Precise Pangolin, Netbooklar ve Unity üzerine.

Başlatan FNSaver, 15 Ağustos 2012 - 14:24:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

FNSaver

Merhaba,
Öncelikle yeni bir üye olarak burada oluşturmuş oldugunuz güzel topluluktan dolayı emegi geçmiş olan herkesi tebrik etmek isterim, ki bir GNU toplulugundan bahsettigimize göre bu *herkes* demektir, o yüzden herkese şimdiden teşekkürler.
İdeolojik sebeplerden dolayı yıllardır GNU/Linux dagıtımları arkasındaki özgür yazılım fikrine büyük sempati beslemekteydim, öte yandan DOS 6.1'den beri Microsoft gelenegine alışık biri olarak gündelik hayatımın Linux'a adapte edip edemeyecegimi bilemedigimden, ve oyun oynamayı çok sevdigimden, Linux'a geçiş tercihini bugüne kadar hiç yapmadım, o yüzden takdir edersiniz ki Linux dagıtımlarıyla olan deneyimim okuduklarımdan ibaret. Öte yandan okuma işini kıymet vererek yapan bir insanım, bu yüzden bu konuyu açmadan önce soracagım sorular hakkında okuyabildigim kadar şey okumaya çalıştım.
Yakın zamanda bir netbook alarak oyun işini de taşınabilir bir oyun konsoluna devretmeyi düşünüyorum. Bu netbook'un özellikleri şöyle olacak:
Intel Atom N570 (2 çekirdek, 1.66GHz, 1MB cache)
Intel GMA 3150 grafik çipi
2GB RAM.
Netbook'u alma fikrinin kafamda olgunlaşmasıyla Microsoft'un netbook plaftormu üzerinde gitmiş oldugu kısıtlamalardan tiksinmem arasında geçen süre göz açıp kapayıncaya kadardı. Etrafını kendine göre şekillendiremeden rahat hissetmeyen benim gibi bir insana onca yıl bilgisayarlarla ugraştıktan sonra "sen duvar kagıdını degiştiremezsin." demek müthiş bir hakaretti, o yüzden yıllardır uzak oldugum Linux dagıtımlarını görüp bir bir incelemeye başladım. Geçen yıllar boyunca pek çok dagıtıma büyük emekler verilmiş olup, dagıtımların çogunun daha kullanıcı dostu olma yolunda gittigini gördüm, bu benim gibi Linux cahilleri için müthiş güzel bir şey. Bu dagıtımlar arasında gerek App Centre'ı olsun, gerekse "olmuş"luguyla Ubuntu en fazla gözüme çarpan oldu. Ubuntu 12.04 LTS versiyonu itibariyle -görebildigim kadarıyla- gerçekten "olmuş" bir işletim sistemi olmuş, ne Microsoft ne de Apple'a pabuç bırakmadan dijital standartların en tepesinde son kullanıcı da bilgisayar kullanabilir olmuş. Ancak bir süredir default olarak gelen Unity desktop environment konusunda ne düşünecegimi hala bilemiyorum. Anladıgım kadarıyla Unity sistem kaynaklarını kullanmaktan hoşlanan bir masaüstü ortamı, ve bunun netbooklar gibi nispeten daha narin cihazlar üzerindeki etkilerinin nasıl olacagından pek emin degilim. Müstakbel bilgisayarımın işlemcisi konusunda internet üzerindeki Ubuntu boardlarında bir şikayete rastlamış degilim, öte yandan aklıma takılan bu sorular benim Xubuntu ve Lubuntu distrolarını da incelememe sebep oldu. Anladıgım kadarıyla bu iki dagıtım sırasıyla XFCE ve LXDE desktoplarını kullanmaktalar, bu desktoplarsa Unity'e göre çok daha sade ve az kaynak tüketen arabirimler. LXDE'nin Windows XP'ye olan benzerligi de oldukça hoş. Sizce Precise Pangolin size bahsetmiş oldugum donanım üzerinde çalışması gerektigi gibi çalışabilir mi, yoksa Xubuntu ve Lubuntu gibi daha zarif distroları mı tercih etmeliyim? Netbook'u makul, yakın bir zamanda alacagım için cevaplarınız çok hayra geçecektir.

Şimdiden teşekkürler.

furkankalkan

Bence Lubuntu ve Xubuntu gibi lightweight (hafif) dagitimlar uzerine gitmelisiniz. Unity e dusman degilim ama netbook kullanicilarini ve isinma problemi olanlarin unity den uzak durmasi gerektigini dusunenlerdenim. Bir de Unity nin daha hafif bir alternatifi olan Gnome Shell (Gnome 3) veya Eski Gnome un bir catallamasi olan Mate i deneyebilirsiniz.

Not: Ingilizce klavye icin ozur dilerim.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

arpia

Merhaba @FNSaver, hoş geldiniz.

Okumaya değer verdiğiniz ve okuduğunuzdan yeteri kadar şeyi anladığınız gayet açık :)
Şahsen Unity kullanıyorum ve çok memnunum fakat aynı donanım özelliklerine sahip "Asus" marka netbook'u eşim kullanıyor ve Xubuntu ile çok daha iyi performans sergiliyor.
Hele ufak ayarlardan, güzel bir tema ve art alandan sonra tadından yenmiyor. Öyle ki xubuntu olarak değil ama xfce 4.10'u bende yükledim. Performans hat saffada gerçekten. Lxde bana pek hitap etmediği için Xubuntu öneriyorum fakat yeni alacağınız bilgisayarınıza ikisinide kurup denemenizi önerebilirim.
Bizim tarafa hoş geldiniz, keyifli kullanımlar.

FNSaver

Sayın dewilman ve arpia,
Derhal verilmiş yanıtlarınız ve içten yaklaşımlarınız için teşekkür ederim. XFCE hem performans ölçeklerini hem de estetik duygularımızı tatmin edecek bir arabirimmiş, tam benim aradıgım şeye benziyor. DeviantART gibi sitelerdeki tema çeşitliligi ise göz doldurucu. Xubuntu'nun netbook performansı sayın Arpia'nın bahsettigi kadar tatminkâr ise gerçekten mutlu bir dijital deneyim beni bekliyor demektir. Xubuntu gibi degişik ihtiyaçlar için degişik insanlar tarafından üretilmiş dagıtımların var olması harika bir şey, Linux'un MS Windows gibi sistemlere karşı sahip oldugu üstünlüklerden biri bu sanırım.

Teşekkürler.

arpia

@FNSaver, yanlış anlaşılmaması açısından bir düzeltme yapmak istedim.
Kendi diz üstü bilgisayarım netbook değil, kendi bilgisayarıma xfce 4.10 kurunca performans doruklarda.
Eşimin netbook-Xubuntusu için, rahatlıkla Unity, KDE, Gnome Shell ortamlarından ve MS Windows XP'den daha performanslı diye bilirim.

Etki-tepki durumu sayın @FNSaver, ben kendi adıma yaklaşımınız ve tavrınız için teşekkür ederim.

Not: Son mesajınızı Alıntı olarak, izlinizle aşağıda belirttiğim başlıkta kullanıyorum, teşekkür ederim.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28072.new#new

heartsmagic

Kendi adıma ben de şunu önereyim, Unity'ye bir şans verilmeli. Zira, ben Unity'nin abartıldığı kadar kaynakları kullandığını düşünmüyorum. Muadilleri ile kıyaslandığında (Gnome Shell, KDE) belki biraz öndedir belki geride. Bu biraz da sisteme göre değişiklik gösterebilir, mesela grafik kartları ve bu kartlara bağlı sürücüler. Öte yandan Unity ve Gnome Shell kullanım şekillerine göre bazı kullanıcılarda çok daha tatminkâr etkiler bırakacaktır. Zira bir takım kullanıcı kitlesi artık fare ile o kadar haşir neşir olmaktan hoşlanmıyor, onların arasında ben de varım örneğin.

Söylendiği gibi iki masaüstü de denenebilir rahatlıkla. Zaten bizim tarafta aynı sisteme iki ayrı masaüstü de kurulabiliyor rahatlıkla.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

arpia

Ek olarak belirtmek isterim, kullanılan netbookta Nvidia ION ekran kartı vardı.
Fakat @heartsmagic çok haklı. Bizim taraf, güzel taraf :) Dağıtıma dilediğiniz masa üstü ortamını kurup deneyebilirsiniz.

cerencalici

@FNSaver, bahsettiğiniz donanım özelliklerinde Packard Bell marka netbook kullanıyorum. Unity ile çatır çatır çalışıyor. :) Performansından gayet memnunum. Isınma sorunu falan da yaşamıyorum. Lubuntu ile Xubuntu, daha düşük donanım özelliklerine sahip ürünler için düşünebilir bence.
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

hs

Alıntı yapılan: cerencalici - 16 Ağustos 2012 - 13:28:48
Unity ile çatır çatır çalışıyor. :) Performansından gayet memnunum. Isınma sorunu falan da yaşamıyorum.

ASUS K52JT
- - -
core i5
320GB disk
amd radeon 1GB ekran
4gb ram

bende de çatır çatır Precise Pangolin/Unity çalışır mı?

"Dikkatsizce yapılan değişim tehlikelidir; fakat asıl tehlike kör muhafazakarlıktır." Henry George

cerencalici

Alıntı yapılan: hs - 16 Ağustos 2012 - 14:23:06
bende de çatır çatır Precise Pangolin/Unity çalışır mı?

Bilmem, bir deneseniz? :)

hs

Alıntı yapılan: cerencalici - 16 Ağustos 2012 - 14:34:54

Deneyeceğim de henüz win7'den geçiş için araştırma aşamasındayım bir webmaster için geçiş yapmak sıradan kullanıcılar kadar kolay olmuyor malesef.
"Dikkatsizce yapılan değişim tehlikelidir; fakat asıl tehlike kör muhafazakarlıktır." Henry George

hckr

Alıntı yapılan: hs - 16 Ağustos 2012 - 14:49:44
Alıntı yapılan: cerencalici - 16 Ağustos 2012 - 14:34:54

Deneyeceğim de henüz win7'den geçiş için araştırma aşamasındayım bir webmaster için geçiş yapmak sıradan kullanıcılar kadar kolay olmuyor malesef.
Kendilerine webmaster diyen kişiler şayet Dreamviewer gibi bir araca muhtaç değilse geçmesi gayet kolaydır.
Sizin dizüstü bilgisayarınızda stanart Ubuntu kurulumunda karşılaşılan bazı basit sorunlar var ve çözmek için bazı işlemler yapmanız gerekiyor.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1460790 Burada yapmanız gereken işlemler mevcut.

cerencalici

@hs, o zaman sanal makinede deneyebilirsiniz. Forumda sanal makine ya da Virtual Box diye arama yapabilirsiniz.

hs

Alıntı yapılan: cerencalici - 16 Ağustos 2012 - 15:06:39
@hs, o zaman sanal makinede deneyebilirsiniz. Forumda sanal makine ya da Virtual Box diye arama yapabilirsiniz.

localde kullanacağım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Ağustos 2012 - 15:29:19

Alıntı yapılan: hckr - 16 Ağustos 2012 - 15:04:59
Kendilerine webmaster diyen kişiler şayet Dreamviewer gibi bir araca muhtaç değilse geçmesi gayet kolaydır.
Sizin dizüstü bilgisayarınızda stanart Ubuntu kurulumunda karşılaşılan bazı basit sorunlar var ve çözmek için bazı işlemler yapmanız gerekiyor.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1460790 Burada yapmanız gereken işlemler mevcut.

Sadece dw değil muhtaç olduğumuz birçok yazılım var. kaynak için tşkr.

FNSaver

Alacagım netbookta NVIDIA ION teknolojisi olmayacak, yine de sayın cerencalici'nin yorumundan yola çıkarak Unity'li Precise Pangolin'i deneyecegim. Olmazsa da sanırım Xubuntu kullanacagım, XFCE gerçekten harika görünebiliyormuş çünkü. Herkese yanıtları için çok teşekkür ederim, iyi günler.

arpia

Buraya bir göz atmanızı şiddetle öneririm.
http://voyager.legtux.org/

Buda bir köşede dursun, kurulumdan sonra incelersiniz.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=1063.0