Lisans sorularım

Başlatan zembela, 12 Ağustos 2012 - 20:29:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zembela

Merhaba,

GPL, LPGL vs BSD lisanslı ile ilgili birçok yazı okudum. Açıkçası temel olarak anlasamda bazı şeyler havada kaldı.

Arkadaşların şirketine bağlı olarak yazlım geliştireceğiz. Bu yazılımı ücretli satacağız. Fakat sorular çok :(

1) GPL lisanslı bir uygulama, kopyalanıp dağıtıldığı zaman yine GPL olarak dağıtılmak zorundadır. Peki GPL uygulamadan sadece yararlanılırsa ticari olarak, para ödenirmi? (mesela GPL bir IDE var, ben bu IDE'ye para vermeden üzerinde program yazdım, bu programı ücretli satabilirmiyim?)

2) Aynı soru LGPL için geçerli

3) Ubuntu diğer her dağıtım gibi binlerce açık kaynaklı paketin birleşiminden oluşuyor. Ubuntu'yu ticari yazılım yazılım geliştirdiğimiz ofisimizde ücretsiz kullanabilirmiyim?

4) Yazılım merkezinden kuracağım her programın lisansı, şu anda Ubuntunun içindeki varolan paketlerin lisansları ile aynı durumdamı? Yazılım merkezinden kuracağım her program, tonlarca bağımlı olduğu paketi kuruyor. Hepsi için ücret isteyip istemediğini kontrol mü etmek durmundamıyım?

5) C++/QT ile uygulama geliştireceğiz. C++ standart kütüphaneleri zaten ücretsiz geliştiriciye açık. Peki ya QT? Nokianın QT lisansı: http://qt.nokia.com/products/licensing/ Fakat yanIda "Buy QT" yazıyor. Oysa burada: http://tr.wikipedia.org/wiki/Qt_(%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma_alan%C4%B1) şöyle yazıyor:

"Nokia tarafından satın alınan Trolltech firması QT'yi 4.5 sürümünden itibaren LGPL lisansı altında dağıtmaya başlamıştır, böylelikle Qt, ticarî yazılımlarda para ödenmeden kullanılabilmektedir."

QT nin durumu ciddi anlamda karışık.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler!

burk

Bildiğim kadarıyla cevap vereyim;

1- Evet
2- Evet
3- Evet
4- Hayır, program bazında lisans bazında farklılık gösteren ücretli programlar zaten yükleme sırasında listede fiyat belirttiği için farkı kolayca anlıyorsunuz, uzun uzadıya araştırma yapmanıza gerek olmayacaktır.

zembela

Alıntı yapılan: burk - 12 Ağustos 2012 - 20:58:11
Bildiğim kadarıyla cevap vereyim;

1- Evet
2- Evet
3- Evet
4- Hayır, program bazında lisans bazında farklılık gösteren ücretli programlar zaten yükleme sırasında listede fiyat belirttiği için farkı kolayca anlıyorsunuz, uzun uzadıya araştırma yapmanıza gerek olmayacaktır.

4 Evet ise, QT de LPGL lisanslı olduğu için, QT'den ücretsiz olarak yararlanıp, ticari uygulama yapıp satabileceğim anlamına gelmiyormu?

burk

GPL lisanlı bir yazılımı değiştirip GPL lisans ile dağıtmak kaydıyla zaten para kazanabilirsiniz.

zembela

Alıntı yapılan: burk - 12 Ağustos 2012 - 21:12:54
GPL lisanlı bir yazılımı değiştirip GPL lisans ile dağıtmak kaydıyla zaten para kazanabilirsiniz.

Evet biliyorum. Fakat GPL yaparsak, kaynak kodlarını açmak durumundayız. Bu dediğiniz şekilde teorik olarak para kazanmak mümkün. Fakat gerçek hayatta o kodların kopyalanıp kullanılmayacağını kimse garanti edemez. Bazen arkası büyük firmaların kodu kopyaladığını bildiğiniz durumlarda bile çok uğraş sarfetmeniz gerekecek veyahut başınıza büyük belalar açacaksınız. Veyahut GPL olarak, yaptığımız kodu sağlam sponsor bularak daha hızlı geliştirecek ve bizi piyasada pasif duruma düşürecek yazılımcılar çıkabilir. Bu konulara pek girmek istemiyorum açıkçası forumdan.

Ama en azından uygulamayı Windows dışı platformlarda çalışabilmesi için uğraşıyorum. En azından ofisimizde özgür yazılımlar kullanmak için uğraşıyorum. Belki çok ilerde bizimde arkamız güçlü olduğunda bu uygulamayı GPL olarak lisanslayabiliriz. O durumu şimdiden hiç bilemeyeceğim.

Bir önceki yazdığım mesaj hala geçerli :)

burk

Bırakın açık kaynak kod çalışmlarını, kaynak kodu kapalı olan yazılımlarda da tersine mühendislik yöntemi ile kodlara ulaşabildiği yaygın bir gerçek. İş yaşamındaki programlama konusunda tam olarak nasıl önlemlerle bu tip sorunlara çözüm buluyorlar, onu bilemiyorum.

heartsmagic

@zembela, bazı sorulara cevap verilmiş, ben kafada karışıklık yapabileceklerin üzerinden geçeyim.

1. Birinci sorunda, eğer yararlanma derken bir IDE veya metin düzenleyiciyi kullanmayı kast ediyorsan uygulamanı geliştirir, kodunu da kapatır, istediğin gibi de satarsın. Bu gibi bir yararlanmada kaynak kodu açmanı gerektirecek bir durum yok lisanslarda.

Fakat yararlandığın şey yazılımını kodlarken kullandığın GPL lisanslı kütüphanelerden biriyse örneğin uygulamanın kaynak kodunu da dağıtman gerekecektir. 

Kaynak: http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#CanIUseGPLToolsForNF

Fakat olay LGPL olunca biraz değişiyor. LGPL biraz kütüphanelere yönelik bir lisans ve şartlarını okuyarak, yerine getirerek kullanman ve kaynağını kapatman mümkün.

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Lesser_General_Public_License

2. QT meselesi dediğin gibi karışık. Olayın içinde LGPL de var. Uygulamanda ücretsiz olarak kullanabilmen için kendisini yazılımını geliştirirken kullandığını belirtmen ve kütüphaneleri dinamik olarak bağlaman gerekiyormuş. Eğer statik olarak bağlayacaksan ticari lisansı satın alman lazımmış.

Kaynak: http://stackoverflow.com/a/7698580


Özellikle kafandaki GPL soruları için yukarıda verdiğim kaynaklardan birinin tüm soru ve açıklamalarına bakabilirsin:
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ulusoyab

Bence linux üzerinde kaynak kodlarını açmadan bir yazılım geliştirilemez veya kaynak kodları kapalı olarak satılamaz. Sebebi de geliştirdiğiniz yazılımın kullanacağı diğer kütüphaneler.
Örneğin grafik ortamda çalışacak bir yazılım grafik kütüphanelerini kullanacak , bunlarda açık kaynak olduğuna göre yazılımınızın kodlarını kapalı olarak satamazsınız. Taa ki tüm kütüphaneleri kendiniz yazar ve tamamen kendi başına çalışan bir yazılım geliştirirseniz ( Buna işletim sistemi + kendi yazılımınızı yazmak da denebilir :) ) satabilirsiniz. Veya alternatif olarak windoze işletim sistemi kısmını size sunuyor ve kendi payına düşen parayı alıyor, siz de sadece kendi yazılımınızla ilgileniyorsunuz. Yani masaüsütü kapalı kaynak kodlu bir yazılımı ticari olarak düşünürseniz windoze tabanlı olmalı.
Son zamanlarda web üzerinden yazılımlar kullandırılıyor. Bu durumda bu soruların cevabı herhalde daha karışıktır.

monthy_python

@ulusoyab bir yazılım hem açık kaynak hem de ücretli olabilir(*). @zembela kaynak kodlarını kapatacağına dair bir şey yazmamış, ticari bir yazılım olacak demiş sadece.

(*)http://www.harrisonconsoles.com/mixbus/website/
http://www.linuxdsp.co.uk/

brooqs

Eskiden çalıştığım firma ismi lazım değil kullandığı tüm kütüphane ve kodlar için lisans ücreti ödemişti büyük çoğunluğuda açık kaynak kodlu uygulamalardı. takibi çok uzun, zahmetli ve baya yüklü bir mebla çıkmıştı sonucunda. Programını yazmadan önce planlamayı çok iyi yapmalısın bence
Linux is an adventure!!!

ekremsenturk