Arch 2012 netinstall iso kurulumu.

Başlatan furkankalkan, 16 Ağustos 2012 - 16:06:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

furkankalkan

Bildiğiniz üzere 2012 sürümü kurulumunda metin grafiksel ekran kaldırıldı. Bugün size komut satırı araçlarını kullanarak Arch kurulumunu anlatacağım. Zaman darlığından dolayı resimsiz ve yüzeysel bir anlatım yapacağım ama zaten Arch kurcak kişi yüzeysel geçtiğim konuları zaten biliyordur :D

İşlemcinizin mimarisine uygun isoyu indirip CD veya USB bellekten önyüklediğinizi farzederek anlatmaya başlıyorum.

Q klavye kullananlar için
loadkeys trq
F klavye kullananlar için
loadkeys trf
deyip Türkçe klavye ayarlarını yüklüyoruz.

Hali hazırda Arch için disk bölümü ayırdıysanız fdisk -l komutuyla ayırdığınız bölümü öğrenin (Örneğin: /dev/sda5)
Arch Linux'u temiz diske kurduğunuzu düşünerek cfdisk aracıyla disk bölümlemesi yapıyoruz. (Ben sistem ve depo olarak iki bölüm öneriririm. Sistemin olduğu bölüm /dev/sda1 Deponun olduğu bölüm /dev/sda2 olduğunu varsayarak devam edeceğim.)
mkfs.ext4 /dev/sda1  komutuyla sistemi kuracağımız diski ext4 formatında biçimlendiriyoruz.  (Depo için de aynı komutu /dev/sda2 olarak veriyoruz.)
mount /dev/sda1 /mnt komutuyla sistemi kuracağımız diski /mnt konumuna bağlıyoruz.
Masaüstüne kurulum yaptığımızı varsayarak dhcpcd komutuyla ip alıyoruz. Ve ping google.com komutuyla internet bağlantımızı test ediyoruz.
pacstrap /mnt base base-devel komutuyla gerekli paketleri kuruyoruz.  (Paket indirne için internet bağlantısı gerekmektedir.)
Gerekli paketleri indirip kurduktan sonra Syslinux kuracağımızı farzederek pacstrap /mnt syslinux komutunu veriyoruz. (Grub için syslinux yerine grub yazınız.)
genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab komutuyla fstab ı ayarlıyoruz.
arch-chroot /mnt komutuyla hazırladığımız sistemin içine giriyoruz.
/etc/hostname dosyasını düzenleyerek sistem adını ayarlıyoruz.
mkinitcpio -p linux komutunu veriyoruz
/usr/sbin/syslinux-install_update -iam komutunu verip syslinuxu kuruyoruz.
passwd root komutuyla root şifresini verin.
/boot/syslinux/syslinux.cfg dosyasını düzenleyip tekrar yukarıdaki komutu verin ve sistemi yeniden başlatın. Eğer bi sorun yoksa karşınıza syslinux ekranı gelecektir ve sistem açılacaktır.
Eğer bişeyleri yanlış yaparsanız :
Sistemi Live CD veya USB den başlatıp
mount /dev/sda1 /mnt
arch-chroot /mnt
komutlarıyla gireceğiniz kabukta düzeltebilirsiniz.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

decent

Alıntı yapılan: dewilman - 16 Ağustos 2012 - 16:06:58
Bildiğiniz üzere 2012 sürümü kurulumunda metin grafiksel ekran kaldırıldı. Bugün size komut satırı araçlarını kullanarak Arch kurulumunu anlatacağım. Zaman darlığından dolayı resimsiz ve yüzeysel bir anlatım yapacağım ama zaten Arch kurcak kişi yüzeysel geçtiğim konuları zaten biliyordur :D

İşlemcinizin mimarisine uygun isoyu indirip CD veya USB bellekten önyüklediğinizi farzederek anlatmaya başlıyorum.

...

İzninizle küçük bir düzeltme:
32 bit, 64 bit için ayrı kalıplar yok, indirdiğimiz http://ftp.linux.org.tr/archlinux/iso/2012.08.04/ iso kalıbı her iki mimariyi de içeriyor.

32 bit 64 bit ayrımını şurada, yani CD ile başlatırken gelen ilk ekranda yapıyoruz:

furkankalkan

Alıntı yapılan: decent - 16 Ağustos 2012 - 16:36:49
Alıntı yapılan: dewilman - 16 Ağustos 2012 - 16:06:58

...

İzninizle küçük bir düzeltme:
32 bit, 64 bit için ayrı kalıplar yok, indirdiğimiz http://ftp.linux.org.tr/archlinux/iso/2012.08.04/ iso kalıbı her iki mimariyi de içeriyor.

32 bit 64 bit ayrımını şurada, yani CD ile başlatırken gelen ilk ekranda yapıyoruz:

Düzeltme için teşekkür ederim @decent. Yazı biraz özentisiz oldu ama arkadaşların soruları olursa şayet telafi etmeye çalışacağım.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1