[Çözüldü] eski sürüm bios kullanan ubuntu versiyonu

Başlatan mehmetktu63, 07 Ağustos 2012 - 11:03:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

@mehmetktu63, o zaman etiket rica edelim @nuked'e teşekkür ederek: cozuldukonusu
Ancak konuyu kapatmadan biz yine nasıl yapıldığına dair bir anlatım bekleyelim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mehmetktu63

İyi olur bios sıkıntılı bi olay çünkü. Sonraki arkadaşalara da yardımcı olur.
" Zira helal dairesi geniştir. Keyfe kafi gelir.  Harama ihtiyaç bırakmaz."    Bediüzzaman

nuked

@heartsmagic

bios yükleme şekilleri marka ve modele göre farklılık gösterebiliyor kimisinde windows ve dos kullanabiliyor yada sadece tek seçenek bırakabiliyorlar burdaki temel farklılıklar bilgisayarlarda kullanan biosların farklı bios yazılımı üreticileri tarafından hazırlanmış olmasından kaynaklanıyor hepsinin bir standardı yok hatta bios yazılımcılarından ayrı olarak bazı bilgisayar üreticileri kendilerine has programlarla yükleme yaptırıyor o yüzden cihazdan cihaza farklılık olabilir

neyse gelelim otomatik dos üzerinden bios yükleme cdsi oluşturmaya
aşağıda sadece acer 5315 modeli için değilde daha genel anlatım kullanacağım başkalarıda rahatlıkla yararlanabilsin
bize lazım olan bir dos disket imajı onun sayesinde dos cd si oluşturmak çok kolay
bunu freedos un sitesinden indirilen bir cd içindende alabilirsiniz yada başka dos yüklemeli cd kullanarakta yapabilirsiniz.
ben zamanında usb den boot için indirdiğim disket imajını kullanıcağım acer 5315 için oluşturduğum cd imajından çıkartabiliriz
içinde çok fazla değişiklik yapmak gerekmeyecek
ben farklı bir yoldan yapmıştım ama burda anlatağım yöntem temel olarak basit bir şekilde oluşturmayı göstereceğim

öncelikle bu linkten http://depositfiles.com/files/64w0s0fdb
acer5315_flashit_dos145.iso dosyasını indiriyoruz.

daha sonra dostan yükleme yapacağınız dos uygulamasını ve bios dosyasını barındıran genelde zip halinde üretici sitesinden indirebilirsiniz eğer sadece windows için yükleme dosyaları var ise aşağıdaki yöntem sizin işinize yaramaz
örneğin acer 5315 modelinin dosyalarında
if50.bat --> yükleme betiği
flashit.exe --> yükleme programı
CL50145A.fd --> bios dosyası
ICL50HW.fd --> acer 5315 kurtarma bios dosyası (bu sadece bu model için özel bir durum sizin illa kurtarma dosyası olaması gerekmiyor yada bulamayabilirsiniz.cd imajının içine kendim koydum eğer yükleme başarısız olursa bir daha cd yazmak için uğraşmasın arkadaşa diye

kurtarma dosyalarını üreticiler vermez başka yollardan diğer insanların deneyimlerini paylaşması ile bulabilirsiniz. bios yüzünden açılmayan bilgisayarları uygun yöntemlerle tekrar çalıştırmak mümkün

sonra
mkdir isofiles
komutu ile cd dosyalarının oluşturacağı dizini yaratıyoruz.acer5315_flashit_dos145.iso dosyasınınıda isofile klasörüne atıyoruz

cd isofiles
7z x acer5315_flashit_dos145.iso

komutu ile isofiles dizinine girip iso nun içini açıyoruz

rm acer5315_flashit_dos145.iso
sonra iso dosyasını siliyoruz ama siz güvenli bir yere taşırsanız daha iyi olur ilerde kullanmak isterseniz diye

mv \[BOOT\]/ boot
mv boot/Bootable_1.44M.img boot/BOOT.IMG

komutu ile boot dosyalarını daha anlaşılır bir isimle düzeltiyoruz.

aşağıdaki komutlacd içeriğinindeki gereksiz dosyaları siliyoruz
rm flashit.exe
rm CL50145A.fd
rm ICL50HW.fd

siz indirdiğiniz bios yükleme dosyalarını kopyalacağınız için yukarıdakiler gereksiz

bu kısımda bios dosyalarını isofiles klasörüne kopyalayın
burda acer 5315 için

if50.bat --> yükleme betiği
flashit.exe --> yükleme programı
CL50145A.fd --> bios dosyası

yükleme betiği hariç iki dosyayı kopyalayın
betiği ise herhangi bir metin düzenleyiciyle açın aşağıdakine benzer görünecektir.

flashit CL50145A.fd /fe /b

burda yazan yükleme parametreleri yazılanları isofiles içinde bulunan menu.bat dosyasındaki yazılarla değiştirip kaydedin

geldik iso dosyasını oluşturmaya

öncelikle bir önceki dizine dönmek için ilk kodu çalıştırıp daha sonra ikinci komutla bulunduğunuz dizine bios.iso adında imajınızı oluşturabilirsiniz.
cd ..
mkisofs -b boot/BOOT.IMG -o bios.iso ./isofiles/

yapılan cd tam otomatiktir boot ettiği taktirde kendi kendine yüklemeye başlayacaktır.

yazı biraz uzun oldu ama idare ediverin gari :)

heartsmagic

@nuked, teşekkürler.

Şimdi, @matrx_41'in son verdiği kaynak değil de benim Asus'un sitesinden indirdiğim v1.43 paketinin içinde haliyle hem Windows hem de DOS için olan paketler var. Anlatımdaki arkadaş doğrudan falanca.exe kullandığı için ben Windows olana yönelmişim. DOS için olan paketi açınca içinden şunlar çıkıyor:

CL50143A.fd
FLASHIT.EXE
if50.bat

Buradan da şunu anlıyorum. Alıntıladığım yerdeki anlatım asılında geçerli. İlgili ISO'ya senin yöntemine benzer şekilde .fd ve .EXE dosyasını ekleyip yeni ISO oluşturmak iş görecektir. Haliyle iki türlü de elimizde bir anlatım olmuş oluyor?

nuked

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Eylül 2012 - 02:40:20
@nuked, teşekkürler.

Şimdi, @matrx_41'in son verdiği kaynak değil de benim Asus'un sitesinden indirdiğim v1.43 paketinin içinde haliyle hem Windows hem de DOS için olan paketler var. Anlatımdaki arkadaş doğrudan falanca.exe kullandığı için ben Windows olana yönelmişim. DOS için olan paketi açınca içinden şunlar çıkıyor:

CL50143A.fd
FLASHIT.EXE
if50.bat

Buradan da şunu anlıyorum. Alıntıladığım yerdeki anlatım asılında geçerli. İlgili ISO'ya senin yöntemine benzer şekilde .fd ve .EXE dosyasını ekleyip yeni ISO oluşturmak iş görecektir. Haliyle iki türlü de elimizde bir anlatım olmuş oluyor?

iki anlatımda iş görecek tek farklılıkları sizinkinde elle komut girilerek yükleme yapılıyor benim kullandığım dos kalıbında komutu önceden ekleyerek otomatik yüklemesini sağlıyoruz.

elle komut olayının tam açıklaması basit bir şekilde iki hamlede yükleme yapılabilir.
başta boot ettiğinde N tuşuna basma kısmı dos sürücüleri yüklensin mi sorusuna hayır cevabı vermek sürücüsüz saf dos kullanarak bios yüklenebilir.

N ye basınca muhtemelen A:\ komut satırına düşersiniz. gerisi yüklemeyi başlatma komutunu girmek

iki anlatımda iş görür tabi

heartsmagic

Benim alıntıladığım yerde flash için komuttan bahsetmemiş, o zaman bir eksik var. Komut şudur sanırım değil mi?

nuked

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Eylül 2012 - 11:36:06
Benim alıntıladığım yerde flash için komuttan bahsetmemiş, o zaman bir eksik var. Komut şudur sanırım değil mi?

evet komut o

sizin linki inceledim de sonunda devamını diyor aslında sadece detayına inmemiş :D

Alıntı YapAnswer "N" to all questions when booting, otherwise you're likely to see an error like "Cannot operate in Protected environment" when you run the BIOS update

heartsmagic

Evet, doğru diyorsun @nuked. Yakaladığın yerde BIOS güncellemesi yapılmalı, yürütülmeli demiş, ben gözden kaçırmışım.
Tekrar teşekkür ederek bu nihayete eren konumuzu kapatalım.