılarla ilğiliydi,sorunu anlatma durumuna gelince daha ne kadar net anlatabilirim ki bilgiyarımın markasını ve modelini açıkça yazdım komutlara gelince, daha bir iki aylık kullanıcısıyım ubuntunun ve seviyorum bu işletim sistemini.

herşeye ragmen teşekkürler.

heartsmagic

@yuksel terzi, "olmadı" değil "olamadı" demek daha doğru olur, yoksa ortada kasti bir şey varmış gibi görünüyor. Burada neleri aktaracağın sana bir iki defa söyledin, sen başlığı takip etmeyip yeni başlıklar açmaya çalışıyorsun. Alıntı yapıyorum:

Alıntı YapDedigim gibi deneme yanilma olacak biraz. Simdi yine onceki sefer eklediginiz satiri silmeden bir de su asagidakini ekleyip dener misiniz? Tabii yeniden baslatmaniz gerekiyor bilgisayari. Gerci alsa sureclerini, oldurmek de bir cozum olabilir ama yeniden baslatsaniz daha iyi.

options snd-hda-intel model=dell-m6-dmic

Eger bu iki satir ekli halde de calismazsa, bir onceki mesajda eklediginiz satiri silip sadece bu satiri birakin ve bir de oyle deneyin.

yuksel terzi

evet haklısın yaptım olmadı anlamında demek istemiştim tabi böyle bir algı yaratacağını düşünememiştim,olamadı yani.

heartsmagic

O zaman sorularımızın cevaplarına dönelim biz @cagriemer'in dediklerini denedin mi? Hangisini denedin? Hangi değişiklikleri yaptın, hangilerini geri aldın?

yuksel terzi

şimdi şöyle anlatayım,sırasıyla bu uygulamaları yaptım

1  gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
2  options snd-hda-intel enable_msi=1
3  options snd-hda-intel model=dell-m6-dmic

ikinci ve üçüncü komutlar dosyalarda ilk 2 şıkkı kullandım olamadı, sonra 3 şıkkı kullandım o da olamadı bunları bilğisayarı kapatıp açarak olup olmadığının deneyimini yaptık,
alsa derleme yapmayı düşündüm ama uygulamadım,oss ses motoruna baktım ama becerebileceğimi sanmıyorum.son olarak bilğisayarda komple ses gittiği içinde tekrardan usb ile yeniden yükledim ubuntuyu

decent

@yuksel terzi,
Kurulum sonrasında ses sorunu var mı ?

yuksel terzi

evet aynı sorun devam ediyor yani sag taraftan ses geliyor.

heartsmagic

İlgili dosyaya şunu ekler misin:
Alıntı Yapoptions snd-hda-intel model=hp

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
ile açacağın dosyanın sonuna ekleyeceksin yani. Ayrıca ses gitmesinden çekinme, zira bu sadece bir dosya değişikliği. Eğer acele etmesen ve sistemi tekrar kurmasan yaptığın değişiklikleri de geri alabilirdik öncesinde. İşte bu nedenle senden cevaplar bekliyorduk.

yuksel terzi

şimdi yazdıklarınızı uyguluyorum teşekkürler.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Ağustos 2012 - 00:00:08

malesef olamadı sorun hala devam ediyor.