[Çözüldü] eski sürüm bios kullanan ubuntu versiyonu

Başlatan mehmetktu63, 07 Ağustos 2012 - 11:03:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mehmetktu63

İyi günler. Ben acer aspire 5315 model bilgisayar kullanıyorum.Fakat ubuntu,bilgisayarımdaki 1.23 olan bios versiyonunu tanımadığı için fan çalışmıyor. Bios güncellemesi de riskli oldupu için bilgisayarımın biosunu 1.23 ten 1.45 e yükseltemiyorum. Acaba 1.23 bios versiyonuna uyumlu çalışabilecek ubuntu sürümü veya ubuntunun eski versiyonu var mı. Yardımcı olursanız sevinirim.
" Zira helal dairesi geniştir. Keyfe kafi gelir.  Harama ihtiyaç bırakmaz."    Bediüzzaman

burk

@mehmetktu63 güncel sürümden fan ayarları yapılabilir olmalıdır diye düşünüyorum ancak siz hangi sürümle denediniz?

DoGuKaN

Sorunun BIOS'dan olduğuna emin misiniz? Ayrıca BIOS güncellemesi öyle çok da tehlikeli bir iş değil. Asıl tehlike masaüstü bilgisayarlarda BIOS güncellemesi sırasında bir elektrik kesintisi olması ama dizüstü bilgisayarlarda bu sorun da yok. BIOS'dan olduğuna eminseniz BIOS'u gönül rahatlığı ile güncelleyebilirsiniz bence.

mehmetktu63

ubuntu 11 i denemiştim. forumda bu sorun bios uyumsuzluğundan dolayı ısı kontrolu yapılamaması.Yeni sürüm ubuntu da muhtemelen biosun  yeni versiyonunu kullanıyordur.

Peki windows olmadan biosu nasıl güncelleyebilirim?
" Zira helal dairesi geniştir. Keyfe kafi gelir.  Harama ihtiyaç bırakmaz."    Bediüzzaman

burk

@mehmetktu63 11.10 ve 11.04 olmak üzere iki farklı sürüm var 11 serisinde, siz hangisini denediniz? Ayrıca Bu bilgisayarın marka ve modeli nedir? Kaç yıllık?

matrax_41

Sorun bios ile ilgili olsa işletim sisteminden bağımsız bir sorun olur.

nuked

Aynı *dizüstü bilgisayar bende de var. Eski BIOS'un fan sorunu var, bu bir gerçek. Linux, Windows hepsinde yapıyor. 1.45 sürümüne yükseltmeniz gerekiyor. Hata olasılığı düşük olsa da kurtarma yolu var merak etmeyin.

Düzenleme Notu: Lütfen imlâ kurallarına uyunuz.

speakerXXL

Sorunun çözümü için bios güncellemesi tavsiye edilmiş ama sorun burada anlatıldığı şekilde bir betik ile de çözülebiliyormuş.

mehmetktu63

Ubuntu 11.10 kurmuştum. Yukarıda betiği yaptım ama olmadı diye hatırlıyorum. Şu an mint lmde kullanıyorum.Mintte fan çalışmıyor ama Mint debianda fan çalışıyor. Demek debian sürümü eski bilgisayarlara daha uyumlu.Ben de acaba ubuntunun eski sürümleri çalıştırabilir mi diye düşündüm. Peki bu bios güncelleme linux üzerinden yapılabiliyor mu acaba ?

mehmetktu63

Betikteki dosyayı indirdim. Fakat sudo nautilus /usr/bin  komutunu verdiğimde
sudo: nautilus: command not found
  ifadesi çıkıyor. Ne yapmalıyım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Ağustos 2012 - 16:35:19

Bu arada bilgisayarımdaki işletim sistemi lubuntu lxde 12.04 sürümü

speakerXXL

XFCE için nautilus yazan yere thunar, gedit yazan yere mousepad yazmayı deneyiniz.
LXDE için nautilus yazan yere pcmanfm, gedit yazan yere leafpad yazmayı deneyiniz.

mehmetktu63

Hayret bi şey ya hepsini uyguladım gene olmadı. Aynı model başka bilgisayara oluyor da ben de niye olmuyor anlamıyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 30 Ağustos 2012 - 00:01:15

(pcmanfm:1783): Gtk-CRITICAL **: IA__gtk_window_present_with_time: assertion `GTK_IS_WINDOW (window)' failed

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 30 Ağustos 2012 - 00:02:47

Ayrıntı olarak böyle bi yazıda çıktı. Bide ikinci komutu kaydedip çıkıyosun ama birincideki pcmanfm komutumda kaydetme seçeneği direk çıkınca mı kaydediliyor.

heartsmagic

pcmanfm ile yaptığın işlemde zaten kayıt etme diye bir şey yok, o sadece dosya yöneticisini açıyor. Daha sonraki dosya işleminde var haliyle kayıt meselesi. İlgili değişikliği yaptıktan sonra sistemi yeniden başlattın mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mehmetktu63

Başlattım. Şu anda sanki fan en hafif konumda sürekli çalışıyor

heartsmagic

Sen BIOS'u yükselttin mi peki? Ne yazık ki BIOS eksikliklerinde işletim sistemlerinin eli kolu bağlanabiliyor. Zaten sorun BIOS sorunu olmasa üretici yeni sürüm çıkartmaz. Ya iyileştirme ya da sorun çözmeye yöneliktir bu güncellemeler.

mehmetktu63

Ben şu an windows kullanamıyorum daha doğrusu korsan olarak kurmak içime sinmiyor. Onun için de biosu güncelleyemiyorum. Windows olmadan bu iş halledilirsem halledeceğim yoksa linux mint debian fanda sorun çıkarmıyor öyle devam edeceğiz artık.

heartsmagic

Linux üzerinde de mümkün olabilir. Bir çırpıda bulduğum yabancı kaynaklar:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=318789
http://www.ehow.com/how_7256759_update-bios-ubuntu.html
http://www.ubuntu-unleashed.com/2007/09/howto-easily-upgrade-dell-bios-in.html

ubuntuforums.org başlığı eski ancak ara ara ileti geçilmiş. Tabi nokta atışı bir kaynak yok, makinenin markasına göre bakmak gerekebilir.

mehmetktu63

İyi de bunlar hep ingilizce , Fransız kaldım yani :) Google çeviriyle çevirince de pek anlaşılamıyor. Benim makime acer aspire 5315 intel celeron.

matrax_41

Bios güncelleme riskli iş. Herhangi bir hata oluşursa anakart kullanılmaz hale gelir. Bu nedenle üreticinin belirttiği şekilde güncellemesi daha doğru olur.

nuked

5315 model makinaya bios atmanın sadece iki yolu var windows yada dos kullanarak diğer şekilde yapılan yüklemeler cihaza zarar veriyor.

bios çipi komple silinmediği yada fiziksel zarar görmediği sürece 5315 kolay bir şekilde tekrar hayata döndürebiliyor.birkaç defa başıma geldi tabi illa kurtarılabilir diye garantisi yok haliyle olamadabilir.

mehmetktu63

Peki nuked arkadaşım dos üzerinden bu iş nasıl yapılıyor zormudur, daha ötesi bu dos da linux gibi kurulan işletim sistemi mi ?

serkanburda

Aslında konuyla ilgili bir nokta atışı çözüm verilmiş ama gerekli linkler ölmüş ne yazıkki: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=10786348

heartsmagic

Alıntı yapılan: mehmetktu63 - 31 Ağustos 2012 - 14:42:53
İyi de bunlar hep ingilizce , Fransız kaldım yani :) Google çeviriyle çevirince de pek anlaşılamıyor. Benim makime acer aspire 5315 intel celeron.

Fransız kalman normal, zaten ben de kesin çözüm için vermedim kaynakları :) Son cümlem konuyu iyi anlatıyordur. Haliyle marka ve model belirtmişsin, arkadaşlar da yorum yapabilmiş bu konuda.

Söylendiği üzere, BIOS yükseltmeleri sıkıntılı olabilir. Riski göze alıyorsan deneyebileceğin yollar vardır. Sorumluluğu üzerine alıyorsan mesela benim gözüme 2007'den kalma fakat işe yarayabileceğini düşündüğüm şu anlatım çarptı:
http://taint.org/2007/04/23/153737a.html

Basitçe anlatmaya çalışayım, deneyip denememek sana kalıyor.

Öncelikle olayı özetleyeyim. Sistemi başlatıp BIOS'u yükseltmek için FreeDOS işletim sistemini kullanacaksın. Kendisini indireceğiz, bir yere bağlayacağız. İlgili dosyalarıyla beraber BIOS güncellemesini yan yana koyacak, sonra bu dosyalardan başlatılabilir bir ISO yapacağız. Onunla sistemi açacak, sonra da BIOS yükseltmesini yapacaksın.

Freedos'u şuradan indireceksin:
http://www.fdos.org/bootdisks/autogen/FDSTD.288.gz
İndirip, masaüstüne koyduğunu varsayıyorum.

BIOS'u muhtemelen şuradan indireceksin:
http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_5315.html
"BIOS and Guides" bölümünde Vista için olan kısmı kullanacaksın, zaten XP için BIOS güncellemesi yok gibi. En yüksek sürümü seçeceksin denmiş, bunlar zaten 5315'e göre uygun olanlardır diye tahmin ediyorum. Öyle olmasa Acer koymaz değil mi 5315 bölümüne? İndireceğin paketin ismi v1.43.zip. Bu paketi de masaüstüne koyduğunu varsayıyorum. Şimdi adım adım yapacaklarını aktaralım.

Uçbirimi aç ve şunları uygula:

cd ~/Masaüstü
gunzip FDSTD.288.gz
unzip v1.43.zip

Paketleri indirdik ve açtık. Artık masaüstünde FDSTD.288 kalıbı ve v1.43 dizini olacak. Yolumuza devam ediyoruz.

sudo mkdir  /tmp/bootiso
sudo mount -t msdos -o loop ~/Masaüstü/FDSTD.288 /tmp/bootiso

Bu komutla kalıbı bağladık. Şimdi, BIOS'un Windows için olan .exe uzantılı dosyasını kullanmamız gerekiyor anlatıma göre. Şunu uygulayacaksın.
unzip v1.43/ICL50143_winflash.zip

Böylece masaüstünde ICL50143A.exe paketi oluşacak. FreeDOS'u bağladığımız yere kopyalıyoruz bunu.

sudo cp ICL50143A.exe /tmp/bootiso

Artık tekrar ISO oluşturma vakti geldi.

sudo mkdir /tmp/floppycopy
sudo cp -Rp /tmp/bootiso/* /tmp/floppycopy
sudo cp -p ~/Masaüstü/FDSTD.288 /tmp/floppycopy
mkisofs -pad -b FDSTD.288 -R -o ~/Masaüstü/cd.iso /tmp/floppycopy

Eğer her şey yolunda giderse masaüstünde cd.iso isminde bir iso oluşur. Bunu istediğin cd yakma uygulaması ile yakabilirsin, tabi kalıp olarak yakman lazım. Aynen Linux iso'larını yakar gibi.

Komutla da yapmak mümkün anlatımda verildiği üzere:
sudo umount /tmp/bootiso
sudo cdrecord dev=0,0,0 -pad -v -eject ~/Masaüstü/cd.iso

Daha sonra bu CD ile sistemi açacaksın. Açarken karşına gelen tüm sorulara "N" cevabı vereceksin, yani hayır diyeceksin. Gerisi anlatılmamış ancak sanırım yükseltme sistemin açılmasıyla beraber başlar diye tahmin ediyorum. Yorumlar gayet güzel, yapanlar olmuş.

Eğer bunu uygulayacaksan yaptığın her adımı lütfen buraya kod etiketi içinde aktar. Önce iso'nun güzelce oluştuğunu, senin dosyaları güzelce kopyalayabildiğini falan teyit edelim.

Not: Lütfen sorumluluğu alarak uygula bunları. Eğer bir sıkıntı yaşarsan cidden üzülürüm fakat elimden bir şey gelmez. Ayrıca benim haricimde bir başkası daha FreeDOS ile Acer'ın sitesinden indirilen paketten çıkan exe'nin kullanıp kullanılmayacağı konusuna yorum yapması gerekiyor. Zira aynı pakette bir de saf DOS için BIOS yükseltme paketi var. Fakat anlatımdaki kullanıcı DELL için .exe kullandığına göre aynı şey senin için de geçerlidir diye düşünüyorum.

matrax_41

heartsmagic

Bu durumda BIOS için benim kullandığım paket değil de bu kullanılsın. Değişiklikler sadece paket isimleriyle alakalı olur.