2011 Özgür Yazılım Almanağı

Başlatan XRumer, 09 Ağustos 2012 - 00:38:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Bir kaç ay gecikmeyle olsa da 2011 yılındaki önemli özgür yazılım olaylarını bir araya toplayan 2011 Özgür Yazılım Almanağını tamamladım. Bütünüyle özgür yazılımlar kullanarak oluşturdum. Creative Commons özgür lisansına sahiptir ve kaynak dosyalarını da eğer isterseniz indirebilirsiniz. İlk defa bunu yaptığım için bazı hatalarım olabilir. Bu nedenle affınıza sığınıyorum.

2012 Almanağını ise Aralık ayının sonunda yayınlamayı planlıyorum. Aşağıdan 2011 Almanağını indirebilirsiniz.

2011 Almanağı Pdf

2011 Almanağı Kaynak Dosyaları

amon-ra

Güzel olmuş ellerine sağlık. Bütün önemli gelişmeleri özetlemişsin gerçekten.

heartsmagic

Eline sağlık @XRumer, düşünce tasarım açısından son derece güzel bir çalışma olmuş.

Nazar boncuğu olarak iki küçük şey takıldı gözüme :) Birincisi Gnome/Gnome Shell ayrımı. Ubuntu aslında Gnome'dan değil de, Gnome Shell'den vazgeçti. İkincisi ise Android'in ICS sürümü de 2011 yılı içinde çıkmıştı.

2012 için bir iki öneri yapmak istiyorum. Bu şekilde ana başlıkların olması çok güzel, mümkünse 2012'de de bu olsun. Ancak (zor biliyorum) mümkünse haftalık veya günlük olmasa bile (o çok ama çok zordur) en azından aylık bir ikinci sıralama yapılabilir mi? Bu ikinci sıralamda ay ay nelerin olduğu kısa kısa geçilebilir belgenin sonunda. Ana başlıklar yine dahil edilir buraya. Böylece almanak olarak biraz daha işler bir hale gelir. Gerçi bu tamamen senin imkânına ve zamanının olup olmamasına bakıyor.

Eline sağlık.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

XRumer

@heartsmagic, yorumların için teşekkür ederim. Evet Gnome konusunda öyle bir karışıklık olmuş. Ama okuyucunun Gnome Shell'i kastettiğimi anlayacağına eminim. Android konusunda ise ICS'den habersizim.

Elbette 2012 sürümünde ay ay sıralama olması mümkün. 2011'de yapamadım çünkü üstünden zaman geçmişti, hatırlamakta ve kaynak bulmak çok zorlanabilirdim. Ama 2012 için yapılabilir.

yakusha

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Ağustos 2012 - 00:55:44
Ubuntu aslında Gnome'dan değil de, Gnome Shell'den vazgeçti.

Gnome Control Center -> Fork edildi, yani vaz geçildi.
Nautilus -> 3.5 ile özellik silinmesinden dolayı, Nautilus kullanımı bırakılması mümkün görünüyor.*
Web (Epiphany) -> Firefox Kullanıyor
Rhythmbox -> Banshee kullanıyor
Evolution -> Thunderbird kullanıyor

Zannedersem Gnome 4.0 çıktığında GTK temeli dışında Ubuntu ile Gnome arasında bir ilişki kalmaz!

http://worldofgnome.org/ubuntu-may-drop-nautilus-3-6-from-quantal/

Artık bu forumu kullanmıyor.

heartsmagic

Alıntı Yap
Gnome Control Center -> Fork edildi, yani vaz geçildi.
Nautilus -> 3.5 ile özellik silinmesinden dolayı, Nautilus kullanımı bırakılması mümkün görünüyor.*
Web (Epiphany) -> Firefox Kullanıyor
Rhythmbox -> Banshee kullanıyor
Evolution -> Thunderbird kullanıyor

Bunlar dağıtımların kendi tercihleridir. Bir X dağıtımı bunları yaptığında eleştiri konusu olmazken nedense Ubuntu yaptığında herkes yaygarayı kopartıyor. Ubuntu'nun Linux dünyasını "domine" ettiğinden falan bahsediyor. Diğer tarafta bir dağıtım kendi dosya yöneticisini, kendi araçlarını yazıp ortaya çıktığında ise yenilikçi oluyor. Olabilir, herhangi bir dağıtım üst tarafta kendi araçlarını, kendi uygulamalarını kullanabilir.

Alıntı Yap
Zannedersem Gnome 4.0 çıktığında GTK temeli dışında Ubuntu ile Gnome arasında bir ilişki kalmaz!

Bu da olabilir. Ubuntu Gnome ve onun kendi yegane kabuğunu uzunca bir süre taşıdı. Ne Ubuntu Gnome'a, ne de Gnome Ubuntu'ya muhtaç değil. Anlaşamazlarsa yollarını ayırırlar olur biter.

Alıntı Yap
http://worldofgnome.org/ubuntu-may-drop-nautilus-3-6-from-quantal/

Alıntı YapLooking around us "elementary os" has its own filemanager (marlin, written in vala), "mint" just started their own project "nemo" which is a fork of nautilus 3.4 ... we might decide to follow GNOME, try joining efforts with the marlin or nemo team to maintain a full featured file manager or maintain our own filemanager (less likely at this point, that's not a topic which was raised before)

Ortada kesin bir şey yok.

Ben tekrar edeyim:

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Ağustos 2012 - 00:55:44
Ubuntu aslında Gnome'dan değil de, Gnome Shell'den vazgeçti.

Unity, Gnome tabanını kullanmakta. Eğer bunu ayırmanın bir yolunu bulamazsa Canonical, uzunca bir süre daha Gnome'un özünden vazgeçemez. Hatta üstteki cümleyi de düzeltebiliriz: "Öntanımlı kabuk olarak Gnome Shell'den vazgeçti".

yakusha

@heartmagic, evet ustam; haklısın. Ortada kesin bir şey yok.

Bu da kesin olmayan başka bir bomba :)

http://www.h-online.com/open/news/item/GNOME-OS-plans-laid-out-1662865.html
http://afaikblog.wordpress.com/2012/08/07/gnome-os/

Zaten çoğu olay meydana çıkmadan dedikodudan ibaret kalıyor. Daha RPM ile DEB'i birleştiren bir paket sisteminden bahsediyorlardı bir sene önce, şimdi hiç ses çıkmıyor.

Unity ve Gnome Shell'in her ikisi de müşteri/kullanıcı açısından güzel şeyler. 1 Porche ise Diğeri Ferrari :)

Not: Konuyu dağıttığım için özür dilerim.
Artık bu forumu kullanmıyor.

speakerXXL

Alıntı yapılan: yakusha - 09 Ağustos 2012 - 01:58:06

İsabetli bir tespit olmuş. Linux Mint geliştiricileri Nautilus'u çatalmaya başladılar bile. Nemo ismi verilen Nautilus 3.4 taban alınarak başlanan çalışmaları buradan takip etmek mümkün.

Ayrıntılı bilgi için burayı inceleyebilirsiniz.

Nemo'da Nautilus Elemantary'den esintiler bulmak hoş olurdu doğrusu.

Nemo'yu Ubuntu 12.10'da Test etmek isteyenler ppa:gwendal-lebihan-dev/test PPA Kaynağından yükleyebilirler.

heartsmagic

rpm ile deb birleşme haberlerini belki daha da çok duyarız @yakusha :) Gerçekleşir mi? Eh, görelim bakalım.